Pamirin valtatiellä Bulunkulista Murgabiin

Yhteistyössä Matkatoimisto Traveller Oy

 

<< Lue edellinen etappi Langar – Bulunkul

 

Tänään on matkamme viimeinen päivä Tadžikistanin puolella, huomenna ylitetään raja Kirgisiaan. Ajamme koko päivän korkealla Pamirin valtatiellä, joka on iloksemme päällystetty, joskin silti kovin kuoppainen ja huonokuntoinen. Osia tiestä on vuosien saatossa korjailtu, osin se on edelleen alkuperäisessä vuoden 1934 kunnossaan. Tie kulkee täällä Kirgisian rajan tuntumassa korkeimmillaan eikä korkeusmittari putoa koko päivänä alle 3 900 metrin. Parhaimmillaan käydään 4 200 metrissä. Lämmintä on kymmenisen astetta.

 

 

Kirgisian läheisyys näkyy muutenkin jo selvästi. Ihmisten kasvonpiirteet ja vaatetus muuttuvat lähemmäksi mielikuvaani Keski-Aasian paimentolaisista. Kirgisialaiset miehet on erityisen helppo erottaa tadžikkimiehistä erikoisten korkeiden hattujensa ansiosta. Samoin näillä seuduilla alkaa ensimmäistä kertaa näkyä aiempaa suuremmassa määrin paimentolaisten jurttia, ja monessa paikassa on seinällä kaksi kelloa vierekkäin: toinen näyttää Tadžikistanin aikaa ja toinen Kirgisian (maiden välillä on tunnin aikaero).

 

Kuva: w0zny CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 

Matkalla Bulunkulista Murgabiin pysähdymme muun muassa käsittämättömän kirkkaalla pyhällä Ak Balyk -lammella. Se miksi se on pyhä, ei ihan selviä meille, mutta yleensä lampi on kuulemma täynnä kirkkaanvalkoisia kaloja. Nyt ei näy ensimmäistäkään, onkohan kalojen olemassaolo ihan totta vai legendaa?

 

 

Jaa, mutta ehkä tässä taustalla tosiaan on jotain mystistä, sillä seuraavana päivänä, kun ajamme Murgabista poispäin kohti Kirgisian rajaa, selviää että tasankoa, joka levittäytyy heti Murgabin kaupungin ulkopuolella pidetään hyvin salaperäisenä ja outona alueena, paikallisena Area 51:nä. Jossain täällä tasankoa ympäröivillä vuorilla on kuulemma venäläisten salainen sotilastukikohta, jossa tehdään huippusalaisia kokeita. Alueella on nähty niin ufoja kuin koettu muitakin paranormaaleja ilmiöitä. On kuulemma esimerkiksi ihan yleistä, että alueella otetut kuvat häviävät kameroista! Ooh ja vau! Ja miksei mulle kerrottu tästä aikaisemmin, olisin ehdottomasti tullut tänne telttaan yöpymään ja ufoja bongailemaan!

 

Ufovuoret (onneksi tämä kuva ei hävinnyt mun kamerasta!)

Eikö näytäkin salamyhkäiseltä?

 

Murgabin kaupungissa päivän kohokohta on paikalliset konttimarkkinat, joilla suurin osa myyjistä tuntuu olevan kirgiisejä. Myynnissä on vaikka mitä niistä korkeista hatuista elintarvikkeisiin – ja tietysti täällä on myös yksi kontillinen tuttua vihreää kultaa, vesimeloneja. Parasta antia on kuitenkin vain katsella ihmisiä ja markkinahumua.

 

 

Kaikki meistä odottavat tänään majoitukselta paljon. Viimeiset kolme yötä (Yamgissa, Langarissa ja Bulunkulissa) on nukuttu lattialla, peseytymismahdollisuudet on olleet välttäviä tai olemattomia ja kännykät ja kamerat kaipaavat virtaa eikä wifikään olisi pitkästä aikaa pahitteeksi. Kun sitten lopulta pääsemme hotelliimme (nimitys ”hotelli” sai meidät ehkä odottamaan liikoja) Murgabissa on meille varatut huoneet annettu aiemmin tulleelle seurueelle ja käy ilmi ettei luvattua wifiäkään löydy. Meille löytyy lopulta toiset huoneet, mutta minä häviän huonelotossa ja saan vessattoman. Käytävällä sijaitsevista jaetuista suihkuista tulee vain kylmää vettä. Generaattorin tuottamalla sähköllä saa sentään laitteet ladattua huomista matkapäivää varten. Luksus saa siis edelleen odottaa ja sometauko jatkua.

 

Huomenna ylitetään raja ja ajetaan Murgabin keskustasta 223 km Sary-Tashiin, Kirgisiaan

 

 

>> Seuraavaksi: Rajanylitys Kirgisiaan!

 

Lue myös edelliset jutut Pamirin valtatieltä:
>> Nyt mennään mukavuusalueen ulkopuolelle!
>> Lähtö Pamirin valtatielle: ensimmäinen etappi Dushanbesta Kalai-Khumbiin
>> Kalai-Khumbista Khorogiin
>> Khorogista Yamgiin
>> Yamgista Langariin
>> Langarista Bulunkuliin

 

Matkustin yhteistyössä Matkatoimisto Travellerin kanssa. Jos kiinnostuit matkasta, löydät Travellerin Keski-Aasian tulevan matkatarjonnan täältä. Tadzikistanin maapalvelut järjesti Mountain Adventure Travel Tajikistan.

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *