Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Portugali

Matkaopas: Lissabon

  • Kirjoittajan oletuskuva
Paula Hotti Päivitetty: 14.03.2024
Lissabonin historialliset monumentit ja ajaton charmi tekevät aurinkoisesta kaupungista matkailijan unelmakohteen.

Lissabon on aurinkoinen kaupunkilomakohde

Tejo-joen suulla sijaitseva 550 000 asukkaan Lissabon on Portugalin pääkaupunki ja Euroopan vanhimpia kaupunkeja. 

Lissaboniin matkustetaan usein nauttimaan vireästä kaupunkielämästä kauniissa puitteissa. Myös aurinko paistaa kaupungissa lähes 300 päivänä vuodessa. Auringonlaskujen ihailu yhdellä lukuisista näköalatasanteista on yksi Lissabonin vetonauloista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLissabon, Portugali
Lissabonille tyypilliset maisemapaikat tarjoavat uuden perspektiivin kaupunkiin.

Lissabonissa on useita Unescon maailmanperintölistalle kuuluvia kohteita, kuten Belémin torni ja Hieronymuksen luostari, ja ne ovat tunnettuja vierailukohteita. Yhtä suosituksi kaupungin tekevät azulejo-tiilten peittämät rakennukset sekä Unescon aineettoman kulttuurin perintölistalle kuuluva fado-musiikki.

Portugali oli myös maailman ensimmäinen merimahti, joten maut maailman eri kolkista maistuvat yhä maan keittiössä.

Vaikka Lissabon on erityisesti kaupunkimatkailijan unelmakohde, löytyy läheltä myös kauniita rantoja. Portugalilaisittain rantavaihtoehdot sopivat niin luksuslomailijoille kuin surfareille.

Lissabonin ilmasto

Lissabon on aurinkoinen ja lämmin lomakohde lähes koko vuoden. Jo maaliskuussa Lissabon on suomalaisille mukavan kesäinen lämpötilan pysytellessä yli 20 asteen. 

Lämpimintä on heinäkuussa, jolloin mittari nousee helposti yli 30 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lämpötila tuntuu helposti tukalalta kaupungin paahteisilla kaduilla. Vielä lokakuussa lämpöä riittää reilut 20 astetta. Kaikkein eniten sateita on marraskuussa.

Lissabonin suosio on kasvanut viime vuosina, joten matkailijoita riittää ympäri vuoden.

Kevät ja syksy ovat lämpötilan kannalta miellyttävimmät ajankohdat. Rauhallisinta on joulu–tammikuussa, jolloin lämpötila pysyttelee 15 asteen tienoilla.

Hintataso ja raha

Lissabonissa hintataso on Suomea edullisempi ja majoituksen suhteen voi tehdä huokeita löytöjä. Ravintolassa syöminen ja ruokaostokset kaupassa ovat jonkin verran halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi viini sekä sesongin hedelmät ja marjat ovat erityisen edullisia Suomen hintatasoon verrattuna.

Portugalissa käytetään euroja, joten halutessaan käteistä rahaa voi nostaa mukaan jo Suomessa. Korttimaksut käyvät Lissabonissa lähes kaikkialla, mutta silloin tällöin kauppojen ja ravintoloiden maksupäätteet ovat epäkunnossa, joten käteistä on hyvää pitää matkassa mukana.

Tippiä on tapana jättää kymmenen prosenttia ravintoloissa kiitokseksi hyvästä palvelusta ja ruoasta. 

Kahviloissa ja baareissa voi halutessaan pyöristää loppusumman seuraavaan tasalukuun. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joissain ravintoloissa saatetaan kysyä, haluaako asiakas aluksi pientä purtavaa, yleisimmin leipää ja oliiveja. Tämä couvert ei kuulu palveluun, vaan siitä lisätään muutaman euron lisä laskuun. Couvertista voi myös kieltäytyä kohteliaasti toteamalla, ettei leivälle ole tarvetta.

ShutterstockLissabon, Portugali
Lissabonin edullinen hintataso houkuttaa matkailijoita kaikkialta maailmasta.

Vida a Portuguesa -liikkeistä löytyy nostalgisesti ja värikkäästi pakattuja tuliaisia kosmetiikasta ruokaan ja käsitöihin. Paikallisia käsitöitä ja koruja voi ostaa myös lukuisilta katumarkkinoita, kuten Feira da Liberdadelta sekä Miradouro de São Pedro de Alcântaralta. 

Azujelos-laattoja taas löytyy vaikkapa Arte Rusticasta ja Santos Ofícioksesta. Tyylikkäitä vaatteita ja hemaisevia tuoksuja löytyy Embaixadan tavaratalosta, joka sijaitsee entisessä kaupunkipalatsissa. Samalta kadulta löytyy myös useita muita putiikkeja, joissa myydään portugalilaista ja lissabonilaista designia. Osoite on Praça do Príncipe Real.  

Tapakulttuuri ja turvallisuus

Portugalilaiset ovat tietoisia maineestaan ystävällisenä kansana, ja haluavat vaalia sitä. Myös pääkaupunkilaiset ovat rentoja, ystävällisiä ja puheliaita. 

Uusia tuttavuuksia tervehditään kättelemällä tai poskisuudelmin.

Pieni aamiainen syödään tavallisesti kello 8–9. Yhdentoista maissa seuraa kahvitauko, jolloin nautitaan yleensä makea herkku, kuten pastel de nata, tai terveellisesti hedelmiä, tietysti kahvin kanssa. Lounasaika on kello 12–14, jolloin kannattaa pitää silmällä ravintoloiden prato da dia -kylttiä. Siinä ilmoitetaan päivän edullinen lounasmenu, joka kattaa alku- pää- ja jälkiruoan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLissabon, Portugali
Suomalaismatkailija pärjää Lissabonissa melko mukavasti ilman suuria kulttuurishokkeja.

Kahvilat täyttyvät neljän viiden maissa pientä välipalaa nauttivista lissabonilaisista, ja ravintolat alkavat täyttyä kahdeksan jälkeen. 

Lissabonissa pärjää englannilla tai jopa vain elekielellä, sillä paikalliset ovat avuliaita, vaikkei englanti sujuisikaan.

Viime vuosina Lissaboniin on muuttanut paljon ulkomaalaisia etätyöntekijöitä, eläkeläisiä ja opiskelijoita. Samalla Airbnb-vuokraus on korottanut vuokrien hintaa. Osa suosituimmista kaupunginosista on myös “menetetty” matkalaisille, ja niissä kuulee enemmän englantia kuin portugalia. 

Nihkeä suhtautuminen vierailijoihin ilmenee kuitenkin lähinnä virallisissa yhteyksissä, kuten lehtien sivuilla, ei päivittäisessä kanssakäymisessä.

Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle, joten kaupungissa riittää mäkiä ja mukulakivikatuja.

Metrot ja linja-autot ovat esteettömiä, mutta eri metroasemien esteettömyys kannattaa varmistaa etukäteen. Myös uudet raitiovaunut ovat esteettömiä, mutta historiallisiin ratikoihin johtavat korkeat askelmat.

Lissabon on LGBTQ+-ystävällinen kaupunki ja ihmiset ovat suvaitsevaisia. Esimerkiksi Bairro Alto ja sen naapuri Príncipe Real ovat on tunnettuja gay-baareistaan ja hotelleistaan, joskin yleisesti Lissabonissa kaikki ovat tervetulleita kaikkialle.

Lissabonin keskusta-alue on turvallinen, mutta taskuvarkaita kannattaa varoa etenkin vilkkailla alueilla. Levottomimmat alueet sijaitsevat kaupungin pohjoislaidalla, mistä ei löydy turistikohteita.

Aikaero Lissaboniin on kaksi tuntia.

Matkustaminen Lissaboniin

Lissaboniin tehdään paljon omatoimisia matkoja. Finnair ja TAP Air Portugal lentävät suoraan Helsinki-Vantaan lentokentältä Lissaboniin.

Lentoaika on vajaat viisi tuntia ja edestakaisten suorien lentojen hinnat alkavat noin 550 eurosta.

Myös lukuisat matkanjärjestäjät tarjoavat matkoja Lissaboniin. Kaupunki kuuluu esimerkiksi Aurinkomatkojen, Tuin, Apollomatkojen ja Tjäreborgin pakettimatkojen valikoimiin. Joidenkin matkatoimistojen valikoimista löytyy pakettimatkojen lisäksi pelkkiä lentoja. Kannattaa tutustua myös edullisiin äkkilähtöihin.

ShutterstockLissabon, Portugali
Lissaboniin on pitkä matka Suomesta, joten reissua varten kannattaa varata riittävästi aikaa.

Lissabonin lentokentän nimi on Humberto Delgado Airport ja se sijaitsee seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Keskustaan pääsee esimerkiksi taksilla, bussilla tai metrolla. Taksi lentokentältä Lissabonin keskustaan maksaa noin 35 euroa. Kaupungissa toimivat myös Uber ja Bolt. 

Aeroporto–Saldanha-metrolinja vie lentokentältä keskustaan 20 minuutissa. Yhdensuuntainen lippu maksaa 1,45 euroa. Lissabonin linja-autoyhtiö Carris operoi keskustan ja lentokentän välillä. Lippu maksaa 2 euroa.

Lentämättä kohteeseen

Lissaboniin pääsee myös lentämättä. Matka Suomesta Lissaboniin kannattaa aloittaa Finnlinesin lautalla Travemündeen, mistä on helppo jatkaa Hampuriin.

Pidempää junamatkaa halajava voi matkustaa Hampuriin myös Tukholman ja Kööpenhaminan kautta. Tukholmasta lähteviä junia voi etsiä Ruotsin valtiollisen rautatien nettisivulta.

Hampurista voi matkustaa esimeriksi Pariisin tai Baselin kautta Barcelonaan. Hampurista lähtee useita junia Pariisiin yöllä ja päivällä ja matka-aika on lyhyimmillään noin 8,5 tuntia. Pariisin Gare de Lyonilta Barcelona Santsin asemalle pääsee nopeimmillaan 6,5 tunnissa vaihdoitta.

Hampuri–Basel -junien matka-aika on 7–9 tuntia. Osa junista on yöjunia. Baselista Barcelonaan pääsee nopeimmillaan reilussa 9 tunnissa. Erilaisia reittivaihtoehtoja voi etsiä Saksan valtiollisen rautatien Deutsche Bahnin sivuilta.

Barcelonasta kannattaa suunnata Madridin kautta Portugaliin. Jos lähtee aamujunalla Madridista, on parin vaihdon ja yhdeksän tunnin matkanteon jälkeen Lissabonissa.

Erilaisia reittivaihtoehtoja voi etsiä Espanjan sekä Portugalin valtiollisten rautateiden sivuilta.

Majoitus Lissabonissa

Lissabonissa on runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja jokaisesta hintaluokasta. Kaupungista löytyy niin luksusta romanttisilla näkymillä kuin petipaikkoja reppureissaajille. 

ShutterstockLissabon, Portugali
Majapaikka kannattaa valita sen mukaan, haluaako majoittua lähellä matkailunähtävyyksiä vai kenties paikallisempaa elämänmenoa.

Kaupungin suosion myötä hotellien hintataso on viime vuosina noussut, mutta löytöjä pystyy yhä tekemään, etenkin kesäsesongin ja juhlapyhien ulkopuolella.

Hostellimajoituksen hinnat alkavat 30 eurosta. Kauniita huoneita suosituilla alueilla voi onnistua saamaan noin sadalla eurolla sesongin ulkopuolella – kesäkuukausina hinnat voivat jopa kaksinkertaistua.

Liikkuminen Lissabonissa

Lissabonissa on helppo liikkua julkisen liikenteen avulla. Vihreä Viva Viagem -kortti maksaa 50 senttiä ja sille voi ladata kerta- tai päivälipun verran arvoa, esimerkiksi Lissabonin kaupungissa 6,60 euroa, tai valinnaisen summan aina 40 euroon saakka. Viva Viagem -kortin voi ostaa lentokentältä tai metro-, juna- ja lautta-asemilta.

Lissabonin metrossa on neljä linjaa ja ne ovat auki kello 6.30–1.00 päivittäin.

ShutterstockLissabon, Portugali
Ikoniset raitiovaunut ja funikulaarit tarjoavat kyytejä, jotka useimmat matkailijat haluavat lomansa aikana kokea.

Raitiovaunut kulkevat viittä linjaa pitkin, joista yksi on suosittu numero 28, sillä se kulkee monen suositun nähtävyyden ja asuinalueen halki.

Lissabonin erikoisuus ovat funikulaarit, jotka nousevat ylös korkeimpia mäkiosuuksia keskustassa.

Metrot ja linja-autot ovat yleensä esteettömiä. Linja-autoihin noustaan pyörätuolin kanssa bussin takaosasta. Kuskille kannattaa ilmoittaa päätepysäkki, jotta hän tietää pysähtyä oikealla kohdalla. 

Esteettömyys kannattaa huomioida myös hotellia valitessa. Osa kaupunginosista, kuten suositut Alfama ja Príncipe Real, ovat mäkisiä, joten majoitukseen pääsy voi olla hankalaa.

Myös linja-autoilla pääsee kaupunginosasta toiseen. Keskusta-alueen linja-autot kulkevat kello 5–23.

Pyöräily ei ole kaupungissa kovin yleistä, lukuun ottamatta Belémiin kulkevaa Tejo-jokea reunustavaa rantaväylää.

Visit Lisboa -kortti mahdollistaa ilmaisen liikkumisen kaikissa kaupungin julkisissa liikennevälineissä sekä ilmaisen sisäänpääsyn 26 nähtävyyteen. Visit Lisboa -kortin voi tilata netistä jo ennen matkaa tai käydä ostamassa Visit Lisboan toimipisteistä Lissabonissa.

Ravintolat ja ruoka Lissabonissa

Lissabonissa on runsas ravintolavalikoima ja niiden hintataso on Suomea edullisempi. 

Keittiöitä löytyy jokaisesta maailman kolkasta. Portugalilaista ruokaa voi maistaa niin perinteisissä tabernoissa kuin hulppeissa fine dining -ravintoloissa. Erityisen suosittuja ovat turskasta valmistetut annokset, kuten Bacalhau à Brás sekä pasteis de nata -kreemileivokset.

ShutterstockLissabon, Portugali
Perinteiset portugalilaiset pasteis de nata -kermaleivokset ovat hyvin suosittuja myös Lissabonissa.

Suosittuja nähtävyyksiä ympäröiviltä teiltä ja sivukujilta löytyy kosolti ravintola- ja kahvilavaihtoehtoja – lissabonilaiset itse syövät usein ulkona.

Portugalilainen ruokakulttuuri on perinteisesti ollut liha- ja kalapitoista, mutta nykyisin myös kasvisyöjille ja vegaaneille on Lissabonissa maukkaita ruokapaikkoja. Aterian ohessa maistuvat usein maan viinit.

Erikoisruokavaliot huomioidaan ravintoloissa ja suuremmissa supermarketeissa sekä yleensä myös pienemmissä kulmakaupoissa.

Portugalilainen kahvi on erinomaista ja kahviloiden leivosvitriinit mitä ihaninta silmänruokaa.

Lissabonin nähtävyydet

Lissabon on erityisesti kaupunginosien kaupunki: tänne kannattaa pakata mukaan hyvät kävelykengät. Urakkaa helpottaa kuitenkin myös toinen Lissabonin huippunähtävyys, eli vanhat raitiovaunut, joiden kyydissä voi kokea palan parasta kaupunkielämää.

Hyviä reittejä ovat paitsi suosittu 28 myös linja 15, joka kulkee osin samaa reittiä kuin numero 28.

ShutterstockLissabon, Portugali
Lissabonissa sijaitsee myös Ponte 25 de Abril -silta, joka muistuttaa häkellyttävän paljon San Franciscon Golden Gate -siltaa.

Lissabonin suosituimmat nähtävyydet ovat sijoittuneet ympäri kaupunkia, kuten merenrantakaupunginosaan Belémiin ja Baixaan. Kannattaa suunnitella ennakkoon, missä kohteessa vierailla minäkin päivänä, sillä nähtävyyksien välit saattavat olla pitkät ja siirtymiin kuluu aikaa. 

Suosituimmilla nähtävyyksillä vieraillessa kannattaa varautua jonoihin.

Lissabonin parhaat nähtävyydet

  1. Linjan 28 raitiovaunu
  2. Bairro Alton kaupunginosa
  3. Belémin torni
  4. Ponte de 25 Abril -silta
  5. Alfaman alue
  6. São Jorgen linna
  7. Mercado de Ribeira
  8. Bairro Alto yöaikaan
  9. Fado-ravintolat
  10. Näköalaterassit
  11. Almadan alue
  12. Shoppailukadut

Lissabonin alueet

Tutustumalla Lissabonin eri kaupunginosiin matkailija pääsee kokemaan kaupungin monipuolisuuden. Tutustu loman aikana ainakin näihin alueisiin:

  • Alfama: Lissabonin suosituimpia alueita kauniine katuineen ja fado-ravintoloineen.
  • Bairro Alto: kaupungin yöelämän iloinen keskus.
  • Baixa: Lissabonin vuoden 1755 maanjäristyksen seurauksena syntynyt alue lukuisine nähtävyyksineen.
  • Príncipe Real: tunnettu yöelämästään, päivisin rento ravintoloiden ja kauppojen keskus.
  • Belém: välittömän keskustan länsipuolella sijaitseva kaupunginosa, jonka kuuluisimmat nähtävyydet ovat kaksi Unesco-kohdetta, eli Belémin torni ja Hieronymuksen luostari. Täällä sijaitsee myös Pastèis de Belémin kreemileivoksista tunnettu kahvila.

Freelancer-toimittaja ja kirjailija Paula on asunut vuosia ulkomailla ja reissannut ympäri maailmaa. Häntä kiinnostaa erityisesti maitse matkailu.
Lue lisää