Ne pienet jutut

 

Vietimme viime viikonloppuna mieheni 40-vuotissynttäreitä Cumulus Resort Aulangolla. Viikonloppu sujui ihan loistavasti ja juuri synttärisankarin toiveiden mukaan: kylpylää, saunomista, rentoutumista, kuntosalia, herkullisia hotelliaamiaisia sekä hyvät hiihtoladut ja ulkoilumahdollisuudet heti hotellin ovelta. Hotellissakin kaikki oli ihan niinkuin pitikin: hyvä huone, hyvä palvelu, ei kerrassaan mitään valittamista. Synttärireissu onnistui oikein upeasti ja voisin hyvin viettää jatkossakin viikonloppulomaa Aulangolla.

Aloin kuitenkin miettiä sitä, mitä hotelli ei tarjonnut. Tai mitä se menetti lisämyynnissä. Silmiini sattui eräänä iltana siinä kylpylähotellin pehmeässä sängyssä köllötellessäni ja somea selatessani Maarika Mauryn LinkedInissä julkaisema hyvä kirjoitus Voiko kylpylässä kylpeä? Juttu kuvaa hyvin sitä mitä myynti ja kokonaisvaltainen asiakaskokemus pahimmillaan Suomessa matkailualalla voi olla: kylpylässä ei pääse kylpemään eikä asiakkaalle missään kohtaa mainosteta että hierontaakin olisi saatavilla.

Cumulus Resort Aulangolla nämä eivät olleet ongelmia: kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö sisältyi huonehintaan ja kylpyläosasto oli auki aamusta iltaan! Oli mahtavaa kun ei tarvinnut suunnitella päivän muuta ohjelmaa sen mukaan mihin aikaan pääsisi saunaan! Ja hierontoja ja hoitoja olisi voinut varata nettisivulta jo samaan aikaan kun tein huonevarauksen. Mutta se kohta missä Cumuluksen myyntipalvelu olisi voinut hoitaa homman lopullisesti kotiin meidän kohdallamme oli tämä. Varasin huoneen hyvissä ajoin (pari kuukautta ennen majoittumista) Cumuluksen omilta sivuilta ja kirjoitin Erikoistoiveet-kohtaan, että olemme tulossa viettämään 40-vuotissynttäreitä. Ajattelin ihan uteliaisuuttani katsoa reagoisiko hotelli tähän mitenkään. Kuten arvaatte, ei reagoinut.

En kalastellut jättämälläni kommentilla ilmaisia kuohuviinipulloja, ruusunterälehtiä sänkyyn tai upgradea sviittiin. Annoin hotellille mahdollisuuden huomioida asiakkaan valitsemallaan tavalla, esimerkiksi MYYMÄLLÄ minulle lisäpalveluja.  Äärimmäisen pienellä panostuksella hotellista olisi lähtenyt tyytyväisen asiakkaan sijaan erittäin tyytyväinen asiakas. Myyntipalvelu olisi esimerkiksi voinut:

 • lähettää minulle etukäteen sähköpostia vaikkapa tyyliin ”Onpa ihanaa, että valitsitte meidän hotellimme tärkeän juhlapäivänne viettoon! Jos voimme olla avuksi viikonlopun suunnittelussa, niin olettehan meihin yhteydessä.”
 • lähettää minulle kohdennetun tarjouksen vaikka siitä kuohuviinipullosta tai huoneluokan upgradesta
 • tai vaikka kysyä olisimmeko kiinnostuneita tekemään pöytävarauksen hotellin ravintolaan syntymäpäiväillalliselle.

Tai sikäli jos viestini koskaan tavoitti hotellin vastaanoton, olisi heiltä ollut todella mukava ele jos meidät olisi heti vastaanotossa esimerkiksi ihan vaan toivotettu tervetulleeksi viettämään syntymäpäiväviikonloppua. Tai jos huoneessa olisi odottanut vaikkapa käsin kirjoitettu tervetulotoivotus synttärisankarille. Ei mitään sen kummallisempaa.

Cumulus-hotellien (tulevien Scandic-hotellien) kilpailija Sokos Hotels on esimerkiksi lanseerannut asiakaspalvelussaan #onnellistaminen-käsitteen. Telkkarissakin parhaillaan pyörivässä mainoksessa sitä selitetään näin: ”Tärkeintä on ylittää asiakkaan odotukset, myös silloin kun he sitä vähiten odottavat. Yllättää hänet positiivisesti ja ennakoida hänen toiveensa ennenkuin hän itse osaa edes niitä ajatella. Parhaimmillaan tämä pieni kohtaaminen jättää huikean muistijäljen.”

Tässä muutamia Instagramista poimimiani Sokos Hotellien esimerkkejä todella pienellä rahalla ja vaivalla toteutetusta asiakkaan huomioimisesta, joka kuitenkin taatusti on tehnyt yöpyjään suuren vaikutuksen:

 

 

Myyntihaluttomuus ja asiakaslähtöisyyden takkuisuus tuntuu Suomessa olevan monen pienen ja isommankin matkailuyrityksen ongelma. Meidän tapauksessamme olisimme olleet Cumulus Resort Aulangolle todella helppoja lisämyynnin kohteita. Toistan silti vielä tähän loppuun, että meidän viikonloppumme oli joka tapauksessa erinomaisen onnistunut ja Cumulus-hotelli Aulangolla oli ihan loistovalinta tälle synttärisankarille. Menisin ehdottomasti toistekin Aulangolle lomailemaan – mutta ensi kerralla toivon että muistatte ottaa minusta kaiken hyödyn irti! 😉

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kthetraveller 13.3.2018 at 16:08

  Syvä huokaus. Niin Suomea. Minun mielestäni on hienoa, että Sokos Hotels on ottanut asiakseen ilahduttaa asiakkaita, sillä niillä pienillä ja edullisillakin eleillä saadaan tuloksia aikaan = tyytyväinen asiakas. Vielä kun siihen yhdistetään hyvä asiakaspalvelu niin a vot.

  Hyvä, että kirjoitit tämän postauksen ja me suomalaiset alamme avata suumme sellaisestakin asiasta kuin henkilökohtainen palvelu ja sen puuttuminen. Kovasti haluaisin muutosta tähän Suomen asiakaspalvelukulttuuriin erityisesti hotelleissa. Toivottavasti muutosta tulee.

  • Reply Emma 14.3.2018 at 10:53

   Joo, ton #onnellistamisen lisäksi kun saisi vielä #henkilökohtaistamista <3

 • Reply Jukka 13.3.2018 at 18:26

  Osaselitys voisi olla tuo käynnissä oleva vaihto Cumuluksesta Scandiciksi. Silloin voi olla tärkeämpää tekemistä kuin asiakkaiden muistaminen. Tai sitten ei vain jaksa. Keski-Euroopan kylpylöistä olen muuten huomannut, että synttärisankarit pääsee ilmaiseksi tai isolla alennuksella sisään. Nimim. Parin viikon päästä OASE Weserpark, Bremen.
  PS. Viikko sitten vietimme seitsemänkymppisiä Ikaalisten kylpylässä eikä sitä kukaan huomannut.

  • Reply Emma 14.3.2018 at 10:56

   Mietin itse samaa, voi olla että tuo muutos sotkee kuvioita. Tai voi olla, että varauksen yhteydessä jättämäni kommentti on vaan jäänyt yhdeltä ihmiseltä huomaamatta eikä mennyt koskaan eteenpäin. Tai sitten se on vaan talon tapa, että tällaisia ”pyyntöjä” ei nähdä lisämyyntimahdollisuuksina. Mahdollisuudet ovat monet. Eikun kaikki irti synttäreistä Bremenissä siis!

 • Reply Christa 13.3.2018 at 18:50

  Olen kyllä ihan samaa mieltä, että tuollaiset pienet asiat vaikuttavat lopulta yllättävän paljonkin kokonaiskokemukseen. Ei olisi ollut paljon vaadittu nuo ehdottamasi asiat, ja hotelli olisi jopa voinut saada lisämyyntiä sitä kautta. Me olimme minun syntymäpäivänä Clarionissa ja mies oli maininnut merkkipäivästä. Huoneessa odotti kortti, jossa luki hyvää syntymäpäivää. Ei sen enempää, mutta silti osoitus siitä, että asiakas on huomattu.

  • Reply Emma 14.3.2018 at 10:58

   Jep, mulle olisi helposti saanut myytyä esim. synttäri-illallisen tai paremman huoneen. Hyvä Clarion, että oli huomioinut syntymäpäivän kortilla – ei se tosiaan vaadi sen enempää!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 14.3.2018 at 16:56

  Kylläpä puhut asiaa. Miten pieni ele tuollainen lisähuomioiminen on ja miten paljon sillä yksittäiselle asiakkaalle voikaan olla merkitystä. Olimme juhlimassa miehen 50-vuotispäiviä kymmenen vuotta sitten Lissabonissa. En ollut ilmoittanut hotelliin mitään, että kyse on synttärimatkasta. Ilmeisesti passista olivat bonganneet, että viisikymppiset sattuivat juuri hollille. Yllätys oli suuri, kun huoneeseen tuotiin pullo kuohuvaa ja pieni täytekakku. Arvaa vaan, muistammeko ton yllärin for ever.

  Ensi viikolla olemme menossa Singaporeen. Hotelli lähestyi meitä eilen sähköpostilla. Toivottivat tervetulleiksi ja kysyivät josko meillä olisi jotain erikoistoiveita. Antaa hyvää kuvaa ja tuntuu mukavalta tällainen huomio. Eikä maksa edes mitään.

  • Reply Emma 16.3.2018 at 11:05

   Kiitos Annemaria! Miten mahtava yllätys teillä, ihan parasta! Tällaiset jutut todellakin muistaa ikuisesti ja vielä lisäksi mitä todennäköisemmin suosittelee noin hienosti asiat hoitavaa hotellia kaikille kavereille ja tutuillekin! Ja tuo Singaporen esimerkki myös: ei maksa yhtään mitään, mutta heti tulee tunne, että siellä todella odotetaan teitä ja olette hotellille tärkeitä.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 14.3.2018 at 20:39

  Hienoa, että Sokos-hotellit ovat ryhdistäytyneet asiakkaiden huomioinnissa. Suomessa tätä ei valitettavasti vielä kunnolla osata, mutta eiköhän suunta ole tästä ylöspäin. Kilpailu asiakkaista on kova ja näillä pikku asioilla voi vaikuttaa asiakkaan ostopäätökseen. Vietimme muutama vuosi sitten Kyproksella lomaa. Reissun aikana sekä miehellä että tyttärellä oli syntymäpäivät. Emme olleet tästä hotellille maininneet, koska ei ollut vuorossa pyöreät synttärit, mutta niin vaan hotelli muisti molempia pienellä suklaakakulla ja viinipullolla. Sinällään oli huvittavaa, että tytär oli alle 18 v. mutta hänkin sai viinipullon. No äidille se kelpasi 🙂

  • Reply Emma 16.3.2018 at 11:07

   Näillä jutuilla voi todellakin vaikuttaa ostopäätökseen! Aivan mahtavaa huomioimista Kyproksella, hienoa! Haha, onneksi äitikin sai siis oman viinipullon vaikkei omat synttärit sattuneetkaan samaan aikaan 🙂

  Leave a Reply