Home Yleinen Virtuaalimatkailu – uusi tapa matkustaa?

Virtuaalimatkailu – uusi tapa matkustaa?

written by Kaisa 22.1.2017

 

matkamessut_virtuaalimatka_finnair_web

Finnairin osastolla pääsi Matkamessujen hulinasta lentokoneeseen.

 

Yksi asia oli muuttunut Matkamessuilla viime vuoteen verrattuna. Tämän vuoden messuilla puhuttiin virtuaalimatkailusta ja monilla osastoilla pääsi kokeilemaan virtuaalilaseja.

Itse kokeilin virtual reality -matkaa Hyvinkäälle! Lentelin lasit päässä katsomassa lintuperspektiivistä miltä näyttää uudet palvelut Sveitsin laskettelukeskuksella Hyvinkäällä. Hienolta näytti, mutta minulle tuli vähän paha olo. Tuntui samalta kuin lievä matkapahoinvointi joskus autossa.

Messujen ohjelmalavalla radiojuontaja Jaajo Linnonmaa kertoi uudesta Virtual Traveller -applikaatiostaan, jolla pääsee matkustamaan eri puolille maailmaa liikkumatta fyysisesti mihinkään.

Hän näkee virtuaalimatkailulla monenlaisia mahdollisuuksia. Kännykkäsovelluksella pääsee nojatuolimatkalle katsomaan 360 asteen kameralla kuvattuja videoita ympäri maailmaa. Tämä matkustustapa sopii niille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty matkustamaan itse, eivät ehdi matkustamaan tai kenelle tahansa, joka haluaa vain fiilistellä hienoja ja vaikeasti saavutettavia paikkoja.

Jaajo kertoi, että monen mielestä virtuaalimatkailu tuntuu yksinäiseltä. Kun laittaa lasit päähän ja pölähtää vuoren huipulle katsomaan upea maisemaa, tuntuu että on vuorella yksin. Yksi ratkaisu tähän on matkaopas.  Opas voi olla vaikkapa kiipeilijä Veikka Gustafsson, joka selittää tarkemmin paikasta ja sen ominaispiirteistä.

Idea oppaasta kuulostaa jo vähän samalta kuin television matkaohjelmat. Ero on siinä, että tunnen itse olevani paikalla ja juontaja/toimittaja/opas kertoo tarinaa pelkästään minulle.

Jään miettimään, että voisiko perinteistä liikkumista vaativaa matkailua korvata kiireisessä elämäntahdissamme virtuaalimatkailulla? Voisiko tarve lentomatkustamiseen oikeasti vähentyä virtuaalimatkailun avulla? Ja samalla vähentyisivät lentämisestä syntyvät päästöt.

 

matkamessut_jaajo_web

Jaajo esittelee Virtual Traveller -kännykkäsovellusta. Takana näytöllä näkyy sovelluksesta löytyvä video Lapista.

 

Edellisen päivän Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessa maantieteen professori Jaakko Saarinen kiteytti osuvasti kestävän matkailun ristiriidan. Kestävä matkailu on nostettu tärkeäksi tavoitteeksi jopa YK:n tasolla. Toimenpiteet tehdään matkakohteissa, vaikka suurin vaikutus on lentoliikenteestä syntyvillä päästöillä.

Seychellien matkailun kestävyyttä koskevan tutkimuksen mukaan lento saarille ja takaisin muodostaa keskimäärin 97 prosenttia matkan ekologisesta jalanjäljestä. Niinpä Seychelleillä vain kolmeen prosenttiin voidaan vaikuttaa kohdealueen kestävän matkailun malleilla. – Jaakko Saarinen

Lento­liikenteen päästöt ovat lähes kaksinkertaistuneet vuodesta 1990. Jotain tarttis siis tehdä lentojen päästöjen vähentämiseksi. Muuten tuntuu turhalta näpertää pelkästään matkakohteiden kestävyyden edistämiseksi.

 

matkamessut_virtuaalimatka_hyvinkää_kaisa_web

Minä olen päässyt virtuaalilasit päässä Hyvinkäälle.

 

Mutta mutta… Virtuaalimatkailulla on monia sovellusmahdollisuuksia. Yksi niistä on matkakohteiden markkinointi. Aivan kuten messuständeilläkin sitä on käytetty: messuilla pääsi katsomaan miltä kohteet näyttävät paikan päältä kuvattuina.

Kun tuntematon matkakohde lisää upean videon virtuaalimatkailuun suunnattuun sovellukseen, se voi saada houkuteltua uusia kiinnostuneita asiakkaita tulemaan paikan päälle. Ja lisätä matkailua.

Erilaiset turisti-infot voivat käyttää sitä myös retkivaihtoehtojen esittelyyn. Suomen eksoottiset talviaktiviteetit voivat joskus olla vähän pelottavia tai hämmentäviä muualta tuleville. Kuinka pimeää ja hiljaista Suomessa oikeasti on? Millaista on moottorikelkkailu, saunominen tai avantouinti? Virtuaalimatka voi selventää mikä on näiden aktiviteettien hienous. Ja innostaa ostamaan matkan vaikka tuntemattomaan syrjäiseen kolkkaan kuten Kainuuseen.

Eli ehkä virtuaalimatkailu on ensisijaisesti kuitenkin markkinointiväline. Se herättää mielenkiinnon kuten television luonto- tai matkaohjelmat.

Matkustaminen on minulle ja varmasti monelle muullekin erityisesti uusien elämyksen etsimistä. Siihen kuuluu paikallisten ihmisten tapaaminen, ruokien maistaminen, sään kokeminen ja muu tavallisen elämän havainnointi mikä ainakin nykyisillä virtuaalimatkailun välineillä on mahdotonta.

Ehkä myöhemmin saamme muitakin aisteja käyttöön virtuaalimatkailuun. Siihen asti en pysty pitämään virtuaalimatkailua varteenotettavana haastajana perinteiselle matkailulle. Todella harmi, sillä toivoisin siitä lentopäästöjen vähentäjää.  Mutta siihen meidän pitää löytää muita keinoja.

 

matkamessut_kaisa_blogipaviljoki_web

Blogipaviljonki tarjosi paikan keskusteluille ja nojatuolimatkoille. Rekvisiittana on perinteisesti matkalaukkuja ja painettuja opaskirjoja.

 

Kuten matkailussa myös Matkamessuilla parasta olivat kohtaamiset ihmisten kanssa. Olin lauantaina matkabloggaajien osastolla Blogipaviljongissa. Tapasin siellä sekä muita bloggaajia että messukavijöitä. Levitimme  yhdessä blogien ilosanomaa ja keskustelimme matkailusta. Sain kuulla kivoja ja koskettaviakin matkakertomuksia sekä itselleni uusia vinkkejä.

Kun tavallisesti keskustelu matkailusta ja bloggaamisesta tapahtuu verkossa, on todella mukavaa nähdä ihmisiä oikeasti livenä!

 

matkamessut_arman_blogipaviljonki

Arman poikkesi myös Blogipaviljongissa ja sai lauman bloggaajia seurakseen.

 

Kiitos kaikille Blogipaviljongin ja Travel Bloggers Give Back -hyväntekeväisyystempaukseen osallistuneille! Samoin kiitos kaikille tapaamillemme ihmisille antoisista keskusteluista. Niistä saa taas uutta virtaa uuteen blogivuoteen!

Lue myös nämä

36 comments

Kati / Lähinnä Kauempana 22.1.2017 at 19:45

Ihan saman huomasin, että monella osastolla oli VR-teema. Kävin kokeilemassa virtuaalimatkailua vain Aurinkomatkojen ständillä, mikä oli minulle elämäni toinen kosketus virtuaalitodellisuuteen. Minusta juuri näin matkakohteiden esittelyyn VR toimii hyvin, tosin toivoisin korkealaatuisemman videon. Tuli mieleen, että milloinkahan tulee eka virtuaalinen matkablogi? Ois aika siistiä!

Reply
Kaisa 22.1.2017 at 19:56

Virtuaalinen matkablogi – wau mikä idea! Vois ottaa haasteen vastaan porukalla! Tai ainakin sitten kun 360-kameroiden hinnat vielä vähän laskee 🙂

Mutta jos ymmärsin oikein niin sinne Jaajon appsiin voi kai kuka vaan tarjota omia videoitaan?!

Reply
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 22.1.2017 at 20:59

Tää virtuaalimatkailu oli kyllä aika jännä juttu, huomasin kanssa eron aikaisempiin vuosiin – ei tällaisia aikaisemmin ollut. Saatiin joltain pisteeltä virtuaalilasit kotiin, niin voidaan sovelluksen, puhelimen ja lasien avulla katsella ympäri maapalloa. Hauska oli, kun juuri pari viikkoa sitten harmittelin, kun ei noita laseja ollut. Nyt asia on korjattu.

Niinkuin totesitkin jo, niin ei noi kyllä varmasti oikeaa matkailua vähennä millään tavalla, mutta loistava lisämauste kohteiden markkinointiin ja matkustuskuumeen nostattamiseen!

Reply
Jenna / With huge passion for life 23.1.2017 at 09:05

Saas nähdä, mille tasolle virtuaalimatkailu oikein yltää. Messuilla virtuaalimatkailu onnistui matkakohteiden markkinoinnissa. En usko, että tämä kuitenkaan vähentää itse matkailua, vaan lähinnä lisää ihmisten uteliaisuutta.

Reply
Maria 23.1.2017 at 12:57

Olen kokeillut useja laseja ja valitettavasti se resoluutio ei vielä päätä huimaa mutta hauskaa hommaa se silti on! Voisin kuvitella, että tälläisellä olisi myös helppo markkinoida sukelluskouluja yms!

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 19:30

Joo sukelluksen ja muiden vastaavien elämysten markkinointiin sopii varmasti hyvin kun pääsee jo vähän maistamaan fiilistä turvallisesti ja helposti 🙂

Reply
Miika / Scenic Road Hunters 23.1.2017 at 13:48

Minun ei tullut kokeiltua messuilla yhtään VR -laitetta mutta muutoin olen kyllä vuosien varrella niitä testannut. On totta, että moni saa siitä pahoinvointia mutta minä saan vielä pahemman olon, kun katson jonkun muun VR -heilumista.

En siis osaa sanoa, miltä nuo näyttivät mutta parhaan tuloksen saa kun se näytetään stereona (eli siis molemmille silmille tuotetaan vähän eri kohdasta oleva kuva…ihan kuten oikeastikin silmät näkevät vähän eri kuvan, koska ovat toisista erillään). Tällä tavalla siihen muodostuu myös syvyysvaikutelma eikä näytä katselevan tv-ruutua.

Vaikka virtuaalimatkustelusta saataisiin hienon näköistä ei siinä tunne silti merituulta kasvoillaan, tai sateen kastelua/tuoksua eikä hiekan murusia varpaissa. Näihin kokemuksiin pitäisi olla sitten jo jotain hermoärsykkeitä ja siinä kohtaa ollaankin jo scifi maailmassa.

Reply
Veera 23.1.2017 at 14:57

Huomasin saman, että tuolla oli aika monella virtuaalimatka tarjolla. Kokeilin itse vain kahta, Lahden mäkijhyppytornia ja Fazerin vierailukeskusta. Tuskin noista matkailun korvaajaksi on, vaan just markkinoinnin avuksi tai ehkä kurkkaamaan paikkoihin, joihin kuka tahansa ei pääse.

Reply
Ne Tammelat 23.1.2017 at 20:14

Kävin kyllä messuilla, mutta en kokeillut VR-elämyksiä. VR on sinänsä tuttu juttu jo, koska mulla on VR-lasit kotona. Uskon että siitä kehittyy vielä jotain mullistavaa. Kokemus on jo nyt aika huikea!
Tuskin tuo koskaan tulee korvaamaan kokonaan matkailua, mutta aina on paikkoja joihin ei ehdi tai pääse, syystä tai toisesta. Semmoisissa olisi hienoa päästä vierailemaan virtuaalisesti.

Ainiin, otin muuten viime kesänä tanskanreissulla pari 360-kuvaa. Pitääpä laittaa ne mukaan kun saadaan julkaistua lisää juttuja siltä suunnalta! Hyvä idea. 🙂

Reply
sari/ matkalla lähelle tai kauas 23.1.2017 at 21:26

Virtuaalimatka hmmm mielenkiintoista. Ei kuitenkaan voita oikeaa matkaa. Hajuja, ääniä yms. Olisi kyllä kiva kokeilla jossain vaiheessa.

Reply
Johanna Hulda 24.1.2017 at 15:11

Kiintoisaa kuulla millaisia uusia tuulia messuilla oli, kun en itse päässyt paikalle. Kokeilin kerran VR-laseja ja jouduin heti vuoristorataan. Aika jäätävän realistiseltahan se tuntui, taisin jopa kiljua ääneen! En kuitenkaan oikein jaksa myöskään uskoa, että virtuaalitodellisuus saisi jättämään sitä oikeaa matkaa väliin, mutta aivan varmasti nämä voivat tarjota mahtavaa viihdykettä koti-iltoihin ja ennakkotietoja vaikka siitä tulevasta reissukohteesta! Vähän samaan tapaan kuin nyt voi käyttää Google mapsin katunäkymää tutustuakseen paikkaan etukäteen.

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 19:37

Totta että nämä uudet teknologiat kuten VR tai kartan streetview tavallaan tuo kaukana olevia paikkoja lähemmäs ja tutummiksi. Kai se on sitä globalisaatiota. Ja kynnys matkustamiseen vain pienenee, ei päinvastoin.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 24.1.2017 at 21:01

Minä katselin messuilla myös Aurinkomatkojen virtuaalimatkalaseja, mutten pysähtynyt kokeilemaan. Itsekin kokisin, että ne ovat enemmän markkinointiväline, kuin vaihtoehtoinen tapa matkustaa. Ei ne maisemat kuitenkaan ole kuin pieni osa matkustamista. Jännä kuitenkin nähdä, mihin kaikkeen teknologia ajan myötä taipuu. Eiköhän ainakin lentämisen päästöjä saada piankin (toivottavasti) pienemmäksi.

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 19:40

Joo teknologian on ratkaistava päästöongelmat. En mitenkään usko että matkustamisen tarve voisi niin oleellisesti vähentyä globaalissa maailmassa.

Reply
Miika ♥ Gia | matkakuume.net 25.1.2017 at 13:14

Siis voihan apua! 97% päästöistäpelkistä lennoista Seychelleille!

Tässä valossa kaikki kehitysprojektit kestävässä matkailussa kannattaisi siis kohdentaa pääasiassa lentoliikenteeseen!

Virtuaalimatkailussa näkisin itse nimenomaan että se markkinoi hyvin paikkoja minne haluaa, mutta eihän tämä sitä aitoa kokemusta kyllä korvaa millään. Hajut, maut, tuulen tuiverrus tai auringonsäteet kasvoilla – ei niitä saa tätä kautta ainakaan vielä millään. Mielenkiintoista tämä kyllä on!

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 19:45

Niin kyllä. Vaikka toki kohteissakin kestävyyden eteen tehty työ on tärkeää. Sillä voi sitten olla eri tyyppisiä vaikutuksia kuten eroosion tai jätteiden vähentäminen tai tärkeiden kohteiden suojelu, paikalliskulttuurien säilyttäminen tms.

Reply
Outi 25.1.2017 at 14:53

Mäkin kävin kokeilemassa laseja mutta vaan Finskin pisteellä. Ihan kiva kokemus ja aiemmin olen vastaavaa kokeillut pelin muodossa, jossa tosiaan tuli paha olo. Markkinointikeinona ihan mahtava väline tosiaan ja toimii varmasti tulevaisuudessa loistavana opetusvälineenä millä alalla tahansa

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 19:45

Joo opetuksessa VR:llä on paljon mahdollisuuksia!

Reply
Liza in London 25.1.2017 at 18:48

Lentäminen on todellakin iso ongelma, enkä oikein tiedä, miten sitä voisi vähentää (siis yleis-, ei yksilötasolla) – virtuaalimatkailu voi toisaalta tarjota tavan ’matkustaa ilman matkustamista’, mutta toisaalta myös juurikin lisätä reissuintoa ja sitä kautta myös lentomaileja. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä kokeilemaan virtual realitya muutenkin! 🙂

Reply
Susanna / Matkapatonki 25.1.2017 at 20:26

Kyllä VR-matkailu näytti todellakin olevan tällä hetkellä se IN-juttu! Itse kokisin, että tuota sovellusta käyttäisin kännykässä vaikkapa tulevan matkan fiilistelyyn. En oikein näe ideaa siinä, että vain katselisin upeita maisemia VR-laseilla; matkakuumeen se kuitenkin aiheuttaisi siinä missä matkaohjelmien katselu telkkarista tai kuvien bongailu netistä. Mielenkiintoa ihmisillä kuitenkin noiden lasien testailuun näytti messuilla olevan – me skipattiin suosiolla kaikki 🙂

Reply
Terhi / Muru Mou 25.1.2017 at 20:49

Minäkään en usko, että virtuaalimatkailu vähentää varsinaista matkailua, mutta markkinointikeinona toimii varmasti. Matkustamattomuus ei muutenkaan ole kovinkaan hyvä vaihtoehto, sillä turismi tuo tärkeitä tuloja, mutta voi, kunpa lentojen aiheuttamia päästöjä saataiskin radikaalisti alas!

Reply
Stacy Siivonen 25.1.2017 at 22:02

Minä taas virtuaalimatkailin pakolaisleirillä. Perin mielenkiintoista. Minulla on kyllä mielessä ihan oma käyttö virtuaalilaseille. Aina, kun on tylsää, katson samaa videota: https://www.youtube.com/watch?v=XihQeZpwqpE No, liittyy tämäkin matkailuun, kun on kuvattu Moskovassa. Minä en, muuten, ole koskaan ajanut moottoripyörällä.

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 20:00

Ihan hullu video! Istun junassa nyt kun katoin sen ja juna sopivasti vielä tärisee niin että tuntu jotenkin todellisemmalta sen takia 😀

Reply
Asko/Appa matkustaa 26.1.2017 at 06:33

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Itsekin jonotin muutaman minuutin Finnairin osastolla noihin kokemuksiin, mutta jätin lopulta väliin. Tulee näistä mieleeni 1970-luku, kun korvalappustereot tulivat markkinoille, Heitin silloin vaimolleni puolittain leikilläni, että milloinkahan tulevat silmälappuvideot? Tässä sitä mennään nyt niiden avulla ympäri maailmaa 🙂

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 20:02

Heheh, hauska muisto! Ja mikäköhän on seuraava? Niinhän tämä menee että aina tulee jotain uusia härpäkkeitä mistä ihmiset hullaantuu 🙂

Reply
Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 26.1.2017 at 06:36

Ohhoh. Markkinointiin varmasti toimii, mutta saattaisin tulla pahoinvoivaksi kovin VR-matkaillessani. Hauskaa nähdä, mihin tuokin kehittyy.

Reply
Pirkko / Meriharakka 26.1.2017 at 10:46

Ensimmäisen kokeilin Fazerin uuden elämyskeskuksen avajaisissa ja yllätyin niiden antaman kuvan realistisuudesta. Korkean tehdashallin tai varaston tms. reunalla todella melkein pyörrytti. Matkailuun liittyen ensimmäinen kokemus on vielä edessäpäin.

Reply
Merja / Merjan matkassa 26.1.2017 at 21:34

Kokeilin laseja Lahden osastolla ja hyppäsin Lahden ”betonista”. Kyllä siinä teki mieli alkaa kiljumaan, kun hyppyrin nokka lähestyi 🙂 Minäkään en usko, että matkailu vähenee näiden kokemusten vuoksi vaan näillä luodaan fiilistä miltä tuntuu tehdä asioita, joita muuten tuskin teet.

Reply
Anna | Muuttolintu.com 26.1.2017 at 23:57

En ole vielä päässyt kokeilemaan virtuaalimatkailua, mutta mielenkiinnolla odotan mahdollisuutta. Näkisin sen myös itse ensi sijaisesti markkinoinnin välineenä. En jaksa uskoa, ainakaan tässä vaiheessa, että itse ainakaan reissuja sillä korvaisin 🙂

Reply
Lotta | Watia.fi 27.1.2017 at 12:17

Ihan tosi, että vois olla mukavampi virtuaalimatkailla oppaan kanssa. Kokeilin joskus VR-laseilla jotain vuoristorataa, mut siitä puuttui joku, kun siellä oli yksin. Harmillisesti en ehtinyt messuilla VR-matkailua kokeilla, mutta ehkä tuohon tulee vielä mahis. 🙂

Reply
Kaisa 29.1.2017 at 20:05

Niin matkaillessa on aina kiva jakaa kokemus jonkun kanssa. Mutta pitäisikö oppaan olla muutakin kuin puhuva pää tai valmiiksi kuvattu video? Ehkä kohta tulee jotain älykkäitä oppaita joiden kanssa voi kommunikoida 🙂

Reply
Heidi/Himomatkaajan Turinoita 27.1.2017 at 16:30

Tärkeitä ajatuksia. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, ettei oikeaa matkustamista voita mitkään lasit tai tv-ohjelmat. Matka kun on kaikkea muutakin kuin näkymiä. Se on hajuja, tuntemuksia, yllättäviä sattumuksia, jne. Virtuaalimatkailu varmasti sopii matkojen etkoille kun haluaa tutustua matkakohteeseensa tai kuten sanoit, henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta reissun päälle pääse.

Reply
Kohteena maailma / Rami 28.1.2017 at 13:29

Itse en oikein innostu tästä virtuaalimatkailusta. Itselle on tärkeää ”a real experience” ja se ei tällä touhulla kyllä toteudu. Aika näyttää, kuinka suosituksi nämä muuttuvat tekniikan kehittyessä entisestään.

Reply
Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 28.1.2017 at 23:14

tjaa-ah. jänniä pointteja, mutta itse en ehkä edusta sitä sukupolvea, joka olisi valmis luopumaan siitä reaalielämän matkailun tuomista konkreettisista kokemuksista tuoksuinene, äänineen, hajuineen ja makuineen.

Reply
Virpi /Täynnä tie on tarinoita 29.1.2017 at 00:06

Fiilistelyyn virtuaalimatkailu on aivan loistava juttu samoin kuin uusien matkojen suunnitteluun. Miksei myös lieventämään matkakuumetta silloin jos oikeasti ei ole mahdollisuutta matkustaa minnekään, mutta taitaisi siinä minulle ainakin käydä niin että matkakuume vain nousisi. Matkailua en usko tällä korvattavan, vaikka miten päästöt vähenisivätkin. 🙂

Reply
sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 30.1.2017 at 23:15

Mulla on tuollaiset lasit kotona, tulivat puhelimen mukana… En ole käyttänyt kuin kerran, en vaan jotenkin jaksa :–D Markkinoinnissa uskoisin että noita voi tulevaisuudessa hyödyntää, mutta eiväthän nuo tietenkään oikeaa matkailua korvaa.

Reply

Leave a Comment