Välilasku Dohassa: kaupungin nähtävyydet lyhyessä ajassa

Qatar Airways aloitti uuden reitin liikennöinnin Helsingistä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Suurin osa Helsingistä lentävistä matkustajista jatkaa Dohasta edelleen johonkin Qatar Airwaysin 150 kohteesta, mutta myös Qatarin pääkaupunki Doha on tutustumisen arvoinen! Varaa siis vähän pidempi välilasku Dohaan ja käy tutustumassa kiehtovaan kaupunkiin.

Jos olet ostanut lentosi suoraan Qatar Airwaysiltä, voit osallistua lentoyhtiön tarjoamille ilmaisille kaupunkierroksille. Noin kolmen tunnin mittainen bussikierros lähtee lentokentältä neljästi päivässä. Kierroksella näet alla esittelemistäni kohteista vanhan sataman (josta on näkymä Museum of Islamic Artille, mutta sen sisällä ei ehdi käydä), Katara Cultural Villagen, Souq Waqifin ja aikataulun salliessa myös The Pearlin.

Vastaava, maksullinen ja vähän pidempi (5 tuntia) kierros löytyy esim. Discover Qatarilta ja aloituspaikaksi voi valita myös lentokentän. Nämä kierrokset alkavat kaksi kertaa päivässä, aamulla ja iltapäivällä.

Kolmas hyvä, joskin kallis (50 USD), opastettu vaihtoehto on hop on hop off -tyylillä kaikki tärkeimmät nähtävyydet kiertävä Doha Bus.

Omatoimiseen lyhyeen kierrokseen ehdotukseni on taksi Museum of Islamic Artille, ja sieltä kävellen rantabulevardin ja vanhan sataman kautta Souq Waqif -markkinoille. Vaikka Doha ei yleisesti ottaen ole kovin kävelijäystävällinen, uskoisin tuon koko siirtymän onnistuvan myös jalan.

Ja jos aikaa on enemmän, niin kaupungista löytyy vaikka kuinka paljon nähtävää – puhumattakaan siitä mitä kaupungin ulkopuolelta löytyy: kamelisafareita, jeeppiaavikkoretkiä, dhow-risteilyjä, historiallinen Al Zubarahin UNESCOn maailmanperintökaupunki…

Tässä joitakin kaupungin parhaista nähtävyyksistä:

 

MUSEUM OF ISLAMIC ART

 

Upea museo esittelee islamilaista taidetta menneisyydestä nykypäivään. I. M. Pein suunnittelema rakennus on nähtävyys itsessään sekä ulkoa että sisältä. Museo on kiinni tiistaisin.

 

Museum of Islamic Art Doha Qatar

Kuva: Peter Dowley CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

 

CORNICHE-RANTABULEVARDI

 

Seitsemän kilometriä pitkältä rantabulevardilta saa hyvän kuvan Dohasta. Toisella puolella näkyy Persianlahti ja pilvenpiirtäjien siluetit, toisella puolella kaupungin vilinää ja upeaa arkkitehtuuria. Sitä pitkin pääsee kätevästi jalkaisin myös Museum of Islamic Artilta vaikka dhow-satamaan.

 

Corniche kävelykatu rantabulevardi Doha Qatar

Kuva: Flickr ReflectedSerendipity

 

VANHA DHOW-SATAMA

 

Perinteiset, puiset dhow-laivat tekevät lounas- ja illallisristeilyjä satamasta läheltä Museum of Islamic Artia. Satamassa voi käydä myös vain katselemassa näitä kauniita laivoja laiturissa sekä kalastajia onkivapojensa kanssa. Jotain pientä silakkaa tuosta lahdesta myös nousi!

 

Doha Qatar dhow port satama

 

SOUQ WAQIF

 

Vanha, entisöity markkina-alue Souq Waqif on mitä kiehtovin käyntikohde. Täällä  pikkukujien labyrinteissä on myynnissä arabialaistyylistä sisustustavaraa, käsitöitä, kankaita, vaatteita, mausteita, matkamuistoja – jopa häkkilintuja, pupuja ja koiranpentuja. Alueella on myös useita suosittuja kahviloita ja ravintoloita, joista kantautui huumaavia tuoksuja. Vesipiipun polttaminen kahvin tai ruuan päälle näytti olevan todella suosittua, tätäkin itämaista tapaa pääsee siis täällä halutessaan koittamaan. Souqin kaupat ovat auki noin klo 10-12 ja 16-22, ravintolat koko päivän ja pitkälle yöhön.

 

Souq Waqif Doha Qatar

 

THE PEARL

 

The Pearl on hulppea tekosaari, jolla on luksusasuntoja, toimistorakennuksia, ostoskeskuksia ja ravintoloita. Ja tietysti laiturissa toinen toistaan komeampia jahteja. Eri alueet on rakennettu eri teemoilla: löytyy värikästä Venetsiaa, marokkolaistyyliä, trooppista saaritunnelmaa jne.

 

The Pearl Doha Qatar

Kuva: Discover Qatar

 

FANAR ISLAMIC CULTURAL CENTER

 

Dohaan on viime vuosina rakennettu useita upeita moderneja rakennuksia, tämä on yksi niistä. Sisällä keskuksessa esitellään islamilaista kulttuuria ja uskontoa: keskus järjestää mm. näyttelyjä, arabian kielen kursseja ja jakaa tietoa esimerkiksi moskeijoihin liittyvästä etiketistä. Keskuksen suureen moskeijaan pääsevät sisälle myös ei-muslimit.

 

Fanar_Qatar_Islamic_Culture_Center

Kuva: Nmnogueira CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

 

OSTOSKESKUKSET

 

Doha on täynnä loisteliaita ostoskeskuksia. Monet ovat nähtävyyksiä jo sellaisenaankin – esimerkiksi Venetsiaa muistuttava Villagio, jossa shoppailun lomassa voi käydä vaikka gondoliajelulla.

 

Villagio mall ostoskeskus Doha Qatar

Kuva: Flickr Lars Plougmann

 

KATARA CULTURAL VILLAGE

 

Kataran alueelle on rakennettu kulttuurille ja taiteelle hienot tilat vanhan kylän malliin. Täältä löytyy kauniita moskeijoita, roomalaistyylinen amfiteatteri konserteille ja teatteriesityksille, tiloja erilaisille työpajoille ja käsityöläisnäytöksille, ravintoloita ja jopa yleinen uimaranta (johon on kylläkin pääsymaksu ja jossa pitää uida olkapäät ja polvet peitettyinä). Hiukan kiiltokuvamaisen oloinen paikka, mutta paikalliset ovat tästä kovin ylpeitä.

 

Katara Cutural village doha qatar

Kultainen moskeija ja ”kylän raittia”

 

Kaupungilla kierrellessä on hyvä muistaa pukeutua ja käyttäytyä islamin sääntöjen mukaisesti eli esimerkiksi peittää olkapäät ja polvet. Jos moskeijassa käynti kiinnostaa, kannattaa naisten pakata lisäksi mukaan ainakin huivi.

Yleisesti ottaen Qatar on hyvin turvallinen maa ja rikollisuutta on vähän. Taksilla liikkuminen on melko edullista – ja suositeltavaa, koska kävelytiet ja suojatiet ovat harvassa. Muista varata takseja ja ostoksia varten paikallista valuuttaa.

PS. Lue myös minun kokemukseni ja arvioni Qatar Airwaysin lennoista ja Dohan lentokentästä täältä.

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *