Tampereen paras burgeri

Jihuu, Tampereen parhaat burgerit on taas valittu!

Viime vuonna kirjoitin tämän jutun ensimmäisen version sen jälkeen kun Aamulehden äänestyksessä Tampereen parhaaksi hampurilaiseksi oli valittu Ohana Grillen burgeri. Maistelimme työkavereiden kanssa silloin myös samaisessa äänestyksessä yllätyksellisesti yleisön suosikiksi nousseen Kekkosentien Nesteen vegeburgerit sekä jokerikorttina The Bullin lounasburgerit. Tänä keväänä tamperelaiset valitsivat Ohanan uudelleen parhaaksi hampurilaispaikaksi, ja nyt myös The Bull pääsi listalle kahden uuden tulokkaan kanssa.

Tässä siis viisi tamperelaisten lemppariburgeria:

 

OHANA GRILLE

Kauppahallin keskikäytävän pieni liiketila on lounasaikaan viimeistä paikkaa myöten täynnä ja tiskille on koko ajan jonoa. Ruokaa saadaan keittiöstä kuitenkin nopeaan tahtiin nälkäisten lounastajien ahmittavaksi, joten paikkojakin riittää kaikille kun syöjät vaihtuvat tiuhaan.

Ohana Grillen ruokalista ei ole pitkä: perusburgerin lisäksi tarjolla on mm. vegeburgeri, lammasburgeri ja Korean Fried Chicken -burgeri. Valitsemme Ohanan nimikkoburgerit ja valkosipuli-parmesaaniranskalaiset. Burgerissa on paksu, mehevä jauhelihapihvi, cheddaria, itse tehtyä ketsuppia, majoneesia, salaattia, paistettua sipulia ja oman Ohana Lei’Pomon sämpylä. Ranskalaiset saattavat olla testikierroksen parhaat: rapeat ja suolaiset ja valkosipuli ja parmesaani todellakin maistuvat niissä. Ei tarvi edes ketsuppia!

 

 

NAUGHTY BRGR

 

Top Chef -voittaja Akseli Herlevin Naughty Brgr laajensi Helsingistä Tampereelle viime vuonna. Heti ehtiessäni kävin maistamassa paikan lounasburgerin ja pippuriranet. Eniten keskustelua netissä on herättänyt Naughty Brgrin briossisämpylä: osan mielestä se on liian pehmeä ja vettyy nopeasti, mutta itse tykkään kyllä paljon enemmän pehmeästä kuin kuivasta hampurilaissämpylästä.

Hampurilainen on perushyvä ja ranskalaiset omaperäiset. Perunat eivät ole nimittäin niitä perinteisiä tikkuja vaan leveitä suikaleita – ja sehän sopii minulle, sitä enemmän niillä saa kauhottua dippiä!

Perushampurilaiset ja -perunat eivät ehkä kuitenkaan saisi minua palaamaan Naughtyyn kun Tampereella on niin monta muutakin loistavaa hampurilaispaikkaa, mutta sen sijaan tekee kyllä mieli mennä toiste koittamaan listan erikoisuuksia kuten pimped friesia tai friteerattua mac n cheeseä. Pisteitä myös ekstrakastikkeista, joilla voi hampurilaistaan maustaa, tosin suurin osa niistä on erilaisia hot sauce ja chili sauce -variaatioita.

 

 

FRIENDS & BRGRS

 

Ensinnäkin, miksi hampurilaisia pitää nykyään kutsua brgreiksi?? Aarrgh!! No mutta asiaan. Friends & brgrs on pietarsaarelaisten ystävysten vuonna 2014 perustama gourmet-pikaruokaravintola, joka löytyy tätä nykyä Pietarsaaren ja Tampereen lisäksi Helsingistä, Vaasasta, Oulusta ja Kööpenhaminasta.

Friends & brgrsista on tullut yksi mun lempihampurilaispaikoista monestakin syystä. Ensinnäkin tietysti burgerit ja ranskalaiset on todella hyviä ja erityisesti paikan dipit on AIVAN MAAGISIA! Myös sijainti on Tampereen keskeisimpiä (Keskustorin laidalla), eli ravintola sattuu ”ihan vahingossa” matkan varrelle eikä sinne tarvitse erikseen suunnitella menemistä. Tämä on myös paikoista tilavin, joten istumapaikkaa ei tarvitse jonottaa. Ja kun vielä limsaakin saa santsata ja palvelu on nopeaa (siitä huolimatta että hampurilainen tehdään aina tilauksesta), niin iso nam!

 

 

THE BULL

 

Ohanan tapaan Bull saa bonuspisteitä paikallisuudesta – näitä burgereita pääset maistamaan vain ja ainoastaan meillä Tampereella! Listalta löytyy melkein 30 erilaista burgeria ja lisäksi muun muassa hodareita. Arvostelut paikasta ja eritoten ruuasta tuntuvat jakautuvan kahtia: toiset kehuvat hampurilaisia jopa maailman parhaiksi, toiset väittävät kuiviksi ja mauttomiksi. Se on ainakin selvä, että Bullin hampurilaiset ovat selvästi muita tässä mainittuja ravintoloita kalliimpia (hampurilaiset 14,50-18,50 euroa).

Lounasaikaan tarjolla on onneksi muutaman päivittäin vaihtuvan burgerin valikoima halvempaan hintaan (lounasburgereiden pihvit ovat 150-grammaisia, kun taas normaalihintaisiin hamppareihin kuuluu aina 250 gramman pihvi). Valitsin lounaslistalta mango-BBQ-burgerin ranskalaisilla. Burgeri ei todellakaan sisältänyt mitään muuta kuin nuo mainitut aineet (pihvi, mangonpaloja, BBQ-kastiketta ja yksi salaatinlehti), mutta se yllätti silti maukkaudellaan. Kastike ja mango toivat sopivasti kosteutta ja lautasella tarjoiltiin lisäksi erikseen punasipulia, miniluumutomaattia ja coctailkurkkuja, ilmeisesti optioina oman valinnan mukaan hampurilaisen sisään laitettavaksi. Pöydissä on vielä tarjolla ketsupin ja sinapin lisäksi majoneesia ja sivupöydällä muun muassa kuivattua sipulia ja erilaisia kuivia mausteseoksia. Itse asiassa tykkäsin paljon tästä tavasta tarjoilla burgeri suhteellisen simppelinä ja mahdollisuudesta lisätä itse esim. haluamansa määrä majoneesia.

Bullin ranskalaiset oli myös tosi hyvät ja rapeat, plussaa myös ranskalaisten kanssa tulleesta maistuvasta dipistä. Miinusta tulee oikeastaan vain kuivahkosta sämpylästä.

 

 

KEKKOSENTIEN NESTE

Tämä huoltoasema (!) on legenda Tampereen pikaruokavegaanien keskuudessa. Itsekin kasvispainotteista ruokaa suosivana (toisin kuin tästä postauksesta voisi päätellä, hahhah) se oli siis pakko testata.

Lounaskaverini tilasivat Vegan Warriorit, itse maistoin Vegan X -kerroshampurilaista. Vegan Warrioriin kuuluu mm. paistettua tofua ja tsatsikia, Vegan X:ssä taas on kahden soijapihvin kerroshampurilainen. Molemmat hampurilaiset olivat perushyviä, mutta eivät varsinaisesti räjäyttäneet tajuntaa. Työkaverit kehuivat Vegan Warriorin tsatsikia sekä tofukimpaletta (oli kuulemma hyvin maustettu), mutta vähän runsaamminkin täytteitä olisi kuulemma voinut olla. Omaan kerrosburgeriini olisin myös kaivannut lisää mehevyyttä ja makua ja synnin tuntua (eli lähinnä majoneesilla lotrausta). On pakko sanoa, että teen itse kotona paremmat vegeburgerit esim. Hälsans Kökin soijapihveistä tai HoviRuoan mustapapupihveistä.

 

 

Mikä Tampereen hampurilaisista on sinun lempparisi?

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa Mutkia Matkassa -blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *