Home Venäjä Pietarin salatut sisäpihat kuhisevat elämää

Pietarin salatut sisäpihat kuhisevat elämää

written by Kaisa 12.10.2017

 

 

Pietarin keskustassa on upeita historiallisia katuja ja kauniita fasadeja. Viiden miljoonan asukkaan metropoli kuhisee elämää myös niiden takana. Monta mielenkiintoista paikkaa löytyy vasta kun astuu porttikongista sisään sisäpihalle! Keräsin tähän postaukseen minua yllättäneitä ja ihastuttaneita sisäpihoja, joihin Pietarissa asuva siskoni on minut vienyt.

 

Shoppailua sisäpihoilla

Pietarin keskustassa tuntuu olevan suosittuja  muuttaa vanhoja asuintaloja tai teollisuusrakennuksia uuteen käyttöön.  Vanhoihin taloihin on perustettu pikkuputiikkeja, taidetiloja, baareja ja ravintoloita. Aikaisemmassa Pietari on hipsterien mekka -postauksessa esittelin jo yhden tällaisen sisäpihalta löytyvän kohteen. Tässä on kaksi lisää:

Cultural Cener Golitsyn Loft (osoite: Fontanka 20) on aivan keskustassa Fontanka-kanaalin varressa. Kun kanaalin varresta poikkeaa sisäpihalle, ensin huomaa sisäpihan lautalattian. Hauska idea, joka tekee pihasta heti kotoisamman! Kun astuu sisään taloon, löytää kaikenlaista mielenkiintoista useassa eri kerroksessa. Itse ihastuin herkkukauppaan, joka on niin ihastuttavasti sisustettu ja myytävät niin kauniisti aseteltu, ettei sitä uskoisi kaupaksi ollenkaan.

 

 

Loft Project Etagi on entinen leipomo, joka on muutettu kulttuurikeskukseksi, jossa on taidenäyttelyitä, pieniä kauppoja ja food court -alue. Sisäpihalle on sijoitettu lasisia kontteja, joissa on myöskin kauppoja, tatuointiliikkeitä ja kaikenlaista siltä väliltä. Parasta on kuitenkin kattoterassi, jonne pääsee pientä sisäänmaksua vastaan. Katolta aukeaa upeat näkymät pitkälle yli ympäröivien kattojen. Osuimme sinne sopivasti juuri ennen auringonlaskua. Ilta-auringon valo ja tunnelma oli todella hieno.

Näissä loft-kohteissa kun kiertää, ei ikinä tiedä mitä oven tai nurkan takaa löytyy. Pelkästään kiertely on elämys!

 

Tästä astutaan kadulta sisään Loft Project Etagiin.

Kattoterassilla.  ”Tyttö voi lähteä Pietarista, mutta Pietari ei tytöstä”.

Parfyymikauppa.

 

Baareja ja pubeja

Baareja ja pubeja löytyy edellämainituista kohteistakin, mutta sen lisäksi on paikkoja, jotka herääävät vasta illalla. Näille kahdelle baarialueelle ei tulisi sattumalta päädyttyä:

Lähellä rautatieasemaa, josta lähtevät junat Moskovaan, ja samalla kadulla Loft Project Etagin kanssa sijaitsee vanha varastoalue, johon on syntynyt baarikeskittymä. Osoite on Ligovskiy prospect 50. Pistäydyimme muutamassa baarissa sisällä ja kaikille tuntuu löytyvän jotakin: on salsa-tanssiravintola, jytkettä välkkyvillä strobo-valoilla sekä rentoja istuskelupaikkoja. Dunes eli Dyynit-nimisessä baarissa pihalle on levitetty hiekkaa ja tuotu kalusteilla rantafiilistä.

 

Dyynit-niminen baari ulkoapäin.

 

Aivan Verikirkkoa vastapäätä kanavan toisella puolella on sisäpiha, jolla on neljä yökerhoa. Löydät sen osoitteesta Nab. Kanala Griboedova 7 tai seuraamalla yöaikaan paikalle soljuvaa juhlaväkeä. Täällä riittää juhlijoita aamuun asti.

 

Vasemmalla puolella katua on portti, josta pääsee sisäpihalle.

Astu tästä sisään!

Sisäänkäynnit yökerhoihin.

 

Sisäpihoilla saunotaan

Venäläisten sauna on nimeltään banja. Kävimme kylpemässä Mytninskie Bani -nimisessä banjassa, joka löytyy osoitteesta Ul. Mytninskaya 17-19. Kadulle on kyltti, mutta sisäänkäynti on terassin kautta sisäpihalta. Saunassa on eri osastoja ja me kävimme naisten yleisellä puolella. Tarjolla on myös varaussauna, josta nettisivun spa-tasoisten kuvien on oltava, sillä emme yleisen saunan puolella nähneet mitään kuvien luksussaunojen kaltaista.

 

Sisäänkäynti banjaan. Alla on lipunmyynti ja narikka.

 

Yleinen sauna oli silti kokemisen arvoinen elämys. Sauna on vanha ja henkii menneitä neukkuaikoja. Kaakelit ovat vähän kliiniset ja tuovat mieleen vanhan sairaalan. Saunassa kiivetään portaita isolle parvelle, jolla on penkit. Sauna lämpiää valtavilla puuhaloilla. Löyly on mukavan kostea ja sopivan kuuma. Löyly on kuin suomalaisissa saunoissa!

Fasiliteetit ovat aikaa nähneet, mutta perussiistit kuitenkin. Omia jalkineita kuten flipflopeja suosittelen, samoin omaa pyyhettä ja peflettiä. Vuokrasimme pyyhkeet, jotka muistuttivat lähinnä valkoista sairaalan lakanaa. Saunassa ja pesutiloissa oli naisilla ja miehillä omat puolet ja niissä liikuttiin alasti ilman uimapukuja.

 

 

Pietari on tunnettu upeista palatseista, kirkoista ja museoista. Suosittelen kuitenkin rohkeasti tutustumaan historiallisten rakennusten lisäksi myös tämän päivän ihmisten suosikkipaikkoihin, joihin pietarilaiset kokoontuvat viettämään vapaa-aikaansa.

Näin suomalaisena on virkistävää nähdä, miten uutta voi tehdä nopeasti ja luovasti vanhoihinkin rakennuksiin! Kaikki loft-talojen ratkaisut eivät varmasti menisi läpi suomalaiselta rakennus- tai terveystarkastajalta. Saatikka palo- ja turvallisuustarkastajalta. Ja mitäköhän muita tarkastajia ja säädöksiä vielä mahtaa olla. Mutta on kiva nähdä, että asiat voi tehdä myös eri tavalla ja monesti myös rohkeammin kuin meillä on totuttu.

 

 

 

Lue myös nämä

28 comments

Janni / Lentopelko 12.10.2017 at 09:48

Pietarikuume kasvaa! Pitkään jo oon halunnut lähteä, viisumisäätö vaan kuulostaa hankalalta ja estää äkkilähdöt. Tässäkin ois niin kivoja vinkkejä, tuo sauna ainakin näyttää mielenkiintoiselta!

Reply
Kaisa 12.10.2017 at 19:43

Kiitos kommentista Janni! Pietarissa on kyllä todella paljon nähtävää ja koettavaa. Ja aina hämmästyttää kuinka lähellä se lopulta on Allegrolla. Se viisumin hankkiminen on aina vaivalloisin asia matkavalmisteluissa.

Tuo sauna oli kyllä kiva. En yhtään tiennyt mitä odottaa venäläisestä saunasta 🙂 Kuvaaminen oli vaan vähän haastavaa kun kameran linssi höyrystyi koko ajan ja koitin ottaa kuvat niin ettei kukaan huomaa eikä osu kuviin. Ei olis kauheen kiva jos joku olis ottanut musta ilkosillaan kuvaan johonkin venäläiseen blogiin 😃

Reply
Sunna 13.10.2017 at 19:34

Hitsi, oon tainnut käydä noissa Verikirkkoa vastapäätä olevilla klubeilla! En muistanut yhtään, miten menimme sinne sisään, mutta tuo sisäpiha näyttää tutulta. Pietari on kyllä ihan uskomattoman monipuolinen paikka, ja pikku alkushokin jälkeen olen jopa lämmennyt ajatukselle siellä asumisesta.

Reply
Kaisa 15.10.2017 at 17:36

Mahtavaa, että tuli muistoja mieleen! Ihan ymmärrettävää jos jonkun bileillan kaikki vaiheet ei ole ihan tarkasti muistissa 😉
Mun sisko on asunut useamman vuoden Pietarissa ja moni on ihmetellyt ja kysellyt että millaista elämä siellä on. Ajattelin, että voisin tehdä blogipostauksen arkipäivästä Pietarissa. Mun mielestä ulkomailla on aina kiva miettiä, että millaistakohan paikallisten elämä on ja millaista olisi itse asua siellä. Joten jos kiinnostaa, stay tuned 🙂

Reply
Anne / Matkahetkiä 16.10.2017 at 13:18

Onpa mielenkiintoinen postaus! Itse olen vain kerran käynyt Pietarissa ja kävellyt lähinnä Nevskiä edestakaisin. Mahtavaa olisi käydä joskus noissa paikoissa, joista kirjoitit.

Reply
Kaisa 17.10.2017 at 07:11

Kiitos kommentista Anne! Niinhän siinä usein varmaankin käy, että ekalla Pietarin reissulla riittää näkemistä ihan siinä, että kävelee Nevskiä ja käy katsomassa ”pakolliset” nähtävyydet Iisakin kirkon, Verikirkon, Eremitaasin jne. Mutta Pietari on siitä hieno kaupunki, että näkemistä riittää useammallekin käynnille. Ensi kerralla kun pakolliset on kierretty, niin voi tehdä muita löytöjä! 🙂

Reply
Liza in London 17.10.2017 at 19:12

Ah, Moskova-faninkin on pakko myöntää, että Pietari on aika cool 😀 Mä ainakin lukisin mielelläni postauksen siitä, millaista arkielämä Pietarissa on suomalaisen näkökulmasta, eli iso peukku postausidealle!

Reply
Kaisa 18.10.2017 at 07:34

Mulla on Moskova vielä kokematta! Mulla on siitä ennakkoluuloja, ettei olisi kovin viihtyisä, mutta pitäisi käydä tutustumassa ja varmasti ennakkoluulot karisisi. Niin tuntuu usein käyvän Venäjän kanssa 🙂 Juuri eilen näin työkaverin hienoja kuvia Moskovan reissulta!

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 17.10.2017 at 20:36

Kiva lukea Pietarista muutakin kuin niitä ainaisia klassisia kohteita! Tällainen antaa aivan erilaisen, jotenkin helpommin lähestyttävän, kuvan kaupungista. Sauna oli varmasti hauska kokemus, mutta kieltämättä aika rappeutuneelta näyttää, vaikka siistiä oli ollutkin. 🙂

Reply
Kaisa 18.10.2017 at 07:44

Kiitos kommentista, Meri. Joo Pietarissa on monenlaisia puolia. On hienoja vanhoja palatseja, mutta myös rappioromantiikkaa 🙂 Käytiin samalla reissulla myös järvialueella, mihin pääsee Pietarin metrolla ihan viereen. Ei olisi tullut mieleen, että kaupungissa pääsisi myös järven rantaan ulkoilemaan ja hiekkabiitsille 😀

Reply
Terhi/Fammo matkalla 17.10.2017 at 23:01

Pietari osaa yllättää. Jonkun ränsistyneen oven takaa löytyy upea klubi tai kauppa. Haastavinta onkin löytää kaikki mielenkiintoiset paikat.
Minäkin peukutan sitä Pietarin arki suomalaisen silmin-juttua.

Reply
Kaisa 18.10.2017 at 07:51

Juuri näin! En olisi ilman ”paikallisopasta” osannut näihin paikkoihin mennä. Mutta Pietarissa kannattaa kyllä pitää silmät auki ja käydä kurkkimassa rohkeasti kun näkee jotain mielenkiintoista 🙂
Nyt on tullut sen verran monta peukkua Pietarin arki -jutulle, joten pian on tulossa!

Reply
Merja / Merjan matkassa 18.10.2017 at 17:28

Hyviä vinkkejä! Näihin ei kyllä sattumalta törmää, pitää olla paikallistuntemusta 🙂 Viime talvena kävin ensimmäisen kerran Pietarissa, mutta se ei taatusti jää viimeiseksi. Upea kaupunki, jossa vaikka mitä tarjontaa.

Reply
Kaisa 19.10.2017 at 19:21

Kiitos! Joo, Pietarissa riittää kokemista useammaksi kerraksi ja toinen kerta voi olla jopa kivempi kun hahmottaa jo vähän kaupunkia, osaa käyttää metroa jne. Sitten on helpompi lähteä seikkailemaan perus-nähtävyyksien ulkopuolellekin 🙂

Reply
Aron / Ja sitten matkaan... 18.10.2017 at 18:51

Kiitos kivoista vinkeistä! Tarkoitus olisi päästä vihdoin Pietariin käymään ensi vuoden puolella.

Reply
Kaisa 19.10.2017 at 19:26

Hienoa! Suosittelen Pietaria. Se on kuitenkin yllättävän lähellä ja allegrolla pääsee kätevästi. Lentäminen on mun mielestä aina vähän epämiellyttävää niin on kiva että junalla pääsee mukavasti ihan eri kokoluokan metropoliin kuin meillä Suomessa 🙂

Reply
Maria / Yinytrek 18.10.2017 at 23:09

Ah ihania vinkkejä! Tuollaisille sisäpihoille ja sivukujille kun ei tule yleensä eksyttyä, taino, kerran ekäsyin ja se olikin jonkun spugen henkilökohtainen vessa :)))
Rakastan sitä miten tuolla osataan vaalia rosoisuutta, etenkin tuollaisissa loft henkisissä kojuissa ja kaupoissa!

Reply
Kaisa 19.10.2017 at 19:36

Haha, se riski on aina kun lähtee seikkailemaan hämärille pihoille tai sivukujille! 😀

Joo tykkään myös rosoisuudesta ja siitä, että eri aikakaudet ja kerrostuneisuus näkyy. Tuolla Loft project etagissa esimerkiksi on paikoittain todella kulahtanutta ja rikkinäistä, toisaalla uutta pintaa. Neukkunostalgiassa on myös jotain hienoa 😉

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 20.10.2017 at 07:29

Hyviä vinkkejä! Olisi kiva päästä joskus uudelleen Pietariin. Joku sanoi, että samalla taktiikalla löytyisi myös kaupungin parhaat ruokapaikat. Ehkä täytyy ensi kerralla vaan kurkkia sisäpihoille.

Reply
Kaisa 20.10.2017 at 07:48

Joo pätee varmasti myös ruokapaikkoihin! Se on jännä miten Pietarin keskustassa vanhojen talojen julkisivut on todella upeasti restauroituja, mutta sisäpihat kulahtaneita. Sitten kun astuu sisään, voi olla taas tosi viimeisen päälle tyylikkäästi remontoitu ja laitettu ravintola.

Kuuleman mukaan ennen vanhaan rikkaat asuivat kadun puoleisissa asunnoissa ja köyhät sisäpihan puoleisissa. Sen takia sisäpihan puoli on yleensä simppelimpi.

Reply
Noora Kurkela 20.10.2017 at 22:14

Jotenki aivan mahtavia juttuja! En oo jotenki itse ikinä kiinnostunu tästä paikasta, mutta nyt käännytit mut.. Jotenki aivan tosi ihanan näköstä ja kuulosta. Kiitos tästä:)

Reply
Kaisa 22.10.2017 at 15:43

Mahtavaa että käännytystyö tekee tulosta 😀 Pietarilla on monenlaisia puolia, joten sille kannattaa antaa mahdollisuus 🙂

Reply
Johanna / Fin Nomads 21.10.2017 at 04:49

Nyt viimeistään tuntuu, että pakko päästä käymään Pietarissa! Viimeaikoina oon lukenut monia postauksia Pietarista ja Moskovasta ja molemmat kuulostaa tosi mielenkiintoisilta kohteilta. Toivottavasti ensi kesänä aikataulu ja budjetti antaa myöten pienelle reissulle 🙂

Reply
Kaisa 22.10.2017 at 16:02

Pietari on ainakin kätevästi saavutettavisa Allegrolla. Kaikki passintarkastukset sun muut tehdään junassa eikä tarvitse seistä jonottamassa missään. Nyt VR:llä Helsinki-Pietari lippu alkaen 39e. Toinen juttu mikä helpottaa monen matkailijan elämää Pietarissa on, että koko ajan useammin on englanninkielisiä opasteita ja ravintolassa englanninkielisiä menuita yms.

Moskova mullakin vielä kokematta!

Reply
Tanja 21.10.2017 at 10:09

Todella kiinnostava postaus! Ehkäpä jo ensi keväänä pääsen Pietariin. Ja junalla todennäköisesti. Risteilykin voisi olla kiva, viisumivapaus olisi siinä plussaa mutta en nyt ole tarkistanut onko risteilyllä mahdollisuus olla maissa yksi vai kaksi päivää?

Reply
Kaisa 22.10.2017 at 15:48

Mun tietääkseni pisin viisumivapaa risteily-hotellipaketti StPeterLinella on kolme yötä hotellissa Pietarissa, siinä ehtii jo kiertämään mukavasti! 🙂

Reply
Emilia 21.10.2017 at 23:01

Kiva postaus! Minua monesti kiinnostaa kaikissa kohteissa enemmän nämä arkiset, nykypäivän kohteet, joissa voi bongata ihan paikallisiakin eikä ainaisia turistipesiä. Pietari-kuume sen kuin kasvaa kasvamistaan näitä postauksia lukiessa… 😀

Reply
Kaisa 22.10.2017 at 16:04

Kiitos! Mua myös kiinnostaa arkiset kohteet vaikka vanhat historiallisetkin paikat voi olla vaikuttavia. Mutta kiinnostavinta on aistia paikallista elämäntapaa ja havainnoida kulttuurieroja 🙂

Reply

Leave a Comment