Vietnam – Hanoi part I

Ei se mennyt ihan kuin Strömssössä, eikä edes sinne päin. Ei äidin ja ystävän sanomiset paljon painaneet kun Hanoin kentällä tajusimme rinkkojen jääneen joko Helsinkiin, tai Varsovaan. Todennäköisesti ensimmäiseen, koska kaikki muut Hanoihin saapuneet saivat kamansa. Ei muuta kuin epävarmana täyttämään erinäisiä lippuja ja lappuja ja toivomaan että tieto kadonneista kamoista tavoittaisi jonkun joka tavaroistamme jotain tietäisi. Kun virallinen osuus oli suoritettu, väsynyt ryhmä aloitti epätoivoisen etsinnän edullisesta kuljetuksesta etukäteen varatulle Hostellille. Pitkän etsinnän jälkeen pääsimme mini-bussilla kohtuu-edullisesti perille. Neljän hengen matka kentältä Hostellille kustansi 15 dollaria. Ei paha, mutta käsittämättömäksi tekee sen että keskustasta kentälle sama matka maksaa 8 dollaria. Tiedä sitten siitä laskutaidosta.

Rinkkojen puuttumisesta huolimatta oli ihanaa päästä huoneeseen, josta nopeasti suuntasimme kaupunkiin etsimään ruokaa. Ravintola löytyi läheltä, ja ruoka tuli nopeasti ja se oli hyvää. Siinä nälässä ja väsymyksessä toisaalta melkein mikä tahansa olisi maistunut herkulliselta.

Hostelli on kiva. Edullinen mutta kuitenkin todella siisti, ja mikä parasta, halpaan hintaan kuuluu aamupala. Ei mikään suureellinen, mutta niin että mahansa saa täyteen. Sijainti on aivan loistava Old Quarterissa, josta löytyy paljon kauppoja ja ravintoloita, ja kuuluisa (järvi) Hoan Kiem Lake on kävelymatkan päässä.

Alkuperäinen suunnitelma käsitti yhden yön Hanoissa ja sitten matkan piti jatkua eteenpäin. Kadonneet rinkat kuitenkin pidensivät oleskelua aina viikonlopun yli. Eli huomenna vasta päästään tien päälle. Aika ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan. On ehditty seikkailemaan pitkin ja poikin. Perjantaina lähinnä kuljimme ympäri ”vanhaa kaupunkia”, ihmettelimme ja yritimme totutella liikenteeseen, joka todella on aivan sekopäistä. Ja nyt seuraa ensimmäinen vinkki; kun eksyt Hanoihin on hyvä muistaa että tien yli ei pääse jos liikenteen sekaan ei uskalla mennä. Jos odottelet sopivaa rakoa, saat odotella pitkään ja hartaasti. Skootterit ovat päivän juttu, ja niitä kaupungista löytyy reilut viisi miljoonaa. Seassa vielä sopiva määrä taxeja ja muutama jätti-Lexus, on soppa valmis. Eli rohkeasti yli. Sokeasti tietä ei kannata kuitenkaan ylittää, mutta pientä rohkeutta vaaditaan siinä touhussa. Seuraa paikallisia, jos alkuun jännittää 🙂

Tietysti suuntasimme Hoan Kiem -järvelle, joka on suurin nähtävyys kaupungissa. Valitettavasti järvessä legendan mukaan eläviä kilpikonnia ei näkynyt, onnelle, jonka kilpikonnan kohtaaminen tuottaa, olisi nyt ollut käyttöä 🙂

Lauantaina teimme aamulla Lonely Planetin (2009 painos) suositteleman kävelyretken, ja päädyimme paikallisille markkinoille. Ja niissä riittää nähtävää. Ja paikallisille me olemme edelleen kummallisia. Ainakin jos siihen tuijotuksen määrään vertaa. Toki H:n kanssa ollaan todella suomalaisia, eli vaaleat hiukset ja vaaleaakin vaaleampi iho. Toisaalta jos itse pällistelen myytäviä ruoka-aineita silmät suurina ja Canoni räpsyy tiuhaan, sallittakoon paikallisillekin omat huvinsa 🙂

Iltapäivällä jätin muut päivä-napsuille ja suuntasin omille teilleni. Suuntana oli History Museum ja Museum of the Vietnam Revolution. Käymisen arvoisia molemmat. Ensimmäisessä pääsin ihailemaan Vietnamilaisen kulttuurin kehitystä. Oli työkaluja, vaatteita, kirjoituksia ja koruja. Mielenkiintoinen museo, ja jälleen ei voi kun ihailla ihmisen kehitystä ja älykkyyttä vuosisatojen aikana. Jälkimmäinen tällaiselle ”historia-friikille” aiheutti pientä sydämen tykytystä. Vietnamin historia on uskomaton, ja kuten olen usein todennut, ymmärrät nykypäivän maata ja sen kulttuuria paljon paremmin, jos tutustut maan historiaan ja ymmärrät siitä jotain. Ja tietysti museoiden paras hetki oli kun kaiken englannin, ranskan ja vietnamin kielen keskeltä bongaan tämän:

Kyllä, Kansan Uutiset vuodelta 1975. Oli kiva nähdä Suomalainen lehti muiden lehtien joukossa, koska uskon että monessa muussakin maassa ja lehdistössä on 1975 uutisoitu Vietnamin tapahtumista ja Saigonin nimen muutoksesta Ho Chi Minh-kaupungiksi. Ihan etusivulla 🙂

Museoilta lähdin suuntaamaan takaisin hotellille. Tai niin ainakin luulin. Jälkikäteen kartalta tutkiessani reittiä, en yhtään ihmettele että paluuseen kesti melkein kolme kertaa pidempään, eikä melkein kahteen tuntiin näkynyt yhtään länsimaalaista. Jalat kuolleina, ja mieli korkealla löysin kuitenkin takaisin Hostelliin. Loistava iltapäivä, omassa loistavassa seurassa, ja vinkki numero kaksi: jos historia ja museot ylipäätään kiinnostavat yhtään kannattaa molemmat paikat vilkaista. Sisäänpääsy Historia museoon oli 20 000 dongia ja vallankumous museoon 10 000 dongia, eli matkabudjetti ei paljoa kärsi.

Hanoi tarjoaa paljon kulttuuriin ja historiaan liittyviä nähtävyyksiä ja paikkoja. niihin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos edespientä kiinnostusta moiseen löytyy. ja miksi ei löytyisi? Pieni itsensä sivistäminen tekee reissulla kuin reissulla hyvää 🙂

Tänään on vain odoteltu tavaroita ja palloiltu kaupungilla. Nähtävää riittää paljon, ja pelkkä ihmisten seuraaminen ja kauppojen tuijottelu on antoisaa 🙂 Ho Chi Minin mausoleumi ja sen yhteydessä oleva puisto jäivät ainakin tällä kertaa väliin. Katostaan jos vielä kotiinpäin suunnatessa ehdittäisiin piipahtaa.

Niin, ja yksi ehdottomasti ainakin Hanoissa näkyvä juttu on istuminen. Mieluiten teen tai oluen kanssa. Kahviloita joissa myydään teetä, paikallista kahvia, ja olutta löytyy jokaiselta kulmalta. Toiset siistimpiä ja länsimaisempia, toiset pieniä ja paikallisia. Ja pienet ovat myös penkit 🙂 Jos aasialainen olut uppoaa, on parasta suunnata Pho Ta Hien ja Pho Dinh Let risteykseen. Sen paikallisempaa ja halvempaa olutta sekä aidompaa atmosfääriä saa hakea 🙂

Ja säästä; jos lähden lomalle, kuvittelen aina että aurinko paistaa ja on lämmintä, koska siksihän Suomen talvesta lähdetään pois. No, ainakaan vielä se ei ole onnistunut. +11 celsiusta, harmaata ja koleaa. Katsotaan mitä jatko lupaa kelien puolesta. Ennusteet nyt ainakin näyttävät vähän positiivisemmilta ja plussaisimmilta 🙂

// Virallista infoa Hanoista löytyy täältä ja täältä

// Kirjoittelen reissun ravintola kokemukset lopuksi yhdeksi postaukseksi, samoin tulee käymään majoituksen kanssa. Eli malttakaa mielenne. Ja jos tänne päädyt lukemaan vinkkejä, niin sivusta löytyy avainsanat Food ja Hostels.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *