Home Suomi Sahanlahti Resort: lähiruokaa, tv-kokki ja Saimaan paras terassi

Sahanlahti Resort: lähiruokaa, tv-kokki ja Saimaan paras terassi

written by Kaisa 1.9.2017

Yhteistyössä Sahanlahti Resort

 

Vierailu Sahanlahti Resortissa Puumalassa oli yksi kuherruskuukautemme kohokohtia. Rentouduimme kauniissa Saimaan maisemissa, yövyimme hotellin sviitissä ja nautimme hyvästä ruoasta.

Söimme illallista Sahanlahden Koskivahti-ravintolan á la carte listalta. Ruoka oli suussasulavaa, mutta kaksi asiaa tekee elämyksen erityisen hienoksi: terassi, jolta aukeaa upea järvimaisema Saimaalle sekä paikalliset raaka-aineet. Sahanlahden ravintoloissa käytetyistä raaka-aineista 90 prosenttia on lähiruokaa. Eli kaikki mikä on mahdollista, hankitaan alueen tuottajilta (valitettavasti sitruunaa, kahvia tai mausteita ei vielä tuoteta Savossa).

TV:n ruokaohjelmista tuttu Markus Maulavirta on kesäkokkina Sahanlahdessa ja loihtii menut yhdessä nuoremman keittiömestarin kanssa. Törmäsimme Maulavirtaan keittiön ulkopuolella, kun hän oli lähdössä ajelulle tyylikkäällä menopelillään.

 

 

Sahanlahti on saanut nimensä paikalla sijainneesta sahasta ja vanha kartanomainen rakennus, jossa Koskivahti-ravintola sijaitsee, on ollut sahan omistajan virka-asunto. Kirjoitin enemmän paikasta ja kokemuksistamme Hääparin pakomatka Sahanlahti Resortiin Saimaalla -postaukseen.

Sahanlahden luonnonkaunis ja idyllinen miljöö sopii loistavasti kuherruskuukauden viettoon. Ilta oli tyyni vaikkakaan ei aurinkoinen. Isolla sadan hengen terassilla oli rauhallista, sillä muut vieraat tuntuivat olevan eteläeurooppalaisia ja saapuvan illalliselle meitä myöhemmin. Aloitimme illallisen raikkailla ja tilanteeseen sopivilla juomilla. Koivunlehtimojito ja Saimaan juomatehtaan olut istuvat tähän maisemaan.

 

 

Mieheni valitsi listalta valmiin kokonaisuuden, D.O. Saimaa menun. Menun nimi viittaa designation of origin -laatumerkkiin. Se osoittaa, että ruoka on puhdasta, korkealaatuista ja vastuullisesti lähialueella tuotettua. Oman menuni koostin listalta löytyneistä kasvisvaihtoehdoista. Annokset olivat sopivan kokoisia kun söimme koko menun.

Alla kuvissa graavattua kalaa Puumalasta, spelttirisottoa ja nokkosta, karitsaa sekä ohrasta valmistettua pannacottaa. Olimme tyytyväisiä heti alkupaloista lähtien. Mieheni maistoi graavikalaa ja totesi: ”Tämä on erittäin lähellä parasta kalaa mitä olen koskaan syönyt.”

Menussa oli ilmoitettu kalaksi lohi, mutta sitä ei ollut saatavilla, vaan tilalle oli sen sijaan otettu valkoista kalaa. Tämä ei selvästikään maussa haitannut. Ja näin kuuluukin toimia: sitä otetaan mitä tuoreena paikallisilta kalastajilta saa, eikä korvata sitä norjalaisella pussikirjolohella.

 

 

Oli kiva huomata, miten ruoan alkuperästä ja siihen liittyvistä yksityiskohdista kerrottiin meille asiakkaille. Ruoan arvostus kasvaa, kun sen valmistuksesta saa tietää ja ruokaan liittyvät tarinat parantavat ruokaelämystä. Toisaalta on myös hienoa tietää, että samalla kun syö, tukee paikallisia pienyrittäjiä ja kohteeseen käytetty raha todella jää alueelle eikä valu muualle. Näin kauniissa ja rauhallisessa paikassa voi myös luottavaisin mielin olla ruoan puhtauden suhteen. Ja kun tavara tulee läheltä, se on mahdollista saada tuoreena ilman tukkuliikkeessä seisottamista.

 

 

Seuraavana aamuna aamiaispöydässä jatkui sama tyyli. Muikut olivat herkullisia ja ohrapuuroa oli haudutettu pitkään. Laatuun oli panostettu enemmän kuin määrään. Siinä käy kuitenkin aina niin, että kun seisovassa pöydässä on paljon eri sortteja, tulee kaikkea mahdollista ladottua lautaselle yhteen läjään ja lautasella on iso sekamelska. Ja ähky on taattu. Kun ruokalajeja on vähän vähemmän, tulee niitä maisteltua antaumuksella. Kuten tässäkin tapauksessa.

Tutustu myös muiden bloggaajien tuoreisiin tarinoihin Sahanlahden elämyksistä:

Kohteena Maailma: Makumatka Saimaalla – lähiruokaa ja järvimaisemia
Matkakuumme.net: Sahanlahti on Saimaan Riviera

Kesällä lomasesongin aikaan on ruokaa ja teematapahtumia tarjolla myös Sahanlahden Rantamakasiinissa. Emme päässeet sitä tällä kertaa testaamaan, mutta siellä voi nauttia burgeria ja muuta grilliruokaa vähän rennommassa ympäristössä.

 

 

 

Lue myös nämä

9 comments

JuhaM 1.9.2017 at 22:33

Jälleen mielenkiintoinen blogi, kiitos!

Sen verran, että ”norjalaisella pussikirjolohella” tarkoitettaneen tässä ”norjalaista pussilohta”. Suomessa kirjolohi tulee useimmiten suomesta, ja on erinomainen talouskala niin maun kuin ekologisuudenkin puolesta:
https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedotteet/Kotimainen-kirjolohi-vihrealle-listalle-WWF-n-Kuluttajan-kalaoppaassa-1989.a

Reply
JuhaM 1.9.2017 at 22:46

Eli koska lohi on uhanalainen, ja kirjolohi taas on ympäristöystävällinen kasvattaa suomessa, niin kirjolohi onkin itseasiassa yleensä sekä tuoreempi että ekologisempi valinta lautaselle. Toki myös suomalaiset valkolihaiset kalat kuten tässä.

Reply
Kaisa 4.9.2017 at 23:32

Kiitos huomiosta, tosi hyvä pointti! Hienoa että nostit eron esiin sillä sitä ei välttämättä mun lisäksi kaikki muutkaan ole tiedostanut. Ja täytyy myös myöntää, että unohdin mitä tuo valkolihainen korvaava kala oli, vaikka tarjoilija sen mainitsikin… nämä ei jotenkin jää mieleen!

Reply
Teija / Lähdetään taas 3.9.2017 at 14:26

Kuulostaapa hyvältä! Voi kun tämä lähiruoka- ja sesonkiajatgelu tulisi Suomeen pysyväksi, arkipäiväiseksi asiaksi. Vähintäänkin hyvältä näyttää, kun se on tällä hetkellä niin puhuttu aihe.

Reply
Kaisa 4.9.2017 at 23:37

Toivon samaa! Satokausikalenteri ja muu sesonkireseptit on ainakin näkyvissä ja se on tosi hyvä. Ostan Reko-lähiruokapiirin kautta aina sillon tällöin ja nyt juuri on paljon valikoimaa ja kesän satoa tarjolla.

Kiitos kommentista 🙂

Reply
Anna | Muuttolintu.com 6.9.2017 at 06:34

Herkullisella lähiruoalla saa aina tämän tytön sydämen valloitettua, ja vielä noissa maisemissa, kyllä kelpais! Uskon, että lähiruokatrendi ei ole mikään trendi vaan tullut jäädäkseen. Toivotaan ainakin 🙂

Reply
Kaisa 9.9.2017 at 09:24

Joo toivotaan todellakin näin! Tietysti aina haetaan niitä eksoottisia uusiakin makuelämyksiä mutta samalla halutaan myös tietää mitä syödään ja mistä se tulee.
Kiitos kommentista 🙂

Reply
Kohteena maailma / Rami 9.9.2017 at 10:43

Tuo Sahanlahti on kyllä oiva ruokapaikka! Tykkään, kun lounaskin syödään rauhallisesti useamman ruokalajin kera kauniisti aseteltuna ja lapsetkin huomioidsan kauniilla terveellisillä annoksilla. Takuuvarma paikka kauniiden maisemien keskellä.

Reply
Pia / Lyhyenä hetkenä 9.9.2017 at 19:49

Lähiruokaa ja luomua tarjoavia ravintoloita on pakko arvostaa! Vaikka olen Puumalassa käynyt kymmeniä kertoja, Sahanlahti on jäänyt täysin tuntemattomaksi suuruudeksi. Laitetaan korvan taakse ensi kesää varten!

Reply

Leave a Comment