Pietarin Eremitaaši – Täysi sokkelo ilman suunnitelmaa

Tein elämäni toisen vierailun Eremitaašiin heinäkuussa. Edellisellä kerralla minulla ei ollut mitään suunnitelmaa mitä nähdä siellä ja yllätys yllätys, tämä toinenkin kerta mentiin ihan vain pällistellessä, erona tosin se että tällä kertaa oli mukana Pietarissa nuoruusvuosinaan asunut ”paikallinen” eli tällä vierailulla irtosi tästä kompleksista vähän enemmän mutta ei varmasti vieläkään tarpeeksi. Eremitaaši on mielestäni vähän liian iso kokonaisuus hallittavaksi ilman kunnollista opastusta tai tutustumista etukäteen. Josko kolmas kerta sanoisi toden ja bookkaisin opastetun kierroksen ja ottaisin oikeasti irti enemmän tästä hulppeasta kokonaisuudesta. Tässä kuitenkin vinkkejä Eremitaašiin, toivottavasti näistä löytyisi pieni apu kulttuuriähkyyn!

Osoite: Dvortsovaja Naberezhnaja 34, sisäänkäynti Palatsinaukiolta (kuvassa alla)

ere1 ere2ere11

Mikä on Pietarin Eremitaaši?

Pietarin Eremitaaši on Venäjän suurin ja yksi koko maailman suurimmista taide- ja kulttuurihistoriallisista museoista ja sen kokoelmissa on noin kolme miljoonaa teosta ja kulttuurihistoriallista näyttelyesinettä. Eremitaašissa ei siis esineet lopu heti kesken, eikä matkaa nopeuta upeat huoneetkaan. Itse jäin pällistelemään jokaista kattokruunua ja krumeluuria. Jos kulkisit teokselta toiselle yötä päivää ja katsoisit jokaista teosta muutaman sekuntin, menisi sinulla museon kiertämiseen kolmisen kuukautta.

Eremitaaši-museo  on hyvin monimuotoinen ja sen perusti Katariina II Suuri vuonna 1764 Talvipalatsin yhteyteen, jolloin kokoelmassa oli ”vain” 255 taulua. Moni varmaankin tunnistaa ulkoasultaan tämän vihertävän Talvipalatsin (kuvassa ylhäällä), joka oli muuten myös Venäjän vallankumoukseen asti tsaariperheen residenssi. Talvipalatsissa asuttiin talvisin ja se toimi Venäjän hallitsijaperheen asuin- ja edustuspalatsina yli 150 vuotta. Eremitaašin osia ovat Talvipalatsin (1754-1762) lisäksi Pieni Eremitaaši, Vanha Eremitaaši, Uusi Eremitaaši ja viimeiseksi rakennettu Eremitaašin teatteri (1783-1787). Lisäksi tähän kompleksiin kuuluu Pääesikunnan rakennus, Menšikovin palatsi ja Keisarillisen posliinitehtaan museo. Eremitaaši kätkee sisäänsä mm. Leonardo da Vincin, Raffaellon, El Crecon, Goyan ja Picasson teoksia.

Hinnat ja aukioloajat

Eremitaaši on suljettu maanantaisin. Muutoin museo on auki 10:30 – 18:00 ja keskiviikkoisin 13:30 – 21:00. 1. tammikuuta ja 9. toukokuuta museo on suljettu. Lippujen hinnat vaihtelevat 300 ruplan ja 600 ruplan välillä. Lippuja voi ostaa Talvipalatsin edustalta olevista automaateista kortilla tai käteisellä. Muistaakseni vielä 2010 näitä automaatteja ei ollut, tai sitten olen kävellyt ihan laput silmillä. Lipun voi myös tilata täältä, samalla sivulla on myös lippujen hintatiedot tarkemmin. Ensikertalaisen kannattaa suunnitella retkensä paremmin kuin minun ja se onnistuu täällä, Eremitaašin omalla kierrossuunnitteluohjelmalla. Opastettuja kierroksia löytyy mm. Eremitaašin omilta sivulta.

Penninvenyttäjälle tiedoksi: Kuukauden ensimmäisenä torstaina Eremitaašiin on vapaa pääsy kaikille yksittäisille vierailijoille, eli tämä tarjous ei koske ryhmiä. Ppiskelijat ja koululaiset pääsevät Eremitaašiin ilmaiseksi mutta tajusin sen vasta lipun ostettuani, opiskelijakortti olisi vielä kuukauden voimassa. Hyvin menee mutta menköön!

ere3 ere4ere111

Suosikkini Talvipalatsissa

Mikäli haluat pällistellä tsaarien upeita huoneita ja eurooppalaisten taiteilijoiden töitä, suosittelen suuntaamaan Talvipalatsin toiseen kerrokseen. Lumoudun ainakin itse toisesta kerroksesta eniten, huoneet ovat aivan liian eeppisiä. Aloita matkasi Jordanin portaikosta (ylhäällä kuvassa), joka saa sinut heti alkuun haukkomaan henkeäsi. Portaikko on yksi suosikkini tästä kompleksista. Jordanin portaiden nimi tulee loppiaisjuhlasta, jolloin muisteltiin Jeesuksen kastetta . Tsaari perheineen laskeutui alas portaita pitkin Nevalle, symboloiden Jeesuksen kastetta Jordan-virrassa. Heti portaikon jälkeen alkaa ”käytävä” jossa on esillä Romanov-suvun muotokuvia.

Paviljonkisali (kuvassa alla) on yksi myös suosikeistani pelkästään tuon hulppeutensa takia, salin numero 204. Paviljonki-salissa on James Coxin riikinkukkokello, jonka juuret juontaa 1700-luvulle. Tämä Riikinkukkokello toimii edelleen ja ilahduttaa museovierailijoita talvikeskiviikkoisin klo 17, kesäsesongista löysin tiedon että kello herää henkiin kesäkeskiviikkoisin klo 19. Riikinkukko pöyhistelee höyheniänsä ja vieressä oleva kukko laulaa. Kaksi alempaa kuvaa ovat Paviljonkisalista 6 vuotta sitten,  tällä kertaa en vain pystynyt päivittämään riikinkukosta kuvaa sillä kaksi isoa ryhmää veivät puolet paviljonkisalin tilasta.

Voi vain ihmetellä Katariina II Suuren mielitekoja, kenellä tulee edes mieleen että juuri tällaisen kellon minä haluan?

ere6kukko kukko1

Rafaelin loggiat

Rafaelin Loggiat (244) ovat jälleen hämmentävä Katariina II Suuren mielihalu. Katariina halusi täydentää taidekokoelmaansa ja määräsi taiteilijoita jäljentämään Rafaelin freskoja kankaalle, jonka jälkeen ne sijoitettiin Eremitaašin Rafaelin Loggiaan. Käytävä on siis täysi kopio Vatikaanissa sijaitsevasta Rafaelin Loggiasta. Rafael oli tehnyt Vatikaaniin freskoja, joiden raamatullisia aiheita joukko taiteilijoita jäljensi Eremitaašin Rafaelin Loggian holveihin. Kopio tai ei, tämäkin käytävä saa pienen ihmisen haukkomaan henkeään.

loggia

Päässä soi Anastasian Once Upon a December

Oletko katsonut joskus piirretyn Anastasian, jossa soi Once Upon a December? Jos se ei ala soimaan päässäsi Pietarin salissa (alla ylempi kuva) niin viimeistään Suuressa valtaistuinsalissa (198), eli Pyhän Yrjön salissa (alempi kuva). Leffa oli yksi allekirjoittaneen suosikeista ja miten hölmöltä se kuulostaakin, sound track soi päässäni koko vierailun ajan. Voiko kukaan samaistua?

ere5 ere9

Summa summarum: Tee edes jokin suunnitelma ennen vierailua Eremitaašiin niin pääset miljoona kertaa helpommalla. 

Mitkä ovat sinun täsmävinkkisi Eremitaašin valloitukseen?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Avtovon metroasema – edullinen matkavinkki Pietariin

Ennusteena sadetta yhdelle Pietaripäivälle? Etsitkö muuten vain viileää, ehkä edukasta nähtävää Pietarissa? Saanen ehdottaa punaisen linjan metroa ja vierailua Avtovon metroasemalle. Venäjän metro on yksi maailman syvimmistä metroista ja sen ensimmäinen linja, Kirovin-Viipurin linja (Кировско-Выборгская) avattiin 15. marraskuuta 1955 hulppeine metroasemineen. Pietarin metro kulkee keskimäärin 60 metrin syvyydessä ja syvin kohta metrolla on peräti 110 metriä. Olin kuullut aikaisemmin punaisen linjan metrosta ja sain hokuteltua koko matkaseurueen metrorundille. Otimme suunnaksi alkuperäinen punaisen metrolinja, joka kulki Ploštšad Vosstanijan metroasemalta Avtovoon.

avtovo1

Edullista matkustamista yhdellä poletilla

Ennen metroon pääsyä sinun tulee ostaa aseman automaatista metrokolikko. Maksusuorituksen voi tehdä kortilla tai käteisellä automaattiin. Metrokolikot maksavat tällä hetkellä 35 ruplaa, eli noin 50 snt. Pummilla matkustaminen on aika haastavaa koska portilla ovat vartijat seuraamassa menoa eikä niiden metron puomien yli hypitä kauhean helposti mutta onneksi tällaisella hinnalla ei tule pummilla matkustaminen ei tule edes mieleen? Yksi poletti oikeuttaa matkustamaan metrolla niin kauan kunnes nouset maanpinnalle, eli metrolinjoja voi vaihtaa rajattomasti ja ostettavana on vain yhden laatuista polettia.  Matkustusta helpottaa myös se että nykyisin metron asemat ovat luettavissa kyrillisten aakkosten lisäksi latinalaisilla aakkosilla, joten no worries mikäli kyrilliset aakkoset eivät ole aivan hallussa.  Kätevää näin turistin näkökulmasta!

Metroon on mahdollista ostaa myös monen kerran lippuja mutta näiden toiminnasta en tiedä yhtikäs mitään. Lisätietoa täältä.

avtobo

Upeita metroasemia Pietarin alla

Matkaan lähden! Pietarin metro on mielestäni näkemisen arvoinen. Vähän erilainen meininki kuin Helsingin metrossa. Alkuperäinen 1955 avattu metrolinja kulki väliä Ploštšad Vosstanija – Vladimirskaja – Tehnologitšeski institut – Baltiskaja – Narvskaya – Kirovski zavod (kuvassa alla)  – Avtovo. Jokainen asema oli mielestäni todella kaunis ja hieman erilainen nähtävyys. Viikon vinkkinä se että sunnuntaina metro oli yllättävän hiljainen kanssamatkustajien osalta ja asemia sai pällistellä ihan rauhassa.

av1

Yksi maailman kauneimmista metroasemista

Lasipylväitä, marmoria ja taideteos asemalaiturin päässä ja koko nähtävyys pikkurahalla. Avotovo, olet kaunis.

avtovo3avtovo2avtovo4 avtovo6 avtovo7

 

Vielä muutama vuosi sitten Pietarin metrossa kuvaaminen oli kiellettyä. Kuvaamisesta metrossa rapsahti 100 ruplan sakko. Tänä päivänä kuvaamista ei tarvitse pelätä, eli kamera valmiuteen ja metroseikkailuun! 

Oletko käynyt Pietarin metrossa tutustumassa 1955 avattuun metrolinjaan?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali – Vierailu Verikirkossa

Pietarissa on vaikka mitä nähtävää. Yksi kaupunkikuvaa hallitseva rakennus on Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, jota kutsutaan myös Kirkoksi veren päällä sekä Verikirkoksi. Venäjäksi nimi on Собор Воскресения Христова,  eli Sobor Voskresenija Hristova. Olen nähnyt tämän kirkon edellisellä reissulla kuitenkaan käymättä sisällä, nyt asiaan tehtiin korjausliike – ja tutustuttiin samalla kirkon historiaan.

Osoite: Naberezhnaja kanala Gribojedova 2B, Saint-Petersburg

P1017753

Hulppea muistomerkki

Kirkko veren päällä on todellakin kirkko veren päällä, sillä kyseinen kirkko rakennettiin 1883–1907 Aleksanteri III:n sille paikalle, jolla hänen isänsä  Aleksanteri II salamurhattiin vuonna 1881.  Kirkko sijaitsee Gribojedovin kanavan varrella ja tänä päivänä kirkko on yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä. Viimeisellä viisumivapaalla reissulla kirkko jäi välistä pitkien jonojen takia ja tällä kertaa päätin illan hämärtyessä suunnata kirkon sisätiloihin. Kirkon seiniä on verhottu marmorilla, graniitilla ja mosaiikeilla. Kellotornia koristavat 144 vaakunaa ja ne edustavat Venäjän valtakunnan alueita ja kaupunkeja, sekä kansakunnan tsaarin kuolemasta tuntemaa surua. Kuvat kätkevät taaksensa monia tarinoita. Kirkon sisällä on 20 marmorilaattaa ja ne kertovat Aleksanteri II:n 30 vuoden hallintokaudesta, jonka aikana tsaari teki monia uudistuksia, kuten lopetti maaorjuuden. Kirkon sisällä on Aleksanteri II:n  loukkaauntumispaikalle rakennettu pyhäkkö, joka on koristeltu puolijalokivillä, muun muassa topaaseilla. Pyhäkön lattialla näkyvät edelleen mukulakivet, jolle tsaarin veri roiskui. Mietinpä tässä samalla sitä tuntimäärää, mikä on mennyt kirkon rakentamiseen ja mosaiikeilla verhoamiseen, onhan kirkossa mosaiikkia siis 7500 neliömetrin verran..

P1017733

Vierailun hinta nousee iltaa kohden

Ajattelinpa että onpas kätevää käydä pikaisella visiitillä kuuden jälkeen illalla kun suurimmat turistimassat ovat jo käyneet kirkon kurkkaamassa. Ideahan oli vallan loistava eikä sisäänpääsy ollut päätä huimaava, vain 250 ruplaa. Todellisuus olikin toinen. Turistimassat olivat kyllä hälvennet ja lipun hinta ponnahtanut 18.00 jälkeen 400 ruplaan. En kuitenkaan jaksanut enää kääntyä takaisin, antoi sitten mennä sen 400 ruplaa. Olisi pitänyt lukea vähän tarkemmin ne taulut. Kirkossa vierailu osoittautui kyllä hyväksi ajaksi tuolloin 18 jälkeen, sillä kirkkoa sai pällistellä aika rauhallisissa merkeissä mutta maksoihan siitä sitten tuplahinnan. Eli jos olet budjettimatkalla, tarkkaile hinnastoja!

P1017710 P1017716 P1017719 P1017723 P1017725

Hinnasto ja aukioloajat

Kirkko on auki päivittäin 10:30 – 18:00, lukuuntotamatta keskiviikkoa jolloin kirkko on kiinni. Iltavierailu on mahdollista kesäkaudella, eli aikavälillä 1.5-30.9, jolloin kirkko on aui 18-22.30, lukuunottamatta sitä keskiviikkoa. Aukioloajat löydät vielä täältä.

Sisäänpääsymaksu on 250 ruplaa, ISIC-opiskelijakorttilla 150 ruplaa, 7-18 kesäisiltä vain 50 ruplaa. Iltahinnaksi oli mainittu vain tuo 400 ruplaa. Hinnasto löytyy täältä. Jos haluat saada lisää vierailusta irti, oli vuokrattavata myös kuulokkeita ja muita opastekokonaisuuksia.

Mielestäni kirkko oli vallan upea kokonaisuus ja olen onnellinen että olen sen kerran elämässäni nähnyt. Minulle ei kuitenkaan jäänyt mitään pakottavaa paloa siihen että kävisin kirkkoa katselemassa uudelleen. Suosittelen sen kuitenkin kurkkaamaan, sillä se on mielestäni must-see nähtävyys Pietarissa ja jos historia kiinnostaa niin kiinnostaa kirkkokin vielä varmasti enemmän.

P1017763

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali avasi ovensa matkailijoille 1997 ja tästä vuodesta lähtien kirkko ei ole enää virallisesi ollut kirkko, vaan toimii virallisesti mosaiikkimuseona. Sisällä ei ole kirkon penkkejä vaan mosaikit ovat todellakin pääpainona täällä. Mikä on sinun suosikkikirkkosi Pietarissa?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Ginza Project Terassa – Illalliselta näkymiä yli upean Pietarin

Ensimmäinen iltamme Pietarissa saapui ja samoin saapui nälkä. Ensimmäiseksi ravintolakokeiluksemme osui Terassa, jonka terassilta ovat upeat näkymät Pietarin yli. Tässä siis oiva ravintolavinkki Pietariin.  Ravintola Terassa on Ginza Projectin ravintola ja heillä näyttääkin olevan useampia eri konsepteilla toimivia ravintoloita ympäri Venäjää. Homma toimi ainakin täällä.

Osoite: 3, Kazanskaya st, Saint–Petersburg.

Kansainvälisiä ja paikallisia herkkuja samalla menulla

Aluksi olin hieman skeptinen ruokalistaa kohtaan, sillä ravintolan listalla oli vaikka ja mitä keittiöitä listattuna. Esimerkkinä nyt mainittakoon fuusio-, eurooppalainen-, italialainen-, japanilainen-, singaporeralinen-, aasialainen-, ranskalainen-, ja venäläinen keittiö. Mitä enemmän keittöitä, sen enemmän allekirjoittanutta kuumottaa ruoan laatu. Mainittakoon vielä tässä, että ravintolassa oli myös kattava vegemenu. Oli outoa ajatella että kaikki nämä ruokalajit taidettaisiin kunnolla ja ontumatta. Positiivisena yllätyksenä jokaisen neljän ruoka toimi hyvin, eikä kukaan sanonut pahaa sanaa annoksistaan. Testiin pääsi siis venäläistä, italialaista, eurooppalaista ja ranskalaista keittiötä. Olisin ehkä kaivannut stroganoffiini enemmän jotain makumaailman räjäyttävää mutta en tiedä onko stroganoffin tarkoitus makumaailmaa räjäyttää, sillä en ollut koskaan aiemmin kyseistä ruokalajia maistanut. Viinilista oli kattava eivätkä drinkitkään ole unohtuneet täällä. Tarjolla oli viinin osalta edullisia paikallisia, sekä myös kalliimpia tunnettuja tuotemerkkejä.

P1017297

Oiva paikka illalliselle tai drinksuille – näkymät yli Pietarin

Ravintola sijaisee hieman Pietarin pääkadun, Nevski Prospektin ulkopuolella. Ravintolan terassilta on hieno näkymä kaupungin ytimeen ja maisemaa hallitsee Kazanin katedraali. Tämä ravintola on oiva paikka drinkille Pietarin hämärtyvässä illassa. Ravintolassa on myös omat vesipiippuasiantuntijansa jolta piipun voi ostaa ja piipun saa ilokseen niin pitkäksi aikaa kuin haluaa, hiiltä täytetään piippuun  niin kauan kuin asiakas terassilla päättää istua. Vesipiippu tuntui olevan trendikäs illanistujaisasuste ainakin tällä terassilla ja piiputkin oli ulkonäöltään aika prameita.

Hotelli on määrittänyt aterioinnin keskihinnakseen 2500 ruplaa (n 34.85€) ja tämä pitää varmasti aika hyvin paikkansa. Ravintola ei ole Pietarin edullisimmasta päästä muttei välttämättä ole Pietarin kalleimpiakaan. Hyvää, tasokasta ruokaa ja hyvää palvelua huikeilla maisemilla mutta älä lähde tänne suurelle mättöaterialle.  Vahva suositus suuremmallekin ryhmälle joilla ei välttämättä osu maut yhteen. Täällä on tarjolla montaa keittötä eikä ruoankaan pitäisi olla pettymys. Lähtisin uudelleenkin.

P1017308 P1017309 P1017342 P1017346

 Mikä on sinun täsmäsuosituksesi Pietarin kattavasta ravintolavalikoimasta?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä