Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ranska

Samppanjan kuplia ja maaseudun vehreyttä Champagnessa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Champagnen alue kuvankauniissa Ranskassa on viininystävien pyhiinvaelluskohde.

CHAMPAGNE MATKAKOHTEENA

Viinimatkailijan Champagne

Champagne on samppanjan koti

Koillisessa Ranskassa sijaitseva Champagnen alue on tunnettu samppanjastaan. Muualla valmistettuja kuplajuomia ei tällä nimellä saa edes kutsua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Champagnen ja samppanjan menestystarina sai alkunsa 1600-luvulla, kun Dom Pérignon -niminen benediktiiniläismunkki alkoi valmistaa tätä kuuluisaa juhlajuomaa idyllisen Hautvillersin kylän luostarissa. Samppanjan menestys ei tuolloin ollut itsestäänselvyys, sillä aiemmin juoman kuplat olivat vitsaus, joista haluttiin eroon.

Nykyään suurin osa Champagnen alueen viinitiloista kuuluu pienviljelijöille. Suuret vientiyritykset omistavat vain kymmenisen prosenttia alueen tarhoista. Seudun vajaasta 20 000 pienviljelijästä iso osa valmistaakin samppanjaa sivutoimenaan. Aiemmin oli yleisempää, että pientilalliset myivät rypäleensä suuremmille viinitaloille, mutta nykyään yhä useammat myyvät viininsä kuitenkin itse.

Maailmanmaineeseen samppanja nousi Ranskan hovin suosion avittamana. Kuplajuoman status eleganttina luksusherkkuna on myös osittain yltäkylläistä elämää viettäneen hovin ansiota.

Rakkaudesta viiniin

Vierailut viinitiloille ovat Champagnen-matkan parasta antia. Viinintekijöiden intohimon ja omistautumisen näkee jo kaukaa.

Samppanjan valmistus myös vaatii paljon. Vaikka kuohuviinin valmistus on nykypäivänä ainakin osittain automatisoitua, eivät koneet kykene kaikkeen. Esimerkiksi viiniköynnösten talvileikkaus suoritetaan poikkeuksetta käsin ja suurten satomäärien vuoksi työsarkaa todella riittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaivannäön lisäksi vaaditaan kokemusta ja puhdasta taitoa. Samppanjan laadun kannalta cuvéen eli sekoituksen valmistus on hyvin keskeistä. Tunnetuimpien samppanjanvalmistajien suosio perustuu juuri kokemukseen ja taitoon valmistaa tasalaatuisia sekoituksia, joissa tunnistettavat ominaisuudet pysyvät samoina vuodesta toiseen.

Laadukasta samppanjaa ei tehdä silti pelkällä taidolla ja uhrautumisella, sillä myös malttia ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan. Maun kannalta ehdottoman tärkeää on nimittäin kypsytys. Vähimmäisvaatimuksena vuosikertasamppanjalle on kolmen vuoden levähdys pullossa.

Viettämällä päivän samppanjanvalmistajan luona saa hyvän kuvan siitä palavasta innosta, jolla juomaa edelleenkin Champagnessa tehdään. Parhaiten sen kuitenkin tuntee makunystyröillään kuplivan juoman muodossa.

Champagnen maaseuturomantiikka

Champagnen luonto on postikorttimaista. Loputtomia viinitarhoja rytmittävät metsätilkut leimaavat maisemaa Montagne de Reimsin ylängöllä. Näkemisen arvoisia ovat myös Reimsin ympäristön kalkkikivikalliot, joihin on rakennettu kilometreittäin samppanjan säilytykseen tarkoitettuja luolia.

Seudun viinitilat tarjoavat lumoavien makunautintojen lisäksi upeita maisemia. Viiniköynnösten ympäröimät talot ovat useimmiten perinteisiä puutaloja, joiden historialliset juuret ovat aistittavissa.

Alueen kenties hämmästyttävin ja mieleenpainuvin luontoelämys on kuitenkin Verzyn lähistöllä sijaitseva Faux de Verzy, jossa pääsee kummastelemaan jopa 500-vuotiaita erikoisesti muotoutuneita pyökkejä. Puiden mielenkiintoisen ulkomuodon uskotaan johtuvan geenimutaatiosta, vaikka aiemmin syynä pidettiinkin jumalallista kirousta.

Kaupunkicharmia Champagnessa

Vehreän maaseudun ja tunnelmallisten viinitilojen lisäksi Champagnen runsaaseen antiin kuuluu muutamia viehättäviä kaupunkeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reims on maakunnan suurin kaupunki liki 200 000 asukkallaan. Reilun parin tuhannen vuoden ikäinen kaupunki tunnetaan Ranskan historian kannalta merkittävästä katedraalistaan, jossa on kruunattu suurin osa maan kuninkaallisista.

Katedraalin lisäksi historiallisesta kaupungista löytyy myös kolme muuta Unescon maailmanperintökohdetta: Saint-Remin museo ja basilika sekä Taun palatsi. Reims toimii hyvin myös esimerkiksi viinitilaretkien tukikohtana.

Reimsin lisäksi vierailun arvoisia kaupunkeja ovat muun maussa lukuisien kirkkojen ja museoiden Troyes sekä edeltäviä idyllisempi Épernay, jossa pääsee maistamaan käytännössä kaikkia alueen samppanjoita.

Champagnen sää ja sesongit

Suurin osa viininmaistelijoista suuntaa Champagneen loppukevään ja alkukesän aikana. Ajankohta on otollinen maisteluun ja viinitilakierroksiin, joskin hienoisiin ruuhkiin tiloilla kannattaa varautua. Toisaalta esimerkiksi Reimsin ja Troyesin kaupungit ovat usein rauhallisempia.

Syksyisin ei ole pelkoa kevään ruuhkista. Sää on silti miellyttävä, eikä Champagnen-matkan ajoittaminen syksylle ole millään lailla huono idea.

Ilmastoltaan Champagne vastaa pohjoista Ranskaa tai eteläistä Englantia. Talvisin on vilpoista ja lunta sataa säännöllisesti. Kesäisin keskilämpötila pyörii +20 asteen paikkeilla. Keväisin ja syksyisin sää on hieman viileämpi ja vaihtelevampi, mutta yleisesti varsin miellyttävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHAMPAGNESSA

Lennot Pariisin kautta Champagneen

Champagneen matkataan useimmiten Pariisin kautta. Lennot Ranskan pääkaupunkiin kestävät kolmisen tuntia ja hinnat vaihtelevat useimmiten 200-400 euron välillä.

Suomesta Pariisiin liikennöi useampikin lentoyhtiö. Esimerkiksi Finnair, Air France ja Blue1 lentävät Helsinki-Vantaalta Charles de Gaullen lentokentälle.

Autolla tai junalla Pariisista Champagneen

Muutaman tunnin lentomatkan jälkeen matka Suomesta Champagneen on jo voiton puolella. Pariisista matkustustavan voi valita omien preferenssiensä mukaan.

Reimsiin pääsee Pariisista TGV-pikajunalla, eikä noin 150 kilometrin matka kestä 45 minuuttia pidempään.

Toisen vaihtoehtona on autoilu. Vuokra-autotarjonta on Pariisissa kattava, ja puolentoista tunnin ajomatka Reimsiin on simppeli. Perille pääsee moottoritietä pitkin.

Majoitus Champagnessa

Eniten majoitusvaihtoehtoja löytyy Champagnen alueen merkittävimmistä kaupungeista. Esimerkiksi Reimsissa, Troyesissa ja Épernayssa matkailija pääsee valitsemaan monista eritasoisista hotelleista.

Halvimpien kahden hengen hotellihuoneiden hinnat lähtevät liikkelle noin 40 eurosta, mutta samppanjan kotiseuduilla on tottakai tarjolla myös luksusluokan asumista.

Tietyillä viinitiloilla on myös mahdollisuus majoittautua. Nämä tunnelmalliset yöpymispaikat ovat järjestäen pieniä, joten vapaita sänkyjä kannattaa tiedustella etukäteen.

Koe Champagne autoillen

Helpoiten Champagnen seudun voi ottaa haltuunsa autoillen. Näin esimerkiksi eri viinitiloilla kiertely sujuu kätevimmin.

Mikäli suuntaa Champagneen lentäen Pariisin kautta, kannattaa auto vuokrata jo sieltä ja matka 150 kilometrin päähän Champagneen taittaa moottoritietä pitkin.

CHAMPAGNEN NÄHTÄVYYDET

Nautintojen Épernay

Vajaan 20 000 asukkaan Épernay sijaitsee viiniköynnösten peittämien kukkuloiden juurella. Samppanjan tuoma vauraus näkyy kaupungissa: näyttävistä taloista ja kartanoista ei ole pulaa.

Kaupunki on oikea kohde, mikäli samppanja kiinnostaa. Avenue de Champagnen varrelta löytyy lukemattomien viinitalojen maistatustiskejä. Suosituimpia ovat Moët & Chandon ja Mercier, mutta pienempienkin viinintuottajien tarjontaan kannattaa tutustua.

Laatujuomien lisäksi kaupungista löytyy lukuisia laadukkaita ravintoloita. Épernayssa onkin siis mahdollista todella hemmotella itseään.

Lähellä monia viinitiloja ja -tuottajia sijaitseva Épernay sopii myös tukikohdaksi muualle suuntautuville päiväretkille.

Hautevillers, Dom Pérignonin henkinen koti

Vuonna 1935 tullessaan markkinoille Dom Pérignon aloitti luksussamppanjabuumin. Legendaarisen samppanjan valmistus tapahtuu Moët & Chandonin tiloissa, mutta Hautvillersin kylää pidetään ”Dompan” henkisenä kotina.

Tarinan mukaan kylän luostarissa Dom Pérignon -niminen munkki aloitti nykymuotoisen samppanjan valmistuksen.

Läheisten samppanjasiteidensä lisäksi Hautevillers on jo itsessään nähtävyys – kylä on kerrassaan kuvankaunis.

Bollinger on James Bondin valinta

Vuonna 1829 aloittanut Bollingerin samppanjatalo on tullut tunnetuksi monien tunnettujen faniensa vuoksi. Bollinger kuuluu paitsi James Bondin myös muun muassa Englannin kuningasperheen suosikkeihin.

Bollinger ei valitettavasti ole yleisölle avoinna, mutta paikalla kannattaa silti käydä piipahtamassa. Viinitalon myymälässä pääsee nimittäin käsiksi laatusamppanjoihin selkeästi halvemmalla kuin Suomessa.

Ihailtu Veuve Clicquot

Veuve Clicquot on suurista samppanjataloista ehkä vierailukohteena paras. Huolitellun brändin mukaisesti kaikki, aina Veuven kellareista myymälään, huokuu samaa houkuttelevaa eleganssia kuin pullon sisältökin.

Vuodesta 1772 toimineen Veuve Clicquot’n historiaa pääsee tarkastelemaan valmistajan museossa. Esimerkiksi poikkeuksellisen hyvin säilynyt arkista mahdollistaa viinitalon kehitysvaiheiden tarkan seuraamisen.

CHAMPAGNEN PARHAAT

Tunnetuimmat samppanjatalot

  1. Möet & Chandon
  2. Veuve Clicquot
  3. Bollinger
  4. Dom Pérignon
  5. Taittinger

Kiinnostavimmat kaupungit

  1. Épernay
  2. Reims
  3. Troyes
  4. Sedan
  5. Charleville-Mezières

Lisätietoa

Champagne-Ardenne Tourism

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Office de Tourism Reims, SXC