10 vinkkiä halpojen lentojen metsästykseen

Halvat lennot

Kuva: NY nyphotographic.com, CC BY-SA 3.0

 

Miten löytää halvat lennot? Siinä ehkä yksi googlatuimpia ja yleisimpiä matkustamiseen liittyviä kysymyksiä. Lentojen hinnat ovat tippuneet kautta linjan muutaman viime vuoden aikana ja nykyään melkein kohteeseen kuin kohteeseen on tarjolla edullisia lentoja kun vain tietää mistä ja koska etsiä.

Kokosin 10 vinkkiä halpojen lentojen metsästykseen – ja niiden lisäksi kerron jutun lopussa miten halvalla minä lennän tänä keväänä Pekingiin, Nizzaan ja Bangkokiin ja mistä nuo halvat hinnat löytyivät!

 

VINKKI 1: KÄYTÄ HAKUKONEITA

 

Lentoja kannattaa alkaa etsimään erilaisilta hakusivustoilta. Oma lempparini tällä hetkellä on Skyscanner. Hakukone etsii sinulle kaikki mahdolliset vaihtoehdot, yhdistelmät ja hinnat, joilla valitsemaasi kohteeseen on valitseminasi päivinä (vertaile myös vaihtoehtoisia päiviä!) mahdollista lentää. Näet vaihtoehdoista hyvin esimerkiksi mihin hintaan kohteeseesi on tarjolla suoria lentoja tai minkä lentokenttien kautta on mahdollista vaihtaa konetta. Kun olet löytänyt haluamasi lennot, voit siirtyä varaamaan ne sille sivulle, josta hakukone on löytänyt edullisimman hinnan. Itse käyn aina tässä vaiheessa myös katsomassa samoja lentoja suoraan lentoyhtiön sivuilla – ja myös varaan ne suoraan lentoyhtiöltä jos hinta on sama tai vain aavistuksen kalliimpi. Miksi? Koska kaikissa mahdollisissa muutosasioissa, kanta-asiakkuuteen liittyvissä asioissa ym. on helpompi ja halvempi asioida suoraan lentoyhtiön kanssa. Olen esimerkiksi ollut lähiaikoina muutaman kerran tilanteessa, jossa harkitsin lennon muuttamista ja tällöin olisin joutunut maksamaan paitsi muutoskulut lentoyhtiölle niin myös matkatoimiston omat muutoskulut ellen olisi varannut lentoja suoraan lentoyhtiöltä. Lentoyhtiöiden omilla sivuilla näet kätevästi myös hintakalenterit ja saatat huomata, että muuttamalla matkustusaikaa vaikka vain yhdellä päivällä saatkin lennot paljon halvemmalla.

 

VINKKI 2: JOUSTA

 

Ole valmis joustamaan aikatauluissa. Suosituimmille päiville, loma-ajoille ja high seasoneille ei löydy halpoja lentoja. Piste. Ne halvimmat lennot saattavat myös lähteä aikaisin aamulla, keskellä yötä tai niihin saattaa sisältyä pitkä vaihtoaika – jos pystyt joustamaan niin säästät. Joskus, esimerkiksi lyhyemmällä lomalla, on tietysti järkevämpää maksaa lennoista vähän enemmän ja saada pidempi aika kohteessa kuin käyttää aika odotteluun välilaskukentällä tai lentää muuten ihan kummallisina vuorokaudenaikoina.

 

Kuva: Max Pixel CC0

 

VINKKI 3: VÄLILASKEUDU

 

Aina kannattaa punnita tarkasti haluaako säästää aikaa, rahaa vai hermoja. Jos säästetty raha on sinulle tärkeämpää kuin säästetty aika, ole valmis yhteen tai useampaan välilaskuun. Yritän itse välttää useampaa kuin yhtä välilaskua viimeiseen asti, koska etenkin pitkillä lennoilla ne ovat täyttä tuskaa (viime syksyn reissulla Indonesiaan lensin reitin Helsinki – Lontoo – Hongkong – Bali koska sain halvalla, mutta vannoin sen jälkeen että ei enää koskaan). Toisaalta, joskus pitkä välilasku on melkein kuin kaksi lomaa yhden hinnalla. Itse esimerkiksi varasin tarkoituksella vuorokauden mittaisen välilaskun Dohassa, Qatarissa, matkalla kotiin Malediiveilta. Lue täältä mitä kaikkea Dohassa ehti vuorokaudessa tehdä.

 

VINKKI 4: MATKUSTA KÄSIMATKATAVAROILLA

 

Harkitse matkustamista käsimatkatavaroilla. Paitsi että säästät monilla lennoilla erillisen matkatavaramaksun, selviät nopeammin lähtöselvityksessä ja kentältä pois. Välilaskullisissa lennoissa on aina myös se riski, että ruumassa kulkeva matkatavara ei ehdi jatkolennolle mukaan tai hukkuu matkalla muuten vaan, käsimatkatavarat taas kulkevat aina mukanasi.

 

VINKKI 5: OSTA AJOISSA JA TIISTAINA

 

Perinteisesti on sanottu, että lennot kannattaa ostaa hyvissä ajoin, jopa useita kuukausia etukäteen. Uusimmat aiheesta näkemäni tilastot sanovat, että paras aika ostaa liput on 56-47 päivää etukäteen. Liian ajoissakaan ei siis kannata olla!

Sanotaan myös, että lennot kannattaisi ostaa tiistaina, jolloin kuuleman mukaan lipputiedot päivittyvät varausjärjestelmiin ja hakukoneisiin. Halvimmat päivät lentää taas ovat joidenkin lähteiden mukaan tiistai, keskiviikko ja lauantai.

 

Halvat lennot lähtöportti

Kuva: Vladimir Yaitskiy [CC BY-SA 2.0]

 

VINKKI 6: LIITY KANTA-ASIAKKAAKSI

 

Liity lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmiin. Ne ovat ilmaisia ja vaikket koskaan keräisi tarvittavaa määrää pisteitä ilmaisiin lentoihin tai tasokorttiin, voit käyttää pieniäkin määriä pisteitä osana seuraavien lentojen maksua, pääset ensimmäisenä varaamaan kanta-asiakashintaisia tarjouslentoja jne.

 

VINKKI 7: TYKKÄÄ FACEBOOKISSA

 

Seuraa lentoyhtiöitä myös esim. facebookissa, niin bongaat tarjoukset heti. Myös Lentodiilit-sivu kannattaa pistää seurantaan, sitä kautta olen itse huomannut mm. SASin torstaitarjoukset ja ostannut lennot Hongkongiin ja Pekingiin (ks. lisää jutun lopusta).

 

Miten löytää halvat lennot

Kuva: Pexels CC0

 

VINKKI 8: TARJOUSKAMPANJAT

 

Muista tarjouskampanjat ja käytä niitä hyödyksesi. Esimerkiksi joka vuosi tammikuussa kaikilla lentoyhtiöillä on tarjouksia vaihtelevin ehdoin. Ehdottomasti parhaat ja laajimmat tarjoukset oli tänä vuonna mielestäni Qatar Airwaysillä (minäkin tein niistä heräteostoja – kurkkaapa taas jutun loppuun), Finnairillakin oli ihan ok hintoja suorille lennoille, ja Turkish Airwaysiltä sai Matkamessuviikonlopun ajan lentoja Istanbuliin 99 eurolla. Muulloinkin, ympäri vuoden, kannattaa pitää silmällä kampanjoita. Seuraavaksi on tulossa varmasti viime vuosien tapaan esim. kesähintakampanjoita toukokuussa.

 

VINKKI 9: ÄLÄ MAKSA TURHASTA

 

Älä maksa lisäpalveluista kuten vakuutuksista (sinullahan on joka tapauksessa henkilökohtainen matkavakuutus kunnossa, eikö olekin?!) tai istumapaikan varauksesta.

 

VINKKI 10: SELAA SALAA

 

Jos olet etsinyt jo useamman päivän tai vaikka viikonkin ajan lentoja tiettyyn kohteeseen tietyille päiville, koita välillä tehdä haku selaimen incognito-tilassa. Tällöin hakukone ei muista vanhoja hakujasi eivätkä ne vaikuta hakutulosten hintaan. Joskus myös mobiiliselaimella on mahdollista saada eri hintoja kuin pöytäkoneella.

 

***

 

Minä en ole mikään varsinainen budjettimatkailija tai reppureissaaja (lue juttuni siitä miksi en tykkää yöpyä hosteillessa) enkä laske reissussa kovin tarkkaan esim. elämyksiin tai ruokaan kuluttamaani rahaa. Hotellin ei tarvitse olla luksusta, mutta maksan mieluusti extraa mm. hyvästä sijainnista (täältä löydät vinkkini täydellisen hotellin varaamiseen). – Koska lennot ovat yleensä aina suurimpia yksittäisiä kulueriä, on helpointa säästää niissä!

Tämän kevään matkojen suhteen sanoisin onnistuneeni aika hyvin ja löytäneeni aika timanttisia tarjouksia! Vai mitä sanotte näistä tulevista reissuistani:

Helmikuussa lennän viikoksi Pekingiin: lennot ostin SASilta hintaan 280 euroa. SASilla on ollut nyt jo ainakin vuoden verran silloin tällöin ”torstaitarjouksia” eli alle 300 eurolla lentoja Pekingiin, Shanghaihin, Hongkongiin ja Tokioon (Tukholman, Kööpenhaminan tai Oslon kautta). Jujuna tässä on se, että lennot ovat varattavissa vain yhden torstaipäivän ajan, eli päätös on tehtävä nopeasti. Mikä ei ole matkojen suhteen koskaan ollut minulle ongelma! 😀

 

Peking

Peking vei sydämeni jo yli kymmenen vuotta sitten ja palaan sinne aina uudestaan!

 

Maaliskuussa vietän viikonlopun Nizzassa: (suorat) lennot sain Norwegianin marraskuisesta Black Friday -kampanjan alesta hintaan 38 euroa. Lentoja oli tähän hintaan tuolloin tarjolla useampaankin Euroopan kohteeseen ja melkein sekosin hamstraamaan niitä enemmänkin. Mutta lopulta en saanut alkuvuoden kalenteriin mahtumaan muiden matkojen (ja muun elämän) lisäksi kuin yhden viikonlopun Nizzassa.

 

Nizza

Nizza on minulle yhtä kuin hyvää ruokaa, Välimeren aurinkoa ja ihania värejä!

 

Toukokuussa pääsen muutaman vuoden tauon jälkeen minulle rakkaaseen Bangkokiin: lennot ostin tammikuun tarjouskampanjasta Qatar Airwaysiltä Dohan kautta hintaan 360 euroa.

 

Bangkok on minulle kuin toinen kotikaupunki

 

Ja kun otin huomioon jo kaikkia lentoja ostessani, että kaikissa näissä kaupungeissa on löydettävissä myös edullisia (mutta hyvätasoisia) hotelleja, niin keväästähän on tulossa silkkaa säästämisen juhlaa!

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa Mutkia Matkassa -blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *