Gdansk tarjoaa matkailijalle hansakaupungin historiaa ja pitkiä hiekkarantoja

Puolan kolmoiskaupungin sydän Gdansk on kompakti kaupunkilomakohde, jossa riittää historiallisia nähtävyyksiä ja mahdollisuuksia rentoutumiseen.

Kohdeopas: Gdansk

Gdansk, Puola

Värikkäiden talojen kaunistama Gdansk on edullinen ja helppo matkakohde, sillä Pohjois-Puolassa sijaitsevaan kaupunkiin on helppo matkustaa Suomesta suorilla lennoilla.

Gdansk on helppo kohde

Itämeren rannikolla sijaitseva Gdansk on hieno lomakohde vain lyhyen lentomatkan päässä Suomesta. Gdansk muodostaa yhdessä naapurikaupunkiensa Gdynian ja Sopotin kanssa tiiviin kolmoiskaupungin, jossa välimatkat ovat lyhyitä ja naapurit toistensa kyljessä niin, ettei rajoja edes huomaa. Gdanskin alueella voit nauttia paitsi viihtyisästä kaupunkilomailusta myös upean pitkistä hiekkarannoista.

Gdansk on kaunis hansakaupunki, jonka näyttävä arkkitehtuuri ja tunnelmallinen vanhakaupunki yhdistettynä edulliseen hintatasoon saavat matkailijat palaamaan kaupunkiin kerta toisensa jälkeen.

Kaupungin ykkösnähtävyys on Mariankirkko, joka näkyy pitkälle kaupungin siluetissa. Gdanskin satamassa ja vanhassakaupungissa värikkäät hansatalot sekoittuvat koristeellisiin punatiilisiin kirkkoihin, portteihin ja muihin vanhoihin rakennuksiin.

Gdanskin historiallisessa keskustassa liikkuu vain vähän autoja, ja alueen mutkaisilla ja kapeilla kaduilla on mukava vaellella kiireettömästi. Välillä voi pysähtyä johonkin vanhankaupungin lukuisista kahviloista tai ravintoloista, jotka houkuttelevat kesäaikaan terasseilleen istuskelemaan.

Gdansk, Puola
Mariankirkolta avautuvat komeat näkymät koko kaupungin ylle.

Lämpimintä on kesällä

Paras aika matkustaa Gdanskiin on kesällä, jolloin keskilämpötila on 20 asteen tuntumassa. Kevät antaa odottaa itseään pitkälle, mutta viimeistään toukokuussa lämpötilat nousevat 15 asteen paremmalle puolelle. Heinäkuu on vuoden lämpimin kuukausi myös Gdanskissa.

Talvisin lämpötilat laskevat reippaasti pakkasen puolelle, mutta eivät kuitenkaan Suomen tasolle, sillä kylmimmillään lämpömittari laskee kuitenkin vain noin viiteen pakkasasteeseen.

Onnistunut kaupunkiloma Gdanskissa

Gdanskiin matkustetaan tyypillisimmin kaupunkilomalle. Suomeen verrattuna hyvin edullinen hintataso houkuttelee matkailijoita rentoutumaan hyvissä hotelleissa ja nautiskelemaan kaupungin monipuolisesta ravintolatarjonnasta.

Myös shoppailumahdollisuudet Gdanskissa ovat hyvät, sillä kaupungin tuntumassa on lukuisia suuria ostoskeskuksia.

Useimmat matkailijat yhdistävät Gdanskin-lomaan myös vierailun muissa kolmoiskaupungin kohteissa, ja samalla matkalla kannattaakin harkita tutustumista Gdanskin lisäksi myös Gdyniaan ja Sopotiin.

Gdanskissa on Suomeen verrattuna edullinen hintataso, mikä lisää kohteen kiinnostavuutta suomalaisten näkökulmasta. Paikallinen valuutta on Puolan zloty.

Helppo matkakohde

Matkailijan silmissä Gdanskin kulttuuri on rento, eikä merkittäviä kulttuurieroja juuri ole. Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin hyvin ystävällisesti, ja Gdansk on muun Puolan tavoin muutenkin melko turvallinen matkakohde. Ruuhkissa kannattaa kuitenkin varoa taskuvarkaita, mutta muita turvallisuusriskejä kaupungissa ei juuri ole.

Puolassa puhutaan puolaa, mutta matkailija pärjää Gdanskissa mainiosti myös englannin kielellä. Ennen matkaa on kannattaa kohteliaisuussyistä opetella perusfraasit puolaksi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PUOLASSA


Gdansk, Puola
Gdanskin vanhakaupunki vilisee matkailijoita.

Suorilla lennoilla Gdanskiin

Matkustaminen Suomesta Gdanskiin sujuu varsin näppärästi suorilla lennoilla. Monista muista ulkomaan kohteista poiketen Gdanskiin on tarjolla suoria lentoja paitsi Helsingistä myös Turusta.

Finnair liikennöi Helsingistä suorilla lennoilla Gdanskiin kesäkauden ajan. Matka-aika on noin kaksi tuntia, ja lennot maksavat halvimmillaan lentoyhtiön light-luokassa eli pelkillä käsimatkatavaroilla noin 150 euroa.

Turusta liikennöivä halpalentoyhtiö Wizzair kuljettaa matkustajat suorilla lennoilla Gdanskiin noin puolessatoista tunnissa. Tiukoista käsimatkatavarasäännöistään tuttu lentoyhtiö tarjoaa hyvin halpoja lentoja, sillä menopaluulennot voi saada jopa 40 eurolla.

Gdanskin Lech Wałęsa -lentokenttä sijaitsee 16 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Matka Gdanskin päärautatieasemalle taittuu bussilla numero 210. Matka kestää noin 40 minuuttia, ja noin euron hintaisen lipun voi ostaa kuljettajalta.

Hotellit Gdanskissa

Gdanskin kasvava suosio matkakohteena näkyy kaupungin monipuolisessa majoitustarjonnassa. Etenkin keskitasoisia kolmen–neljän tähden hotelleja on runsaasti tarjolla, mutta myös kansainväliset ketjut kuten Hilton ja Radisson ovat edustettuina.

Gdanskissa on myös jonkin verran edullisia hotelleja sekä hostelleja, joiden tarjonta ei kuitenkaan vastaa kysyntää. Hostellimajoitusta Gdanskissa harkitsevien onkin syytä tehdä varaukset ajoissa etukäteen etenkin kesäkaudella.

Useimmille matkailijoille sopivin vaihtoehto on majoittua Gdanskin keskustassa kävelyetäisyyden päässä tärkeistä nähtävyyksistä ja hyvistä ravintoloista. Keskustasta pääsee nopeasti myös juna-asemalle, josta voi liikkua kolmoiskaupungin muihin osiin helposti päiväsaikaan.

Jos ei aio liikkua yöaikaan Gdanskin keskustassa, voi hyvin majoittautua myös kauempana sijaitseville alueille, joille pääsee raitiovaunuilla tai busseilla. Historiallisen keskustan ulkopuolella majoittuminen on luonnollisesti edullisempaa.

Majoitus Gdanskin ulkopuolella

Ranta- ja yöelämän ystävät voivat hyvin yöpyä Sopotissa, jonka hotellivalikoima myös on kohtalaisen runsas: kaikki majoitusluokat hostelleista luksukseen ovat edustettuina.

Kolmoiskaupunkia ristiin rastiin koluaville hyviä majoitusvaihtoehtoja löytyy Oliwan alueelta, joka sijaitsee Gdanskin ja Sopotin välimaastossa. Oliwan asemalta on lyhyt matka kaikkiin kolmoiskaupungin kohteisiin junalla, ja alue itsessään on miellyttävän puistomainen.

Liikkuminen Gdanskissa

Gdanskissa on muiden Puolan kaupunkien tapaan hyvä raitiovaunuverkosto, ja myös bussilinjoja on paljon.

Liikennevälineiden käyttötarve riippuu pitkälti majoituspaikan sijainnista. Mikäli majoittuu Gdanskin keskustassa, ei julkisia liikennevälineitä tarvitse juuri käyttää muuhun kuin siirtymiseen kolmoiskaupungin eri osien välillä.

Gdyniaan ja Sopotiin kulkee myöhäistä iltaa ja yötä lukuun ottamatta lukuisia paikallisjunia joka tunti. Lippuja voi ostaa asemien automaateista. Matka-aika Sopotiin on 20 minuuttia ja Gdyniaan noin 40 minuuttia.

Taksit Gdanskissa ovat suhteellisen edullisia. Hyvä ja luotettava yhtiö on City Plus Neptun. Kannattaa kuitenkin huomioida, että taksiajossa kaupunkien rajojen ylitykset voivat tulla yllättävän kalliiksi rajanylityslisien vuoksi.

GDANSKIN NÄHTÄVYYDET

Sopot, Puola
Lyhyen matkan päässä Gdanskista sijaitseva Sopot on rantakohde.

Värikäs vanhakaupunki

Gdanskin elinvoimainen keskusta on punatiilisten kirkkojen, porttien ja linnoitusten hallitsemaa aluetta, jonka vierellä kohoavat entisten hansakauppiaiden värikkäät talot.

Historiallisen keskustan tärkeimmät nähtävyydet sijoittuvat Kuninkaan tien varrelle. Sisään astutaan vanhankaupungin portista, josta pitkä suora tie kuljettaa aina joelle saakka. Joella reitti päättyy Vihreään porttiin. Matkan varrella nähdään muun muassa näyttävä kaupungintalo korkeine torneineen.

Tiilinen Mariankirkko

Mariankirkko on maailman suurin tiilestä rakennettu kirkko. Rakennukseen mahtuu jopa 25 000 ihmistä yhtä aikaa. Kirkkoa rakennettiin 1300-luvulta 1500-luvun alkuun.

Kirkon ulkoasussa huomiota herättävät valtava astrologinen kello sekä lukuisat tornit. Yhteen torneista pääsee myös kiipeämään, ja 78 metrin korkeudesta avautuu hieno panoraamanäkymä yli kolmoiskaupungin.

Gdanskin merimuseo

Gdanskin merimuseo sijaitsee kaikkiaan kolmessa eri rakennuksessa Gdanskin keskustaa halkovan joen ympäristössä. Laajin ja suurin näyttely sijaitsee joella olevan Ołowianka-saaren vanhoissa varastoissa.

Merimuseossa on esillä upeat valikoimat sekä merenkäyntiä että satamatyötä esittelevää aineistoa, ja museoiden eri osien välillä kulkee lauttana vanha Gdanskissa rakennettu laiva.

Puolan riviera Sopot

Sopotia on jopa kutsuttu Puolan rivieraksi. Ennen toista maailmansotaa Sopot olikin Itämeren ykköslomakohteita. Sosialismin kauden hiljaiselon jälkeen Sopot on jälleen nostanut päätään matkakohteena, ja kaupunki on tunnettu paitsi hienohiekkaisista rannoistaan myös vilkkaasta yöelämästään.

Sopotin nelisen kilometriä pitkät hiekkarannat ovat mainioita auringonpalvontaan kesällä. Varsinaisista nähtävyyksistä tärkeimpiä ovat Euroopan pisin puulaituri, julkisivultaan vääntyneen näköinen Krzywy domek -talo sekä Sopotin Grand-hotellin rakennus, jossa sijaitsee myös kasino.

Satamakeskus Gdynia

Ennen 1900-luvun alkua Gdynia oli vain pieni kalastajakylä. Puolan itsesnäistyttyä uudelleen ensimmäisen maailmansodan jälkeen Gdyniasta päätettiin rakentaa maan uusi satamakeskus.

Gdyniassa ei ole juuri historiallisia rakennuksia, mutta monet matkailijat pitävät tätäkin kolmoiskaupungin osaa vierailemisen arvoisena. Tärkeintä nähtävää Gdyniassa ovat alueen lukuisat hiekkarannat ja satama. Hyvät ravintolat ja ostosmahdollisuudet sekä näyttävä akvaariomaailma houkuttelevat käymään myös Gdyniassa.

GDANSKIN PARHAAT

Gdansk, Puola
Kävelyretki ympäri Gdanskia tuo vastaan hienoja maisemia.

Koe nämä Gdanskissa

  1. Kävele läpi Kuninkaan tie Gdanskin historiallisessa keskustassa.
  2. Kiipeä Mariankirkon torniin nauttimaan huikeista näkymistä yli Gdanskin.
  3. Kävele maailman pisin laituri Sopotissa päästä päähän.
  4. Vieraile Gdanskin Eläintarhassa, joka on Puolan tasokkain.
  5. Käy Gdynian akvaariomaailmassa ihailemassa erilaisia mereneläviä.

Lisätietoja

Puolan valtion matkailutoimiston Gdansk-sivusto
Gdanskin kaupungin matkailusivusto

Gdansk In Your Pocket

Teksti: Panu Lempiäinen, Riikka Krenn, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Riikka Krenn. Flickr / Robert Young, Juergen Mangelsdorf

Päivitetty: 28.6.2017

Puola: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Zegluga Gdanska löytyy …olikohan 35 Zl suunta ja eilen ainakin jätti kun tultiin niin Hotelli Hiltonin kulmille noin 1h kesti Sopot-Gdansk

Missään ei kerrota mistä saa lippuja risteilyalukselle gdanskista-sopotiin,ja mistä ne lähtee,ja mikä hinta?????googlesta ei löydy

Gdanskin Lech Wałęsa -lentokenttä sijaitsee 16 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Matka Gdanskin päärautatieasemalle on suora junayhteys, lipun voi ostaa lippuautomaatista ja Gdanskin päässä myös lippukassalta 3,50 pln.

Liikkumisesta, En nähnyt millään sivustolla mainintaa kuinka bussissa pitää toimia. Voit ostaa lipun kuskilta, mutta se pitää leimata. Onhan tuo mainittu bussissa olevassa pienessä tarrassa puolaksi ja hyvin pienellä englanniksi. Meitä oli 5 pariskuntaa ja jouduimme puolalaisen pikkuhitlerin(lipuntarkastaja uhriksi viidessä minuutissa) Äijällä ei ollut pelisilmää lainkaan vaan euron kuvat kiiluivat silmissä ( 130 zlotya/hlö)