Barcelona, pian näemme taas

Kesän odotetuin reissu häämöttää muutaman päivän päässä. Matkamme alkaa Barcelonasta, jossa vietämme kaksi yötä. Hotelliksi valitsimme Room Mate Gerardin, joka sijaitsee lähellä Placa de Catalunyaa ja Eixamplen aluetta. Odotukset majapaikan suhteen ovat kovat, koska hotelli kuuluu persoonalliseen Room Mate -ketjuun ja olen lukenut siitä varsin hyviä arvosteluja.

Mitäs kaupungissa kannattaa näinä päivinä tehdä? Camp Nou on nähty, samoin Parque Güell ja Sagrada Familia – tosin vain ulkoapäin, ja viime reissusta on jo vuosia aikaa. Gaudi-puistoon olisi kiva päästä uudelleen, ja lisäksi houkuttelisi tehdä retki jollekin cava-tilalle kaupungin ulkopuolelle. Ja tietysti maistella lukuisia herkkuja tapaspaikoissa ja churrerioissa… Tarvitseeko sitä edes mainita? 😉

Löytyykö joltakulta vinkkejä, mitä Barcelonassa kannattaa tehdä ja nähdä tällaisella lyhyemmällä visiitillä?

xx, H

Kuva: Clarisse Meyer / Unsplash

Kaikki mitä rakastin Oslossa

Viimeisessä postauksessa pohdin, että onko Oslo hintansa väärti. Nyt kun kaupunki on koettu, niin vastaukseni on, että ehdottomasti! Oslo on varsinkin lämpimään aikaan vuodesta suorastaan valloittava yhdistelmä luontoa ja urbaania maisemaa.

Kyseessä ei ole mikään suurkaupunki – enemmänkin sellainen Helsingin kokoinen paikka, jossa on paljon kivoja kuppiloita, kävelykatuja, huikeaa arkkitehtuuria ja ystävällisiä ulkoilmaihmisiä. Keskustassa kulkiessasi sinut ympäröivät vanhat ja kauniit talot, mutta halutessasi voit ottaa metron vaikka Holmenkollenille, jossa tunnelma on kuin alppikylässä. Aika siisti kontrasti, sanoisin!

Oslon vahvuuksia ovat ehdottomasti luonnon läheisyys ja rauha, mutta silti suuri määrä kiinnostavaa kaupunkitekemistä ja -näkemistä. Listaan jutun loppuun vielä omat tärppini, mutta ihmetellään ensin yleistä tunnelmaa. Kaikkialla oli rauhallista, eikä pelkästään lukuisten kävelykatujen vuoksi, vaan myös siksi, että niin suuri osa oslolaisista ajelee hiljaisilla sähköautoilla. Norjan vauraus näkyy juuri siinä, että on varaa tehdä tällaisia fiksuja valintoja. Kun norjalainen ostaa sähköauton, hän välttää suuret verot, ruuhkamaksut ja parkkimaksut sekä saa vieläpä ajella jonon ohi bussikaistaa. Ei ollenkaan hassumpi porkkana vaihtaa vähemmän saastuttavaan liikkumismuotoon.
Norjalaiset vaikuttivat kovin ystävällisiltä ja elämäniloisilta tyypeiltä. En tiedä kumpuaako se maan vauraudesta vai luonnon läheisyydestä, mutta jotain tasapainoista heissä oli. Suomalaiselle Norja on kuin toinen koti, sillä ensi tuntumalta norjalaiset eivät olleet yltiösosiaalisia, vaan ennemminkin ystävällisen rauhallisia. Esimerkiksi kaupoissa sai katsella ihan rauhassa, mutta hyvää palvelua sai heti kysyttäessä.

Mitä Oslossa sitten kannattaa tehdä? Ainakin liikkua ja ihastella ympäristöä, pistäytyä pienissä ja isommissa putiikeissa, vierailla lukuisissa museoissa sekä käydä hörppäämässä hyvät kahvit aina välillä. Norjalaiset ovat selvästi kahvi- ja aamiaiskansaa. Yövyimme kahdessa eri hotellissa, ja vaikka ne olivat hiukan eritasoisia, molemmissa oli erittäin hyvä aamiainen. Sen kun tankkasi ensimmäiseksi, ei tarvinnut mennä syömään ihan heti kaupungin kuuluisan kalliisiin ravintoloihin.

Paitsi että eivät ne kaikki ravintolat niin kalliita edes olleet. Tietysti fine dine -paikat – niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa – mutta ruokaa sai edullisemmin esimerkiksi italialaisista ravintoloista, joissa pizzat, pastat ja risotot maksoivat noin 15–20 euroa. Myös Grønlandin etniset ravintolat tekevät ruokailemisesta huokeampaa, ja suosittelenkin suunnittelemaan syömispuolta hiukan etukäteen, jos haluaa löytää hyviä ja edullisia paikkoja Oslosta. Hyvin suunniteltu on paremmin syöty!
Kolme päivää, ehkä jopa kaksi, on varsin riittävä aika tutustua kaupunkiin. Oslo City Biket vain alle ja menoksi. Verrattuna aiempiin kokemuksiin Oslon kaupunkipyörät olivat erittäin toimiva ratkaisu: niitä oli paljon tarjolla joka nurkassa, ja 24 tunnin käyttöoikeus maksoi noin 500 kruunua (reilut 5 euroa).

Joten kyllä, rakastin Oslossa melkein kaikkea ja menisin sinne koska tahansa uudelleen – varsinkin kevät- ja kesäkuukausina! <3 Ja hei, vaikka olisit kaupungissa vain muutaman tunnin vaikkapa välilaskun vuoksi, kannattaa silti mennä Express-junalla katsomaan rautatieasemalta kivenheiton päässä sijaitsevaa oopperataloa, jonka arkkitehtuuri ja ympäristö lumoavat kenet tahansa.

6 x hurmaava Oslo – mitä kannattaa tehdä ja nähdä

1. Oopperatalon arkkitehtuuri
Tämä talo ei ole tarkoitettu vain oopperan ja baletin ystäville. Sen katolle voi mennä kävelemään tai hengailemaan kauniilla säällä vaikka noutokahvin kanssa ja ihailla upeita merimaisemia. Näyttävät lasiseinät nousevat vedenrajasta, ja rakennus itsessään ulottuu pinnan alle. Kamera mukaan!
2. Holmenkollenin näkymät
Kuuluisaan Holmenkolleniin hurauttaa kätevästi metrolla noin puolessa tunnissa. Paikanpäällä odottavat huikea mäkihyppymäki ja maisemat sekä skimuseo, johon pääsee samalla pääsylipulla kuin hyppymäen korkeuksiin. Myös Holmenkollenin Scandic Park -hotellin edusta ja Holmenkollen Restaurant tarjoavat messevät maisemat kaupungin suuntaan.

Aika alppikylämäinen tunnelma, vai mitä?


3. Ihanat naapurustot kuten Aker Brygge
Aker Bryggen kaupunginosa kylpi auringossa huhtikuun puolessavälissä, ja kävimme lounaalla ravintolassa nimeltä Olivia Aker Brygge. Oikein jees italialainen ravintola, jossa hinnat yllättävän edulliset verrattuna yleiseen hintatasoon Norjassa. Ulkona 18 asteen kevätsää ja ranta täynnä iloisia oslolaisia. Voiko olla parempaa?

Muita mukavia alueita Oslossa olivat Grünerløkka, Tøyen ja Grønland, mutta mielestäni ne eivät vetäneet vertoja vanhalle Oslolle tai modernille ja merelliselle Aker Bryggelle, jonne menimme sitten vielä toisena päivänä nauttimaan lounasta ja jäätelöä.

Aker Bryggen viihtyisä kaupunginosa.

Amaldus Nielsens plassin markkinoilla oli myynnissä aarteita.

4. Vigelandin patsaspuisto
Vigelandin patsaspuistosta kuulimme paljon hyvää, ja mielestäni se myös oli käynnin arvoinen. Parasta oli kävellä sinne kuninkaanlinnan kautta, sillä matkalla näki paljon Oslon vanhoja ja kauniita katuja sekä Amaldus Nielsens plassin vintagemarkkinat.

5. Hotel Continental
Meidän hotelli Continental kansallisteatterin vieressä oli myös nappivalinta, jossa natsasi oikeastaan kaikki: sijainti, tyyli, palvelu, puhtaus, aamiainen. Kaikki ne pienet yksityiskohdat. Panostimme tarkoituksella vähän parempaan hotelliin, koska olemme päässeet lomailemaan niin vähän tänä vuonna. Ja kyllä kelpasi!

Aamiaiskattaus Theater Caféen -ravintolassa oli 5/5, ja sillä lähti päivä täydellisesti käyntiin. Suosittelen! Olimme yhden myös Scandic Holmenkollen Parkissa, jossa olivat kyllä maisemat ja aamiainen kohdillaan, mutta muuten hotelli ei ollut täysosuma, ja esimerkiksi huoneet kaipaisivat päivitystä.
6. Lukuisat museot
Oslosta löytyy paljon tekemistä matkaajalle. Tarkoitus ei ollut tämän loman aikana kierrellä museoita, mutta niin siinä vain kävi, että kolme museota ja useampia näyttelyjä tuli nähtyä. Skimuseo kannattaa tsekata, jos suuntaa Holmenkollenille, ja aivan must-see on Oslon Nobel Peace Centerin näyttely Generation Wealth (13.2.–20.8.2018). Mielenkiintoinen tuttavuus oli myös maanläheinen Interkulturelt Museum Grønlandissa.

Generation Wealth -näyttely Nobel Peace Centerissä on näkemisen arvoinen.

Sininen huone esitteli Nobelin rauhanpalkinnon voittajia eri vuosilta.

Kiitos Oslo, olit huippu!
xx, H

Ensi viikolla Osloon – mitä tehdä ja nähdä?

  Matkablogi päivittyy pian taas uusilla matkakuulumisilla, jippii! Tällä kertaa kohteena on harvinainen Oslo. Harvinainen siksi, että siitä keskustellessani olen huomannut, ettei moni tuttuni ole siellä käynyt. Sen sijaan Tukholma, Köpis ja Tallinna ovat kovinkin tuttuja paikkoja lähipiirissäni. Mikä Oslossa sitten mietityttää? Miksi sitä tulee buukattua matka helpommin vaikka Köpikseen, joka sijaitsee ihan yhtä pitkän matkan päässä?

Ensimmäisenä nousee tietysti mieleen, että Norjaa pidetään verrattain kalliina pohjoismaana. Oslon hotelleja tutkiessani löysin suurin piirtein saman hintatason kuin Helsingissä, lennot taas olivat puoli-ilmaiset. Takseissa kuulemma lähtöhinta on kovempi kuin Suomessa, ja ilmeisesti myös ruoka- ja juomapuoli on tyyriimpi. Nähtäväksi jää, mikä on lopullinen tuomioni: onko Oslo hintansa väärti.

Joka tapauksessa olen todella innoissani ensi viikon reissusta. Yli kolme kuukautta kestänyt matkailulakko päättyy ja on aika päästä näkemään uusia katuja ja maisemia! Tavallaan pieni tauko reissaamisesta on tehnyt hyvääkin. Vaikka viime vuosi oli yksi elämäni hienoimpia kokemusten puolesta, tuli liikuttua turhankin tiheään yläilmoissa ja lentopäästöt olivat suuremmat kuin koskaan. Tälle vuodelle olen suunnitellut siis maltillisempaa matkustamista.

Oslo valikoitui matkakohteeksi, koska mieheni on menossa sinne joka tapauksessa työn vuoksi. Käytämme tilaisuuden hyväksi ja vietämme samalla lyhyen, yhteisen loman kaupungissa. Nyt kaipaankin vinkkejä Osloon. Jos olet se harvinainen tapaus, joka on kaupungin nähnyt, niin kerrothan vinkkisi kommenttikentässä. Suunnitelmissa on ainakin käydä kurkkaamassa kuvissakin näkyvä oopperatalo, kuninkaanlinna, Karl Johan Gaten pääkatu, Holmenkollen ja ehkäpä jopa Skam-sarjasta tuttu Hartvig Nissenin lukio (Skam-fanityttö ilmoittautuu!).

Toivottavasti kevät alkaa näyttää parasta puoltaan pian – niin Norjassa kuin Suomessakin. Aurinkoa alkavaan viikkoon!

xx, H

Kuvat: Pixabay

Maxim tekee elokuvakokemuksesta juhlan

Työkaverini kertoi, että Helsingissä oli hänen nuoruudessaan useampia pieniä ja sympaattisia leffateattereita. Muuttaessani pääkaupunkiin kuutisen vuotta sitten löysin tämän melkein ainokaisen, mitä noista vanhan ajan helmistä oli jäljellä. Muun muassa eurooppalaisia laatuleffoja ja kriitikoiden suosikkeja tarjoava Maxim hurmasi minut heti, enkä halunnut hirveästi missään muualla leffoja enää katsoa.

Meni jokunen vuosi, ja kuulin ikävän uutisen: Maxim on myyty, ja se aiotaan purkaa muihin tarkoituksiin. Onneksi kaupunkilaiset ja elokuva-alan ihmiset heräsivät tilanteeseen ja perustivat muun muassa Facebook-ryhmän nimeltä Pelastetaan Maxim. Monien käänteiden ja neuvottelujen jälkeen leffateatterin purku-uhka muuttui ilouutiseksi: Maxim saa jäädä.

Ja nyt parin vuoden rempan jälkeen tämä vanhaa tyyliä ja elokuvahenkeä huokuva art house -teatteri on taas avattu. Uuden tulemisen kunniaksi menin Maximiin katsomaan tämän kevään uutuuden, 13 Oscarin ehdokkaan The Shape of Waterin. Kriitikoiden ylistämä elokuva on omintakeinen ja romanttinen seikkailu-fantasiadraama, joka toi mieleen ajoittain Amelien ja ajoittain Kaunottaren ja hirviön. Aikuisten satuelokuvan on ohjannut Guillermo del Toro.

Maximin kakkossalissa näyttää tältä.

Elokuva esitettiin kakkossalissa, joka oli saanut remontissa pientä face-liftiä muun muassa uusien, mukavien tuolien merkeissä. Uudistus oli tehty vanhaa kunnioittaen, ja lopputulos oli hurmaava. Leffan kanssa voi nauttia viiniä ja tapaksia tai muita herkkuja, jotka voi tilata jo etukäteen lippuja ostaessa. Herkut voi nauttia pienistä tarjoilupöydistä, jotka löytyvät tuoliparien välistä. Takin saa jätettyä tuolin reunassa olevaan koukkuun. Pieniä juttuja, jotka tekevät hyvästä leffasta paremman ja elokuvakokemuksesta itsessään juhlan.

Maxim ei ole suinkaan ainut pienempi ja persoonallisempi leffateatteri Helsingissä. Myös muun muassa Korjaamo ja Riviera liputtavat ainutlaatuisemman elokuvakokemuksen puolesta, mikä on kerrassaan upeaa. Näissä teattereissa nähdään laatua ja tunnelmaa – ei jatko-osien jatko-osia tylsähkössä ympäristössä. Maxim on näistä kolmesta oma suosikkini sen eurooppalaisen ja nimenomaan teatterimaisen ulkomuotonsa vuoksi.


Oscar-ehdokkaisiin tutustuminen on ollut itselleni eräänlainen alkuvuoden perinne. Tänä vuonna joudun myöntämään, että olen ehtinyt katsoa vain tämän yhden elokuvan. 😀 No, ehtiihän näitä nähdä myöhemminkin. Katsottavien listalla on ainakin The Post ja Call Me by Your Name, joista olen kuullut hyvää. Palkinnot jaetaan ensi yönä, joten ei muuta kuin may the best movie win!

Aurinkoa ja Oscar-humua viikkoonne!

xx, H