Tullin sauna – urbaani korttelisauna Tampereella

Yhteistyössä Tullin Saunan kanssa

 

Tullin sauna tuo hirsisaunan tyylikkäästi Tampereen keskustaan. Tunnelmassa yhdistyy industrial-tyylinen sisustus ja puun tuoksu.

Tampereella avattiin aprillipäivänä 2018 uusi urbaani korttelisauna Tullin sauna ja sen yhteyteen bistrohenkinen ravintola. Kävimme ystäväporukalla nauttimassa hitaasta sunnuntaista Tullin saunalla. Söimme ensin brunssin ja siirryimme sen jälkeen saunan puolelle. Emma kirjoitti oman brunssiarvionsa Tampereen herkullisimpien brunssien vertailuun.

Tullin saunalla voi mukavasti yhdistää saunomisen ja ruokailun. Saunat on päällä joka päivä: arkena iltaisin ja viikonloppuisin koko päivän. Ruokaa saa aamiaisesta illalliseen. A la carte -listalta voi tilata annoksia isompaan nälkään ja saunapurtavaa pienempään nälkään. Aamiainen alkaa klo 7:30, arkena päivällä saa lounasta ja viikonloppuisin brunssia.

 

 

 

Saunan taustalla on Dream Hostel & Hotelin yrittäjäpariskunta Eveliina ja Ville Virkki. Ravintola ja sauna palvelevat myös kadun toisella puolella sijaitsevan hostellin ja hotellin asiakkaita. Respa on siirretty ravintolan tiskille, samoin asukkaiden aamupala tarjoillaan siellä.

Hirrestä rakennettuja saunoja on kaksi ja ne tuoksuvat edelleen tuoreelle puulle. Saunoja ei voi varata yksityiskäyttöön, mutta saunatilojen yhteyteen on tulossa vielä erillinen huone, jonka voi jatkossa varata ryhmille oleskelutilaksi omaan käyttöön. Myös vilvoittelutila ulos on vielä rakenteilla. Nykyinen lastauslaituri on tarkoitus muuttaa terassiksi, jonne tulee tyylikäs versio tyypillisestä mökkipaljusta.

 

 

 

Uusi käsite: saunaämpäri

Saunalla on käytössä kätevä ämpärisysteemi. Jokainen saunoja saa mukaansa oman saunaämpärin, jossa on pyyhe, laudeliina ja metallimuki hanaveden juontia varten. Lisäksi ämpäriin sopii saunajuomat, joita voi ostaa ravintolan tiskiltä. Henkilökunta käy myös tarkistamassa juomatarpeen saunalla ja jos kylpijöitä on alkanut janottaa, tuo tilatut juomat saunalle niin, ettei niitä tarvitse käydä itse ravintolan puolelta hakemassa.

Saunat ovat sekasaunoja, joten saunatiloissa ollaan uimapuvut päällä. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan mukaan. Myös ulkomaalaisten matkailijoiden kannalta uikkareiden käyttäminen voi olla miellyttävämpää, sillä ulkomaalaiset eivät ole yleensä yhtä tottuneita alastomuuteen kuin suomalaiset. Saunakerran hinta on 14 euroa.

Olen tosi iloinen, että uusia matkailijoille sopivia saunoja on syntynyt viime aikoina. Sauna on perisuomalainen juttu, jonka monet ulkomaalaiset turistit haluavat kokea ja laadukkaille matalan kynnyksen saunoille on tilausta. Vanhat julkiset korttelisaunat esimerkiksi Helsingin Kalliossa tai Tampereen Pispalassa ovat omanlaisiaan elämyksiä (myös suomalaisille), mutta eivät vastaa kaikkien matkailijoiden käsitystä korkeatasoisesta elämyksestä tai laadusta. Sauna voi olla jopa pelottava paikka, jos ei oikein tiedä mitä odottaa tai miten käyttäytyä. Niinpä on loistavaa, että tarjonta laajenee ja tulee tällaisia uusia, valoisia ja tyylikkäitä saunoja, joihin on helppo mennä ja joista löytyy koko paketti tarvikkeineen ja ruokineen.

 

 

Kohtaamisia löylyissä

Ja kuinkas sattuikaan, paikan omistaja Ville sattui meidän kanssa löylyihin samaan aikaan. Hän oli viettämässä vapaapäiväänsä samoissa merkeissä kuin mekin 😀 Juttelimme saunaprojektista, joka oli ollut heillä ajatuksissa jo useamman vuoden ajan. Sopivan tilan löytäminen ja konseptin kehittäminen oli kuitenkin vienyt aikaa. Ja työ jatkuu edelleen. Nyt kun respa ja aamupala on siirretty pois hostellin puolelta, sinne jäi tilaa kehittää uusia toimintoja palvelemaan hostellin asukkaita. Ja saunan yhteydessä on vielä rakentamattomia tiloja, joihin voi kehitellä kaikenlaista uutta.

Minusta tuntuu, että tämä yrittäjäpariskunta ei yksinkertaisesti osaa olla aloittamatta aina uutta projektia 😀 Ensin he avasivat hostellin, ja kun hostelli pyöri hyvin, he laajensivat ja avasivat viereen hotellin. Kun se oli saatu valmiiksi, oli jo aika suunnata katseet saunahaaveen toteuttamiseen. Jään vain odottamaan mikä on seuraava aluevaltaus, kunhan sauna ja bistro -konsepti on löytänyt paikkansa ja homma vakiintunut.

Nyt heidän toiveenaan on, että saunan löytävät sekä ulkomaalaiset ja kotimaiset matkailijat että Tampereella asuvat. Näin saunasta syntyy rento kohtaamispaikka, jonka paikalliset voivat kokea omakseen ja jossa ulkomaalaiset pääsevät kokemaan aidon suomalaisen saunaelämyksen.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mari 29.4.2018 at 22:15

  Saunaämpäri – onpa hauska idea!

  • Reply Kaisa 30.4.2018 at 10:14

   Kyllä, varsinkin kun suomalaiset niin paljon tykkää ämpäreistä että ovat valmiita jopa jonottamaan niiden takia 😀

 • Reply Katariina / Raidallisia retkiä 1.5.2018 at 13:07

  Kuulostaa mielenkiintoiselta kokonaisuudelta. Varsinkin saunaämpäri on ihana idea! Kuvissa vilahtelee miellyttävän näköinen ympäristö, moderni ja valoisa, kuten sanoitkin. Minustakin on todella hienoa, jos ulkomaiset matkailijat pääsevät helposti kokemaan suomalaisen saunakulttuurin. Toivottavasti myös paikalliset ottavat sen omakseen!

  • Reply Kaisa 1.5.2018 at 18:28

   Kiitos kommentista. Uskon tosiaan, että tälle saunalle on tilausta. Tampereella on yleisiä rantasaunoja ja Rajaportin sauna, joka on Suomen vanhin yleinen sauna, mutta tämä on kätevästi keskustassa. Se on helposti saavutettavissa lähialueen hotelleista, mutta myös matalan kynnyksen sauna sikäli että paikan päältä saa kaiken tarvittavan.

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä 4.5.2018 at 22:45

  Mahtava konsepti! Saas nähdä onko minulla aikaa äitienpäiväviikonloppuna tämän saunan testaamiseen, kun suuntaamme blogikollegan kanssa ruokaretkelle Tampereelle. Pidän sormet ja varpaat ristissä!

  • Reply Kaisa 6.5.2018 at 20:36

   Suosittelen! Tullin sauna sopii myös ruokansa puolesta ruokaretken etapiksi. Ja siis siellä voi käydä pelkästään syömässä tai pelkästään saunomassa tai molemmat 🙂 Menussa on suomalaisia makuja, jotka kuulostavat laatutavaralta ja olen kuullut että huippuammattilaiset keittiössä. Joten itsekin täytyy käydä bistron herkut testaamassa joskus 🙂

 • Reply Kohteena maailma 4.5.2018 at 23:48

  Tampere on Suomen saunapääkaupunki ja ilman muuta täälläkin pitää poiketa. Juuri hyvän ystävän kanssa sovimme, että lähdemme pikimmiten Rajaportin saunalle. Tulevasta Laukontorin saunasta olemme epäileväisiä, sillä niin usein poliisit keskeytti aikoinaan kavereille järjestämäni Laukontorin Saunat ja Uinnit siellä asuessani.:-D

  • Reply Kaisa 6.5.2018 at 20:44

   Joo, Tullin sauna täydentää saunapääkaupungin tarjontaa loistavasti! olen kuullut jo epäileväisiä kommentteja Laukontorin saunan melutasosta, mutta mun mielestä keskustassa asuvien pitää kestää kaupungin ääniä. Toisaalta siinä asuvat joutuvat jo kestämään kaikki Ratinan ja Etelä-Puiston tapahtumat yms… ehkä Laukontorille helpommin pesiytyy ördäyssaunojat eikä nautistekelijat niinku Rajaportissa 😀

  Leave a Reply