Fazer Experience – Vierailu Karkkimaassa

Meidän lasten suosikkilautapeli on Karkkimaa, jossa kuljetaan Tahmatin ja Rouva Pähkinän kautta kohti Karkkikuninkaan linnaa. Miltä kuulostaisi päiväretki oikeaan Karkkimaahan?

Lapset varmasti kiljuisivat riemusta, mutta tälle retkellepä äiti lähtikin ilman karkinhimoisia palleroisia, työporukan kanssa.

En odottanut kummoista. Fazerila. Ookoo, eli joku tehtaanmyymälä, josta voi ostaa isompia säkkejä ja hyvällä tuurilla kakkoslaatua halvempaan hintaan.

Oh well, Fazer Experience oli melko paljon enemmän. Aloitimme lounaalla. Hyvää. Vähän marisin kollegalle, kun jälkiruuaksi oli vain kahvi ja hedelmä. Miten vähän tiesinkään!

Aulassa opasta odotellessa ihastelimme pyörivää suklaaminiatyyrimaailmaa. Joka ei tietenkään ollut oikeaa suklaata, mutta söpö silti. Kierroksemme alkoi trooppisesta puutarhassa, jossa kasvoi Fazerin käyttämiä raaka-aineita, kuten chili, kaakaopapu, banaani, pippureita ja kardemumma. Oletko IKINÄ edes ajatellut, miltä kardemumma näyttää…?

Heurekan tyylisessä suklaatehtaan sydämessä pääsimme tutustumaan suklaakuvioita tulostavaan 3D-printteriin, kuulimme Fazerin historiasta ja henkilöhahmoista ja ihastelimme Suomen suurinta strutsinmunaan tehtyä Mignon-munaa sekä jättimäistä Mignon-pupua, johon Viktor Krogius liimaili tyhjiä kananmunan kuoria kahden kuukauden ajan. Sitähän nyt ainakin olet joskus miettinyt, että onko Mignon-munan kuori oikea kananmunankuori? On se! Monimutkaiselta prosessilta kuulostaa keräys, tyhjennys, puhdistus, testaus ja täyttö… Ja kaikkien oltava vieläpä samankokoisia munia!

Virtuaalilaseilla pääsi tekemään tehdaskierroksia. Pelasimme myös hauskaa ruokarobottipeliä, jossa oma päivittäisannos piti syöttää robotille. Ei se kauheasti tykännyt mun lautasen sisällöstä…

Vaikka tekniset vempaimet aiheuttavat vau-huokauksia, jumahdin itse huokailemaan museoesineiden kohdalle. Myyntimiehen salkku oli mieletön! Pienissä lasipulloissa oli myyntitykillä maistiaisia, joiden kanssa kiersi kauppoja. Olen kai jo niin vanha, että myös vanhat karamellipaperit ja suklaakääreet saivat aikaan ihastusta.

Niin vanha en kuitenkaan ole, etteikö itse karkkimaassa olisi suuhun pujahdellut lähes joka laatua. Kaikkea saa syödä niin paljon kuin jaksaa, mutta ainoa sääntö on, että mukaan ei saanut ottaa. Kotiinviemisiä löytyi kyllä kassillinen myymälänpuolelta. Kiss Kiss -karkkeja iso säkillinen 😍

Jos matkaat täältä keskisemmästä Suomesta autolla pääkaupunkiseudulle, niin kannattaa ehdottomasti varata joskus ylimääräinen parituntinen ja kiertää Vantaalla sijaitsevan Fazerin kautta.

No entä se suklaa? Fazer tuuppaa 25 000 tonnia suklaata vuodessa. Kyllä siinä saa muutama kaakaopapu kypsyä. Mutta tiedätkös, mikä on Fazerin vanhin karkki?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.