Leppoisa pyöräretki Katalonian viinialueilla

Yhteistyössä Catalan Tourist Board /
Experience Catalunya

 

Espanjan Terra Alta on viininystävän ehdoton matkakohde! Tämä pieni viinialue, jota myös Katalonian Toscanaksi kutsutaan, sijaitsee Barcelonan, Zaragozan ja Valèncian muodostaman kolmion keskivaiheilla. Viininviljelyn historiasta ja tärkeydestä alueella kertoo paljon esimerkiksi se, että Terra Altan alue koostuu 12 000 asukkaasta 12 pienessä kylässä – mutta viinitarhoja alueella on kaikkiaan 50.

Viiniviljelmiä, kumpuilevia maisemia ja alueen pieniä, kuvauksellisia kyliä voi hyvin kiertää vaikka vuokra-autolla, mutta lähimpää niitä pääsee ihastelemaan pyöräillen. Terra Altan alueella kulkee kaikkiaan 49 kilometriä vanhan junaradan pohjaan rakennettua tasaista pyörätietä, ja reitistä voi valita myös lyhyemmän pätkän leppoisaan päiväretkeen.

Me – ryhmä Katalonian viinimatkailuun tutustuvia bloggaajia – saimme pyörät lainaan paikalliselta viinimatkailuun erikoistuneelta ViOrigenilta pienestä Botin kylästä, ja poljimme sieltä aurinkoisessa säässä läpi viiniviljelyksien noin 7 kilometriä La Fontcaldaan.

 

barcelona katalonia pyöräretki päiväretki viinimatka

Kuva: ViOrigen

 

Matkalla ihailimme reitin molemmin puolin avautuvia näkymiä kauniille viinitarhoille ja oliiviviljelmille. Pysähdyimme myös muun muassa tutkimaan vanhaa juna-asemaa ja ihailemaan Canaletes-joen uomaa. Kaikkein jännintä olivat vanhat rautatietunnelit! Vaikka maasto reitin ympäristössä välillä kumpuilikin, jatkui pyörätie koko ajan mukavan tasaisena poiketen säännöllisin väliajoin sisään kallioon louhittuun tunneliin. Pisin tunneleista oli lähes 800-metrinen!

 

barcelona katalonia pyöräretki päiväretki viinimatka

Kuva: ViOrigen

barcelona katalonia pyöräretki päiväretki viinimatka

barcelona katalonia pyöräretki päiväretki viinimatka

 

Ensimmäiseen tunneliin sukeltaessani ymmärsin, miksi pyöriin oli asennettu erilliset lamput. Tunneleissa on nimittäin säkkipimeää eikä yleensä edes tunnelin toisesta päästä pääse valo yhtään avuksi tuikkimaan. Onneksi kohdalleni ei yhdessäkään tunnelissa sattunut vastaantulijoita!

 

barcelona katalonia pyöräretki päiväretki viinimatka

 

Pyöräretkemme päättyi luonnonkauniiseen La Fontcaldaan, vanhaan pyhiinvaelluskohteeseen, joka on nykypäivänä tunnettu paitsi erikoisista maisemistaan niin myös 28-asteisesta lähdevedestään. Vettä voi juoda (ja sillä on tietysti terveysvaikutuksia :)) ja lähteen ympärille tehdyssä pienessä altaassa liottaa vaikka jalkojaan. Uimaan voi pulahtaa jokeen. Kesäkuukausina täällä on myös paikallista ruokaa tarjoileva ravintola.

 

barcelona katalonia pyöräretki päiväretki viinimatka

Kuva: ViOrigen

 

Retkemme kohokohtana pääsimme maistelemaan paikallisia grenache-rypäleestä valmistettuja valkoviinejä. Alkosta ei näitä viinejä ikävä kyllä löydy, mutta voit lukea lisää niiden ominaisuuksista ViOrigenin sivuilta ja suunnitella sitten vaikka oman reissusi Terra Altaan niitä maistamaan! 🙂

 

barcelona katalonia pyöräretki päiväretki viinimatka

 

Samanlaisen pyöräily- ja viininmaisteluretken (ja paljon muitakin mielenkiintoisia retkiä!) voit varata ViOrigenilta. Terra Altan Greenway- eli pyöräily- ja patikointireiteistä löytyy lisätietoja mm. täältä  ja tietoa kaikista Katalonian pyöräreiteistä esimerkiksi täältä. Alueen viineistä voit lukea lisää vaikkapa tästä linkistä.

Lisää vinkkejä Katalonian viinimatkalle löydät tästä jutustani!

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *