Little BIG City Berlin

Pikainen vinkki ajanvietteeksi Berliinin Tv-tornin lähellä.

Berliinin ALEXA-ostoskeskuksessa oli aikaisemmin valtava pienoisrautatiemaailma, jossa oli esitelty Berliini miniatyyrikoossa. Tuo paikka sulki ovensa, ja Alexanderplatzilla sijaitsevan Tv-tornin juureen on avattu Little BIG City Berlin. Tässäkin on kyse pienoismallimaailmasta, mutta se ei ole yhtä tekninen ja rautatiekeskeinen kuin edeltäjänsä.

 

Kierroksella saa omaan tahtiin tutustua eri pisteisiin, jotka kertovat tärkeimmät etapit Berliinin värikkäästä historiasta. Joillakin pisteillä saa peräti itse käynnistää tapahtumien kulun…

Vessastakin löytyy teemaan sopivaa miniatyyriä 🙂

Paikka oli ihan hauska ja kertoo kevyesti ja havainnollisesti historiasta. Kierros vaan meni turhan nopeasti ohi, ja 16€ hintainen sisäänpääsy on aivan liian kallis. Berliinin joukkoliikenteen turistilipuilla CityTourCard / WelcomeCard alennusta saa 25%, mutta edullisimmaksi tulee ostaa 10€ nettilippu – se on vielä kohtuullinen. Netistä voi myös ostaa kohtuulliseen 20€ hintaan yhdistelmälipun, joka oikeuttaa lisäksi vierailuun joko Madame Tussauds’illa, Legoland Experience Centerissä, Sea Lifessa tai Berlin Dungeonissa.

Edulliset ”äkkilähdöt” Turkish Airlinesilla

Tässä kun tulevan kuukauden aikataulut hieman selvisivät, niin toki iski heti matkakuume. Jonnekin pitäisi päästä pyrähtämään.

Olen Turkish Airlinesin Istanbulin lentoja tutkaillut jo pidempään (169-199€) ihan jo siitä syystä, että osallistuin TK:n status match -kampanjaan, jolla Finnairin Platinakortilla sain Turkish Airlinesin Elite-kortin (eli Star Alliance Gold-statuksen) neljän kuukauden koeajalle. Tänä aika pitää lentää yksi TK:n reittilento, jonka jälkeen voimassaoloaika pidentyy vuodeksi. Kun ajattelee, että kortin etuja – jotka eivät kuitenkaan ole ymmärtääkseni yhtä hyviä kuin Oneworlilla – voi käyttää esim. Lufthansalla matkustettaessa, teen ihan mielelläni yhden edullisen mutta ”turhan” reissun jonnekin.

Google Flights -hakukoneella tosin etsiskelin lähiviikoilla edullisimpia kohteita – lähtökohtaisesti myös muilta kuin TK:lta, koska heidän sivuillaan ei ole muuta kuin Istanbulin-kampanja menossa. Yllätys oli melkoinen, kun jopa itäisen Välimeren kohteita oli myynnissä reilusti alle 200€:n. Eihän tuossa sinänsä vielä mitään, mutta se, että saatavuus lähiviikkojen lähdöille on näin äärettömän hyvä, on harvinaista!

Läntisimpiä erityisen halpoja kohteita ovat Italia ja Malta, ja idässä halvimmat kohteet olivat Kreikassa, Bulgariassa ja Romaniassa. Turkin omat kohteet olivat hieman yli 200€, ei paha sekään etenkin kun joukossa on paljon kohteita mihin ei perinteisillä yhtiöillä pääse.

Etenkin läntisissä kohteissa kannattaa tietysti huomioida pidempi matka-aika, mutta vaihtoajat Istanbulissa ovat hyvinkin kohtuullisia monen reitin kohdalla. Toki löytyi myös vaihtoehtoja, joissa saattoi olla 8 tunnin yöpyminen tai sellaisia, joissa vaihtoaika on peräti lähes vuorokauden. Jälkimmäistä vaihtoehtoa voisin tosin suositella – siinä ehtisi saada ensisilmäyksen myös Istanbulista 🙂 Hotelli, myöskään luksustasoinen, ei syö lovea matkabudjettiin, ne ovat Istanbulissa(kin) hyvin edullisia.

Tutkailkaa ja kertokaa ihmeessä kommenteissa jos päädytte varaamaan jonkun reissun – tai löydätte jonkun todella mielenkiintoisen reitin tai täkyn 🙂

 

 

Muumikahvilat Japanissa

Kissakahviloiden lisäksi ihan must see -kohde suomalaisille on Tokion Moomin Cafe Skytree-tornin ja -ostoskeskuksen juurella tai jokin lukuisista Moomin Stand kioskikahviloista, jollainen löytyy mm. Osakan Universal Studios -puiston edustalta.

Tokion kahvilassa on etenkin lounasaikaan pitkä jono. Suosittelenkin käymään siellä myöhemmin iltapäivällä afternoon tea -aikaan, jolloin valittavana on sekä suolaisia että makeita herkkuja. Yleensä yksi jälkiruokavaihtoehto on myös sellainen, että astian saa muistoksi mukaan.

Erikoisuutena mainostetaan Suomen lipuin Hartwallin lonkeroa, joka on halvempaa kuin ikinä Suomessa missään ravintolassa (n. 3,5€) ja se tarjoillaan drinkkilasissa mintunlehtien kera. Nam 🙂

Kahvilan yhteydessä on myös pieni kauppa, josta voi ostaa niin Iittalan muumimukeja kuin paikallisiakin versioita, sekä kaikkea muutakin söpöä muumikrääsää.

Muumi-ständit taas ovat tosiaan kioskeja, joista voi ostaa herkkuja (lähinnä juomia) mukaan, kuten myös oheistuotteita. Molemmissa paikoissa on tapana kiittää suomeksi, tosin se uskalletaan rohkeammin sanoa paikallisille kuin meille. Uskallettiinpa meille kyllä viimeksi sanoa jopa ”Tervetuloa” 🙂

Kissakahvilat Japanissa

Japanista nyt löytyy kaikkea – myös Kissakahvilajuna sekä Wakayama-rautatien Kishin asemapäällikkönä toimiva Tama II -kissa.

Viimeisimpää piti käydä katsomassa, linja kun sijaitsee Osakan lähellä, mutta ei nytkään ehditty.

Sen sijaan hyvin yleistä Japanissa ovat erilaiset kissakahvilat. Joka reissulla on tullut käytyä vähintään pari kertaa Cat Cafe Mochassa , jolla on pelkästään Tokiossa seitsemän kahvilaa. Sen lisäksi kahviloita löytyy mm. Osakasta, Kiotosta ja Nagoyasta.

Mocha-kahviloissa homma toimii siten, että laskutus menee 200 jeniä / 10min (n. 1,5€). Minimiaikaa ei ole, mutta pakollinen 350 jenin (alle 3€) juomamaksu, jolla saa hakea automaatista kylmiä ja kuumia juomia niin paljon kuin haluaa. Kengät vaihdetaan luonnollisesti tossuihin sisään tullessa, ja tavarat jätetään maksuttomiin lokeroihin vastaanoton yhteydessä. Yleistä kissakahviloissa on, että siellä on tarjolla kirjoja sekä pelikonsoleita ajanvietteeksi, mutta kyllähän nuo kissat parasta seuraa ovat <3

Uusi paikka, joka löydettiin sattumalta ohi kävellessä oli Tokion Shinjukun Calico-kahvila. Tuolla taas perusmaksu on n. 1000 jeniä (7,5 €) tunnilta, mutta juomapakkoa ei ollut. Juomat ja syömiset tilattiin salista, ja myös olutta oli saatavilla! Olut kuitenkin piti nauttia ruokailuun tarkoitetussa lasikopissa.

Calico oli myös kiva, mutta ei läheskään yhtä viihtyisä kuin Mocha-kahvilat. Niitä suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, toki kannattaa toki piipahtaa missä tahansa vastaantulevassa japanilaisessa kissakahvilassa 🙂