Albania

Adrianmeren rannalla sijaitseva Albania kiinnostaa – salaperäinen saarikohde avataan matkailijoille vuosien odotuksen jälkeen

Albaniaan matkaavilla on pian mahdollisuus vierailla poikkeuksellisen kiinnostavassa paikassa.

Sotilastukikohdat avautuvat

Adrianmeren rannalla sijaitsevan Albanian suosio matkailukohteena kasvaa koko ajan, sillä vuonna 2016 maassa vieraili 4,7 miljoonaa matkailijaa. Matkailusta saatavat tulot ovat erittäin tärkeitä pienen maan taloudelle, mistä syystä Balkanilla sijaitsevassa valtiossa mietitään jatkuvasti uusia tapoja palvella matkailijoita.

Albania oli pitkään varsin eristäytynyt maa, ja sen omalaatuinen sosialistinen historia kiinnostaa monia. Maan hallitus onkin suunnittelemassa joidenkin suljettujen sotilastukikohtien avaamista yleisölle.

Ensimmäisenä matkailijoille avataan maan suurin saari Sazan. Sen matkailukäytöstä on jo allekirjoitettu sopimus, jonka mukaan vierailijat pääsevät saarelle toukokuusta lokakuuhun. Sopimus on tervetullut uutinen monille matkanjärjestäjille, sillä saarelle on haluttu viedä matkailijoita jo kauan.

Muistoja fasismin ja Neuvostoliiton ajoista

Sazanin sotilastukikohdan otti ensimmäisenä käyttöön Italian fasistihallinto. Toisen maailmansodan jälkeen Albanian sosialistihallinto vahvisti Sazanin linnoituksia, ja sinne rakennutettiin Neuvostoliiton tuella järeitä bunkkereita sekä sukellusvenetukikohta.

Sazanilta käsin oli määrä puolustautua länsivaltojen mahdollista hyökkäystä vastaan. Siviilejä ei saarelle päästetty, eikä saarella ole koskaan ollut siviiliasutusta. Sosialismin romahdettua 1990-luvun alussa saaren sotilastukikohdalla ei ollut enää käyttöä, ja se jätettiin rappeutumaan. Tyhjissä rakennuksissa on yhä jäljellä unohdettuja huonekaluja, kaasunaamareita ja keittiövarusteita muistuttamassa entisistä ajoista.

Historiasta kiinnostuneiden sekä urbaanien löytöretkien ystävien lisäksi Sazan kiinnostaa myös saaristoluonnon ystäviä. Saarta ympäröivät vesialueet on julistettu merelliseksi luonnonsuojelualueeksi. Subtrooppisen ilmaston ansiosta Sazanin kasvillisuus poikkeaa muusta Albaniasta, ja muistuttaa esimerkiksi suomalaismatkailijoille tuttua Kreikan lomasaari Kreetaa.

Lähde: News.com.au
Kuva: Flickr / Steve Kellett

Päivitetty: 13.4.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE