Tampereen herkullisimmat brunssit – 12 uutta suosikkia!

Päivitetty 15.10.2018

 

Tämä brunssiarvio on jatkoa aiemmin julkaistulle Suurelle Brunssiarvostelulle, jossa lautaselleni päätyivät Café Aitoleivän, Bistro 14:n, Cafe Pispalan, Fazer Cafén, Pella’s Cafen, Suomalaisen Klubin, Malabadin, Pyymäen Oman, Sokos Herkun, Henriksin, Masun, Piemonten ja Muusan brunssit. Tässä osassa arvostellaan Sandron, Poron, Cafe Mimosan, Caffettan, Spoon Brasserien, Viilan, Lillanin, Klubin, Oksan, Tullin Saunan, Ahlmanin ja Laikun brunssit.

Brunssitarjonta lisääntyy tällä hetkellä Tampereella niin kovaa vauhtia, että perässä ei meinaa pysyä: nyt viikonloppubrunssittelija pääsee valitsemaan jo yli 25 erilaisesta ja eri hintaisesta brunssista! Se on tietysti positiivista, mutta toisaalta kilpailun kiristyessä osa ravintoloista on jo huomannut, että brunssi ei sitten syystä tai toisesta ollutkaan se heidän juttunsa ja lopettanut brunssitarjoilun lyhyeen. Näin kävi esimerkiksi alkuvuonna kokeilemalleni Frans&Marien brunssille sekä ikävä kyllä myös hyvälle Puiston brunssille.

Uusin suuri brunssiavaus Tampereella on Sandron saapuminen Kauppakeskus Ratinaan, Helsingissähän Sandro on jo pitkään kuulunut kaupungin kehutuimpien brunssien joukkoon. Kävinkin heti avajaisviikolla Ratinassa maistelemassa uusimman tulokkaan ja se löytyy nyt heti tämän jutun alusta.

Hyviä brunssihetkiä, ystävät!

 

Sandron brunssi

Sandro avasi ensimmäisen ravintolansa Helsingin ulkopuolelle Tampereen uuteen Ratinan ostoskeskukseen toukokuussa. Se onkin raikas uusi tuulahdus niin tarjonnaltaan kuin tiloiltaankin: ravintolasaliin tulee koko seinän laajuisista ikkunoista hurjasti valoa ja ravintola levittäytyy kesäaikaan myös ulos terassille. Ihanan välimerellistä ja kesäistä!

Sandron Välimeri/Lähi-Itä-teema näkyy tietysti brunssissakin. Marrakech Madness Brunch -nimellä kulkeva kattaus tarjoilee noutopöydästä salaatteja ja tahnoja, lämpimiä ruokia sekä makeita jälkkäreitä. Niiden lisäksi on tarjolla marjaisaa smoothieta, minttuteetä ja kahvia.

Alkuruokapöydän kaikki salaatit ovat lihattomia, mutta ruokaisiakin vaihtoehtoja löytyy. Tahnoista ja kastikkeista etenkin tsatsiki on mahtavan maukasta. Lämpimissä ruuissa on tarjolla lammastajinea, lohta sahramikastikkeessa, falafeleja, couscousia, linssejä ja vihanneksia. Lämpimät ruuat ovat kuitenkin yllättävän miedosti maustettuja, lämpötilaltaan kovin haaleita ja falafelit ikävän sitkeitä.

Jälkkärit nostavat brunssin kokonaistason taas ylös. Tarjonta on huikea: tarjolla on kuutta kakkua, baklavaa, keksejä, croissantteja, marenkia ja hedelmiä. Mauista löytyy niin perinteisempiä (esimerkiksi oma lempparini mangojuustokakku) kuin erikoisempia Lähi-Idän makujakin toistavia leivonnaisia (kakuista löytyy muun muassa halvaa, manteleita ja mausteita).

Ravintola Sandro
Brunssi tarjolla la ja su, kattaukset 12 ja 14
Hinta 29,90 (sisältää alkujuomaksi Mimosan)

 

Sandro brunssi Sandro brunssi Sandro brunssi Sandro brunssi

 

Ravintola Poron brunssi

En ole tullut aiemmin käyneeksi Koskikeskuksen Porossa, koska brunssi on vaikuttanut mielestäni turhan kalliilta ennakko-odotuksiini nähden. Brunssin hinta kuitenkin tippui roimasti vuodenvaihteen aikaan (28,90 eurosta 19,90 euroon), joten oli aika käydä testaamassa tämä itseään Tampereen parhaaksi kutsuva brunssi.

Poron brunssi on lihansyöjän unelma: lämpimissä ruuissa on tarjolla poronkäristystä, lihapataa, kanaa, lihapullia, nakkeja ja lenkkimakkaraa paistettujen perunoiden, muusin ja puolukkahillon kanssa. Sääli, että kasvissyöjille tai kaltaisilleni kasvispainotteisille sekasyöjille ei ole näiden lisäksi tarjolla muuta lämmintä ruokaa – tähän olisi hyvin sopinut lisäksi vaikka kasvispiirakka tai munakas. Liharuuista pisteitä saavat erityisesti lihapullat: ne ovat itsetehtyjä ja herkullisia, eivät einespullia niinkuin monella muulla brunssilla.

Alkupalapöydässä on tarjolla muun muassa tuoreita kasviksia, kanapastasalaattia, perunasalaattia, sienisalaattia, keitettyjä kananmunia ja pieniä rieskarullia. Leipien kanssa on tarjolla juustoja ja leikkeleitä. Jälkiruuaksi on tarjolla kolmea erilaista kakkua ja piirakkaa.

Ravintola Poro
Brunssi tarjolla la ja su 12-16
Hinta 19,90

 

tampere_brunssi_poro tampere_brunssi_poro tampere_brunssi_poro

 

Cafe Mimosan brunssi

Melkein brunssin kuin brunssin tarjontaan kuuluu tätä nykyä ainakin jonkun verran vegaanisia tuotteita, mutta Cafe Mimosa on varmasti ainoa kokonaan vegaani brunssi Tampereella. Erityisesti paikan päällä leivottuja vihiksiä (”vegaanisia lihiksiä”) on hehkutettu jo monessa blogissa ja lehtijutussa, joten niitähän oli pakko päästä maistamaan!

Ja vihikset olivatkin ihan loistavia, ehkä parasta koko Mimosan brunssissa! Ne maistuvat hyvälle, sopivan mausteiselle, niiden koostumus on juuri oikea ja lisukkeet (kurkkusalaatti, kuivattu sipuli ym.) hyvät. Vihisten lisäksi brunssilla on tarjolla kaurajugurttia, täysjyväcroissantteja, leipää, puuroa, salaattia, hedelmiä, vaihtuva leivonnainen, mehua ja kahvia/teetä. Mimosan brunssista jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen se, että tarjolla oli tosi paljon vehnää: vihiksiä, leipää, croissantteja, leivonnaisia. Olisin kaivannut vähän enemmän esimerkiksi tuoreita hedelmiä ja vihanneksia – ehkä vielä erityisesti koska kyseessä oli nimenomaan vegaanibrunssi. Hinta-laatusuhde oli joka tapauksessa mainio tässä Tampereen edullisimpiin kuuluvassa brunssissa.

Cafe Mimosa
Brunssi tarjolla la 11-15
Hinta 12,00

 

tampere_brunssi_mimosa tampere_brunssi_mimosa tampere_brunssi_mimosatampere_brunssi_mimosatampere_brunssi_mimosa

 

Caffettan brunssi

Caffetta on viihtyisä, pieni kahvila Tammelantorin laidalla. Sen brunssivalikoima on hyvällä tavalla aamiaismainen: selkeitä makuja, ei liian laajaa ja rönsyilevää valikoimaa vaan rehellistä lähiruokaa. Hintakin on kohdallaan eli täydet pisteet Caffettan brunssille!

Tarjolla on lämpimiä karjalanpiirakoita, lähileipomon leipää, minicroissantteja, leikkeleitä, juustoja, vihanneksia ja keitettyjä lähitilan kananmunia. Niiden lisäksi mahan voi täyttää puurolla tai jugurtilla ja vielä jälkiruuaksi herkutella kakulla tai letuilla hillon ja kermavaahdon kanssa (minä olen aina ihan myyty kun lettujen tai pannukakun kanssa tarjotaan hillon lisäksi kermavaahtoa, ah!). Caffettan brunssilla oli myös hyvä teevalikoima.

Caffetta
Brunssi tarjolla la 10-14
Hinta 12,90

 

tampere_brunssi_caffetta tampere_brunssi_caffetta tampere_brunssi_caffetta

 

Spoon Brasserien brunssi

Spoon Brasserie on yksi Tampereen harvoista ei-keskustassa sijaitsevista brunssiravintoloista, mutta bussi numero 21 tuo kuitenkin ruokailijan kätevästi ihan oven eteen. Spoonin brunssi kootaan neljästä omavalintaisesta listan annoksesta, ja niiden kanssa tarjoillaan lasillinen mehua sekä kahvia ja teetä. En ole ihan varma onko tämä listalta valitsemissysteemi se kaikkein ideaalein – toisaalta listalta pystyy valitsemaan juuri oman maun mukaan ja vaikka pelkästään suolaista tai makeaa jos ei toisesta tykkää, mutta myös lopputuloksen epäonnistumisen riski on korkeampi kuin jos voisi maistella buffet-pöydästä vaikka kymmentä erilaista ruokalajia. Ruokia joutui myös odottelemaan välillä pidemmänkin aikaa kun ne tuotiin annos kerrallaan pöytään eikä tämä ole kiireisen brunssittelijan valinta: alle 1,5 tunnin ei Spoonin brunssista selviä.

Kaiken kaikkiaan Spoon Brasserien brunssista jäi vähän ristiriitaiset fiilikset. Monet ovat kehuneet sitä (ja ravintola itse kutsuu brunssiaan luksusbrunssiksi) ja olisin kauhesti halunnut tykätä siitä enemmänkin, mutta kokonaisuutena jäi vähän vaisu fiilis. Yksittäisistä tarjottavista eniten floppasi croque madame -leipä, jonka kuuluisi olla grillattu leipä, mutta Spoonin versio ei ollut edes niin lämmin että paahtoleipien välissä ollut juustoraaste olisi sulanut. Listan makeat tarjottavat onneksi pelastivat paljon: sekä crepesit banaanilla ja suklaalla että tryffelikakku olivat suussasulavia.

Spoon Brasserie
Brunssi tarjolla su 12-15
Hinta 23,00

 

tampere_brunssi_spoon tampere_brunssi_spoon spoon brasserie spoon brasserie

 

Viilan brunssi

Viila on uusi korttelibistro Tampellan alueella. Sen lauantaibrunssi erottuu Tampereen brunssien joukossa edukseen erityisesti laajalla tuoreiden hedelmien ja vihannesten tarjonnallaan. Esimerkiksi tuoreet smoothiet ovat ihanan paksuja ja hedelmäisiä, niissä ei varmasti ole mitään muuta kuin aitoa hedelmää. Salaateissa on lisukkeena mozzarellaa, halloumia, falafelia ja pekonicaesaria, ja lisäksi lautaselleen voi poimia muun muassa herkullisia marinoituja munakoisoja tai paahdettuja tomaatteja. Jugurtin voi maustaa marjoilla, siemenillä ja pähkinöillä, ja leivän tai croissantin väliin laittaa vaikka vegaanijuustoa tai aiolia. Karjalanpiirakoitakin löytyy, nam! Lämpimissä ruuissa on tarjolla kasviskeittoa, yrttimakkaroita ja munakasta. Makeina vaihtoehtoina on pannukakkua hillolla ja kermavaahdolla, brownieita, keksejä ja vielä juustojakin. Kaiken kaikkiaan ihanan tuore ja herkullinen kokonaisuus!

Viila
Brunssi tarjolla la 11-15
Hinta 26,00 (etukäteen maksettuna 24,00)

 

tampere_brunssi_viila tampere_brunssi_viila tampere_brunssi_viila tampere_brunssi_viila

 

Lillan Cafén brunssi

Lillan Café voittaa ihan ehdottomasti vähintäänkin sarjassa Tampereen brunssien ihanimmat puitteet, ja kyllä brunssin mautkin ovat aika lähellä täydellistä! Lillan on pieni hotelli, kahvila ja putiikki Viinikan kirkon kupeessa kauniilla, rauhallisella alueella vanhassa puutalossa. Sisustus on vanhan talon henkeen sointuva: rustiikkiset puiset huonekalut, sinivalkoiset astiat, luonnonkukat – kaikki sopivat kauniisti yhteen. Ainoa miinus tulee tilan ahtaudesta, tosin käydessämme toinen ruokasali oli poissa käytöstä, joten ehkä brunssilla oli normaalia ahtaampaa. Kesällä käytössä on lisäksi puutarha ja terassi.

Listalta saa Spoon Brasserien tapaan valita neljä pientä brunssiannosta hintaan 19,90 tai vaihtoehtoisesti annoksen itsetehtyä chorizoa, riisiä ja paistettua munaa sekä kaksi brunssiannosta hintaan 22,90. Kaikki annokset ovat aika pieniä, joten tosi kovassa nälässä kannattaa ehkä valita joku muu brunssi. Valitsin listalta vihersmoothien (koska vielä herkullisemmalta kuulostanut smoothie bowl oli loppunut), kesäkurpitsa-herkkusieniomeletin, saaristolaisleivän savulohimoussella sekä juustokakun. Kaikki annokset olivat todella herkullisia, mutta kuten sanottua melko pieniä – etenkin saaristolaisleipää olisin mielelläni syönyt vähän isommankin palan. Annosten kanssa tarjotaan lasillinen luomuomena- tai appelsiinimehua sekä kahvia tai teetä.

Lillan Café
Brunssi tarjolla la 11 ja 13 (toistaiseksi kesätauolla!)
Hinta 19,90-22,90

 

tampere_brunssi_lillan tampere_brunssi_lillan tampere_brunssi_lillan tampere_brunssi_lillan

 

Klubin brunssi

Tullikamarin Klubin brunssi on Tampereen edullisimpien brunssien joukossa. Hintaansa nähden se onkin mukavan monipuolinen, joskin vähän aamiaismainen. Tarjolla on leipää, croissantteja, karjalanpiirakoita munavoilla, leikkeleitä, juustoja, kananmunia ja kahta salaattia. Lämpimissä ruuissa tarjolla on falafeleja, nakkeja, vege”kebabia”, mustaamakkaraa (pisteet paikallisuudesta!) puolukkahillolla sekä banaanipannukakkua. Myös jugurtti, murot, marjat ja tuoreet hedelmät kuuluvat hintaan. Vegaanivaihtoehtoja on laajasti tarjolla.

Klubin erikoisuutena brunssilla tarjoillaan myös musiikkia vaihtuvien dj:iden soittamana. Volyymi pysyy onneksi tarpeeksi matalana, niin ettei musiikki häiritse esimerkiksi keskustelua. Tilana Klubi on todellakin klubi: edellisen illan juhlijat on vasta vähän ennen brunssia siivottu nurkista pois ja mustanpuhuva sisustus tuoksuu miedosti vanhalta viinalta. Toimii ehkä parhaiten vähän itseäni rock-henkisemmälle brunssittelijalle.

Klubi
Brunssi tarjolla la (ei joka viikko, tarkista tiedot netistä!) klo 11-14
Hinta 11,90 (opiskelijakortilla 9,50)

 

tampere_brunssi_klubi tampere_brunssi_klubi

 

Osuusravintola Oksan brunssi

Kalevan Prisman Oksa-ravintolan sunnuntaibrunssi oli yksi positiivinen yllätys lisää Tampereen brussitarjonnassa! Brunssipöydät notkuivat syötävää ja kaikki oli ihanan tuoretta: tarjolla oli monenlaisia leikkeleitä, juustoja, salaatteja, kasviksia ja hedelmiä, jugurttisia smoothieita, savulohta ja mysliä. Croissantit olivat juuri sopivan ilmavia mutta täyteläisiä, ja kaiken kruunasi vohvelinpaistopiste. Lämmin vohveli hillon ja kermavaahdon kanssa – ihan parasta! Niin ja toki tarjolla oli myös perinteinen kattaus lämpimiä ruokia eli lihapullia, munakasta ja pekonia.

Osuusravintola Oksa Kaleva
Brunssi tarjolla su 11-16
Hinta 18,90 (S-etukortilla 15,90)

 

tampere_brunssi_oksa prisma tampere_brunssi_oksa prisma tampere_brunssi_oksa prisma tampere_brunssi_oksa prisma

 

Tullin Saunan brunssi

Tullin Sauna on sekä naapurinsa Dream Hostel & Hotelin uusi olohuone (siellä sijaitsee vastaanotto sekä tarjoillaan aamiainen) että ihan kaikille avoinna oleva ravintola ja korttelisauna. Aamiaista, joka on tarjolla joka päivä klo 7.30-10.30 (viikonloppuisin 11.00 asti), voivat tulla syömään muutkin kuin hotellin asukkaat, ja lauantaisin ja sunnuntaisin buffetpöytä tuunataan klo 11.00 alkaen brunssiksi.

Tullin Saunan brunssilla on tarjolla kaikki perusaamiaistarpeet (leivät, murot, jugurtit, kaurapuuro ym.) ja niiden lisäksi kahta salaattia, kylmäsavu- ja lämminsavulohta sekä silliä. Lämpiminä ruokina on talon bratvursteja, mustaamakkaraa, linssi-perunapaistosta ja tosi herkullisia pinaattiminimunakkaita. Makea osasto sisälsi tattari-banaanituorepuuroa, lakritsivaahtoa, banaani-suklaakakkua ja tuoreita hedelmiä. Jotain oikein ylimakeaa jäin kuitenkin kaipaamaan, kun banaani-suklaakakkukin oli enemmän banaaninen kuin suklainen.

Tullin Saunan brunssin ehdoton vahvuus on ainutlaatuinen ja erikoinen mahdollisuus yhdistää brunssi ja saunavuoro! Täällä voisi viettää vaikka kaveriporukan kanssa kivan päivän ensin syöden rauhassa ja sitten saunoen. Voit lukea lisää saunasta Kaisan jutusta.

Tullin Sauna
Brunssi tarjolla la ja su klo 11.30-15
Hinta 18,00

 

tullin sauna brunssi tullin sauna brunssi tullin sauna brunssi tullin sauna brunssi

 

Ahlmanin brunssi

Ahlmanin opetusravintola Anna on tarjoillut tänä kesänä lauantaisin lähiruokabrunssia – ja toivottavasti brunssilauantait saavat jatkoa myös syksyllä! Ahlman on miljöönä kesäbrunssille ihan täysi kymppi: puutarhamainen pihapiiri, perinnepihan värikkäinä kukkivat ruusut ja pionit, söpöt lehmät – ja vielä Tilapuodista tuoreita lähiruokatuliaisia mukaan. Mikä idylli!

Brunssitarjonta muuttuu vähän viikoittain omalta tilalta ja lähituottajilta saatavien raaka-aineiden mukaan. Meidän käydessämme tarjolla oli erilaisia salaatteja, savulohi-parsapiirakkaa, maatiaisnaudan paistia, tuorepuuroa, tilameijerin jugurttia, itsetehtyä mysliä ja hilloja sekä oman leipomon leipiä. Lämpiminä ruokina tarjolla oli hevosenlihapullia, maatiaisnaudan makkaraa, porsaankylkeä, nokkosmunakasta ja varhaisperunoita, ja jälkkärinä punajuuribrownieita ja porkkanakakkua. Kaikki ruoka oli herkullista, mutta maut tosin aika hentoisia, eli erityisesti kasviksia olisi saanut minuun makuuni korostaa mausteilla lisääkin. Hinta on myös aika kova tarjonnan määrään nähden, mutta toisaalta laatu on täällä niin korkealla tasolla ja tuotteet 100 % lähiruokaa, että kyllä siitä mielellään maksaakin.

Ravintola Anna
Brunssi tarjolla kesälauantaisin ja syksyn toripäivinä klo 10-14
Hinta 25,00

 

 

Kulttuurikahvila Laikun brunssi

Oletko jo käynyt Keskutorin vanhaan kirjastotaloon avatussa Kulttuuritalo Laikussa? Jos et, niin kahvilan brunssi on hyvä tekosyy käydä! Pääaulan kahvila kattaa vegaanisen brunssin vaihtuvalla teemalla jokaisen parittoman viikon sunnuntaina. Meidän vieraillessa tarjolla oli burgeribuffet ja jälkkäriksi lettuja. Lisäksi brunssipöytään oli katettu leipää, pieniä jugurtti-mysliannoksia ja herkullista mangosmoothieta.

Burgereihin oli valittavana paljon tuoreita täytteitä, vegejuustoa ja -majoneeseja sekä itsetehtyjä papupihvejä ja bbq-nyhtökauraa. Lisukkeena oli lohkoperunoita. Maut olivat hyviä, mutta enemmän tarjonta muistutti lounasta kuin brunssia. Etenkin heti aamusta kello 10.30 tämä oli turhankin ruokaisa kattaus. Kun kyseessä on brunssi ja vieläpä kasvissellainen, niin miksi tehdä turhan monimutkaista – erilaiset salaatit ja tuoreet hedelmät olisivat minusta paljon parempi vaihtoehto. Ja siihen kylkeen vaikka jotain piirakkaa tai vähän parempaa puuroa viikonlopun kunniaksi, niin vegekattaus olisi täydellinen!

Kulttuurikahvila Laikku
Brunssi tarjolla joka toinen sunnuntai klo 10.30-15.00
Hinta 16,00

 

 

***

 

Siinä missä edellisen osan (lue se tästä) 14 brunssia olivat melkein kaikki tasoltaan perushyviä ja niistä tuotti vaikeuksia nostaa yhtä ylitse muiden, niin taas tästä kymmeniköstä erottuivat jyvät akanoista paljon selkeämmin. Oli pari kunnon pettymystä, mutta toisaalta useampi todella loistava brunssi! Näistä kymmenestä Caffetta voittaa ihan ehdottomasti parhaan hinta-laatusuhteen palkinnon ja lisäksi Viila, Lillan ja Oksa saavat erikoisherkullisuusmaininnan!

Herkullisia brunssiviikonloppuja tamperelaiset!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Tiia/ReiseReise 28.3.2018 at 19:54

  Vau, miten paljon vaihtoehtoja! Pitää kyllä kohta lähteä Tamperelle testaamaan. Tosi kiva, että kirjoitit myös kasvispainotteisista vaihtoehdoista, kasvis/vegaaniruoat saavat heti plussaa. 🙂

  • Reply Emma 30.3.2018 at 10:58

   No niinpä, olen ilolla seurannut tätä brunssien lisääntymistä Tampereella! Tykkään itse myös eniten sellaisista brunsseista, joilla on paljon kasvisruokia ja etenkin tuoreita salaatteja, hedelmiä jne.

 • Reply Maarit Johanna 7.4.2018 at 12:44

  Mahtava kooste! Kiitos 😊 kesällä me otetaan kyllä asiaksi kiertää joka viikonloppu joku ihana brunssipaikka. Tampere on täynnä kaikkea kivaa 💙

  • Reply Emma 8.4.2018 at 10:48

   Kiitos Maarit! Kuulostaa loistavalta kesäsuunnitelmalta! 🙂

 • Reply Anne 8.4.2018 at 09:35

  Ei ole Puistossa brunssia?

  • Reply Emma 8.4.2018 at 10:53

   Äh ja voi itku! Hyvä kun sanoit: tarkastin Puistosta ja totta tosiaan, brunssi on kuulemma tauolla. Täytyy päivittää juttua!

 • Reply Anni | Rajatapaukset 9.10.2018 at 16:36

  Nää sun listaukset on kyllä loistavat, tulin taas tätä kautta katsomaan että mitähän brunssia sitä lähtisi ensi viikonloppuna testaamaan. Tuloksena Viola!

  • Reply Anni | Rajatapaukset 9.10.2018 at 16:36

   Viila, jopa 😛

   • Reply Emma 10.10.2018 at 10:40

    Mahtavaa, on ilo olla avuksi! Raportoi kuulumiset Viilasta, on pitänyt meinaan käydä uusinnassa itsekin kun kuulemma niiden brunssi on uudistunut!

  Leave a Reply