Pietarin salatut sisäpihat kuhisevat elämää

Pietarin keskustassa on upeita historiallisia katuja ja kauniita fasadeja. Viiden miljoonan asukkaan metropoli kuhisee elämää myös niiden takana. Monta mielenkiintoista paikkaa löytyy vasta kun astuu porttikongista sisään sisäpihalle!

Keräsin tähän postaukseen minua yllättäneitä ja ihastuttaneita sisäpihoja, joihin Pietarissa asuva siskoni on minut vienyt.

 

Shoppailu

Pietarin keskustassa tuntuu olevan suosittuja  muuttaa vanhoja asuintaloja tai teollisuusrakennuksia uuteen käyttöön.  Vanhoihin taloihin on perustettu pikkuputiikkeja, taidetiloja, baareja ja ravintoloita. Aikaisemmassa Pietari on hipsterien mekka -postauksessa esittelin jo yhden tällaisen sisäpihalta löytyvän kohteen. Tässä on kaksi lisää:

  • Cultural Cener Golitsyn Loft (osoite: Fontanka 20) on aivan keskustassa Fontanka-kanaalin varressa. Kun kanaalin varresta poikkeaa sisäpihalle, ensin huomaa sisäpihan lautalattian. Hauska idea, joka tekee pihasta heti kotoisamman! Kun astuu sisään taloon, löytää kaikenlaista mielenkiintoista useassa eri kerroksessa. Itse ihastuin herkkukauppaan, joka on niin ihastuttavasti sisustettu ja myytävät niin kauniisti aseteltu, ettei sitä uskoisi kaupaksi ollenkaan.

 

  • Loft Project Etagi on entinen leipomo, joka on muutettu kulttuurikeskukseksi, jossa on taidenäyttelyitä, pieniä kauppoja ja food court -alue. Sisäpihalle on sijoitettu lasisia kontteja, joissa on myöskin kauppoja, tatuointiliikkeitä ja kaikenlaista siltä väliltä. Parasta on kuitenkin kattoterassi, jonne pääsee pientä sisäänmaksua vastaan. Katolta aukeaa upeat näkymät pitkälle yli ympäröivien kattojen. Osuimme sinne sopivasti juuri ennen auringonlaskua. Ilta-auringon valo ja tunnelma oli todella hieno.

Tästä astutaan kadulta sisään Loft Project Etagiin.

Kattoterassilla.  ”Tyttö voi lähteä Pietarista, mutta Pietari ei tytöstä”.

Parfyymikauppa.

 

Näissä loft-kohteissa kun kiertää, ei ikinä tiedä mitä oven tai nurkan takaa löytyy. Pelkästään kiertely on elämys!

 

Baarit

Baareja ja pubeja löytyy edellämainituista kohteistakin, mutta sen lisäksi on paikkoja, jotka herääävät vasta illalla. Seuraavaksi esittelen kaksi baarialuetta, joihin ei tulisi sattumalta päädyttyä.

  • Lähellä rautatieasemaa, josta lähtee junat Moskovaan, ja samalla kadulla Loft Project Etagin kanssa sijaitsee vanha varastoalue, johon on syntynyt baarikeskittymä. Osoite on Ligovskiy prospect 50. Pistäydyimme muutamassa baarissa sisällä ja kaikille tuntuu löytyvän jotakin: on salsa-tanssiravintola, jytkettä välkkyvillä strobo-valoilla sekä rentoja istuskelupaikkoja. Dunes eli Dyynit-nimisessä baarissa pihalle on levitetty hiekkaa ja tuotu kalusteilla rantafiilistä.

Dyynit-niminen baari ulkoapäin.

 

  • Aivan Verikirkkoa vastapäätä kanavan toisella puolella on sisäpiha, jolla on neljä yökerhoa. Löydät sen osoitteesta Nab. Kanala Griboedova 7 tai seuraamalla yöaikaan paikalle soljuvaa juhlaväkeä. Täällä riittää juhlijoita aamuun asti.

Vasemmalla puolella katua on portti, josta pääsee sisäpihalle.

Astu tästä sisään!

Sisäänkäynnit yökerhoihin.

 

Sauna

Venäläisillä on myös sauna, banja. Kävimme kylpemässä yhdessä, jonka nimi on Mytninskie Bani. Se löytyy osoitteesta Ul. Mytninskaya 17-19. Kadulle on kyltti, mutta sisäänkäynti on terassin kautta sisäpihalta. Saunassa on eri osastoja ja me kävimme naisten yleisellä puolella. Tarjolla on myös varaussauna, josta nettisivun spa-tasoisten kuvien on oltava, sillä emme yleisen saunan puolella nähneet mitään kuvien luksussaunojen kaltaista.

Sisäänkäynti banjaan. Alla on lipunmyynti ja narikka.

Yleinen sauna oli silti kokemisen arvoinen elämys. Sauna on vanha ja henkii menneitä neukkuaikoja. Kaakelit ovat vähän kliiniset ja tuovat mieleen vanhan sairaalan. Saunassa kiivetään portaita isolle parvelle, jolla on penkit. Sauna lämpiää valtavilla puuhaloilla. Löyly on mukavan kostea ja sopivan kuuma. Löyly on kuin suomalaisissa saunoissa!

Fasiliteetit ovat aikaa nähneet, mutta perussiistit kuitenkin. Omia jalkineita kuten flipflopeja suosittelen, samoin omaa pyyhettä ja peflettiä. Vuokrasimme pyyhkeet, jotka muistuttivat lähinnä valkoista sairaalan lakanaa. Saunassa ja pesutiloissa oli naisilla ja miehillä omat puolet ja niissä liikuttiin alasti ilman uimapukuja.

Saunassa kuvaaminen oli haastavaa, tämä oli paras mitä sain 🙂

Pietari on tunnettu upeista palatseista, kirkoista ja museoista. Suosittelen kuitenkin rohkeasti tutustumaan historiallisten rakennusten lisäksi myös tämän päivän ihmisten suosikkipaikkoihin, joihin pietarilaiset kokoontuvat viettämään vapaa-aikaansa.

Näin suomalaisena on virkistävää nähdä, miten uutta voi tehdä nopeasti ja luovasti vanhoihinkin rakennuksiin! Kaikki loft-talojen ratkaisut eivät varmasti menisi läpi suomalaiselta rakennus- tai terveystarkastajalta. Saatikka palo- ja turvallisuustarkastajalta. Ja mitäköhän muita tarkastajia ja säädöksiä vielä mahtaa olla. Mutta on kiva nähdä, että asiat voi tehdä myös eri tavalla ja monesti myös rohkeammin kuin meillä on totuttu.

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *