Pikaveneet Balilta saarille

Bali pikavene Scoot Cruise

 

Kätevän etäisyyden päässä Balilta sijaitsee useita toinen toistaan kauniimpia paratiisisaaria. Ja Balin suosion aina vaan kasvaessa rauhallisempia rantoja etsivät matkailijat suuntaavatkin näille pienemmille saarille.

 

Mutta miten? Mistä ja millä hinnalla niille pääsee?

 

Ennen matkaani Balille ja sieltä edelleen Gili-saarille sekä Nusa Lembonganille kaivelin netistä tietoa pikavenematkoista. Kuljetuksia järjestäviä firmoja on tusinoittain ja etsin pitkään faktoja ja mielipiteitä siitä mikä olisi luotettavin ja järkevin vaihtoehto. Lopulta päädyin varaamaan kaikki venematkani Scoot Cruiselta.

Scootin pikaveneet ajavat Balin Sanurilta Lembonganille neljä kertaa päivässä (hinta on noin 28 euroa / suunta) ja Gili-saarille kerran päivässä (noin 53 euroa / suunta). Hintoihin sisältyvät kuljetukset hotellilta (tai vaikka lentokentältä!) lähtösatamaan ja toisin päin niin Balilla kuin Lembonganillakin. Gilillä satamaan pitää saapua ihan itse, mutta välimatkatkin ovat noilla saarilla kaikki käveltävissä. Kätevää oli myös, että kaikki matkat pystyi varaamaan ja maksamaan etukäteen netissä.

Matkapäivänä Scoot Cruisen edustaja haki minut sovittuun aikaan (noin tuntia ennen veneen lähtöaikaa) hotelliltani. Kyytiin otettiin matkalta myös pari muuta matkaajaa. Meidät vietiin ensin käymään Scootin toimistolla, jossa venematkalle tehtiin check-in. Sen jälkeen sama kuski vei meidät Sanurin satamaan, jossa jo hetken kuluttua veneitä alettiinkin tehokkaasti lastata.

 

Scoot Cruise Bali pikavene Sanur

Veneeseen pääsyn odottelua Sanurin satamassa

 

Sanurilta lähti samaan aikaan kaksi Scootin venettä kohti ensimmäistä määränpäätäni Nusa Lembongania. Meidät Lembonganille pidemmäksi aikaa jäävät lastattiin pienempään veneeseen, isompaan taas kaikki ne jotka jatkoivat Lembonganin pysähdyksen jälkeen suoraan eteenpäin Gileille tai jotka jäivät Lembonganille vain päiväksi. Isompaan veneeseen pakattiin myös kaikkien matkatavarat. Olin itse asiassa tässä kohtaa vähän pettynyt siihen, että jouduin pienen veneen kyytiin koska yksi syy miksi päädyin käyttämään Scoot Cruisea oli heidän yleensä käyttämänsä isommat veneet. Lyhyttä Sanur – Lembongan – Sanur -väliä Scoot tosiaan ilmeisesti liikennöi pienillä veneillä (isommat jatkavat siitä Gileille), eli jos haluat matkustaa pelkän tämän välin ja isommalla veneellä, niin katso myös esim. Rocky Fast Cruisen tarjonta.

 

Scoot Cruise Bali pikavene Gili

Laukut on tärkeää merkitä hyvin niin että ne lastataan oikeaan laivaan ja puretaan oikeassa paikassa – katso että saat varmasti oikean määränpään lapun ja että se on hyvin kiinni laukussasi.

 

Laivan henkilökunta hoitaa matkatavaroiden lastauksen (matkalaukku on siis ihan yhtä kätevä kuin rinkkakin – asia jota itse mietin etukäteen) kummassakin päässä. Veneisiin mennään yleensä rantahiekan kautta eli kätevimmät kengät matkalle ovat sellaiset jotka saa helposti pois ja/tai joiden kastuminen ei haittaa. On myös hyvä huomioida, että vesi saattaa yltää tässä vaiheessa jopa reiteen asti, eli pitkiä housujakaan ei välttämättä kannata valita venematkalle.

Matka Lembonganille kesti puolisen tuntia ja sujui melkoisen rauhallisissa merkeissä. Pahoinvointilääkkeet on kuitenkin syytä ottaa mukaan jos yhtään merenkäynti arveluttaa. Lembonganille saavuttaessa sinne jäävien pitää kärrätä laukkunsa rantahiekalta (johon ne laivasta puretaan) parkkipaikalle, josta enemmän tai vähemmän kaoottisen säätämisen jälkeen pick-upit kuljettavat matkustajat majapaikkoihin. Lähtöpäivänä nouto hotellilta sujui taas hienosti aikataulun mukaan.

Muutaman Lembonganin päivän jälkeen jatkoin Scootin kyydissä Gili Airille. Nyt pääsin vihdoin isomman veneen kyytiin: sää oli täydellinen ja vene kulki tasaisesti kuin juna. Meille tarjottiin myös pieni välipalapaketti ja vesipullo. Tällä pidemmällä matkalla (kaikkiaan parisen tuntia sisältäen pysähdyksen Lombokissa) mukana oli myös englantia puhuvaa Scootin henkilökuntaa toisin kuin aiemmassa pienessä veneessä, jossa oli meidän turistien lisäksi vain paikallinen kapteeni.

 

Scoot Cruise Bali Gili pikavene

Matkalla Gili-saarille

Scoot Cruise pikavene Bali Gili

Kaikki detaljit nyt ei oo ihan viimesen päälle…

 

Gili-saarilla Scootin veneet pysähtyvät kaikilla saarilla joille on menijöitä, siis Menolla, Airilla ja Trawanganilla. Paluukuljetus lähtee vain Trawanganilta, jonne Scoot kuljettaa asiakkaansa Menolta ja Airilta taas pienillä veneillä.

Ja vielä viimeinen varoituksen sana! Gileille asti olin päässyt siis hyvässä säässä ja miellyttävän rauhallisissa aalloissa. Paluumatka Gileiltä Balille olikin sitten jotain ihan muuta. Juuri ennen veneen lähtöä nousi karmea myrsky, joka pimensi taivaan ja nostatti hurjat aallot. Koko parituntinen Balille asti tuntui henkiinjäämiskamppailulta aaltojen heitellessä venettämme miten sattuu. Oksennuspussit tulivat tarpeeseen noin kolmannekselle kaikista matkustajista.

Veneet siis tosiaan liikennöivät säässä kuin säässä, joten tarvitsijoiden kannattaa todellakin varata ne matkapahoinvointilääkkeet mukaan. Itse myös ensi kerralla varmasti katson sääennustetta etukäteen ja jos matkaa ei ole ihan pakko tehdä tiettynä päivänä, jätän sen myrskyn sattuessa seuraavaan.

 

Gili Air myrsky

Rannalta myrsky näytti kuvaukselliselta, mutta ei ollut veneessä miellyttävä kokemus

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *