Hotelliarvostelu Cosmopolitan Hotel Prague

On aika herätä jälleen blogihiljaisuudesta. Olen ollut jokseenkin kiireinen viimeisten koulutehtävien kanssa, mutta nyt kaikki on valmista ja minulla on hyvin aikaa jatkaa myös blogin puolella. Prahan reissusta on jo vierähtänyt tovi, mutta minulla on jäänyt hotelliarvostelu kirjoittamatta. Olimme tosiaan Prahassa aviomieheni kanssa 5 päivää ja majoituimme Cosmopolitan Hotel Praguessa. 

Cosmopolitan hotel Prague on 5 tähden hotelli, joka on remontoitu nykyaikaiseksi. Itse rakennus on Prahalle tuttuun tyyliin rakennettu 1800-luvulla. Hotellissa on 106 huonetta yhdeksässä kerroksessa. Rakastan vanhoissa rakennuksissa massiivisia pilareita, kaaria ja raamikkaita seiniä. Aulasta välittyi hienostunut ja ylellinen tunnelma. Värimaailmaa olisin kuitenkin miettinyt uudemman kerran. Vaaleanpunainen ja valkoinen sopivat hyvin yhteen, mutta vihreä sohva pisti silmääni joka kerta, kun kävelin sen ohi. Myös sisustuksessa on liian paljon yksityiskohtia minun makuun. Yksinkertainen on kaunista.

 

 

 

Huone (Deluxe double room)

Hienostuneisuus ja ylellisyys jäivät valitettavasti hotellin yleisiin tiloihin. Itse huone oli ihan perus hotellihuone, ilman sen kummempaa luksusta. Huone ei missään nimessä ollut huono, mutta odotin viiden tähden hotellilta hieman enemmän. Huoneen sisustus oli hivenen tylsä ja vastaavan tasoisiin huoneisiin törmää kolmen tähden hotelleissakin. Huoneen sänky oli myös aika kova, mutta ihan sain kuitenkin nukuttua. Ylimääräistä melua ei kuulunut lainkaan huoneeseen, joten äänieristys oli ainakin kunnossa. Kylpyhuone oli ihan perustasoa.

 

 

Aamiainen

Hotellissa on buffet-aamiainen tarjolla joka aamu hotellin omassa ravintolassa. Aamiaiselta löytyivät kaikki perustarpeet ja vatsat täyttyivät joka aamu. Munakokkeli oli hieman mautonta, mutta paistetut herkkusienet ja makkarat pelastivat tilanteen. Erilaisia leipiä ja croisantteja oli tarjolla riittävästi. Kahvi tarjoiltiin suoraan pöytään ja pöytään jätettiin oma pieni kahvi- sekä maitokannu. Kerrankin hotelliaamupalalla sai tuoretta kahvia riittävästi joutumatta odottelemaan ja kahvia sai kannusta heti lisää ensimmäisen kupin tyhjennettyä.

 

 

 

Sijainti

Hotelli sijaitsee Palladium- ostoskeskuksen vieressä vanhan kaupungin laitamilla. Nähtävyydet ovat kävelyetäisyyden päässä ja Palladium-ostoskeskuksen liepeiltä löytyy metroasema sekä raitiovaunupysäkki. Kaksi pientä ruokakauppaa löytyy myös hotellin vierestä. Hotelli on mielestäni hyvällä paikalla, etenkin jos shoppailusta on kiinnostunut Prahassa. Palladium- ostoskeskuksesta on lyhyt matka kantaa ostokset hotelliin ja Na Prikope- ostoskatu sijaitsee myös hyvin lähellä. Prahan keskusta on melko kompakti, joten sijainnilla ei ole niin suurta merkitystä. Sijainnin puolesta voisin kuitenkin lämpimästi suositella Cosmopolitania.

 

Arvostelu  (1 – 5)

 

Sijainti                                 5

Sisustus                               3

Nukkuminen                      3

Huone                                  3

Palvelu                                 3

Hinta-laatusuhde              4

Siisteys                                4

Aamiainen                          4

Loppuarvosana          3,6

 

Kaiken kaikkiaan Cosmopolitan Hotel Prague oli hyvä valinta Prahan matkalle. Voisin mennä hotelliin uudemmankin kerran, jos Prahassa sattuisin vierailemaan. Vaikka hotelli on viiden tähden majoituspaikaksi aika vaatimaton, viihdyimme hotellissa hyvin matkamme ajan.

Liikkuminen Prahassa

Praha on hyvin kompakti kaupunki. Jos hotellivalinta on osunut keskustan alueelle, kävelemällä pärjää hyvin pitkälle. Jalkoja on kuitenkin aina hyvä säästää mahdollisimman paljon, joten julkisia kannattaa ehdottomasti käyttää, varsinkin kun lähdetään keskustan ulkopuolelle. Prahasta löytyy useita vaihtoehtoja paikasta toiseen siirtymiseen ja liikkuminen on hyvin edullista.

Metro 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lippuautomaatti

Minun mielestäni Prahan metrolinjat on hieman hölmösti sijoiteltu. Metrolinjoja löytyy 3 kappaletta, jotka kaikki risteävät toisiinsa nähden keskustassa. Hölmön teki linjoista se, että keskustan alueella ei pääse juuri mihinkään yhtä metrolinjaa pitkin, vaan muutaman pysäkin jälkeen joutuu vaihtamaan jo metrolinjaa. En pitänyt metroverkostoa kovinkaan kätevänä, koska näihin vaihtoihin kului aina jonkin verran aikaa. Samassa ajassa olisi matka melkein hoitunut kävellenkin. Metrolippujen osto tapahtui vanhoista keltaisista automaateista, joista en myöskään pitänyt yhtään! Metrolinjat oli jaettu vyöhykkeisiin, mutta minulle ei missään vaiheessa selvinnyt tarkasti, minne asti olisi riittänyt 3 alueen lippu ja milloin olisi pitänyt ostaa 4 alueen lippu. Tuli sitten ostettua joka kerta kalliimpi lippu varmuuden vuoksi. Onneksi matkaliput olivat erittäin edullisia, joten suurta menetystä tästä ei aiheutunut. Minua kiukututti silti!

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Metroasema

 

Raitiovaunu

Prahasta löytyy myös hyvin kattava raitiovaunuverkosto, joilla pääsi liikkumaan huomattavasti laajemmin kuin metrolla. Raitiovaunujen logiikka ei kuitenkaan meille avautunut ihan täysin ja olimme pari kertaa menossa ihan väärään suuntaan. Käytimme raitiovaunua vain pari kertaa, joten tämä olisi saattanut meille avautua hieman paremmin, jos olisimme tätä enemmän käyttäneet. Maalaisjärki ei selvästikään riittänyt selvittämään raitiovaunujen mysteeriä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uber

Uber oli ehdottomasti kaikkein kätevin liikkumistapa Prahassa, jota kannattaa ehdottomasti käyttää. Me liikuimme pääasiassa Uber kyydeillä. Kyydit tulivat maksamaan keskustan alueella vain 2 – 3 euroa ja lentokentällekin pääsimme 15 eurolla. Eli ihan sika halpaa! Uberin maksusysteemi toimii myös ihan loistavasti, koska kuljettajalle ei makseta suoraan mitään, vaan kyyti veloitetaan aina luottokortilta. Kyytin tilausvaiheessa valitaan kolmesta eri hintaluokasta kyyti etukäteen, joten hintakaan ei tule yllätyksenä. Praha on tunnettu huijaritakseista, joten Uber kannattaa valita taksin sijasta. Tulen varmasti käyttämään jatkossakin Uberiä ulkomailla. Ei ainakaan tarvitse pelätä kovin paljoa huijatuksi tulemista. Toimiva netti kannattaa kuitenkin ottaa mukaan matkalle, koska kyytien tilaaminen on hieman hankalaa pelkästään wifi-yhteyksien varassa. Meillä ei tosiaan toimivaa nettiä ollut ollenkaan, joten tilasimme kaikki kyydit kahviloista ja ravintoloista, joissa oli toimiva wifi-yhteys. Noutopaikka jouduttiin katsomaan tarkasti, koska netin piti toimia auton saapumiseen asti.

Vaikka liikkumisvaihtoehtoja Prahasta löytyy yllin kyllin, kaupunkiin pääsee tutustumaan syvemmin kävelemällä. Nähtävyyksien välillä etäisyydet ovat hyvin lyhyet varsinkin vanhankaupungin alueella. Prahan kadut ovat hyvin kapeita ja sokkeloisia, joten näitä katuja pitkin kulkemalla löytää aina itsensä ihan uusista paikoista. Prahasta tekee mielenkiintoisen kaupungin epäsymmetrimäisyys ja salaperäisyys. Et voi koskaan päätellä, mitä kulman takana odottaa.

 

Praha matkakertomus

Prahan matkalta on nyt kotiuduttu ja on aika kertoa, miten meidän reissu meni matkakertomuksen muodossa. Aviomieheni kanssa vietimme lyhyen talviloman tällä kertaa Prahassa. Saavuimme Prahaan torstai iltana, joten ensimmäiseltä illalta ei ole paljoa kerrottavaa. Matkakertomus alkaa siis perjantai aamusta ja päättyy maanantai iltaan. Suomeen palasimme tiistaina aamupäivällä.

perjantai 3.3.2017

Nimetön

Astronominen kello

Perjantai aamuna lähdimme heti tutkimaan Prahaa. Aluksi suuntasimme vanhankaupungin aukiolle katsomaan Tynin kirkkoa ja astronomista kelloa. Satuimme kreivin aikaan kellolle, koska tasatunnein 12 apostolia ilmestyy kellon yläpuolella olevista luukuista ja kuolemaa esittävä luuranko alkaa kilistelemään omaa kelloaan. Esitys kestää vain pienen hetken, mutta kovasti ihmisiä kello kerää ympärilleen aina tasatunnein. Satuimme aika monta kertaa kellon luo, kun esitys oli käynnissä.

 

Vanhankaupungin aukion jälkeen suuntasimme kohti Kaarlen siltaa puikkelehtien pikkukatuja pitkin. Matkan varrelta löysimme lelumuseon, jossa oli muutenkin tarkoitus käydä pyörähtämässä. Museo oli hyvin pieni, mutta oli ihan mukava kävästä tutkimassa. Sisäänpääsymaksu ei ollut muistaakseni 3 euroa enempää.

Kaarlen sillan ylitimme ainoastaan kerran ja jatkoimme matkaa kohti alempaa siltaa. Toisella puolella jokea oli pieni puisto, mutta rannan tuntumassa ei ollut hirveästi muuta. Tästä tuli ihan mukava kävelylenkki ja samalla pääsin kuvaamaan Kaarlen siltaa toiselta sillalta.

 

Church of Our Lady before Týn

Church of Our Lady before Týn

Siltojen lenkin jälkeen kävimme pyörähtämässä keskiaikaisten kidutusvälineiden museossa, joka sijaitsee hyvin lähellä Kaarlen sillan alkupäätä. Tämän jälkeen jatkoimme kohti Na Prikopen katua, joka on yksi Prahan ostoskaduista. Kannattaa käydä piipahtamassa, jos shoppailu kiinnostaa.

Illaksi olin varannut vielä Ghost and legends kävelykierroksen. Meille sattui hyvä tuuri, kun satuimme olemaan ainoat englanninkieliset, joten saimme täysin privaatin kierroksen. Oppaamme kierrätti meitä kaupungilla kertoen paljon Prahan historiasta ja mukaan mahtui välillä erilaisia legendaarisia tarinoita, joita kaupunkiin liittyy. Olimme kierrokseen erittäin tyytyväisiä ja voin suositella kyseistä kierrosta kaikille Prahaan matkaaville. Tämä kannattaa ottaa ehdottomasti heti matkan alkuun, koska meille se avasi Prahaa ihan eri tavalla.

 

Charles bridge

Kaarlen silta

 

Patsas kaarlen sillalla

Patsas kaarlen sillalla

 

Lauantai 4.3.2017

Lauantaipäivä oli sitten pyhitetty Palladium ostoskeskukselle, joka sijaitsee lähellä Námêstí Republiky metroasemaa. Palladiumin kiertämiseen kannattaa ehdottomasti varata aikaa, koska ostoskeskuksesta löytyy yli 200 liikettä. Itse jouduin lopettamaan kiertelemisen kesken, koska ostoskasseja alkoi kertymään siihen malliin, että olisin joutunut ottamaan kohta toisen ruumaan menevän laukun paluumatkalle jos olisin shoppailua vielä jatkanut. Vaatteet olivat tämän hetkisellä kurssilla hyvin lähellä Suomen hintoja, mutta ei se näyttänyt shoppailua hirveästi hidastavan. Jopa minulle löytyi sopivan kokoisia kenkiä! Omistan 35-36 kokoisen koiven, joten kenkien löytäminen ei ole minulle mikään helppo nakki.

Lauantai illalle olin taas varannut meille tekemistä. Menimme paikalliseen olutkultturiin liittyvälle kierrokselle (Beer & Culture tour). Tämä oli myös todella kiva kierros, joka kannattaa ehdottomasti sisällyttää Prahan matkalle. Meitä lähti liikkeelle hyvin sekalainen seurakunta ja kävimme aluksi kolmessa eri paikallisessa kapakassa oppaan kanssa.  Kierroksen olisi pitänyt loppua jo yhdeksän aikaan, mutta opas vei meidät vielä useampaan eri paikkaan. Taisimme mieheni kanssa kömpiä hotellille vasta yhden aikaan yöllä. Mutta oli todella mukavaa päästä tutustumaan samalla eri kulttuureista tuleviin ihmisiin.

Sunnuntai 5.3.2017

Sunnuntaina lähdimme kiertelemään hieman keskustan ulkopuolelle. Kävimme Prahan linnan ympäristössä, mutta emme viipyneet kovin kauan aikaa. Valitettavasti tuolloin sattui olemaan aika moni paikka kiinni. Olisin halunnut käydä vituksen katedraalissa, mutta siellä oli tilaisuus meneillään. Linnan jälkeen jatkoimme matkaa kävellen kohti Petrin kukkulaa. Kukkulalle pääsee Ujezdin asemalta köysiradalla. Prahan linnalta Ujezdin asemalle oli matkaa muutama kilometri, joten matka taittui mukavasti kävellen. Petrin kukkulalla kävimme observatoriossa ja peili labyrintissä. Kukkulalta löytyy myös Eifel-tornin pienempi kopio, mutta emme menneet sinne mieheni korkean paikan kammon vuoksi. Kukkula on varmasti kaunis kesällä, mutta tähän aikaan vuodesta kukkula oli todella harmaa, eikä siellä oikeastaan meille juuri mitään ollut. Tulipahan kuitenkin käytyä.

 

Prahan linna

Prahan linna

 

Maanantai 6.3.2017

Viimeisenä päivänä olimme jo melko väsyneitä, joten suurimman osan ajasta vietimme hotellilla leväten. Varasimme vielä viimeiselle illalle keskiaikaisen illallisen eräästä ravintolasta. Tarkkaa katua en muista, mutta paikka löytyy palladiumin ja vanhankaupungin välistä pieneltä sivukujalta. Illallisen pystyy varaamaan paikan päällä tai ostaa etukäteen retkiä tarjoavilta välittäjiltä (getyourguide, viator jne.). Illallisen aikana ruokalajien välissä oli lyhyitä esityksiä, jotka olivat ihan hauskoja, ainakin merirosvojen kinastelu oli ihan viihdyttävää. Illalliseen kuului rajattomasti olutta ja viiniä, jota tuotiin tiuhaan tahtiin pöytään. Palvelu pelasi ehkä liiankin hyvin, vaikka sanoimme ettemme tarvitse enää lisää, uudet juomat kannettiin kuitenkin pöytään.

 

Prahan kaupunkinäkymä

Prahan kaupunkinäkymä

 

Praha on todella kaunis kaupunki varsinkin illalla, jolloin lukuisat tornit ja rakennukset ovat valaistu komeasti. Päivällä en osannut muodostaa juuri minkäänlaista kuvaa Prahasta, mutta iltaisin tuntui kuin kaupunki olisi herännyt henkiin. Kaikki kummitusjutut sopivat siis niin hyvin Prahan kapeille ja tunnelmallisille kaduille! Prahassa tykkäsin kaikkein eniten juuri siitä illan tunnelmasta. Praha muistutti aavistuksen Pietaria arkkitehtuuriltaan, mutta mielestäni Praha pystyi huomattavasti parempaan kuin Pietari. Praha oli mielestäni paljon tunnelmallisempi ja kauniimpi kaupunki. Yllätyin suuresti kuinka pieni kaupunki Praha loppujen lopuksi oli. Lähes kaikki nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä ja tekemistä meille riitti juuri ja juuri neljäksi päiväksi. Mutta ehdottomasti voisin lähteä käymään Prahassa vielä uudestaankin.

Prahan matkasuunnitelma

Prahan matka alkaa lähestymään hurjaa vauhtia nimittäin torstaina jo lähdetään! Matkavalmistelut alkavat olla hyvällä mallilla. Kämppä alkaa olemaan täynnä kaiken maailman lippusia ja lappusia, joita olen kirjoittanut itselleni muistin tueksi matkaa varten. Löytyy metrokarttaa, kaupungin karttaa, museo listauksia, matkalippuja, retkilippuja ja vaikka mitä. Matkan suunnitteleminen on mukavaa ja antoisaa. On paljon mukavampaa lähteä reissuun, kun kaikki on selvitetty valmiiksi, eikä tarvitse käyttää kallisarvoista aikaa paikan päällä. Perillä voi sitten vapaasti toteuttaa näitä suunnitelmia ja katsoa minne kaikkialle sitä ehtiikään loman aikana.

Tässä tulevat minun suunnitelmat Prahan matkalle:

 • Astronominen kello ja kellotorni
 • Kaarlen silta
 • Prahan linna
 • Kidutusväline museo (Museum of torture)
 • Kommunismin museo (Museum Komunismu)
 • Tekniikan museo (Narodni Technicke museum)
 • Ghosts and legends kävelykierros
 • Beer & Culture tour
 • Lelumuseo (Spielzeugmuseum)
 • Vahamuseo (Museum Voskovych figurin)
 • Tähtitorni
 • Shoppailua
  • Palladium ostoskeskus, Na Prikope ostoskatu (Väritetty kuvassa oranssilla) ja Myslbek ostoskeskus

 

Vanhan kaupungin kartta

Vanhan kaupungin kartta

 

Toivottavasti tästä postauksesta on apua muillekin tuleville Prahan matkailijoille. Tuleeko teillä mieleen vielä jotain, mikä ehdottomasti kannattaisi nostaa vielä tälle listalle?