Katuruokaa Pekingissä

Kiina on mitä mielenkiintoisin katuruokakohde, mutta sen herkut eivät ole ihan niin helposti tyrkyllä kuin vaikkapa joissain kaakkois-Aasian suurkaupungeissa. Niinpä on kiva ennakkoon tietää mitä on tarjolla ja mistä sitä löytää, sillä katuruokaa ei todellakaan kannata missata Pekingissä! 

Kiinan suosituimmaksi katuaamiaiseksikin kutsuttu jianbing on tietysti myös pekingiläisten lempparia. Jianbingin kokoaminen lähtee liikkeelle vehnäletun paistolla. Sen jälkeen letulle levitetään paistumaan kananmuna tai kaksi, chilikastiketta, soijakastiketta, seesaminsiemeniä, kevätsipulia, korianteria ja rapea, uppopaistettu taikinalevy. Lettu taitellaan käteväksi paketiksi ja syödään heti – niin, että uppopaistettu taikinalevy rouskuu suussa eikä ehdi vettymään. Tämä on herkullinen aamiainen tai välipala ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen katuherkku!

 

Pekingissä katuruoka ei välttämättä ole kadulla – etsi myös pieniä kioskeja ja luukkuja seinässä ja katso minne paikalliset jonottavat!

 

Suosittua aamiaisruokaa ovat myös uppopaistetut youtiao-leipätikut. Nämä ovat käytännössä ihan kuin churroja, mutta ilman sokeria tai kanelia. Ja siinä missä churrot kastetaan suklaakastikkeeseen, pekingiläiset tykkäävät kastaa leipätikkunsa soijamaitoon!

 

Tällä aamiaisella tarjoiltiin myös possu- ja paksoitäytteisiä baozeja ja tuoretta tofua merileväkastikkeella

 

Vähän lettua paksumpia pehmeitä leipäsiä on saatavilla montaa laatua. Congyoubing on suosittu kevätsipulipannukakku, shouzhuabing taas maustetaan vähän samaan tapaan chilillä ja soijalla kuin jianbing (mutta se on pienempi, paksumpi ja vähän voitaikinamainen), shaobing paistetaan pönttöuunin seinässä ja täytetään lihalla ja säilötyillä kasviksilla, ja roujiamo on kuuluisa possunkyljellä täytetty leipä. Makea versio (ah, tää on niin ihanaa, rapeaa, rasvaista ja makeaa!) on tangyoubing.

 

Shouzhuabingin voi tilata myös haluamallaan lihalla

Tässä paistetaan shaobing-leipiä

Makea tangyoubing on erityisesti muslimialueiden herkku

 

Pekingiläiset ovat erityisen ihastuneita aasin lihaan. Jos haluat päästä koittamaan tätä erikoisuutta, etsi yksi kaupungin monista aasiburgeripaikoista tai esim. Shichahai-puistosta aasinlihalla täytettyjä leipiä myyvä koju.

 

Aasia

 

Juomaksi kadulta voi napata Lao Beijing Suannai -jugurttijuoman kauniissa posliinipurkissa. Hinta vaihtelee sen mukaan juotko juoman heti ja jätät purkin kierrätykseen vai otatko sen mukaan – mutta muutamaa yuania enempää se ei kuitenkaan ole!

 

 

Lihavartaat ovat suosittua katuruokaa kaikkialla Kiinassa. Chuan’r -nimellä kutsutaan periaatteessa mitä vaan lihaa sisältäviä vartaita, mutta ainakin Pekingissä vartaissa on yleisimmin lammasta.

 

 

Makeannälkään ja naposteltavaksi pekingiläiset ostavat yleisimmin katukojusta bing tanghulun eli sokerilla glaseerattuja orapihlajanmarjoja tikussa. Jos kirpeät ja kovat orapihlajanmarjat eivät innosta, on näiden vartaiden myyjillä usein tarjolla muitakin hedelmiä tikuissa.

 

 

Kannattaa siis rohkeasti maistella Pekingin katukeittiön antimia. Elekielelläkin tai edellisen asiakkaan annosta osoittamalla saa yleensä tilattua haluamansa – tai jos se onkin jotain muuta kuin tarkoitit, maista silti ja voit yllättyä iloisesti! 😀

PS. Lue kaikki Pekingin juttuni löydät täältä!

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa Mutkia Matkassa -blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *