Matkailua kehittämässä sumuisella Kaukasuksella

Kaukasus on tuntematon helmi suomalaisille. Vuoristo on komea ja eristyksissä eläneet ihmiset ovat säilyttäneet omat tapansa pienissä vuoristokylissä. Pääsin tutustumaan Kaukasuksen matkailuun Azerbaidzanin puolella Quban alueella.  

Quban kaupunki sijaitsee 165 kilometriä Azerbaidzanin pääkaupungista Bakusta. Kaupungissa asuu 38 000 ihmistä. Quban alue levittäytyy maan koilliskulmassa Venäjän rajan, Kaspianmeren ja Kaukasuksen vuoriston väliin.

Kesällä Qubassa on miellyttävämpi ilmasto kuin Bakussa, joten se on suosittu pakopaikka helteiltä. Talvella vuorilla pääsee laskettelemaan.

 

 

Työmatkalla Kaukasuksella

Työmatkat tarjoavat parhaimmillaan hienon mahdollisuuden tutustua uusiin paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä. Käytännössä työmatkojen todellisuus voi olla jotain ihan muuta, koska aikatauluihin ei yleensä pääse itse vaikuttamaan.

Olen itse mukana projektissa, joka on vienyt minut jo viisi kertaa Azerbaidzaniin. Viime kerralla oli tarkoitus käydä minulle uudessa paikassa Kaukasuksen vuoristossa. Odotin matkaa innolla, sillä tiesin, että maisemat olisivat upeat ja on aina kiinnostavaa nähdä uutta.

Harmillisesti matkani Azerbaidzaniin osuvat yleensä marraskuulle, koska silloin arvioidaan ja raportoidaan kyseisen vuoden tuloksia. Niin myös tänä vuonna. Marraskuu ei ole matkailusesonkia Azerbaidzanissa ja siihen on varmasti syynsä. Sää on yleensä kostea ja kolea. Niin myös tällä kertaa.

Maisemista emme päässeet nauttimaan, sillä vuoristo oli sankan sumun peitossa.

Matkalta toki saimme sen mitä haimmekin: tapasimme projektissa toimivia ihmisiä ja haastattelimme heitä. Tutustuimme matkailuun ja paikallisiin käsitöihin alueella.

 

Taukopaikalla. Menomatkalla ylänköalueella keli oli vielä kirkas, ja sumu sakeni myöhemmin perillä.

Qubassa torilla. Yrtit on olennainen osa azeriruokaa, niitä syödään myös alkupalaksi ihan tuoreena sellaisenaan. Alla  kuvassa on majoja piknikille ja teen juontiin vuoristojoen varressa.

 

Matkailusta elinkeino naisille maaseudulla

Hankkeen aihe on omia lempiteemojani: kestävän matkailun edistäminen maaseudulla. Tavoitteena on myös tukea naisten yrittäjyyttä ja ylipäätänsäkin lisätä paikallisten saamaa hyötyä matkailusta, jonka tulot usein valuvat muualle. Hankkeessa pyritään kehittämään matkailijoille tuotteita, jotka perustuvat pienyrittäjyyteen, esimerkiksi kotimajoitusta ja perinteisten käsitöiden myyntiä matkailjoille.

Naisten saamilla tuloilla on muitakin merkityksiä, sillä se edistää tasa-arvoa ja naisten asemaa alueilla, jossa sukupuoliroolit ovat edelleen perinteiset. Myös oman kulttuurin, historian, tapojen ja ympäristön arvostus kasvaa, kun matkailijat kiinnostuvat niistä ja ovat valmiita maksamaan niihin perustuvista tuotteista tai elämyksistä.

Homma on innostavaa, sillä pääkaupungin ulkopuolisilla alueillakin on Azerbaidzanissa paljon potentiaalia matkailukohteina. Paljon hyvää esimerkiksi Qubassa on jo: ruoka on herkullista, maisemat on mahtavat ja vuoristoelämä paikallisine piirteineen on mielenkiintoista matkailijan näkökulmasta. Länsimaisen matkailijan on kuitenkin vaikeaa löytää näitä palveluja. Netistä tietoja ja vinkkejä ei kattavasti löydy ja paikan päällä ulkomaalainen ei voi mitenkään päätellä, mistä ravintolat voisivat löytyä.

Pääkaupunki Bakussa on matkanjärjestäjiä, jotka vievät ryhmiä maaseudulle, mutta sekin tuntuu vielä vähän hankalalta. Kuka suomalainen menisi ensin Bakuun ja vasta sieltä varaisi matkan? Ja kenelle alunperin edes tulisi mieleen lähteä Azerbaidzaniin Kaukasuksen vuoristoon lomallaan?

Lisää hankkeestä voit lukea täältä ja täältä.

 

 

Quban erityispiirteet

Azerbaidzanilla on muutamia yleisiä piirteitä, jotka määrittelevät maata. Se on muslimimaa, mutta varsin maallistunut. Naiset eivät esimerkiksi käytä huivia ja maalla on omaa viini- ja oluttuotantoa. Azerbaidzan on myös entinen neuvostomaa, mikä on jättänyt yhteiskuntaan jälkensä. Kaiken kaikkiaan maa on turvallinen matkailijalle, vaikkakin Armenian vastaisella rajalla Vuoristo-Karabahissa on pitkittynyt sotatila. Se ei kuitenkaan näy katukuvassa muualla maassa.

Maan on historian saatossa valloittanut monet eri kansat ja hallitsijat, joten historiassa on paljon kerrostumia ja kulttuuri on saanut vaikutteita monesta suunnasta. Maan koilliskolkassa sijaitsevalla Quban alueella on kuitenkin omat erityispiirteensä, jotka on varsinkin azereiden keskuudessa hyvin tunnetut.

 

Pitkät perinteet mattojen kutomisessa

Azerbaidzan on itämaisten mattojen maa. Mattoja tehdään taitavana käsityönä ja ne sisältävät paljon symboliikkaa sekä alueellisia eroja. Qubassa on kerätty vanhoja mattomalleja ja haluttu säilyttää mattoihin liittyviä perinteitä.

 

Elämä vuoristokylissä

Vuoristossa liikkuminen on aina ollut haastavaa ja ihmiset ovat eläneet pitkään eristyksissä. Quban alueella on edelleen monia etnisiä ryhmiä, joiden kieltä tai murretta puhutaan vain yhdessä kylässä. 2500 metrin korkeudessa sijaitseva Khinalig on kylistä tunnetuin. Sen sanotaan olevan maan eristynein kylä ja siksi säilyttäneen parhaiten oman kulttuurinsa ja kielensä, joka ei kuulu mihinkään kieliryhmään. Kylä on kuin elävä ulkoilmamuseo.

 

Maan omena-alue

Azerbaidzanissa on yhdeksän eri ilmastovyöhykettä, joten eri alueet ovat lajistoltaan erilaiset ja erikoistuneet eri viljelykasveihin. Eteläisessä osassa maata kasvatetaan teetä ja sitrushedelmiä, kun pohjoisessa vuoristossa taas omenia. Ihmiset ovat todella vieraanvaraisia kaikkialla Azerbaidzanissa, niin myös Qubassa, jossa suomalaiset vieraat saivat kukin muovikassillisen omenia kotiin vietäväksi. Tämä toi pieniä haasteita kun piti pakata kotimatkaa varten!

 

 

Laskettelukeskus

Shahdag on hiljattain valmistunut lomaresortti ja laskettelukeskus, joka tarjoaa hienot hotellit, kylpylän, detox-dieetin, aktiviteetit ja muut mukavuudet. Rinteet nousevat 2500 metrin korkeuteen ja rinteitä on 17 kilometriä.

Kävin ihmettelemässä resortilla ja näin mistä hissit lähtivät, mutta sumu oli niin sankka, etten harmillisesti saanut mitään käsitystä rinteistä tai mittasuhteista. Upeat kuvat jäivät tällä kertaa ottamatta!

 

Kiinnostaako Azerbaidzan? Olen kirjoittanut aikaisemmin useamman postauksen maasta matkakohteena, sen ruokakulttuurista ja nimityksestä ”Land of Fire”. Löydät ne täältä.

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *