Subscribe & Follow

Oxford

Hahaa! Täällä taas ja en kovin paljon edes myöhässä!

Käytiin Briteissä ollessa myös päiväretkellä Oxfordissa. Halusin näyttää Michaelille, että Oxford on täysin erilainen kuin Lontoo ja jos ei tykkää Lontoosta niin on muitakin vaihtoehtoja.

Itse tykkään ihan älyttömästi Oxfordista. Ihan älyttömästi!

Oon siellä käynyt kolme tai neljä kertaa nyt ja joka kerta löytyy jotain uutta, ihan niinkuin Lontoossakin. Bussi liput saa ostettua halvimmillaan parilla punnalla ja me maksettiin muistaakseni 18 puntaa menopaluusta kahdelle. Eli ei pahakaan ku puhutaan vaan n.20eurosta. Päästiin jo aikaisemman bussin kyytiin kun kuski antoi luvan, ei ollut niin paljon porukkaa bussissa että olisi pitänyt odotella oikeaa. Hieman bussista riippuen matka kestää 1h20min mutta voi mennä kaksikin tuntia. Meillä paluu kesti illalla pitempään ruuhkan takia.

Michael ei ymmärrä miksi tykkään pienistä kujista ja pihoista. Mun mielestä tääkin oli vaan niin söpö!

Meillä ei oikeastaan ollut muita suunnitelmia kuin nähdä Christ Church yliopisto Oxfordissa ollessa. Muuten oli tarkoitus vain kävellä ja katsella ympäriinsä. Ja ehkä kävästä kaupoissa.

Michael tykkäs tosi paljon kyllä Oxfordista, sen voin sanoa! Se siellä otti tuhansia kuvia ympäriinsä. Mä otin vain niistä hupsuista kujista kuvia ja katukylteistä kun Michael otti hienoista vanhoista rakennuksista kuvia.

Löydettiin yliopisto ja jonotettiin sisään. Kerron myöhemmin lisää kyseistä yliopistossa, on se sen verta hieno!

Yllättäen tykkäsin myös hyvin paljon yliopiston piha-alueesta. Siellä oli esim oja :D

Muistin ostaa jopa (oikeasti Michael muistutti) kaverille big issue lehden sen hetkisen numeron. Siinä oli Doctor Who artikkeli ja kaveri on hieman höpö sen ohjelman suhteen. Tottakai mummolle ja äidille lähti mukaan myös sormustimet, niinkuin joka kaupungista missä käyn. Yliopisto kierron jälkeen Pizza hutissa syömässä. Vaihdettiin pöytää huutavien lapsien takia, ja ennen ku kukaan tulee tänne märiseen miten kehataan vaihtaa pöytää luonnollisten äänien takia niin ei. Se huuto ja ruuan heittely ei ollu luonnollista ku samaan aikaan se äiti pelas puhelimella ja taputti lastaan päähän kattomatta ees mikä sillä oli hätänä. Tuli vaan mieleen, että pitää itekki vähentää kyllä puhelimen räpläämistä. Pizza hutissa tilasin vahingossa pitsan joka oli täynnä jotain super tulista chiliä ja multa meni kokonaan tunto ja makuaisti suusta niin eipä se kovin mukava ruokailu ollu :D

Ruuan jälkeen käveltiin ympäriinsä ja ehdotin terassille menoa. Jospa kahvi ja sen jälkeen olut auttais makuaistin paluuseen :D Mut mitäs, koko kanaalin varrelta löydettiin yksi paikka jossa oli terassi. Eikö niillä oo lupaa rakentaa tuohon mitään terassia tai edes laittaa tuonne kadulle pari tuolia vai mikä on? Vai oliko se vaan, että oli pääsiäisen aikaan vielä liian kylmä semmoseen? Mähän olin ihan innoissani kun asteita oli jo ainakin 13. Mä oon niitä ihmisiä, jotka on onnellisimpia kun asteita on joku +16 :D

 

Tultiin kuitenkin lopulta siihen tulokseen reissun jälkeen, että Oxford ei ois meidän paikka. Harmillista, että ei keretty käymään Brightonissa loman aikana. Se on kyllä kans niin ihana paikka! Mut tällä hetkellä kuitenkin pysytellään ainakin Tammikuulle saakka vielä Tanskassa. Täällä on ihan hyvä olla vielä.

Airhelp, korvaukset lennoista

Viime kesänä olin lentämässä Kööpenhaminaan Helsingistä. Viikko ennen lentoa Norwegian ilmotti että lento on peruttu eikä mitään muuta. Ei syytä, ei vastaavaa lentoa. Se vaan ilmotti, että valitse näistä ja anto omia randon lentojaan vaihtoehdoiksi. Soitin jopa niiden asiakaspalveluun ja kysyin että lain mukaan lentoyhtiön pitää antaa täysin vastaava lento perutun tilalle. Se jätkä vastas että ei se sulle tuu ku manulle illallinen. Norwegian asiakaspalvelu oli ihan on point sillä hetkellä. Bueno! No, lopulta jouduin lentään Lontooseen 3,5h lento, siellä parin tunnin vaihto ja siitä Kööpenhaminaan. Mun tunnin lento vaihtukin 9 TUNNIN LENNOKSI. Sen vuoksi myöhästyin jo maksetusta junasta, jouduin ostaan uuden bussilipun ja voin sanoa että kylläpä kyrpi. Lennon jälkeen yritin muutaman kuukauden ajan täyttää Norwegianin omilla sivuilla korvaushakemusta. Yllättäen niillä oli juuri tuo korvaushakemus suljettu ”teknisen vian” vuoksi yli puoli vuotta. Ilmotin asiasta montakin kertaa Norwegianille mutta ne ilmotti, että kyyyyllä se toimii. Loulta menetin hermoni tohon vänkeilyyn ja laitoin hakemuksen Airhelpin kautta.

Airhelpillä on taustalla kaikki mahdolliset voimat eli ne voi viedä asian vaikka oikeuteen saakka. Ja yllättäen, Norwegian kieltäytyi korvaushakemuksesta. No olipas yllättävää. Juurikin Norwegian ja yllättäen FINNAIR on mustalla listalla tässä asiassa. Ne ei maksa korvauksia jotka laki vaatii. Ne kieltäytyy automaattisesti joka ikisestä hakemusta. Ja jos tavallinen ihminen yrittää niin ne vaan kieltäytyy ja lopulta eihän tavalliset ihmiset jaksa alkaa viemään asiaa oikeuteen kun isoilla lentoyhtiöillä isommat resurssit tappeluun. Sama koskee vakuutusyhtiötä. Mä jouduin melkein puoli vuotta tappeleen viime kesänä rikkoutuneen läppärin takia. Ne ilmotti, että siinä on takuu voimassa. ”Ei ole” Sen jälkeen ne käski mun hakea korvauksia mun ammattikoulun vakuutuksesta. En tiennykkään, että mulla on vakuutus voimassa kouluun josta valmistuin melkein 2 vuotta aikasemmin. Lopulta sain korvaukset melkein puoli vuotta myöhässä ja sen jälkeen irtisanoinki Fennian vakuutuksen. Paskaa toimintaa niiltä.

 

Nyt kuitenkin lopulta VIHDOIN Norwegian oli hyväksynyt mun korvaushakemuksen Airhelpin kautta, ne ensin kieltäyty mutta kun Airhelp oli viemässä sitä oikeuteen niin kaippa ne päätti että ei kannata tapella 250euron takia. Airhelp ottaa välistä itselleen maksun, mutta se että ne kulutti melkein vuoden tuohon hommaan ja otti itselleen vähän päälle 60e välistä niin mua ei haittaa yhtään. Varsinkaan kun maksoin lennosta sillon 29,90e.

Voitte uskoa, että olin ihan supertyytyväinen tuohon Airhelpin toimintaan. Ne on koko ajan yhteydessä asiakkaaseen ja kertoo jos tarvii jotain (valtakirjan esim) ja kun tuo maili tuli viime viikolla mulle sähköpostiin niin ah sitä onnen tunnetta. Muutama päivä myöhemmin mun tilillä oli jo rahat. Eli jos on lento peruttu tai yli 3h myöhässä niin hakekaa korvauksia! Airhelpin kautta onnistuu ainakin!

Lontoo, päivä 2

Mä saatoin olla astetta liian innokas Lontoossa lomailuun. Se, että Michael ei ollu koskaan käyny sielä sai mut haluun käveleen joka ikiseen paikkaan et se näkee kaiken ja tajuaa miten hieno paikka se on! (Myöhemmin sillä meni hermot siihen, että käveltiin yli 10km joka päivä:D)

Meillä ei sillee ollut tarkempia suunnitelmia Lontooseen, halusin kyllä käydä London Eyessä koska en oo vieläkään koskaan siihen menny mutta ois pitäny ensin jonottaa lipunmyyntiin ja sitten jonottaa uudelleen pyörään niin jätettiin se välistä ja päätettiin kävellä vaan South Bankkia. Halusin välttämättä syömään Sushia, mutta koska kummallaakaan ei ollu nälkä niin päädyttiin ottaan tunnin laivareissu Thamesilla. Se muistaakseni makso 13 puntaa yhdeltä, sai alennusta jos oli päivän metroliput. Sää nyt ei ollu mitenkään paras vesillä oloon, mutta toisaalta, sää ei yleensä koskaan oo tosi tosi hyvä Britanniassa (on oikeasti).

Istuttiin ylös kannelle ja kuunneltiin kun kapteeni tai perämies, selitti Lontoon historiasta. En ikinä oo käyny Thamesilla veneileen niin tuokin oli tosi hieno kokemus. Kannattaa mennä kyllä! Näkee paljon lyhyessä ajassa ja näkee sen erilaisesta näkökulmasta mitä rantaa kävellessä.

Eniten ihmetytti vanhojen ja uusien rakennusta erilaisuus. Oli lasisia neliöitä ja ”radiopuhelimia” ja suolakurkku keskellä ihania vanhoja rakennuksia.

Yllättäen aurinko alko paistaan puolessa välissä reissua mutta kun käännyttiin takas South bankin pysäkille päin niin alko tuulemaan niin paljon, että jäädyin pystyyn ja jouduttiin meneen sisälle. Tän venereissun jälkeen käytiinkin vetään mahat täyteen Yo!sushissa. Britanniassa on se ihmeellistä, että jopa ketjuravintolat hinnottelee korkeemmalla ruuat mitä enemmän turisteja liikkuu alueella. Sekä Yo!sushi että Jamie Oliverin italialainen ravintola. Onko suomessa samanlaista?

Tän loman aikana tuli yhä enemmän mieleen, että haluan oman alan töihin Britanniaan. Onhan se ajatus ollut jo muutaman vuoden päässä. Joka kerta kun oon muuttanut, mutta aina oon muuttanutkin muualle. Ensin Portugaliin ja sitten Tanskaan. Mutta en kadu kumpaakaan muuttoa. Nyt kuitenkin ehkä ois jo aika muuttaa sinne minne mä haluan?

Lontoo, päivä 1

Tanskassa on myös kiirastorstai lomaa. Sen mukaan kattelin jo viime vuonna lentoja ympäriinsä. Oikeastaan se oli ihan sama mihin mennään kunhan halvalla pääsee :D Lopulta Billundista löytyi lennot Lutonin kentälle. Yhteen suuntaan lennot makso 69 kruunua eli yhteensä 138 kruunua yhdeltä! Euroissa se on n.18,5e. Menopaluusta Lontooseen! Paluu meillä olis ollut Lutonista Kööpenhaminaan. Yllättäen kuitenkin muutama kuukausi ennen lähtöä tuli ilmotus Ryanairiltä, että ne on siirtäny meidän paluulennon aikaa yli 8 tunnilla! Ja se ei käyny, koska mulla oli jo valmiiksi lennot Kööpenhaminan kentältä Suomeen vain 4 tunnin vaihtoajalla. Jouduttiin peruun siis meidän superhalvat paluut ja ostaan uudet lennot Norwegianilta. Ne makso muistaakseni n.40e per naama eli ei sekään nyt paha hinta lennoksi ollut.

Alunperin myös meno Lontooseen oli tosi myöhänen lento, oltais oltu vasta klo 1 yöllä Lontoossa. Yllättäen kuukausi ennen lähtöä Ryanair ilmotti myös menolennosta, että ne on senkin aikaa siirtäny. Mutta sehän vasta hyvä olikin, koska ne oli siirtäny sitä niin paljon, että oltiin jo klo 18 Lontoossa! Saatiin monta tuntia lisää Lontooseen.

 

Kaveri sitten jotain vaan sano, että no tottakai Ryanairilla on ongelmia. Mutta tää on eka kerta kun mulla oli mitään Ryanairin kanssa ja tuokaan ei ollut edes paha koska paluulennot saatiin perua ja saatiin rahat takaisin ja ostettiin vain uudet. Ne sentään ilmotti asiasta monta kuukautta etukäteen, toisin kuin Norwegian joka peru viikko aikaisemmin mun lennon viime kesältä (josta hain muuten korvauksiakin).

Michael ei tosiaan ikinä aikasemmin oo käyny Lontoossa niin tottakai halusin sille näyttää kaikki mahdolliset paikat. Heti ekana päivänä käveltiin meidän Airbnb:stä, joka oli lähellä Bermondseyn metroasemaa Tower Bridgelle. Siellä oli Jamie Oliverin ravintola jossa käytiin ja sen jälkeen käveltiin vielä katteleen maisemia. Olihan ne huikeet niinkuin aina!

Michael ihastu ihan totaalisesti tuohon näkymään ja onhan se ihana, ei siitä pääse yli. Aina se on yhtä huikee mun mielestä. Taustalla Shard ja toisella puolen Tower Bridge. Puhuttiin kovasti Lontooseen muutosta, tai Britanniaan muutosta. Mihin muutettais ja millon.

Se oli helpotus tietää, että Michael ei ole Britanniaan muuttoa vastaan olleskaan. Ja muuten, meidän Airbnb oli tosi hyvä. Maksettiin 5 yöstä yhteensä vähän päälle 200e, se oli kävelymatkan päässä Tower Bridgestä ja ehkä tärkeintä, siellä oli lämmin myös sisällä! Se ei ole normaalia Britanniassa :D

Nyt

Paljon on kerennyt tapahtuun kahdessa kuukaudessa. Michaelin isosisko sai kaksospojat, mun ihana rakas ystävä sai tytön muutama viikko sitten (ensimmäinen meidän kaveriporukassa!) ja me saatiin uus asunto! Ei ihan lapsia me olla saamassa Michaelin kanssa mutta uus kämppä sentään! Nykysessä asunnossa on ongelmana se, että kaikki kuuluu läpi. Nää asunnot on kakskerroksisia. Makuuhuone on alakerrassa vessan ja eteisen kanssa. Yläkerrassa on keittiö ja olohuone. Me mennään nukkuun jo 21-22 aikaan ja naapurit alkaa siinä vaiheessa ramppaan omia portaitaaan. Tiättekö kun lapsilla on tapana tasajalkaa mennä portaita alas? Meidän naapurit kuulostaa just siltä. Myös toisen naapurin teinipojan herätyskello herättää meidät välistä klo 6.20. Eli meillä on erittäin ohuet seinät kun kuulee naapurin puhelimen tärinänkin.

Tanskassa on hieman ihmeellinen ”jonotusnumero” systeemi asuntoyhtiöillä. Maksa niin saat numeron ja sen numeron avulla pääset jonossa eteenpäin sen mukaan onko sulla parempi numero kuin muilla. Melkein kaikilla tanskalaisilla tämä numero on niin sinänsä se ei haittaa muita kuin maahanmuuttajia. Michaelin numeron ansiosta saatiin tää nykynen asunto kahdessa viikossa ja nyt valittiin erikseen asuntoyhtiön sivuilta mitä asuntoja haetaan. Siis ihan valittiin mitkä asunnot halutaan ja kuukausi myöhemmin meille tarjottiinki asuntoa. Sitä ei käyty edes kattoon vaan se meni jollekkin toiselle. Nyt tarjosivat muutama viikko sitten toista asuntoa. Se otettiin.

 

Se on mahtava! Se on toisella puolen tietä kun nykynen, itseasiassa tuossa kuvassa oleva talo on sen vieressä. Saadaan oma parveke ja se on kolmio! Se maksaa 130euroa vähemmän kuin meidän nykyinen, joten otettiin se heti. Ainoa ongelma on tosiaan tanskalaisten tapa pyytää takuuvuokria vähintään 3kk. Yksityisethän voi pyytää takuuta jopa 6kk. Meidän pitää säästää 3kk aikana 15000 kruunua eli n.2000e. Mutta kaverin pitää säästää omaan kämppään jopa 30-50 tuhatta ja se on vaan takuuvuokra! Ja tanskassa on 3 kuukauden irtisanomisaika. Sen takia mekin muutetaan vasta 1.9 uuteen kotiin. Mikä ei sinänsä haittaa koska tässä on kaikenlaista puuhaa koko kesän ajan.

Lauantaina lähtään jälleen lomalle. Roomaan ja Napoliin!