Portugalin Azorit hurmaavat vehreydellään

Kohdeopas: Azorit

Monte Palace on Azorien kuuluisa hylätty hotelli

Tuliperäisillä Azoreilla arjesta irtautuminen ei tuota ongelmia. Keskellä Atlantin valtamerta sijaitsevan saariryhmän valtteja ovat verrattain koskematon luonto, raikas ilmasto sekä mahtavat maisemat.

Yhdeksän erilaista saarta

Portugalille kuuluva Azorien saariryhmä koostuu yhdeksästä tuliperäisestä saaresta, joista jokaisella on omat luonteenomaiset piirteensä. Yhteistä näille on kuitenkin silmiinpistävä luonnonkauneus sekä neitseellisyys, jonka takeena on turistimäärien valvominen ja rajoittaminen.

Näistä saarista suurin on São Miguel, jolla asustaa yli puolet koko saariryhmän väestöstä. ”Vihreän saaren” luonnosta voi bongata niin idyllisiä järvimaisemia, kauniita hiekkarantoja kuin korkeita vuoriakin. São Miguelin sanotaan summaavan yhteen Azorien luonnon monimuotoisuuden.

Luontokohteiden lisäksi São Miguelilla sijaitsee myös saariryhmän suurin asutuskeskus, Ponta Delgada. Historiallisen kaupungin shoppailumahdollisuudet, hyvät ravintolat ja vaikuttavat monumentit tarjoavat tekemistä myös urbaanimmassa ympäristössä.

Toinen näkemisen arvoinen kaupunkikohde on Terceiran saarella sijaitseva Angra de Heroísmo. Erityisesti kaupungin Unescon maailmanperintölistaan lukeutuva historiallinen keskusta hurmaa kauneudellaan.

Pico-saarella kannattaa suunnata saariryhmän korkeimmalle huipulle yli kahden kilometrin korkeuteen. Myös saaren kuvankauniit viinitarhoilla on syytä vierailla. Faialista matkailija sen sijaan löytää mielenkiintoisen Capelinhoksen luonnonsuojelualueen.

Unohtaa ei kannata myöskään Floresin laaksojen kukkaloistoa tai Graciosan Serra Brancaa, valkoista vuorta. Pikkuiruinen Corvo on saarista kenties idyllisin, São Jorgen erikoisuuksiin kuuluvat puolestaan kyyhkyjen asuttamat vulkaaniset kivimuodostelmat.

Santa Maria on yksi Azoreiden pienikokoisimmista saarista, josta matkailija löytää saariryhmän houkuttelevimmat hiekkarannat.

Ulkoilma-aktiviteetteja riittää

Azoreilla kaikkea ympäröi Atlantti. Valtameri tarjoaa loputtoman virikevalikoiman ja runsaat mahdollisuudet merelliseen lomailuun.

Azorien saariryhmä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkkailla merenelävien arkea. Eläimiä voi lähteä bongailemaan omin päin tai järjestetyillä retkillä, joita järjestetään erityisesti valaiden ja delfiinien suosimille paikoille.

Saaristoa kannattaa lähteä tarkastelemaan myös meren suunnalta. Erilaisia purjehduksia on tarjolla lukemattomia. Saarilla sijaitsevat järvet voi puolestaan ottaa haltuun vaikka kanootin selässä.

Kirkkaat vedet tarjoavat eurooppalaisen mittapuun mukaan erinomaiset sukellusmahdollisuudet. Myös surffaajat pääsevät mittaamaan taitojaan tuulisemmilla rannoilla.

Saarilla kannattaa suunnata välillä myös rannikolta sisämaahan. Lyhyemmälläkin kävelyretkellä ehtii jo nähdä paljon, mutta erityisesti patikointi Pico-saaren korkeimmalle huipulle avaa uskomattomat näkymät merelle ja saariryhmän muihin osiin. Mahtavat maisemat antavat oman lisänsä myös golffajille, joille löytyy monia hyväkuntoisia kenttiä.

Saarten leuto ilmasto

Azoreilla vallitsee varsin mieto meri-ilmasto. Golfvirta lämmittää saaria ympäri vuoden, eikä lämpötila laske alle kymmenen asteen. Toisaalta myös yli +30 asteen helteet ovat harvinaisia – tosin ilma on poikkeuksetta kostea, mikä saa suhteellisen lämpimän sään tuntumaan celsiuslukemia kuumemmalta.

Suosituimmillaan ja lämpimimmillään Azorien saariryhmä on kesäkuukausina. Niin ikään keväällä ja syksyllä sää on varsin otollinen, joskin hieman ailahtelevaisempi. Helteistä päivää saattaa hyvinkin seurata pilvinen ja tuulinen huominen.

Kesällä Azorit soveltuvat hyvin rantalomailuun ja rentoutumiseen. Talvella lauhkeampi sää puolestaa suosii patikoijia, joiden ei tarvitse hikoilla helteessä. Kyseessä onkin siis ennen kaikkea ympärivuotinen matkakohde.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AZOREILLA

Pakettimatkalla helposti perille

Suoria reittilentoja ei Suomesta Azoreille ole. Kätevimmin reissuun pääseekin matkatoimistojen välittämillä pakettimatkoilla. Kesäkaudella esimerkiksi Aurinkomatkat järjestää valmismatkoja Azoreille.

Hinnat vaihtelevat varausajankohdan mukaan. Viikko Azoreilla hotelleineen maksaa useimmiten 500-1000 euroa. Huomattavasti huokeammalla pääsee, jos onnistuu löytämään omaan aikatauluun soveltuvan äkkilähdön. Tällöin viikon Azoreilla saattaa saada jo 300 eurolla.

Majoitus on kohtuuhintaista

Majoitusvalikoima Azoreilla on vähintään kohtuullinen. Tähtiasteikolla hotellit sijoittuvat pääosin keskivaiheille, mutta laadukkaampiakin vaihtoehtoja löytyy.

Hinnatkaan eivät ole lähteneet käsistä. Vaikka kalliimmissa hotelleissa huoneesta voikin halutessaan pulittaa satoja euroja yöltä, pärjää keskitasoisissa parhaimmillaan 40 eurolla.

Autoillen ja lauttailen saarien halki

Mikäli mielii nähdä muutakin kuin oman asumuksensa lähiympäristön, kannattaa Azoreilla vuokrata auto. Etenkin suurimmalla São Miguelin saarella nähtävää on runsaasti, eikä viikonkaan kiertäminen välttämättä riitä – etenkin, jos tarkoituksena on rentoututa lomalla.

Saarien välillä on myös suositeltavaa reissata. Osa saarista sijaitsee varsin lähellä toisiaan ja lyhyemmät matkat voi taittaa kätevästi lautalla. Lentäen pääsee puolestaan hieman kaueampana sijaitseville saarille.

AZORIEN NÄHTÄVYYDET

Tukikohdaksi Ponta Delgada

Suurimmalla São Miguelin saarella sijaitseva Ponta Delgada on Azorien suurin asutuskeskus. Noin 50 000 asukkaan kaupunki ei kuitenkaan kansainvälisellä mittapuulla ole varsinainen metropoli vaan sympaattinen pikkukaupunki, jossa kaikki palvelut ovat lähellä.

Ponta Delgada on matkailijoiden keskuudessa yleisin yöpymispaikka. Päivisin kannattaa kaupungissa kannattaa suunnata meren äärelle kauniiseen satamaan. Satamassa on useita yrityksiä, jotka tarjoavat retkiä valaiden ja delfiinien luo.

Sataman lisäksi Ponta Delgadan parhaaseen antiin lukeutuvat kauniit puisto sekä yliopiston kampusalue. Tekemistä itse kaupungissa riittää muutamaksi päiväksi – sen jälkeen kannattaakin jo suunnata uusiin haasteisiin.

Ponta Delgada on hyvä tukikohta päiväretkiä ajatellen. Vuokra-autolla tai bussilla hurauttaa helposti lähiseudun kaupunkeihin tai rannoille. Samoin matkailijaa odottavat sisämaan kaunis luonto sekä upeat vaellusreitit.

Kukkaloistoa ja vesielementtejä Terra Nostrassa

Terra Nostran puisto sijaitsee niin ikään São Miguelilla. Se on yksi Azorien tunnetuimmista nähtävyyksistä ja yksi Euroopan kauneimmista puistoista, jota näkemättä ei saariryhmältä kannata poistua.

Puistossa pääsee tutustumaan Azorien ainutlaatuiseen kasvillisuuteen. Eksoottiset kukat ja ikivanhat puut vetävät vertoja jopa suomalaiselle havumetsälle.

Kasvillisuuden lisäksi Terra Nostrassa on lukuisia pikkujärviä ja virtoja, jotka elävöittävät maisemaa. Puiston erikoisuutena on geoterminen järvi, jonka lämmin vesi houkuttelee pulahtamaan – kutsuun kannattaa myös vastata.

Terra Nostrassa vierailevilta peritään noin viiden euron suuruinen sisäänpääsymaksu. Puistokierros on ehdottomasti jokaisen sentin väärti.

Patikoimaan Picon vuorelle

Pico-saarella sijaitseva Picon vuori on Azorien korkein huippu. Liki kahteen ja puoleen metriin kohoava vuori on reippailijoiden unelmakohde. Kapuamiseen kannattaa kuitenkin varata tovi aikaa, ja myös kenkävalinnassa kannattaa ottaa huomioon reitin suhteellisen korkea vaatimustaso.

Näkymä vuoren huipulta on kuitenkin jokaisen hikikarpalon ja vaelletun kilometrin arvoinen. Turkoosin veden ympäröimät Azorit pääsevät todella oikeuksiinsa lintuperspektiivistä tarkkailtaessa.

AZORIEN PARHAAT

Parhaat aktiviteetit

  1. Delfiinien ja valaiden bongailu
  2. Patikointi
  3. Purjehdus
  4. Surffaus
  5. Golf

Lisätietoa

Azores.com – Azorien virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: IStockphoto ja SXC

Päivitetty: 1.8.2018

Portugali: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia