8 x arjen outoja havaintoja

1. Employees must wash hands -kyltit

Nämä kyltit löytyvät jokaisen ravintolan vessan seinästä ja ovat suomalaisen silmään tosi hassuja muistutuksia. Eiköhän ihan kaikkien olisi hyvä pestä kädet vessakäynnin jälkeen?

2. Monen pysähdyksen taktiikka

Manhattanilla on mahdotonta kävellä ilman jatkuvia pysähdyksiä liikennevaloissa. Siis ihan jatkuvia. Toisinaan ratkaisuksi käy siksak-kävely, eli se että kävelee vuorotellen esim. korttelin verran Avenue’ta ja korttelin verran Streetiä. Joskus taas paras ratkaisu on jaywalking, eli kadun ylitys, vaikka punainen valo palaa. Tämä onnistuu helposti yksisuuntaisten katujen ansiosta ja on yleinen tapa täällä.

3. Doppelgängerit

Täällä on niin monennäköistä kulkijaa, että bongaamme lähes joka päivä kaksoisolentoja sekä kavereillemme että julkisuuden henkilöille.

4. Central Parkin penkkien nimikkolaatat

Kaikissa Central Parkin penkeissä on laatta, jossa on viesti tai tarina jostain henkilöstä. Tykkään lukea aina juuri sen penkin tarinan, jolle istahdan. Vielä ei ole tullut vastaan Madonnan omaa penkkiä, eikä penkkiä, jossa on kosinta. Itselleen saa hankittua nimikkopenkin 10 000 dollarilla.

5. Kertakäyttöastioiden käyttö

Katudinereissa ruoka syödään melkein poikkeuksetta kertakäyttöastioilta, ja se tekee vähän pahaa ympäristönäkökulmasta. Muutenkin roskaa syntyy turhan paljon, ja kadut täyttyvät illalla roskasäkkien merestä. Olemmekin alkaneet suosia ravintoloita, joissa ruoka tarjoillaan kunnon lautasilta.

6. Suuret leluautot liikenteessä

Kuorma-autot, paloautot ja rekka-autot ovat kuin suoraan lelukaupan hyllyltä – siis todella koristeellisia ja hienoja kiillotettuine metalliyksityiskohtineen.

7. Metrotunnelit vievät alamaailmaan

Jos satut osumaan ensimmäiseen vaunuun metrossa, kurkkaapa miltä tunnelit näyttävät kuskin näkökulmasta. Silmiesi eteen avautuu tietokonepeleistä tuttu alamaailma.

8. Central Parkin oravamäärä

Se on huikea. Olen nähnyt täällä muutaman viikon aikana niin monta oravaa, että se vastaa monen vuoden oravamäärää Suomessa. 😀


Tsemppiä alkavaan viikkoon! 🙂

xx, H
Kuvat: Thomas Engblom

Juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Olen matkaajana sellainen, että tykkään kyllä suunnitella ohjelmaa, mutta toisaalta jättää aikaa myös spontaanille haahuilulle. Joskus tämä johtaa hirveään nälkään ja eksymiseen, joskus mielettömiin kokemuksiin. Tänään oli jälkimmäisen vuoro.

Olimme päättäneet mennä tutustumaan Meatpacking Districtillä sijaitsevaan High Lineen, jota olen kuullut kovasti kehuttavan. (Kirjoittelen siitä vaikka myöhemmin enemmän.) Lisäksi halusimme testata Hell’s Kitchen -alueella sijaitsevaa italialaista Masseria Dei Vini -nimistä ravintolaa, jonka poimimme TripAdvisorin top-listalta (ja voi että oli herkullista ruokaa!). Loppuillan olimme ajatelleet vain hengailla kaupungilla.

Tepastelimme Columbus Circlen tienoilla, ja päätimme mennä läheiseen ostoskeskukseen kahville ja lukemaan lehtiä. Kahvittelun jälkeen kävelimme katsomaan, mitä yläkerroksista löytyi, ja iloksemme löysimme sieltä Jazz at Lincoln Centerin, jonka yhtä suosittua jazzklubia olinkin jo tutkinut netistä.

Aloimme suunnitella vierailua tälle klubille ja tutkiskella esitteitä jazzkeskuksen aulassa, kun meitä lähestyi paikan työntekijä, joka kyseli, millä asialla olimme liikenteessä ja mistä päin tulemme. Sanoimme tutustuvamme paikkaan ja sen tarjontaan uteliaisuudesta ja olevamme suomalaisia. Tämän jälkeen koitti ehkä koko matkamme yllättävin hetki tähän mennessä. Nainen kaivoi kirjekuoresta pari lippua ja antoi ne meille.

No mitkäs liput ne olivat? No tietysti juuri soittonsa aloittaneen Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsaliksen konserttiin! Ei sille pienelle klubille, jota olimme tutkailleet aiemmin, vaan isoon Rose Theater -saliin. Kävelimme sisään silmittömän hämmentyneinä ja istahdimme huippupaikoille valmiina katsomaan maailmanluokan jazzmuusikoista koostuvan big bandin show’ta. Sali oli tupaten täynnä. Jäljellä oli vain muutama vapaa paikka – ne joille me pääsimme. Ehdimme kuulla big bandin ekasta setistä muutaman kappaleen ja väliajan jälkeisestä toisesta kaikki.

On edelleen vaikea uskoa tuuriamme. Sitä että päämäärättömän haahuilumme tuloksena löydämme upean jazzkeskuksen ja törmäämme henkilöön, jolta löytyy muutama ylimääräinen lippu. Olimme juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Täysin vahingossa.

Yksi haaveeni reissuamme suunnitellessa oli se, että pääsen kuuntelemaan live-jazzia. No enpä ajatellut pääseväni kuuntelemaan Grammy-palkittuja muusikoita, kuten Ted Nashia ja Wynton Marsalista, upeaan Rose Theateriin. Jotta uskon itsekin huomenna, että tämä tarina ei ole unta vaan täyttä totta, otin kuvan lipuistamme hotellilla.

Kyllä, 140,5 dollaria kappale.

Rakas New York, tykkään sinusta päivä päivältä enemmän.

xx, H

 

3 x näitä ilman en matkusta

1. Aurinkolasit

Minulla on herkät silmät ja migreeniherkkyyttä. Lisäksi tarvitsen lukemiseen silmälasit. Vahvuuksilla varustetut aurinkolasit ovatkin tärkeä osa matkavarustustani, enkä tiedä mitä tekisin jos kadottaisin aurinkolasini.

Tai siis tiedän. Menisin ostamaan uudet.

2. Läpsyt

Kun asuu hotellihuoneessa, eikä halua puhtaussyistä olla sukkasillaan muttei sitten taas ahdistavissa ulkokengissäkään, niin ratkaisu on läpsyt. Ne vaihtuvat jalkaan aina hotellihuoneen ovella, ja ne saa helposti pois jalasta kun rojahtaa huoneen ykköspaikkaan eli sänkyyn. Yleensä tepastelen niiden kanssa hotellin aulassakin. Yhdistettynä tennissukkiin.

Vyölaukku on etsinnässä.

3. Vesipullo

Yöpöydällä pitää olla aina vesipullo. Samoin repussa. Jano iskee joka käänteessä. Täällä voi juoda hanavettä, mutta jotenkin olen neurooseissani jämähtänyt pulloveteen. Roudaan sitä kaupasta, ja välillä ostan hotellin automaatista.

Ja tähän loppuun haluan korostaa, että hotellin automaatista ostan vain vesipulloja. En koskaan esimerkiksi Cokista, Doritos Nacho Cheese -sipsejä tai M&M-karkkeja. EI TULISI MIELEENKÄÄN.

xx, H

Halpaa huvia New Yorkissa, osa 3: ilmaiset museot

EDIT 19.10.2017
Tutustuessani uuden lähteen kautta ilmaisten NYC-museoiden tarjontaan, niin aukesi ovi taivaaseen! Loputtoman listan ilmaisia museoita löydät myös täältä.

***

Oli melkoinen yllätys, kun vierailin kuuluisassa The Metropolitan Museum of Artissa ja minulta kysyttiin lippukassalla, paljonko haluaisin maksaa sisäänpääsystä. Sittemmin olen huomannut, että kulttuurin pariin halutaan kannustaa juuri tällä tavalla: antamalla kaikille mahdollisuus käydä museoissa ilman että se on varallisuudesta kiinni. Tämänkertainen tärppini budjettimatkaajille onkin New Yorkin museot, joihin on pääsee ilmaiseksi tai ainakin edullisesti.

Pay what you wish -museot

Edellä kertomani pay what you wish -systeemi on käytössä The Metin lisäksi myös Museum of Natural Historyssa. Hinnastossa näkyvä pääsymaksu on siis vain ehdotus, ja voit itse viime kädessä päättää, paljonko maksat käynnistä. Lisäksi monet museot (Guggenheim, New Museum, Whitney Museum of American Art ja International Center of Photography Museum) järjestävät viikoittain muutaman tunnin aikoja, jolloin voit maksaa käynnistä itsellesi sopivan hinnan.

Täysin ilmaiset museot

Nykistä löytyy myös täysin ilmaisia museoita. Tällaisia ovat National Museum of American IndianFashion Institute of Technology Museum ja American Folk Art Museum(Jos vierailet jälkimmäisessä päivällä, niin käy samalla lähistöllä sijaitsevassa The Metropolitan Operassa. Päivisin oopperatalossa ei ole yleensä ruuhkaa/tapahtumia, ja saat vaellella vapaasti upeassa arkkitehtuuriluomuksessa!)

Yksittäiset ilmaiset vierailutunnit

Kaupungissa on lukuisia museoita, joihin pääsee yhtenä päivänä viikossa tai kuukaudessa ilmaiseksi. Esim. suosittu Museum of Modern Art (MoMA) avaa ovensa kaikille vierailijoille perjantaisin klo 16–20. Tällöin kannattaa varautua ruuhkiin ja olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Itselläni on ainakin suunnitelmissa kokeilla tuota MoMAn perjantaita. Katsotaan, järkytynkö ihmismäärästä. 😀 Tämän postauksen kuvat on muuten otettu Fashion Institute of Technology Museumissa, jossa vierailin tällä viikolla – niin kuin osa blogin Instagram-tilin seuraajista saattoi huomata.

Voin lämpimästi suositella tätä pientä museota varsinkin muodin ystäville! Tällä hetkellä museossa on esillä Force of Nature ja Fashion from the Extreme -nimiset näyttelyt. Ensimmäinen tutkii ja esittelee luonnon ja muodin kompleksista suhdetta. Toisessa uppoudutaan maailman äärimmäisiin kolkkiin: etelä- ja pohjoisnavalle, vuoriston korkeuksiin, valtamerien syvyyksiin sekä avaruuteen. Molemmissa näyttelyissä on mukana ääniä tehostamassa kokemusta, ja tietysti muotiluomuksia kaikilta maailman tunnetuimmilta suunnittelijoilta. Varsinkin tuo Fashion from the Extreme teki minuun vaikutuksen. Tämä museo sopii hyvin pikapiipahdukseenkin, jos pyörit Chelsean alueella.

Uusia budjettivinkkejä on luvassa taas pian, ja toiveita saa esittää alle. 🙂

xx, H

Lue myös aiemmat Halpaa huvia New Yorkissa -postaukset: osa 1 ja osa 2
Kuvat: Thomas Engblom