Vallettasta Mdinaan bussilla – Aikamatka historiaan

Hotellimme sijaitsi Maltan matkallamme Vallettassa, joka on Maltan nykyinen pääkaupunki. Vain 13 kilometrin päässä valloittavasta Vallettasta sijaitsee Mdina, joka oli Maltan pääkaupunki ennen Vallettaa. Mdinan historia juontaa juurensa 4000 vuoden taakse, 700-luvulla kaupunkia kutsuttiin Maltehiksi ja 1000-luvulla kaupunki alettiin tuntea nimellä Mdina. Kaupunki on yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Matka Mdinaan on oiva aikamatka historiaan – eikä lompakko köyhdy tästä retkestä paljoa, ainakaan jos matkustaa omatoimisesti bussilla.

Mdina on historiannälkäisen lisäksi oiva kohde niille, jotka ovat jääneet koukkuun Game of Thronesiin, sillä Mdinassa on kuvattu sarjan jaksoja. Ehkä jollekin Game of Thrones-fanille on tuttu alla kuvassa oleva Mdinan portti.

1-P1010408

Kaupunkiverailulle edullisesti bussilla

Matkustimme Vallettasta Mdinaan bussilla, sillä aikataulut vaikuttivan erittäin lupaavilta. Busseja Vallettasta Mdinaan kulkee seitsemän minuutin välein. Linjat 51, 52, 53 ja 56 kulkevat väliä Valletta-Mdina-Valletta. Kaikinpuolin siis lupaavaa mutta.. Meidän ja muutaman muun odottaessa bussia  aikataulun mukaan Vallettan bussiasemalla (Vjal Nelson, Il-Belt Valletta, Malta) kulkuväli näillä busseilla olikin ihan mitä sattuu.  Bussikuski ajoi bussin numero 51 pysäkille, nousi ulos, sytytti tupakan ja sanoi että bussi lähtee noin 20 minuutin päästä. Olishan tämä ollut ihan liian helppoa jos aikataulukin olisi pitänyt paikkaansa. Pääsimme kuitenkin tuon luvatun ajan jälkeen matkaan ja sen jälkeen kaikki sujuikin ongelmitta. Maltan julkisen liikenteen aikataulut löytyy täältä.

Bussi on Maltalla erittäin edullinen kulkuväline. Matka kuin matka kustantaa kesäaikana 2 €, talvella 1,5€ ja yöllä 3 €. Voit matkustaa yhdellä lipulla rajattomasti kahden tunnin ajan ja kertalipun saat ostettua kuljettajalta. Hyppää siis rohkeasti bussiin Vallettasta ja 30 minuutin jälkeen oletkin jo toivottavasti Mdinassa, joka lepää korkeiden muuriensa suojassa.

1-P1010447

Mdina on aikamatka historiaan

Kalkkikivestä rakennettu kaupunki huokuu historiaa. Lähtiessäsi aamulla aikaisin liikkelle ehdit kävelemään Mdinan hiljaisilla kujilla ennen muita kanssaturisteja ja nauttimaan kaupungin upeudesta. Mdina on todellakin hiljainen kaupunki sillä siellä on vain muutamia autoja paikallisten käytössä ja kaupungissa asuu alle 300 ihmistä. Kaupungin kaduille voi lähteä eksymään ihan turvallisin mielin, sillä 0.9 neliökilometrin kaupunkiin on vähän vaikea eksyä.

Meillä ei ollut matkallemme Mdinaan suurempaa agendaa. Halusimme vain nähdä tämän vanhan kaupungin, joka on kokonaisuudessaan nähtävyys. Kaupunki alkoi täyttymään kanssaturisteista aamu 11.00 jälkeen ja eniten turisteja ympärilleen näyttivät keräävän Palazzo Falson, sekä St. Paul’s Cathedral. Mdinan kaduilla kiertely oli ihanaa ja rauhoittavaa. Aivan mahtava juttu että tällaisia nähtävyyksiä on säilynyt ihasteltavaksi meille.

1-P1010411 1-P1010414 1-P1010418

Mdina hurmasi meidät totaalisesti. Vähän kuitenkin jäi harmittamaan etten ollut ottanut kaupungista tarpeeksi selkoa ennen reissua sinne. Aion vierailla Mdinassa ehdottomasti uudelleenkin jos tieni vie Maltalle joskus uudelleen – ja tutkia kaupunkia paremmin.

Oletko vieraillut Mdinassa? Mitkä ovat sinun vinkkisi kaupunkiin?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Hotelli Osborne – Hotelli Vallettan keskustassa

Miettiessämme myöhäisen kesälomamatkan kohdetta tuntui siltä että suuri osa Etelä-Euroopasta oli maabongausmielessä käyty. Kohteeksi myöhäiselle kesälomareissulle osui siis ihana Malta joka oli meille molemille entuudestaan tuntematon. Tukikohtanamme toimi Hotelli Osborne valloittavassa Vallettassa. Hotellin sijainti on ideaali tyypille joka etsii keskeistä majoitusta kaupungin keskustasta. Uima-allastasanteen näkymät olivat mielestäni erittäin miellyttävät, vai mitä te olette mieltä?

1-P1010224

Hotellitoimintaa jo vuodesta 1903

Hotellimme valikoitui keskeisen sijaintinsa ja historiansa takia. Rakennus, jossa hotelli Osborne sijaitsee on rakennettu 1900-luvulla ja hotellitoiminta rakennuksessa on aloitettu 1903. Historia ei havissut kuitenkaan huoneessamme, sillä huoneet on uudistettu viimeksi vuonna 2013. Sisääntulossa, hotellin ulkopuolella ja yleisissä tiloissa tunsi historian olevan vahvasti läsnä vaikka näitäkin tiloja on uusittu useasti. Hauska yksityiskohta oli taulu, johon on koottu hotellin vaiheita monien vuosien takaa tähän päivään.

Hotellin vastaanotossa työskenteli kaksi tismalleen saman näköistä miestä. Heidän ainoa eroavaisuutensa oli se että toinen muisti lisämyynnin tärkeyden ja kyseli aina mitä kuuluu. Toinen vähän murahteli respassa ja oli ujompi kaveri, joka ei kyllä sitten ehdottanunt yhtäkään retkeä varattavaksi. Tämä puheliaampi vastaanottomies oli kyllä huikea apu suunnitellessa menojaan ja tulojaan, kiittelin jo silloin ja kiitellään vielä uudestaan näin blogissakin.

1-P10100451-P1010389

 Hyvät unet uudistetussa huoneessa

Koska hotellirakennus on vanha ja aivan keskustassa, jännitin avokin puolesta. Minä nukkuisin vaikka missä ja miten päin mutta toinen on herkempi unen kanssa. Yllättäen uni maistui molemmille hyvin eikä keskustasta kantautunut hälinää huoneisiin. Suurempi äänihäiriö olikin kanssayöpyjät jos he olivat keskellä yötä reissussa, sillä hotellin sisältä, samasta kerroksesta kaikui kaikki mahdolliset äänet henkilön saavuttua kerrokseen. Onneksi vain pari yökukkujaa osui kohdalle, eli tuuria oli matkassa.

Hotellihuoneesta löytyi kaikki tarpeellinen yöpymiseen ja uima-altaalla käymiseen. Huone näytti myös miellyttävältä ja sopi hotellin henkeen. Huoneen hintaan ei kuulunut minijääkaappia/baaria jonka sai lisämaksusta vastaanotosta. Ilmastointi oli maksuton, kuin myös tallelokero. Kaikissa huoneissa on kylpyamme joka on aika pieni. Kylpyhetket kahdelle tulevat luultavimmin ahtaaksi. Wifi toimi yllättävän hyvin huoneessa vaikka vastaanotossa sanottiin että wifi saattaa pätkiä. Peruskauraa ja perushyvä huone siis.

1-P1010148

Ruokatarjonnassa parannettavaa

Meitä on kaksi. Minä, joka haluan valita ravintolat ja miettiä mitä juuri tänään tekee mieli ja täydellisen ravintolan löytämimseen voi mennä vaikka kuinka kauan. Sitten on tuo toinen, joka haluaa lomailla niin helposti kuin mahdollista. Päädyimme ensimmäistä kertaa elämässämme ottamaan siis puolihoidon hotellissa – eikä ehkä olisi kannattanut kuitenkaan.

En tiedä onko Maltalla ylipäätänsä vähän kummallisempi ruokakulttuuri vai miten te näette käsitteen kolmen ruokalajin illallinen tai tuoreet vihannekset ja kasvikset? Illallinen on hotellilla ilmoitettuna kolmen ruokalajin illalliseksi ja hotellin ravintolan listassa lukee mitä on illallisella valittavana. Tokihan käsitin tästä että illallinen tarjoillaan pöytään näistä annoksista. Todellisuus oli kuitenkin se että hotellin ruokalajit lapattiin buffetpöydästä lautaselle. Mikä on siis pointti siinä että ilmoitetaan tänään olevan tarjolla ”Sitruunaista kalaa ja tuoreet kasvikset”, ”Kanaa mausteisessa kastikeessa ja riisin kanssa” ja ”Härkää perunoilla” jos ne kaikki on buffetpöydässä ja lappaat sieltä sitten mitä tykkäät, eli vaikka härkää riisillä? Monen muunkin asiakkaan kasvoilta näki hämmennyksen kun tarjoilija ensin istuttaa tyypit pöytään ja sitten ”Our dinner is buffet, go and help yourself”. Eräs italialainen mamma ei ollut tähän tarjoilijan sanastoon yhtään tyytyväinen ja sen näkyi ja kuului…

Illallisella lisäsi myös kummastusta se että etukäteen varanneet eivät saa mitään complimentary-juomia mutta vasta sisäänkirjautumisen jälkeen varanneet saivat pullon viiniä per ateria kaupanpäällisenä, eikä hinnassa ollut etukäteen varattuna kyllä viinipullollisen eroa. Toisaalta, eipä se viinikään olisi paljon ruokaa parantunut. Tuoreet vihannekset olivat suoraan pakastepussista ja aamupalan vihreät olivat.. Noh, ei niin monipuoliset myöskään (kuva). Ruokavalikoima näytti parina päivänä ihan kivalta, joten testattiin ja maku oli ihan OK mutta mitään suurta sinfoniaa oli turha odottaa. Yhtenä iltana käytiin vain nappaamassa jälkkärit kun jälkiruokapöydän Oreo-kakku näytti niiiiiin hyvältä (ja se muuten oli hyvää!). Tunnelmaa pääsi tappamaan myös tarjoilija joka hyökkäsi lappunsa kanssa tekemään juomatilausta ennen kuin ennätti ajatusta uhrata juomalle. Lappu piti myös allekirjoittaa salaman nopeasti, ettei vaan jää maksamatta uloskirjautumisessa tämä 1€ vesipullo.

1-1-P1010237 1-P1010904

 Blue Loungesta kuumia ja kylmiä juomia

Hotellin yhteyteen oli avattu tänä kesänä Blue Lounge, josta sai ostaa kuumia ja kylmiä juomia. Päädyttiin järjettömän sadekuuron jälkeen lämmittelemään suklaisen cafe latten kanssa. Blue Lounge oli kyllä kiva lisä hotellin palveluihin, sillä aiemmin hotellissa ei ollut baaria ollenkaan. Loungen puolella oli eri tarjoilijat kuin ravintolassa, täällä ei tarvinnut auttaa itseään että saa juoman käteen. Kahvi maistui ja näytti yllättävän hyvälle vaikka hotellin ravintolakokemuksen jälkeen vähän jännitteli.

1-P1010399 1-P1010404

Keskeisen sijainnin etsijälle, ei kulinaristille tai kasvissyöjälle

Summa summarum. Harvemmin sitä tulee sanottua hotellista ettei se sovellu kasvissyöjälle mutta tämä hotelli ei todellakaan sovellu kasvissyöjälle mikäli haluaa nauttia aamupalasta tai siis muustakin kuin melonista ja kurkunpaloista aamiaisella. Perushyvä hotelli jota voin kyllä suositella kaiken muun paitsi ruokailukokemuksen osalta. Pakko vielä nostaa esiin tämän hymyilevän vastaanottomiehen palvelualttius! Olimme unohtaneet sykemittarin huoneeseen ja sieltähän se saapui, muutama päivä kotiutumisemme jälkeen meidän pieneen kotiimme Vantaalle. Vastaanoton palvelu oli koko matkan ajan aivan ensiluokkaista ja tällaisia tyyppejä näkisi mielellään asiakaspalvelussa enemmänkin.

•••

Missä hotellissa vastaanottovirjailija on ylittänyt sinun odotuksesi viimeksi?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Dalyanin kilpikonnasairaala – kontrasteja Iztuzulla

Matkalla (ja kotona) pitäisi sen seikan olla itsestäänselvyys ettei luontoa roskata. Harmillista kyllä, näin ei selkeästi aina toimita. Vierailimme lomamme ohessa Dalyanissa sijaitsevassa kilpikonnasairaalassa The Kaptan June Foundationissa jonka tehtävänä on suojella kilpikonnia, auttaa haavoittuneita yksilöitä paranemaan ja siirtymään takaisin mereen. Sisareni on pienestä asti pitänyt kilpikonnista ja reissu Iztuzun kilpikonnasairaalle oli siis ”pakollinen”. The Kaptan June Foundation sijaitsee Iztuzun rannan eteläpäässä, jonne pääsee Dalyanin keskustasta Dolmus-bussilla. Dolmus-bussin lähtöpaikka on Atatürk Blv ja Gülpinar cd teiden risteyksessä ja matka kustantaa suuntaansa 7 TL/hlö. Bussin reitti kulkee ohi kauniiden vuoristo- ja maalaismaisemien, jatkuen Iztuzun rannalle. Bussit kulkevat n. 30 min välein.

Iztuzun ranta on valekarettikilpikonnien pesimisaluetta ja ranta on myös ihmisten suosiossa. Alueella onkin tarkat rajat siitä missä saa ottaa aurinkoa, kilpikonnien munintapaikat on merkitty ja rannalla saa oleskella vain klo. 8-20 välisenä aikana. Kierrätystä ei ole myöskään rannalla unohdettu sillä tasaisin välimatkoin näkyy roskakoreja paperille, lasille ja muoville.

1-P1012512

1-P1012319

”Varoituksen sana että siellä tulee vain surulliseksi”

Halusimme viettää rentoa ja huoletonta lomaa mutta halusimme vierailla kilpikonnasairaalassa, piittaamatta siitä että saimme paikallisilta vain varoituksia loman pilaamisesta surullisilla tarinoilla.  Sairaala onkin todella surullinen ja vaikuttava mutta ei se pilaa lomaa Dalyanissa. Sairaalalla pääsee katsomaan kilpikonnien lisäksi videota joka kertoo kilpikonnien elämästä vesistöissä. Sairaala on auki päivittäin klo. 10-18.

1-P10123341-P1012389

Lahjoituksilla tehdään hyvää

Kilpikonnien eteen tehdään paljon töitä ja sairaala toimii pääasiassa lahjoituksilla.  The Kaptan Junelle voi tehdä lahjoituksen verkossa tai lahjoittaa viemällä rahan paikanpäälle lahjoituslippaaseen. Sairaalasa työskentelee vapaaehtoisia, jotka ovat useimmiten paikallisia. Matkailijakin voi kantaa oman kortensa kekoon apukäsien muodossa niin halutessaan. Sairaalatoiminnan lisäksi The Kaptan June Foundation jakaa ympäristötietoutta aikuisille ja lapsille. Ympäristötietoutta opetetaan esimerkiksi lapsille kouluissa, aikuisille esimerkiksi veneretkillä ja paikallisille kalastajille tietoilloilla.

 Sairaalan jokaisen altaan yläpuolella on kyltti, joka kertoo altaassa olevasta kilpikonnasta lisää. Tekstissä mainitaan muunmuassa kilpikonnan ikä ja asia, jonka takia kilpikonna on tähän sairaalaan joutunut. Sairaalassa oli vierailumme aikana aivan uusia maailmaantulleita yksilöitä sekä ”vanhuksia”, kilpikonnia siis laidasta laitaan eikä yhtään allasta ollut vapaana uusille tulokkaille.  Jokaisessa altaassa on yksi kilpikonna kerrallaan ja mielestäni oli miellyttävää nähdä se, kuinka kilpikonnien kotiutus mereen tapahtuu. Altaat syvenevät asteittain ja kilpikonna pääsee aina eteenpäin syvempään altaaseen kun sen kunto antaa myöten.

1-P1012337

Kauniin, suositun rannan kontrastiksi sairaala sopii todella hyvin, sillä kauniillakin on toinen puolensa.  Toivottavasti jokainen matkaaja ottaisi tästä sairaalasta mukaansa ajatuksia ja veisi päivän aikana luomansa roskat Iztuzulla sijaitseviin roskakoreihin joita on rannalla säännöllisin välimatkoin – ja jatkaisi tätä roskakorinkäyttöä arkena sekä tulevilla reissuilla..

.. Luulisi näiden tietoiskujen jälkeen roskaaminen unohtuvan, eikös?

1-P1012372 1-P1012435

 Tämä oli ensimmäinen kerta kun vierailin eläinsairaalassa. En tule varmaan koskaan unohtamaan tuota muovipussi versus medusa-kylttiä joka on mielestäni aika vaikuttava. Muistetaan olla roskaamatta, ollaan sitten kotona tai reissussa.

Mikä on viimeisin vaikuttava ympäristön hyvinvointiin liittyvä kyltti tai lause, johon olet törmännyt matkoillasi?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Veneilyä upealla Dalyanjoella – tyyli on vapaa

Merisairainkin heltyy veneilyyn kun on kyseessä veneretki Dalyanissa. Näin kävi ainakin allekirjoittaneelle joka jännittää veneilyä aina ajasta ja paikasta riippumatta. Pienikin laineiden heilutus saa kasvoni valahtamaan valkoiseksi. Dalyanissa tuli sitten todistettua ettei pieni keikkuminen haittaa kun on paljon niin upeita juttuja ympärillä ja aika menee vain huokailuun.

1-P1011825

Matka Dalyaniin ei ole mitään ilman veneilyä

Ainakin minä väitän näin! Pelkästään Dalyanin sijainti huutaa veneretkeä Dalyanjoella, eivätkä maisemat jätä matkailijaa kylmäksi. Dalyanjokea pitkin pääsee Välimerelle tai sisemmäksi Turkkiin, esimerkiksi Köyceğizin kaupunkiin. Matkalla voi pysähtyä järville ja nauttia hiljaisuudesta.

Vaikein osuus on sitten päättää että mitä kautta sen veneretken ja kulkemisen ottaa, sillä Dalyanissa on satoja veneitä joiden mukaan hypätä. Retket voi pääasiassa varata joen varrelta, esimerkisi Sevgi Yolu Sokak-kadun varrelta jossa veneretkien myyjiä on pilvin pimein. Yritimme testata myös nettivarausta, joka ei kyllä onnistunut. Helpoin siis  marssia suoraan joelle. Paikallisen yksityisyrittäjän mukaan co-operative veneitä on Dalyanissa päälle 200 ja yksityisiä veneitä voi myös mitata sadoissa. Sopiva määrä veneitä siis pieneen kylään?

1-P1011843

Co-operativella edullisesti ja omatoimisesti

Suuri osa Dalyanin joen varrella lipuvista veneistä ovat co-operative eivätkä retkien hinnat poikkea toisistaan, myös retkien sisällöt ovat miltein samat, tosin kulkeminen paikoista toiseen tapahtuu toisistaan poikkeavasta järjestyksestä, riippuen veneestä. Veneiden lounaspaikat myös vaihtelevat veneestä riippuen. Olimme liikkeellä aamutuimaan ajattelimme että nappaamme vain ensimmäisen aamuveneen siitä, missä nyt on retkiä tarjolla. Näin ollen eksyimme Kardak Turizmin paattiin (josta muuten on jäätävät varoittelut ja negatiiviset palautteet netissä näin jälkeenpäin katsoen) ja onneksi eksyimme, sillä meille retki oli aivan mahtava! Maksoimme 35 liiraa per henkilö retkestä, jonka nimi ”oli Dalyan Classic Boat Trip”. Periaatteessa tällä retkellä näkee ”kaiken” Dalyanista, vaikkakin nopealla aikataululla. En koe että n. 12 euroa retkestä oli millään tavalla ylihintaa. Meidän reissulle osui huikea opas, N joka osasi kertoa vaikka mitä historian kiemuroita englanniksi. Vähän toki työllistettiin kaveria, sillä oltiin ainoat englantia puhuvat henkilöt koko reissulla. Muut veneilijät olivat Turkista. Retkeen kuului kuljetukset Iztuzulle, lounas, kuljetus mutakylvyille, kuljetus läheiselle järvelle ja opastus.

Kardak Turizm kuljetti meidät aluksi katsomaan temppelihautoja, jonka jälkeen suuntasimme Iztuzun rannalle. Saimme viettää muutaman tunnin rannalla omatoimisesti. Iztuzulla ei ole hirmuisesti tekemistä ellei ole auringonpalvoja, sillä ranta on miltei luonnontilassaan ja liikkuminen rajattua. Ranta on valekarettikilpikonnien pesintäalue. Co-operative veneet kulkevat Iztuzun pohjoiseen päähän ja esimerkiksi siellä sijaitseva kilpikonnasairaala on toisessa päässä rantaa. Tästä sairaalasta lisää myöhemmin. Me istuskeltiin, pulahdettiin uimaan ja seurattiin rapujen juoksua rantahiekassa.

1-P10118851-P10119591-P1012031

Iztuzulla oleilun jälkeen nousimme takaisin veneeseen. Meitä odotti pöydässä Dalyanin erikoisuudet, eli ravut. Olimme ottaneet vain yhden ravun testiin josta maksoimme 15 TL sillä epäilimme annoksen laatua, eikä huono vitsini rapujen juoksusta rantahiekasta suoraan lautaselle auttanut asiaa. Long story short: Rapuannoksen maku ei ollut kummoinen mutta ainakin L ja N näyttivät saavan ravunsyönnistä hauskan muiston!

1-P10120871-P1012110

Veneretkien vetonaulana olivat ennen valekarettikilpikonnat, joita turistit pääsivät ruokkimaan veneistä. Tämä ruokkiminen on kielletty jokin aika sitten kilpikonnien hyvinvoinnin vuoksi. N kertoi tämän vähentäneen turistimääriä retkillä mutta tässähän ollaan vain hyvällä asialla kun ei ylensyötetä kilpikonnia ja ne saavat oleskella omissa oloissaan. Matka jatkui lounaalle joen toiselle puolelle ravintolaan jolle oli kekseliäästi annettu nimeksi ”The Other Side”. Lounas kuului veneretken hintaan eikä ollut mikään taideteos mutta nälän sillä sai sammutettua.

1-P1012185

Veneretki jatkui Dalyanin mutakylpylään. Emme innostuneet mudalla läträämisestä ja kysyimme, olisiko tässä vaiheessa mitään vaihtoehtoja mutkylvylle. N naurahti ja sanoi että eipä tässä osassa jokea oikein muuta tekemistä ole mutta tulkaa sisään kanssani, vältytte mutakylpylämaksulta joka ei kuulu retken hintaan ja pääsette katsomaan mikä on meininki – ja näin me tehtiin. Säästimme siis huiman 7 TL/hlö kun livahdimme sisään oppaan kanssa juoruilemaan ja katsomaan kun turistit läträsi mudalla helteessä.

Mutakylvyiltä siirryimme viimeiselle etapille, eli jokea pitkin järvelle johon saimme päivän päätteeksi pulahtaa vilvoittelemaan. N viittoi meidät matkalla veneen ohjaimiin, eikä ajettu venettä karille! Saatiin kaupanpäälle hauska kokemus veneen ohjaamisesta että vink vink vain isälle, meidät voi päästää ruoriin joskus!

Netin varoitteluista huolimatta Kardakille pisteet 5/5, meillä oli kivaa!

1-P1012240

Yksityisen kanssa juhlavammin

Emme olleet ajatelleet testata yksityistä venettä mutta monen sattuman kautta näin pääsi käymään, eikä tämä sattuma oikeastaan haittaa, sillä tässä sai hyvää vertailukohtaa ja taas yhden mahtavan matkakokemuksen. Retki ei ollut hinnalla pilattu koska tämä oli meille complimentary, ihan vain sen takia ettei tyypit muka olleet koskaan kyydinneet suomalaisia. Ikäväkseni hukkasin tyyppien käyntikortin ja samalla painui yrityksen nimi unholaan mutta numero ja myyntipaikan koordinaatit minulla on antaa, jos joku joskus haluaa nimenomaan tämän yrityksen kyytiin. Testasimme lyhyttä uintiretkeä Köyceğiz-järvelle ja pääsimme jälleen testaamaan veneilyä ihan kapteenina!

1-P1012658 1-P1012686 1-P1012796

Yksityisellä oli tietysti selkeä ajatus co-operative-veneistä ja sehän oli huono ja yksityiseltä saa aina parempaa. Retket eivät olleet täysin vertailukelpoisia mutta jotain osviittaa nämä kaksi retkeä antoivat yksityisen ja co-operativen eroista. Yksityisellä hinnat ovat korkeammat mutta veneet huomattavasti viihtyisämmät, sekä aikataulut ja muut helposti sumplittavissa. Veneisiin tulee muitakin henkilöitä myös yksityisellä ellei halua ostaa kokonaan omaa veneretkeään. Yksityisen hyväksi puoleksi nousee se että reitit paikat ovat paremmin suunniteltuja ja hiljaisempia kuin co-operativen veneillä, eli todellista luksusta. Näissä maisemissa kelpasi heittää tossut pois jaloista, kellua hiljaisuudessa ja sen jälkeen nousta takaisin veneeseen nauttimaan hedelmistä ja viinistä.

1-P1012753 1-P1012767

Dalyanjoella tyyli on vapaa

Mielestäni oikeaa tapaa retkeillä ei ole ja jokainen saa valita tilanteeseensa sopivamman retken. Yksityisellä veneellä saa mahtavan kokonaisuuden ja yksityiskohtia myöten mietityn retken ja taas co-operativella omatoimisemman, lompakkoystävällisemmän reissun. Tällä kertaa itselleni jäi kuitenkin parempi fiilis co-operativen retkestä sillä opastus oli paljon rennompaa ja meidän tyylisempää, ilman liikaa pokkurointia. Yksityisen puolella haluaisin joskus testata BBQ-iltaa, jossa veneillään järvelle grillaamaan. Haluan nähdä, miten yksityiset saa taiottua taivaalle ne ”miljoonat tähdet” jotka luvataan retken esittelyssä.. Dalyanin yleisimmistä retkistä saat tietoa täältä.

Millaisten retkien ystävä sinä olet?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä