Subscribe & Follow

Aihe mistä ei saisi puhua

Suomen reissulla olin vain Oulussa siskon luona. Kävin lauantaina kaverin luona yötä. Rasismi on semmonen asia, että ei pitäs puhua siitä ollenkaan kun se on jotenki niin herkkä aihe ihmisille ja mitä nyt saa seurata niin moni saa huorittelua ja tappouhkauksiakin siitä, että ei hyväksy rasismia Suomessa. Mihin tää maailma on oikeasti menossa? Ei se ole sananvapautta, että levitetään rasistisia juttuja ympäri nettiä eikä se ole sananvapautta, että toivotaan toiselle kuolemaa sen takia, että toinen vaikkapa seurustelee ulkomaalaisen kanssa. Mutta kyllä lauantaina otti päähän niin, että pakko kirjottaa nyt. Oltiin menossa kaverin kanssa baariin ja meidän mukana oli pariskunta joista mies on Iranista. Se on ollut Suomessa kohta jo pari vuotta. Ne puhu jo matkalla baariin, että ei se varmaan pääse sinne ja mä ihmettelin et miten niin ei pääsis, että sehän on meidän kans samaa ikiäki, että 29 täyttää tänä vuonna. Niin kuulemma on vaikeuksia vaan yksinkertasesti päästä baariin. Jonotettiin sinne pirun baariin ja mentiin sisälle, poke katto et joo menkää vaan kunnes yhtäkkiä tajus et hahaa! Meidän kans olikin maahanmuuttaja ja selvästi ulkomaalainen. Se juoksi meidät narikasta kii ja kysy henkkareita vain siltä mieheltä. Ei keltään muulta. Tämä sit anto henkkarinsa, poke vilkas ja sano että ei käy,mene pois.

Ne ei käyny koska ne ei ollut suomalaiset henkkarit. Mulla alko repiin aika pahasti hermoa ja yritin sanoo loppuporukalle että ei mennä jumalauta tänne paikkaan että jos pitää olla suomalaiset henkkarit että pääsee baariin niin en halua tämmöseen paikkaan. Koska kysyin siltä pokelta et jaa miten sit TURISTIT niin kuulemma aivan eri asia! Miten se on eri asia? Eihän niilläkään ole suomalaisia henkkareita!

20170115_205046

Ja miksi mua ottaa päähän tää? Koska se selvästi kysy papereita siltä mieheltä vaan sen ihonvärin ja ulkonäön takia. Jos Michael ois ollu meidän kans niin ei varmasti mitään ongelmaa. Ja sekin, että se ois sama että mä menisin Tanskassa baariin ja ne kysyis papereita ja annan ajokorttini niin ne nakkais mut pihalle että ei kelpaa sun kortti että pitää olla tanskalaiset henkkarit. Tulipa taas huomattua, että en kaipaa Suomeen muuten kuin perheen ja ystävien takia. Aina välillä tulee mieleen, että ois ihan kiva asua Suomessa mutta sitten meen ulos ja tapaan tommosia ihmisiä niin ei. Istuinkin loppuillan siellä baarissa vaan pöydässä jo selkäkivun takia.

Sunnuntaina menin kahden vanhan ystävän kanssa Arnoldsiin kahvilla, ne donitsit on niin hyviä mutta ällörasvasia niin yks riitti taas vuodeksi :D Suomalaisesta kirjakaupasta kävin ostaan alesta siskon pojalle kirjoja, Grimmin satuaarteet ei nyt ehkä ekana oo semmonen mitä kannattaa 2 vuotiaalle lukea mutta oli alessa niin miksipä ei. Grimmin saduissahan ne polttaa hengiltä uunissa tyyppejä ja meinaa syödä toisensa. Niin vähä pelottavia kyllä :D Sunnuntaina syötiin edellispäivän herkkuja joita oli jäänyt ristiäisistä ja tehtiin sushia. Olin unohtanu miten helppoa sushin teko on ja nyt mietin, että pitäs tehdä itekkin sushia taas joku päivä. Olin aivan ääriä myöten täynnä ruokaa sunnuntaina ja olin jopa saanu hermoni rauhottuun kun leikin Väinön kanssa ja luin haamujumppa kirjaa sen kanssa. Vaikka olikin lyhyt reissu Suomessa niin kyllä se kannatti, vaikka baariin en mene enää Suomessa. Ihana nähdä muksuja, perhettä ja saada herkkujakin!

Takaisin arkeen

Kävin tosiaan viikonloppuna Suomessa. Siskon pojan ristiäiset oli ja halusin mennä sinne. Otin vain perjantain ja maanantain vapaaksi ja lensin torstaina Billundin kentältä kahdella lennolla Ouluun. Olin vasta puol 2 aikaan yöllä siskon luona kun lentokin oli myöhässä 20min jäänsulatuksen takia. Mutta oli muuten erittäin mukavaa lentää suoraan Ouluun eikä oottaa Helsingin kentällä 7 tuntia junaa ja istua vielä 6 tuntia junassa lisää.

En tiedä miksi aattelin, että olis hyvä lentää sitten maanantaina aamulennolla takas Billundiin. Mulla lähti lento 5.50 Oulusta Helsinkiin niin en aatellut sitä sitten, että munhan pitää olla lentokentällä tosi aikasin. Heräsin tänä aamuna 3.50! Eihän tuo oo ees mikään aika herätä ku sillon osa menee vasta nukkuun! Olin aivan pihalla suurimman osan ajasta kun menin nukkuun vasta keskiyön aikaan niin enhän mä saanu nukuttua kuin alle 4 tuntia. Silmiä särki ja niskat oli napsahtanu jumiin alle neljän tunnin yöunilla. Sain kuitenkin aikaseksi noustua ja tilattua taksin kentälle.

20170116_091205

Olihan se sillee ihan kiva, että Tanskassa olin sentään jo 8.59 aamulla ja kotioven aukasin puol 12 aikaan kun kävin ensin vain kaupassa. Jossa olin hieman unisena, nukuin toisen lennoista ja myös bussissa Aarhusiin. Menin kauppaan ja mulla oli mun matkalaukku mukana niin yhtäkkiä tajusin, että mulla ei oo enää sitä laukkua! Onneksi se kiltisti odotteli mua kasvisten luona ku lähdin sitä etsiin :D

20170116_105412

Olin myös ihan tosi ilonen siitä, että Tanskaan tultaessa maa olikin valkoinen, ei enää Aarhusissa mutta Billundilta lähtiessä. Ja pakkastakin oli reippaat 6-7 astetta! Ihana auringonpaiste ja pikku pakkanen niin oli mukava palata kotiin. Oisin saattanu aatella toisin jos ois satanu kaatamalla vettä ja tuullu 100km/s :D

Suomen reissu oli kyllä mukava, raahasin käsimatkalaukullisen taas herkkuja kotiin. Jopa paketin kahviakin! Huomenna takas arkeen ja dataileen töihin. Puhuinkin Michaelille just, että kiva palata töihin, että nyt keväällä on kaikkee kivaa tiedossa töidenki suhteen että kyllä se aika lepposasti menee sieläki.

Joulu meidän tapaan

Meillä on kotona aina tosi rento joulu. Ei yhtään kuten tanskalaisilla. Meillä ei oo kotona edes joulukuusta koska osa on allergisia ja meillä kotona on myös koiranpentu nyt niin ei kauheena kannata kuusta laittaa seisoon olkkariin kun se ois tuhottu kuitenkin jossain vaiheessa. Tottakai muuten koristellaan ja jouluaattona tvstä tulee joulupukin kuumalinja ja muut joulupiirretyt. Jostain syystä joka ikinen vuosi käy niin, että Samu Sirkan joulutervehdys, se piirretty, jää kattomatta. Aina haluan sen kattoo mutta aina se unohtuu.

20161224_221031

Tänä vuonna meitä oli kotona vain neljä. Joten ei kovin paljoa joulua sinänsä vietetty. Tottakai ruokaa oli vaikka miten paljon ja kinkku oli ihan mahtavaa! Sitä oon ottanu jo kaks vuotta, koska viime vuonna Tanskassa ollessa kinkkua ei ollu. Michael oli tosi yllättyny siitä miten rento meidän joulu on. Katotaan telkkaria, syödään, mennään saunaan, annetaan lahjat toisillemme ja syödään lisää. Oikein koskaan ei olla laitettu ykkösiä päälle meidän kotona ja istuttu hienosti katetussa pöydässä, koska se ei vaan ole meitä. Ihana rauhallinen joulu ilman joululauluja ja hienoja vaatteita on just passeli. Ei ole kuusen ympärillä tanssimista.

20161224_224420

Yöllä kuitenkin lähdettiin joulukirkkoon. Ei olla käyty moneen vuoteen joulukirkossa, mutta nyt päätettiin lähtä koko porukka. Tanskassa ei oo tapana viedä kynttilöitä haudalle, joten tuo tapa tuli yllätyksenä Michaelille ja se oli tosi hämmästyny siitä kynttilämerestä mikä hautausmaalla oli ennen kirkkoon menoa. Ja siis sehän ei ollut mitkään Jumalanpalvelus vaan kauneimmat joululaulut ja pappi puhu varmaan koko tunnin aikana 5-10min yhteensä. Se oli aivan tupaten täynnä ja jouduttiin istuun pikku jakkaroilla käytävällä koska muualle ei mahtunut istuun ja tultiin sentään vartti ennen koko homman alkua! Michael ihmetteliki sitä, että suomalaiset on niin kirkossa kävijätyyppiä että ei Tanskassa mitään semmosta tehdä. Mutta eihän me nyt siellä joka sunnuntai käydä. Tykkäsin kyllä käydä tuolla joulukirkossa. Kotiin päästiin hieman yli puolen yön ja syötiin hieman lisää.

 

Joulu mun makuun.

When winter tries to kill you

Michaelhan sai ajokortin tuossa just ennen joulua, ei ihan ole sama Tanskassa kuin Suomessa, että ajokortti ajetaan heti koska sitä tarvii. Michael kuitenkin on mun kans saman ikänen ja se nyt ajo kortin sen takia, että töitä saa varmasti paremmin kun on ajokortti. Aarhusissa on niin hyvät bussi ja junayhteydet kaikkialle, että vaikka mullakin on töihin matkaa 16km niin en oo aatellukkaan, että auton hankkisin. Jo niitten ruuhkien takia mitä täällä on.

 

Suomeen mentäessä sanoin, että se vois halutessaan ajella meillä kotona autolla ja testailla miltä talvella ajaminen tuntuu. No, meidän pihan nähtyään se ilmotti heti että ei se ehkä halua meidän 20-vuotta vanhaa Opel Astraa alleen tuolle jäätikölle.

20161223_131635

Ja meidän kodin pihahan on tämmönen hyvin pitkälti suurimman osan talvesta. Kaljamolla niinkuin me sanotaan, eikä siinä auta mitkään hiekotukset kun se jään pinta on täysin ehjä ja liukas niin nehän vaan liukuu mennessään. Itehän oon omistanu ajokortin jo 10 vuotta, kohta 11 vuotta mutta en siltikään halua tommosella jäätiköllä ajella. Joskus tulevaisuudessa kun ostetaan auto niin se on sellasessa maassa, jossa ei lumi pysy maassa 9 kuukautta vuodesta ja peilikirkkaita jäitä pihalla :D

Nyt kun meillä on taas niin kamalan hiljasta töissä niin oon alkanut kyllästyyn, mutta se nyt on aivan normaalia. Jos ei ole muuta tekemistä kuin juoda viis kuppia kahvia ja vastata 15 sähköpostiin koko päivän aikana niin kyllä sitä miettii että hei, entä jos saisinkin toisen työn?

Talviloma

Ootin tosi paljon joululomaa. Jo sen takia, että olin niin väsynyt. Siis en ymmärrä mikä tässä mun väsymyksessä on. Aivan sama vaikka nukkuin 8-9 tuntia yössä niin oon vaan väsynyt. Ja tällä hetkellä mun arki on sitä että 6.15 herätys, töissä 7.40-16.00, kotiin 17 ja nukkuun klo 20.30 ja taas sama alusta. En mä oo halunnu tommosta elämää! Se ainoa hetki kun oon kotona ja voisin olla Michaelin kanssa menee siinä, että oon väsynyt. Ehkä se paranee nyt kun alkaa aurinko taas jossain vaiheessa lämmittään? Mutta tosiaan, loma tuli tarpeeseen. Ja se oli ihana!

20161222_121018

Eniten olin innostunut siitä, että oli lunta. Tanskassahan lunta tulee muutamaksi päiväksi Tammi-Helmikuussa mutta se on maassa ehkä päivän ja sulaa pois. Oisin toivonu myös kunnon pakkasia mutta niitä ei tullu. Kunnon tappojääkelit kyllä oli. Oli niin pirun liukasta.

20161222_131957

Oltiin eka yö Oulussa siskon luona. Oli ihanaa. Siis oikeesti. Vaikka en niin koirista välitä niin siskon koirat on aina niin innoissaan kaikesta et ne on ihan kivoja. Eniten olin kuitenkin onnessani siitä, että sain nähdä siskon uutta vauvaa ja tottakai niin rakasta Väinö poikaa. Kysyin Väinöltä missä vauva on niin se aina näytti että tuossa on vauva. Ah, ihana poika. Ja parasta on, että saan viettää pitkän viikonlopun Väinön kanssa jo kahden viikon päästä kun meen vauvan ristiäisiin Ouluun!

20161223_131635

Matkattiin Oulaisiin seuraavana päivänä ja oli kyllä ihanaa. Sai vaan rentoutua ja paketoida lahjoja. Ja tiiättekö! En edes kovin paljon kaivanu mun kaappeja! Otin vaan pari villapaitaa mukaan Tanskaan. En kyllä ymmärrä että kun tultiin niin laukku paino 19kg ja siitä 5kg oli vauvan ruokaa. Niin miten ihmeessä takas tullessa meidän laukku paino yli 28kg! Otin vaan kolmet kengät mukaan ja muutaman villapaidan! Okei, kirjoja kannoin kanssa 5kpl ja sisko anto joululahjaksi mulle stepperin, joka paino kans 7kg. Siitä oon muuten ihan innoissani! Käytin sitä jo viime keskiviikkona ja kyllä tuntu reisissä. Mutta ettei tää mun kertomus nyt menis ihan överiksi niin lähden nyt peseen pyykkiä, koska jotenkin yllättäen sitä on niin paljon että vaikka oon pessy 6 koneellista pyykkiä parin päivän aikana niin sitä on vieläkin jäljellä. Miten se on ees mahdollista!