Buenos Aires you are beautiful.

Musta on jännää, kun ihmiset on usein tosi ihmeissään miten oon niin intohimoinen paikoista. Oon sillein ” I LOVED IT, IT´S AMAZING! ” tai ” Yeah I hated it.”  Mulla ei ylipäätään ole sellaista tasaista mielipidettä mistään. Tämä liittyy Buenos Airesiin siten, että kaikki tykkää Buenos Airesista. Siltä ainakin tuntuu. Aina kun sanoin, että oon menossa Argentiinaan, niin reaktio oli ” Oooh… Buenos Aires..It´s amazing ” Nyt mä teen sitä itse. Kaikille. Oli sinne menossa tai ei. Mutta, Buenos Aires on ihana. Olen kohdannut San Franciscon vertaisen. Who knew! Ihanaa, että löysin uuden kaupungin, josta voin loska-Suomessa haaveilla ja ajatella, että siellä olisi parempi. 😉

Buenos Aires oli mun ensimmäinen ihan satavarma kohde, kun aloin suunnitella reittiäni. Veri on aina vetänyt sinne, en tiedä mistä syystä. En edes tiennyt kaupungista muuta, kuin että siellä syödään maailman parhaita pihvejä, tanssitaan tangoa kaduilla ja ollaan tulisia. Kun avasin Atlaksen ekaa kertaa niin sormi hakeutui sinne Argentiinan itäpuoleen. Tuonne.

Matka Mendozasta kesti yöbussilla neljätoista tuntia ja se meni loistavasti. Pelailtiin bingoa ja bussiyhtiö tarjoili ilmaista valkkaria. Viinimaissa tämä ilmainen viinitarjoilu on kyllä mahtavaa. Palvelu pelaa eikä muovikuppi tyhjänä ojossa tarvitse kauan odotella, ainakaan Argentiinassa. Bingossa oli palkintona viinipullo, mutta mä en voinut osallistua, kun se käytiin espanjaksi ja käyn hitaalla numeroissa. Herja tämä bingoisäntä, joka saattoi olla mua kymmenen vuotta nuorempi. Itsevarmana, tukka geelistä kiiltävänä, se odotti mua vessan ulkopuolella ja ehdotti, että eiköhän me nopeesti nykästäisi aikamme kuluksi. Voi sitä, siinä se kuunteli nöyränä, kun mä vähän ojensin sitä. Tuollaisesta voi menettää työnsä, eikä asiakasta saa vaania oven takana ja ehdotella tuollaisia keskellä yötä. Ainakaan tällaiselle vanhalle piialle.

Bussi saapui yllättäen ajallaan Buenos Airesiin ja yleisenä huomiona muutenkin, Argentiinassa bussit itseasiassa kulkevat aikataulussa. Jos joku on menossa Argentiinaan, niin sinne asemalla onkin syytä mennä ajoissa. Nukuin bussissa hyvin mutta silti, kun saapuu perille tuollaisen matkan jälkeen olo on kuin jyrän alla jäänyt. Janottaa, väsyttää, ajatus ei kulje, silmät ovat valonarat ja ärsyttää. Ihana, kun se bingoisäntä joutui antamaan mulle ovella konvehdin, kun lähdin bussista. Se varmaan mietti itsekin tehneensä virhearvioinnin mun kohdalla.

Matkustin aamuruuhkassa hostellille ja nuokuin taxin takapenkillä puoliunessa. Silloin jo tiesin, että mä tämä on just oikea paikka mulle. Buenos Airesissa on sitä sellasta fiilistä, mitä en löytänyt missään muualla Etelä-Amerikassa. Sellasta kansainvälistä suurkaupunki henkeä, sellasta ihanaa hallitsematonta kaaosta, missä kuitenkin vallitsee toimivat säännöt ja niitä noudatetaan. Ja kuinka ihanaa on käydä automaatilla ilman, että vieressä seisoo totinen vartija pumppuhaulikon kanssa. BA on sellainen kaupunki, että tykkään siitä jopa enemmän sateella kuin aurinkoisella säällä. Sateella ja oikein sellaisena synkkänä ja harmaana iltapäivänä se on ahh, kuin jostain novellista. Kuin Lontoo!

Kadut ovat kapeita ja jääneet hoitoa vaille. Niissä on kuoppia ja puuttuu palasia. Graffiteja ja muuta vandalismiksi luokiteltavaa taidetta löytää joka kadun kulmasta. Rakennukset ovat kuin vanhaa Pariisia ja Barcelonaa. Eurooppalaista, hyvin eurooppalaista. Pariisia muistuttavat myös boulevardit ja puistot. Suihkulähteet ja varhaiskevään kukkaistutukset. Mausteiden ja pakokaasun tuoksu. Wonderful.

Iltapäivällä kadut alkavat ruuhkautumaan. Autoilijat tööttäilevät ja näyttävät toisilleen keskaria, mutta noudattavat silti liikennesääntöjä, koska Argentiinassa on ne. Mikä helpotus katua ylittäessä. Seitsemän jälkeen illalla, kun on pimeää, Buenos Aires muuntuu New Yorkiksi – ja tämä on paljon sanottu.

Mulla oli aikaa aikalailla tasan kuukausi ennen kuin piti palata takaisin Santiagoon. Oli mulla kaikenlaisia suunnitelmia mitä teen ja mihin menen, mutta jämähdin vähän huonolla omallatunnolla Buenos Airesiin pidemmäksi aikaa. Tarkoitus ei ollut viettää ihan koko aikaa kaupungissa mutta en saanut lähdettyä, vaikka pari kertaa aika vakavasti yritin. Ja sitä paitsi,  time you enjoy wasting is not wasted time. Ja siksi jäin Buenos Airesiin kolmeksi viikoksi.

 

Näiden viikkojen aikana en oikeastaan muista tehneeni mitään tähdellistä. Tutustuin upeisiin tyyppeihin ja olin vaan. Nautin olostani. Ei ollut kiire minnekään, ei aikataulua. Buenos Aires on erinomainen kävelykaupunki ja kävin ihanilla, pitkillä kävelyillä ja poikkesin välillä katukahviloihin maistelemaan ihania juustokakkuja. Hello, +8 kiloa huhtikuusta. 😀 Mutta mä niin tykkään kakuista! Miten pääsisin tästä tavasta eroon.

Niin ja mitäs sitä kaunistelemaan, nukuin aika usein myös puoleenpäivään ja ryömin kalpeana tukka pystyssä, edellisillan meikit poskilla, kylppäriin juomaan vettä hanasta ja kauhistelemaan itseäni peilistä. Että pitikin taas mennä. Buenos Airesin yöelämä on hyvää ja siellä voi heilua nyrkki pystyssä tanssilattialla pitkälle seuraavaan päivään. Olenhan sentään jollain tasolla nuori ihminen, niin pitihän minunkin tätä harjoittaa. Tosin mä en jaksanut useinkaan lähteä ihan yökerhoon asti, vaan kipitin kiltisti hostellille kolmen neljän aikoihin pitkin keskustan autioita katuja.

Tärkeänä pidän sitäkin, että tunsin oloni tosi turvalliseksi. Ei ollut sellasta jatkuvaa kuumotusta ja kusetusta niin kuin muualla. Ei tarvinnut olla yhtään varuillaan, mikä oli helpottavaa. Siis sen enempää kuin mitä normaalistikin on. Kamoistaan kannattaa pitää huoli ja taskuvarkaita pörrää kyllä jokapuolella. Täällä ei vain ole sellaista yleistä epävarmuutta.

Argentiinan hintataso on noussut korkean inflaation seurauksena parin viime vuoden aikana ( mä en keksinyt tätä hienoa lausetta ) että mitenkään erityisen halpa maa se ei enää ole. Suomalaiselle kuitenkin melko edullinen. Hyvä puoli Suomen korkeissa hinnoissa on se, että reissatessa lähes poikkeuksetta muut maat ovat edullisempia. Se on aina mukava yllättyä positiivisesti myös hintojen suhteen, mutta eiköhän ne täälläkin vielä nouse.

Buenos Airesia, ja miksei koko Argentiinaa, pitäisi hehkuttaa paljon enemmän. Turvallinen, helppo ja upea maa matkustaa jokaiselle. Plussana se, että täältä voi matkustaa helposti, edullisesti ja nopeasti Uruguayhin, halutessaan Paraguayhin ja mikä parasta, Rioon. Lennot ovat aika kalliit, mutta bussilla sohottaa 48 tuntia ja niin kuin sanottua, bussimatkustaminen on Argentiinassa erittäin mukavaa.

Jos on kaupunkilomatyyppi ja on mahdollisuus lähteä vähän pidemmälle, niin mä tästä eteenpäin tarjoan kaikille vain Buenos Airesia. Mä en ole yksin tämän mielipiteeni kanssa, vaikka olen taas ihan fanaattinen tästä asiasta. 😉 Mä voin kuulla kuinka mun lähipiiri siellä pyörittelee silmiään eikä varmaan malta odottaa, kun pääsen kunnolla kertomaan. 😉 Juuri kun ne luuli päässeensä San Franciscosta…

Uutta & vanhaa.
Like Paris!
Batman on sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita Jumalia.
All  I want is to pet all of the dogs. Mun mielestä noi kaikki on ihania.
Noi ei oo. Paitsi tuo lihava Beagle. Se on ihana.
Isn’t she gorgeous?
Tatuointibongaus.  Free Willy.
” I´ve got your name tattooed on my ass ” Pitihän se nähdä. Ja laittaa tänne.
La Recoleta Cemetery.
Sunnuntai-iltapäivä suomalais-englantilaisessa herraseurassa. Lucky me!
Palermo.
Adios!

Not goodbye, more like see you later BA!

Buenos Aires oli kyllä mulle sellainen Etelä-Amerikan helmi. Cherry on the top. Kyllä kantsi kärvistellä läpi koko mantereen. Tuliko selväksi? 😀 Mä haluaisin tarinoida tästä vielä vaikka kuinka, mutta en jaksais kirjoittaa tätä enää kuudetta kertaa. Mä poistan tämän koko ajan tai sitten hävitän kuvat. Mä yritän olla optimistinen sen suhteen, että opin tän uuden ohjelman… 🙂

Ihkua viikonloppua,

Mari


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *