Praha: paikallisten vinkit ja parhaat löydöt

Prahassa on jotain taikaa! Harvoin ihastun ensi silmäyksellä johonkin uuteen paikkaan niinkuin ihastuin tänä syksynä Prahaan. Rakkauden huumaani vaikutti varmasti moni asia kuten ajankohta, miellyttävän lämmin syyssää ja onnelliset sattumat, mutta myös hyvät vinkit, joita sain paikallisilta ystäviltä ja kollegoilta. Vietimme lopulta todella vähän aikaa siinä vanhan kaupungin kaikkein kuhisevimmassa turistikeskittymässä ja kävimme sen sijaan poimimassa Prahan pieniä timantteja sieltä täältä ympäristöstä.

Kokosin tähän juttuuni näitä vinkkejä ja omia löytöjämme, joita voin suositella lämpimästi kaikille jotka haluavat laillani ihastua ihmeelliseen Prahaan!

 

Strahovin luostari

 

Strahovin luostarialue on ihanan rauhallinen hengähdyspaikka keskustan turistimassojen jälkeen. Käy ihailemassa ainakin uskomattoman hienoa kirjastoa tai poikkea katsomaan taidetta Strahov Picture Galleryyn tai modernimpaan Galerie Miroon. Täällä kannattaa myös samalla reissulla käydä syömässä perinteistä tsekkiläistä ruokaa tai maistamassa luostarin oman panimon kausioluita Klášterní Pivovarissa.

Tarkemman juttuni luostarista voit lukea täältä.

 

 

Prahan linnan alueelle ilmaiseksi

 

Prahan linna on kaupungin tunnetuin nähtävyys. Ja sitä nähtävää on paljon. Me halusimme ensimmäisellä vierailullamme saada linnan alueesta yleiskuvan, joten emme ostaneet lippuja ensinkään vaan vierailimme alueen ilmaisissa kohteissa. Kun palaan Prahaan uudestaan, tiedän nyt mihin linnan osiin ja näyttelyihin haluan maksaa erillisen sisäänpääsymaksun (asia joka kannattaa miettiä valmiiksi kun lipputoimistoon astelee, sillä liput ovat suhteellisen kalliita eikä yhtä yleislippua kaikkiin kohteisiin ole tarjolla – lisätietoja eri lippuvaihtoehdoista linnan nettisivuilla).

Varsinaiselle linnan alueelle on siis ilmainen sisäänpääsy. Jono, johon heti ensimmäiseksi törmäät ei ole lippuluukulle vaan turvatarkastukseen, jonka läpi jokaisen on kuljettava – ja sen jälkeen oletkin jo linnan sisäpihalla. Myös St Vituksen katedraaliin pääsee kurkistamaan ilmaiseksi, mutta vain klo 16 asti. Linnan alueella sijaitseva erikoinen, värikkäiden pikkutalojen Golden Lane -kuja on myös päiväsaikaan maksullinen, mutta klo 17 jälkeen ilmainen. Kesäkaudella auki olevat linnan puutarhat ovat niinikään ilmaisia.

 

St Vituksen katedraali on upea ja täynnä yksityiskohtia jo ulkopuoleltakin vaikket edes kurkistaisi sisään.

Golden Lanen talossa numero 22 on asunut Franz Kafka. Nykyään pikkutölleissä on erilaisia putiikkeja. Kuva: Maros M r a z CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons.

Näkymät linnalta kaupunkiin.

 

Prahan kapein katu

 

Kaupungin kapein katu on hauska nähtävyys. Se on vain puoli metriä leveä kadunpätkä Mala Stranan puolella ja se johtaa U Lužického Seminare -kadulta joen rantaan Certovka-ravintolaan. Kadunpätkän kummassakin päässä on jalankulkijoiden liikennevalo, jonka pystyy vaihtamaan napista vihreästä punaiseksi. Näin kapealla kadulla ei synny tukoksia.

 

 

Nykytaiteen museo DOX

 

”Prahan Kiasmassa” on todella mielenkiintoisia nykytaiteen näyttelyitä. Meidän vieraillessamme esillä oli niin valokuvataidetta, tilataideteoksia kuin lasiveistoksiakin. Kaikki olivat niin mielenkiintoisia, että täällä olisi voinut viettää vaikka koko päivän. Museossa on myös viehättävä kahvila.

 

Katolla on ilmalaiva, johon pääsee myös sisään!

Nämä ”vedellä täytetyt muovipussit” ovat kokonaan lasia!

 

Galerie Rudolfinum

 

Toinen mielenkiintoinen ja helposti lähestyttävä kulttuurikohde on Galerie Rudolfinum, jonne on vielä kaiken lisäksi ilmainen sisäänpääsy. Rudolfinum on rakennettu 1882 konserttisaliksi ja galleriaksi ja sen toisessa osassa toimiikin edelleen Tšekin Filharmonia. Jo itse rakennus on siis näkemisen arvoinen sisältä ja ulkoa. Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, syyskuussa vuorossa oli hauska ja erikoinen Nervous Trees. Aulassa on myös kahvila, jossa voi lepuuttaa jalkoja nähtävyyksien katselun välissä.

 

 

 

Paikallisten ystävieni mukaan Prahassa on pakko maistaa ainakin svíčkováa (naudan ulkofileetä aivan erityisessä kermaisessa kastikkeessa leipädumplingien kanssa), paistettua juustoa (smažený sýr) ja tietenkin olutta – vaikkapa suosittua Pilsner Urquellia.

Jos haluat kokea kaikki nämä perinteisessä, joskin tätä nykyä kovasti turistienkin suosiossa olevassa ruokalassa astele Havelska Korunaan. Tässä ravintolassa kerätään tarjotin ja aterimet itse ja jonotetaan tiskille lounaskuppilatyyliin. Ruoka-annokseen voi valita vaikka lihaa tai paistettua juustoa, lisukkeeksi haluamiaan perunoita, dumplingeja tai vihanneksia ja vielä kylkeen omavalintaisen kastikkeen. Tarjolla on myös salaatteja, jälkiruokia ja juomia.

 

 

Junaravintola Vytopna

 

Tiesin heti kuultuani tästä paikasta, että täällä pitää päästä käymään! Aivan sama mitä ravintolassa tarjotaan, miltä se maistuu tai kuinka paljon se maksaa, minä haluan pienoisjunan tuomaan juomani pienoisratakiskoja pitkin pöytääni! Vytopna-ravintoloita on Prahassa kaksi.

All aboard! Chooo choo!

 

 

Ruokabloggaajan ravintolavinkit

 

Tutustuin prahalaiseen, tällä hetkellä Lontoossa asuvaan, ruokakuvaaja ja -bloggaaja Šárka Babickáan viime kesänä Katalonian viinimatkalla (voit lukea siitä lisää täällä). Pyysin Šárkaa suosittelemaan minulle hänen lempiravintoloitaan ja -kahviloitaan Prahassa. Tässä hänen vinkkinsä sinunkin käyttöösi – nämä paikat ovat taatusti paitsi herkullisia niin myös valokuvauksellisia:

  • Eska Karlin (ravintola ja leipomo, joka tarjoilee perinteistä tsekkiläistä ruokaa modernilla otteella)
  • Cukrarna Mysak (kaunis ja suosittu kahvila)
  • Můj šálek kávy (erityisen hyvää kahvia ja viikonloppubrunssi)
  • Cafe Savoy (perinteinen kahvila upeassa uusrenesanssin aikaisessa rakennuksessa)
  • Zmrzlinář (Prahan parhaat jäätelöt)
  • Bánh mì ba (vietnamilaista ruokaa)

Katso lisää Šárkan upeita ruokakuvia Instagramissa!

 

 

Kasvitieteellinen puutarha

 

Prahan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee vähän syrjässä keskustasta, mutta on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka – ja sijaintinsa vuoksi myös keskustan nähtävyyksiä rauhallisempi paikka! Puutarhan alue on laaja ja siellä on paljon nähtävää. Kukkaloiston lisäksi sen parasta antia on Prahan vanhin viinitila ja tilan omat viinit, joita pääsee edullisesti maistelemaan viiniköynnösten keskellä sijaitsevalla terassilla. Jos haluat viedä kotiin uniikkeja viinituliaisia, niin hae ne täältä, sillä näitä viinejä ei myydä missään muualla! Lue koko juttuni kasvitieteellisestä puutarhasta tästä.

 

 

Piknikille Petřínin kukkulalle

 

Prahalaisten lempipiknikpaikka sijaitsee Petřínin kukkulan puistossa. Puutarhassa on muun muassa ruusutarha ja yli 2 000 kukkivaa hedelmäpuuta. Kukkulalle voi reippailla kävellen tai käyttää julkisen liikenteen lipulla toimivaa köysirataa. Piknikin lisäksi tänne kannattaa tulla ihailemaan maisemia ”Prahan Eiffel-tornista” eli vuonna 1891 rakennetusta näköalatornista.

 

Kuva: Jedudedek CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons

Syksyn viimeiset ruusut, näköalatorni ja katedraali

 

Vyšehradin linnoitus

 

Paikallinen kollegani suositteli kovasti myös Vyšehradin puistoaluetta ja linnoitusta. Alueella on puiston ja mukavien kävelyreittien lisäksi muun muassa kaunis Pietarin ja Paavalin kirkko sekä hautausmaa, jonne on haudattu kaikki Prahan kuuluisimmat taiteilijat ja muut arvohenkilöt. Ja siellä kuulemma myös kummittelee!

 

Kuva: By Stanislav Jelen CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Kuva: Yannick Loriot, Flickr

 

Vielä lisää?

 

Jäitkö kaipaamaan vielä enemmän vinkkejä? Tsekkaa vaikka Honest Guide Praguen hauskat ja informatiiviset YouTube-videot tai Taste of Prague -ruokablogin tärpit!

 

 

Mikä on sinun paras vinkkisi Prahaan?

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *