Kansallispäivän loma

Nyt se on alkanut, yksi Kiinan kultaisista viikoista eli kansallispäivän loma. Viime vuonna ennakoitiin 1,3 miljardin turistin lähtevän tällä viikolla lomailemaan (tämän vuoden lukuja en ole seuraillut). Kansallispäivän lomalla ei ole mitää, perinteistä merkitystä kuten esim. Kiinalaisella uudella vuodella, jolloin kaikki menevät kotiin viettämään aikaa perheen kanssa. Tämä viikko on omistettu sen sijaan lähinnä matkailulle. Junalippuja on mahdoton saada, lentolippuja ehkä bisnes-luokkaan, bussit on täynnä ja majoituksen hinta räjähtää. Koska pienemmissä paikoissa majoitusta on rajallisesti, joutuvat asiakkaat välillä päättämään huutotarjouksin, kuka sen viimeisen vapaan huoneen saa. Olen kuullut huonehinnan nousevan yli tonniin kun kolme autolastillista kiinalaisia taistelee viimeisestä vapaasta huoneesta.

Viime vuoden kansallispäivän viikko oli meillä aika rauhallinen tieolosuhteiden takia, mutta edellisvuonna jopa meidän paikka oli täynnä Yubengista puhumattakaan. Yubeng on siis n. 350 asukkaan kylä, mutta edellisenä vuonna siellä oli tämän viikon aikana 2000 turistia sisällä joka päivä. Tämä tarkoitti sitä, että ihmisiä nukkui lattioilla joka paikassa ja jopa yöpymisestä teltassa joutui maksamaan 100 yuania per yö (normaalisti 20 yuania per sänky huoneessa).

Ilmakin on yleensä tällä viikolla karmea, ja niin tänäkin vuonna. Koko viikon on aurinko paistanut kauniisti, mutta tänään loikaa vettä ja on harmaata. Koska Yubengiin ei siis ole tietä ja varsinkin kiinalaiset tykkäävät ratsastaa kävelemisen sijaan, kaikki polut muuttuvat kuraliukumäiksi. Muulit ja ohjaajat kävelevät ylös solaan ja takaisin jopa 3-5 kertaa päivässä turisteja kuljettaen.

Olen tavannut ulkomaisia turisteja, jotka ovat käyneet Yubengissa tällä viikolla. Heistä se oli kamala paikka. Ihmiset epäystävällisiä, joka paikassa likaista, kaikki kallista. Mitä he oikein odottavat? Ihmiset työskentelevät tämän yhden viikon vuodessa lähes yötä päivää eikä ilmoille kukaan mahda mitään. Turha todellakaan odottaa ystävällisten tiibetiläisten tanssivan iltaisin turistien iloksi.

Nyt se siis on alkanut. Autoja ja busseja ajaa lähes katkeamattomana letkana talomme ohi ylös kuumille lähteille, josta trekki alkaa. Meillä ei vielä ole asiakkaita, mutta odotellaan. Kunhan Feilaisi on täynnä alkavat turistit virrata alas meille yöpymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *