Home Yleinen Lähimatkailu on luksusta

Lähimatkailu on luksusta

written by Kaisa 1.12.2016

 

kajaani_kaisa_web

 

Matkustaminen on ihanaa, mutta todellista luksusta on, kun ei tarvitse lähteä mihinkään! En muista aiemmin ajatelleeni näin, joten tämä taitaa olla jotain kolmekymppistymisen oireita 🙂

Viime viikonloppuna olin todella tyytyväinen, että sain olla vain rauhassa kotona. Meille Kajaaniin tuli uusi lumi. Viikonlopuksi ei ollut mitään etukäteen lukkoon lyötyjä menoja, joten nautimme vain talvisesta säästä ja laitoimme kotiin vähän joulufiilistä.

Olen loistava aikatauluttamaan elämäni niin, että aina on jotakin ohjelmaa. Reissuja riittää ja usein viikonloppuna lähdetään johonkin. Asun Kajaanissa ja kun perhe sekä monet ystävät asuvat ruuhka-Suomessa, niin etelän suuntaan tulee vähän väliä menoa. Kajaanissa kaikki on lähellä ja pyörällä pääsee joka paikkaan, mutta auta armias, kun Kajaanista pitää lähteä johonkin – aina on pitkä matka.

Tykkään matkustaa varsinkin junalla. Siinä matkustusajan saa hyvin käytettyä hyödyksi. Vaikkapa lukemiseen tai bloggaamiseen. Tai lepäämiseen: viikko sitten lähdin työpaikan pikkujoulujen jälkeisenä lauantai-aamuna junalla Tampereelle toisiin pikkujouluihin. Ehdin matkan aikana nukkua ja syödä ja muutenkin toipua edellisen illan rasituksesta ja Tampereelle saapuessa olin taas valmiina uusiin bileisiin 😀

Sen sijaan viimeeksi kun palasin matkalta lentäen, ajattelin, että lentomatkustamisesta on luksus kaukana. Paluumatkalla oli vain yksi vaihto, mutta menin silti jo sekaisin laskuissa montako kertaa piti jonottaa, odottaa tai mennä jonkun tarkastuksen läpi. Nykyään jo lentokentälle päästäkseen pitää mennä ensin yhden turvatarkastuksen läpi. Kaikki tämä jotenkin turruttaa. Ei mitään järkeä koko hommassa, kun ympäristökin vielä kärsii.

 

kajaani_vilho_web

Meidän Vilho-koira on jo yli 10-vuotias, mutta niin innoissaan aina lumesta, että painelee menemään kuin mikäkin pieni pentu.

 

Moni tietää tunteen, joka tulee kun rentouttavan loman jälkeen matkustaa kellon ympäri, saapuu kotiin yöllä ja aamulla pitäisi olla taas töissä. Tai ajaa ihanan Lapin hiihtoloman jälkeen kotiin pimeässä lumisateessa 800 kilometriä. Lomalla hankittu virkeys on tipotiessään ja kadonneet silmäpussit on ilmaantuneet takaisin. Lomareissun jälkeen tarvitsisi vielä muutaman päivän loman reissusta toipumiseen ja pyykin pesemiseen.

Rentouttavinta onkin lähimatkailu. Silloin itse matkustaminen ei syö matkan kohteessa käytettävää aikaa. Todellista rentoutumista ja akkujen lataamista voi tapahtua lyhyessäkin ajassa. Varsinkin, jos siihen ei liity rasittavaa matkantekoa.

Itselläni arjen ajatuksista irrottautumiseen toimii parhaiten pieni maisemanvaihdos – mieluiten kauniiseen luontoon. Mutta sitä parempi mitä lähempänä se on!

Viime jouluna kirjoitin Joutilas matkailija -kirjasta, joka pisti omat joululoman suunnitelmani uusiksi.

 

 

Lue myös nämä

27 comments

Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 3.12.2016 at 21:16

Olen kovasti samaa mieltä. Olen koko syksyn suhannut Norran siivin Helsinkiin ja takaisin sekä moneen muuhunkin paikkaan ja ah nyt, 17 päivää Vuokattieloa putkeen. ”Nähtävyyksiksi” riittää metsä ja talvinen luonto, todellakin 🙂

Reply
Kaisa 5.12.2016 at 11:32

Ollaan selkeesti kohtalotovereita! 😃 mutta onhan se varsinaista luksusta että voit asua paikassa mihin muut tulee lomalle.

Reply
Janni/Lentopelko 5.12.2016 at 10:16

Ihana näkökulma, aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen rentoutumisesta! Suomen luonto varsinkin on niin upea, että siitä pitäisi pyrkiä nauttimaan enemmän.
Ja koirakuvista saa kyllä mun pisteet, on kyllä söpö kaveri! 😀

Reply
Kaisa 5.12.2016 at 11:44

Kiitos 🙂 maisemakuvista tulee tähän aikaan vuodesta helposti ihan mustavalkoisen näköisiä ja ankeita kun aurinkoa ei näy. Mutta olen huomannut että koirakuvat piristää – ehkä niissä on joku sama vaikutus kuin kissavideoissa 😃

Reply
Ansku BCN 5.12.2016 at 21:57

Mä niin tykkään siitä, että ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen jotain uutta! Käymmekin melkein joka viikonloppu jossain päiväretkellä niin, että ajoa kertyy maksimissaan 1,5 tuntia suuntaansa, ja aina on löytynyt jotain uutta ihmeteltävää (huono juttu tosin blogini kannalta on se, että kellään suomalaisella ei kiinnosta nämä pikkupaikat Kataloniassa, joista mä enimmäkseen intoilen :D)

Reply
Kaisa 7.12.2016 at 20:11

Päiväretket on kyllä ihan parasta. Pääsee vähän irrottautumaan, mutta ei tarvitse tehdä mitään kummoisia järjestelyjä, pakata tms. Ja sitten ehtii olla kotonakin viikonloppuna. Voin kuvitella, että Kataloniassa riittää nähtävää pikkukylissä!

Reply
Teppo/Tämä matka 8.12.2016 at 12:18

Kyllä kiinnostaa Katalonian idylliset pikkukylät 🙂

Reply
Kohteena maailma / Rami 11.12.2016 at 16:34

Joo, samaa mieltä, ei tarvitse lähteä kauemmaksi 😀

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 7.12.2016 at 20:14

Lähimatkailun lisäminen ihan kotimaankohteisiin olisi kyllä haaveissa – sitä pitäisi harrastaa enemmänkin!

Reply
Kaisa 7.12.2016 at 20:22

Joo, se on muuten jännä ilmiö että niihin lähellä oleviin ”tuttuihin” kohteisiin ei tule lähdettyä kun siihen ei tunnu ikinä olevan aikaa.

Reply
Liza in London 8.12.2016 at 06:42

Toinen junamatkailun fani ilmoittautuu! Täällä Lontoossa on niin ihanaa, kun Belgiaan ja Ranskaan pääsee junalla parissa tunnissa, ja niistä voi halutessaan jatkaa matkaa muualle Eurooppaan. Huomattavasti rentouttavampaa kuin lentäminen!

Reply
Kaisa 11.12.2016 at 22:50

Toi on kyllä ihan luksusta! Sitä aina hämmästelee kun on tottunu näihin yhteyksiin mitä Pohjolan perukoilla on 😀

Reply
Teppo/Tämä matka 8.12.2016 at 12:24

Samaa mieltä lentomatkailun jonottamisista ja odottamisista. Juna vie keskustasta keskustaan rauhallisesti ilman melua. Minulle näyttää olevan tärkeää vaihtelu, luminen pakkaskeli on täydellinen noin viikon. Samoin kuumankostea palmuranta…

Reply
Kaisa 11.12.2016 at 22:54

Toi on mun mielestä iso pointti kun vertailee lentämisen ja junan matka-aikaa, että juna lähtee ja saapuu keskustaan eikä johonkin tunnin päähän keskustasta.

Reply
Pirkko / Schildt 9.12.2016 at 19:52

Me teimme ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin itsenäisyyspäivän alla lähimatkan naapurikaupunkiin, Helsinkiin 🙂 Ja yövyimme ihan hotellissa siellä. Vähän shoppailua, Saara Aaltoa Senaatintorilla, Virve Rostia Zetorissa ja ulkona syömässä, kyllä se melkein reissusta kävi!

Reply
Kaisa 11.12.2016 at 22:57

Kuulostaa hauskalta! ja siltä että oli vähän spesiaalia juttua perusarkeen vaikka olikin lähellä 🙂

Reply
Merja / Merjan matkassa 9.12.2016 at 22:31

Totta muuten, että välillä on ihanaa olla vaan kotona. Arki on niin hektistä, että pari päivää ilman mitään suunnitelmia tekee terää. Täällä myös toinen junafani 🙂

Reply
Kaisa 11.12.2016 at 22:57

Hyvä että junafaneja ilmoittautuu kun tuntuu että junista lähinnä valitetaan – ainakin täällä Suomessa 😀

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 9.12.2016 at 22:41

Noi paluumatkat on kyllä pahoja. Se rentous karisee mielestä aika nopeasti, kun pitää loman vikana päivänä lähteä pimeään talviaikaan ajamaan se 800 km hiihtokeskuksesta kotiin, esimerkiksi. 😀 Siitä on samaa mieltä, että junamatkustaminen on miellyttävää. Ja koska aina haluan viettää kohteessa mahd. paljon aikaa, niin voin kertoa, että on erittäin tuttua toi illalla/yöllä kotiin matkalta ja aamulla aikaisin töihin. 😀

Reply
Kaisa 11.12.2016 at 23:07

Joo, itellä kans sama että koittaa aina maksimoida sen ajan kohteessa niin että paluu jää usein mahdollisimman myöhään…

Reply
Lotta | Watia.fi 10.12.2016 at 12:28

Se on kyllä ihan totta. Joskus pitkät paluumatkat ovat tosi väsyttäviä. Toisaalta joskus taas, jos ei ihan hirveän aikaisin joudu heräämään lentokentälle, pitkä lento hyvällä lentoyhtiöllä voi olla ihan rentouttavakin. Silti lähimatkailu on kyllä hirmu rentouttavaa. 🙂

Reply
Kaisa 12.12.2016 at 23:20

Mä en ole kauheesti lentäny pitkiä lentoja hyvällä lentoyhtiöllä että se rentouttava elämys on kokematta 😀

Reply
Noora | Kerran poistuin kotoa 10.12.2016 at 17:26

Tietyllä tapaa olen samaa mieltä. On ihan luksusta toisinaan, että pääsee tekemään kivoja juttuja ja näkemään paikkoja vähällä vaivalla ja ilman jet lageja sun muita. Mutta kyllä mä mieluummin nukun aina välillä lentokentän lattialla, tuskastelen koneenvaihtojen kanssa ja menen suoraan lentokentältä töihin (en edes laske montako kertaa näin on tapahtunut…) ja koen jotain todella erilaista. Näiden kanssa pitää mielestäni löytää tasapaino, niin ei ala kumpikaan tapa käydä tylsäksi.

Reply
Kaisa 12.12.2016 at 23:12

Hyvä pointti tuo tasapaino. Ja sekin että kaikki ei tietysti voi tehdä mitään kaukomatkoja jollon koko kysymys siitä että valitseeko mieluummin kauko- vai lähimatkan tuntuu aika elitistiseltä.

Reply
Tiia/ReiseReise 11.12.2016 at 11:55

Joo pitkät paluumatkat voivat olla kyllä joskus uuvuttavia, silloin se lomafiilis kyllä katoaa. Mä ajattelin tehdä kesällä lyhyitä lähimatkoja esim. Kotkaan täältä Helsingistä.

Reply
Kohteena maailma / Rami 11.12.2016 at 16:38

Junalla matkustamisessa on tosiaan tuo hyvä puoli, että voi naputella konetta tai lukea kirjaa. Huonot puolet on sitten se, että aikataulut ovat yhtä epävarmat kuin Kenian hiacebusseilla…

Itseä ei lentokenttien turvatarvastukset ym haittaa. Eli vaikka ekologin ratkaisu ei koneet olekaan, niin se on auton jälkeen kakkosena. Junat&laivat tulee sitten muilla sijoilla.

Mutta tuo on niin totta, että lähimatkailu on kivaa! Siinä ajassa missä itsekin menen Helsinki-Vantaalle, niin on tarjolla vaikka 100 paikkaa, minne mennä tutkimaan lähimaastoa. Ja mitä enemmän käy ulkomailla, niin sen enemmän alkaa arvostamaan kotimaan matkailua ja lähinähtävyyksiä. Mutta ennen sitä, monen pitää reissata paljon ulkomailla 🙂

Reply
Kaisa 12.12.2016 at 23:16

Joo, siis aivan totta että usein se arvostus koto-Suomea kohtaan kasvaa kummasti kun näkee maailmaa 🙂

Reply

Leave a Comment