Prahan kasvitieteellinen puutarha on myös viinitila

Praha teki minuun tänä syksynä lähtemättömän vaikutuksen ja aloin heti kotiin palattuani suunnitella seuraavaa matkaa tuohon maagisen kauniiseen kaupunkiin! Prahan vanha keskusta on ihan mahdottoman kaunis ja täynnä upeita yksityiskohtia, mutta yllättäen reissuni kirkkaimmat helmet löytyivät opaskirjojen TOP 10 -listojen ulkopuolelta: ihastuin erityisesti upeaan Strahovin luostariin (tarkempi juttuni siitä löytyy täältä) ja Prahan kasvitieteelliseen puutarhaan!

Kasvitieteellinen puutarha levittäytyy laajalle alueelle keskustan pohjoispuolella eläintarhan vieressä. Sen eteläisessä osassa on muun muassa japanilainen puutarha sekä Välimeren kasvit, pohjoisella alueella kaktuspuutarha, pioneita ja magnolioita, ja suuressa kasvihuoneessa trooppisia kasveja Afrikasta, Aasiasta ja Australiasta. Syyskuun lopussa osa kukista pudotteli jo terälehtiään, mutta eteläisen alueen kurpitsanäyttely korvasi osaltaan väriloistoa.

 

Praha kasvitieteellinen puutarha

Praha kasvitieteellinen puutarhaPraha kasvitieteellinen puutarha Praha kasvitieteellinen puutarha

Praha kasvitieteellinen puutarha

Praha kasvitieteellinen puutarha

Ei valkosipuli vaan kurpitsa!

 

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna ympäri vuoden. Talvella kannattaa katsastaa ainakin kasvihuoneet:

 

Praha kasvitieteellinen puutarha

Kuva: Czech Wikipedia user Packa [CC BY-SA 2.5] via Wikimedia Commons

Praha kasvitieteellinen puutarha

Kuva: svajcr [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

Praha kasvitieteellinen puutarha

Kuva: Honza Groh [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

 

Prahan kasvitieteellisen puutarhan viinitila

Eikä tässä vielä kaikki, paras osuus on vasta tulossa… Prahan kasvitieteellisessä puutarhassa on nimittäin myös oma viinitarha! Viiniä on viljelty tällä tilalla jo 1200-luvulla ja se on tullut aikanaan kasvitieteellisen puutarhan omistukseen sen vieressä sijaitsevalta 1600-luvulla rakennetulta Trojan kartanolta (joka on muuten varmasti myös mielenkiintoinen käyntikohde – tarkempia tietoja siitä täällä!).

 

Praha nähtävyydet

Trojan kartano

Praha viinitila

St. Clairen kappeli vartioi viiniviljelyksiä

 

Kaikkiaan tiluksilla kasvaa melkein 50 eri rypälelajiketta ja täällä tuotettujen viinien kirjo onkin laaja. Viljelmien yhteydessä on pieni viinitupa ja terassi ja kaikkia myynnissä olevia viinejä voi ostaa maisteltavaksi laseittain, pienessä kannussa tai pullottain. Viinejä voi ostaa tietysti myös mukaan – ja täältä saakin uniikkeja tuliaisia, sillä näitä viinejä ei myydä missään muualla kuin tilalla!

Syyskuun lopun taatusti lämpimin päivä helli meitä istuessamme viiniterassin rauhassa. Vain muutama muu asiakas poikkesi meidän lisäksemme lasilliselle. Maistelimme myyjän suosittelemaa puolikuivaa valkoviiniä ja kesäisen raikasta roseeta.

 

Praha viinitila Praha viinitila

 

Prahan reissulla oli minulle kaksi kohdetta ylitse muiden: Strahovin kirjasto sai minut ihastumaan kaupungin kauneuteen, mutta jos pitäisi valita matkalta se kaikkein paras hetki, se olisi tuo lämmin ja kiireetön iltapäivä Prahan kasvitieteellisen puutarhan viiniä juoden.

 

*****

 

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *