Home Azerbaidžan Sheki – silkkitie Kaukasuksella

Sheki – silkkitie Kaukasuksella

written by Kaisa 24.11.2016

 

sheki_khanspalace_web

Sheki Khanin palatsin suunnitellut arkkitehti valitsi paikan puiden antaman suojan perusteella. Palatsin edessä olevat puut on istutettu jo 1500-luvulla – ja ne olivat jo parisataa vuotiaita kun talo rakennettiin.

 

Shekissä voi yöpyä samassa majatalossa, jossa silkkitietä kulkeneet kauppiaat aikanaan jo levähtivät. Shekissä näkyy Azerbaidzanin pitkä historia. Eri valloittajat ja hallitsijat ovat jättäneet jälkeensä muitakin rakennuksia kuten palatsin, moskeijoita ja albanialaisia kirkkoja.

Sheki on pieni kaupunki Pohjois-Azerbaidzanissa Kaukasuksen vuoristossa. Lumihuippuiset vuoret kehystävät kaupunkia. Sheki on tunnettu myös käsitöistään – silkistä ja matoista. Se on pääkaupunki Bakun jälkeen Azerbaidzanin suosituin matkakohde.

 

sheki_karvansaray_web

Vanhan karavaanien majatalon eli Karavansaray’n sisäpiha, jolta on käynnit hotellihuoneisiin.

 

Bakusta Shekiin menee bussilla 6 tuntia, vaikka matkaa on vain 300 kilometriä. Matka on kuitenkin vaivan väärti. Bussilippu maksaa vain 4 euroa ilmastoidussa bussissa, jossa pyörii paikallisia musiikkivideoita isolla näytöllä (kuulostavat kaikki samalle pateettiselle hoilotukselle).

 

Shekin TOP 3 nähtävyydet

Sheki Khan’s Palace on 1700-luvun lopussa rakennettu Shekin hallitsijan kesäresidenssiksi. Rakennus on islamilaiseen tyyliin koristeltu pienillä yksityiskohdilla ja lasimaalauksilla. Suosittelen ottamaan opastuksen (joka maksaa vain muutaman euron), sillä monet symboliset merkitykset menevät muuten ohi. Talossa ei ole opastekylttejä tai vastaavia.

Karavansaray on ollut silkkitietä Kiinan ja Euroopan välillä kulkeneiden kauppiaiden yöpymispaikka. Samalla kauppiaat ovat tehneet silkki- ja matto-ostoksia Shekissä. Uskomatonta, että samoissa kiviholveissa voi edelleen syödä ja nukkua.

Basaari on Shekin sydän niinkuin basaarit ovat monessa muussakin paikassa. Basaarista löytyy kaikkea mausteista kodin tarvikkeisiin, vihanneksiin, lihaan, vaatteisiin ja eläintenruokaan. Lihakojut olivat kuvottavia, mutta tuotteet ainakin tuoreita (tai eläviä).

 

sheki_basaari_web

Lumihuiput pilkottavat basaariinkin.

sheki_museossa

Shekin albanialaiseen kirkkoon on rakennettu melko kotikutoinen museo.

sheki_kaukasus_web

sheki_katu_web

Tyypillinen näky missä tahansa päin Azerbaidzania: joutilaita miehiä kadulla, ladoja ja presidentin kuva.

 

Muuta tekemistä Shekissä

Kaupunki on pieni, joten parissa päivässä sen ehtii kävelemään ristiin rastiin ja näkemään kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Oma matkani liittyi yhteistyöhankkeeseen, jossa kehitetään alueen matkailu- ja käsityöalan pienyrittäjyyttä, jotta varsinkin naiset saisivat lisätuloja matkailusta. Siihen liittyen pääsimme katsomaan paikallisen erikoisuuden, silkkihuivien, valmistusta. Oli yllättävää nähdä miten alkeellisissa oloissa näin laadukasta luksustuotetta tehdään.

 

sheki_silkinvärjäys_web

Silkkiä värjätään perinteisellä menetelmällä…

sheki_huivit_web

…ja tältä näyttävät valmiit silkkihuivit myymälässä.

sheki_aidat_web

 

Pienenä kaupunkina Shekissä ei ole paljonkaan ravintolatarjontaa. Söimme Karavansarayssa ja Chelebi-nimisessä ravintolassa, joka on rakennettu muistuttamaan Sheki Khanin palatsia. Molemmat ovat mukavia paikkoja ja tarjoilevat perinteistä ruokaa.

Niiden lisäksi kaupungilla on lähinnä teehuoneita, joissa istuu pelkkiä miehiä. Ne eivät vaikuta viihtyisiltä eikä siltä, että kaksi nuorta ulkomaalaista naista olisi niihin halunnut astua sisään. Hotellien ravintolat kannattaa siis testata tai jos asuu kotimajoituksessa ja siellä on mahdollisuus syödä, se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tilaisuus maistaa azerbaidzanilaista kotiruokaa.

Jos on valmis vähän tinkimään mukavuuksista, kuten hyvästä patjasta, suosittelen kotimajoitusta. Siellä pääsee lähemmäs tavallisten ihmisten arkea ja samalla tietää, että raha menee suoraan perheelle eikä hotelliketjulle. Oma majoituksemme oli Sheki Bed and Breakfast Associationin kautta. Huoneemme oli siisti, kävelymatkan päässä keskustasta ja maksoi noin 8 euroa/yö/hlö sisältäen aamupalan. Suihku oli omassa asunnossa mutta vessa erillisessä rakennuksessa. Ja talon emäntä aivan ihana!

 

Meillä oli käytössä talon kylkeen rakennettu lisäsiipi ja pihalla persimon-puu.

15224649_10154299312779125_758551611_o

Kishin kylässä 10 km päässä Shekistä pääsee tutustumaan tähän albanialaiseen kirkkoon. Restauroinnin jäljiltä pihalla näkee hautojen luurangot.

sheki_bussista_web

Näkymä bussin ikkunasta paluumatkalla oli unenomainen.

 

Jos olisin Shekissä lomalla, lähtisin ehdottomasti kokeilemaan patikkareittejä vuorten rinteille. Shekin turisti-infosta saa oppaan tai lisätietoa.

 

Lue myös nämä

13 comments

Jenni / Unelmatrippi 27.11.2016 at 20:06

No nyt olikin vähän erikoisempi matkakohde, mielenkiintoista! On myönnettävä, että ei ole käynyt mielessäkään matkustaa Azerbaidžaniin lomalle, mutta miksipäs sinnekin ei voisi jonain päivänä lähteä. Piti ihan tutkia matkustustiedotteesta, että mitä maasta siellä sanotaan. 🙂 Kotimajoitus kuulostaa oivalta!

Reply
Kaisa 30.11.2016 at 07:15

Piti käydä itsekin lukaisemassa matkustustiedote 😀 Mun mielestä Bakussa ja maaseudulla on tosi turvallista. Ihmiset on tosi ystävällisiä eikä huijausmeininkiä tai turisteilta kaikki rahat pois -yrityksiä ole näkynyt. Mitään ahdistavaa tyrkytystä tai kaupustelua ei ole. Vuoristo-Karabahissa on edelleen konflikti Armenian kanssa eikä sinne alueelle kannata mennä – eikä pääsisikään vaikka haluisi.

Reply
Sari 27.11.2016 at 20:50

Olipa mielenkiintoinen juttu paikasta, minne ei ehkä heti osaisi lähteä. Tämä ehkä voisi antaa uutta suuntaa uusille käymättömille alueille. Matkailu on tärkeä elinkeino usealle. Myös Suomessa onneksi aletaan tajumaan sen tärkeys.

Reply
Kaisa 30.11.2016 at 07:29

Joo, harvalle tulee mieleen, mutta on tuonne Shekiin löytänyt tiensä eurooppalaisiakin turisteja. Ja kun oltiin Sheki Khanin palatsissa, samaan aikaan tuli myös bussilastillinen hongkongilaisia 😀
Matkailu on kyllä tärkeä elinkeino, ja varsinkin tuolla Bakun ulkopuolella, missä elintaso on alhainen. Naiset eivät myöskään usein käy siellä töissä, joten kotimajoitus ja käsitöiden myynti tuo myös naisille tuloja.

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 27.11.2016 at 23:26

Olipa teidän lisäsiipi liikuttavan ihana! Ja vielä oma persimonpuukin. Tuliko sun muuten hankittua huivia? Näyttivät rekillä kauniilta.

Taas mielenkiintoinen juttu. Mulla kasvaa Azerbaidzanin kuume koko ajan ja siitä syytän näitä sun kirjoituksia. 🙂 Shekiin ei ehkä lasten kanssa tule lähdettyä, mutta pitäisitkö muuten Azerbaidzania lapsiystävällisenä kohteena?

Reply
Kaisa 30.11.2016 at 07:40

Mun matkakaverini osti tuollaisen kuvassa näkyvän ison huivin, maksoi muistaakseni noin 40 euroa. Ne oli kyllä upeita!

Itse kun en ole matkustanut lasten kanssa, niin on vaikea arvioida että onko lapsiystävällinen. Lapsista ainakin tunnutaan tykkäävän paljon, mutta en tiedä kuinka hyvin on huomioitu varustelussa yms. Bakussa ainakin keskusta on tosi siisti ja helppokulkuinen. Ja turvallista myös.

Pahoittelut kuumeen nostattamisesta! 😀

Reply
Reetta / Matkasto 27.11.2016 at 23:44

Olipas tosi mielenkiintoinen juttu! Tällaisten ei-tavallisten kohteiden esittelyitä lukiessa tulee ohessa tutustuttua vähän GoogleMapsin avulla taas maapalloon uusin silmin! Piti ihan tarkistaa, että mitkäs vuoret ne siellä siintää – Kaukasushan se. (Näin hyvin näköjään on maantiede hallussa…:o) Perhemajoitus kuulostaa tosi kivalta majoitusvaihtoehdolta. Sellaisessa pääsee aina paremmin kosketuksiin paikallisen kulttuurin kanssa! Huimaa, että Silkkitien aikaisia majapaikkoja on vielä oikeasti olemassa….

Reply
Kaisa 1.12.2016 at 22:34

Joo, perhemajoitus on kiva ja varsinkin noin kuin se oli nyt järjestetty että kuitenkin ihan oma asunto, jossa oma ulko-ovi ja oma rauha. Ettei nyt kuitenkaan ole ihan perheen olohuoneen sohvalla 😀

Reply
Miika / Scenic Road Hunters 29.11.2016 at 12:24

Tosta Karavansaray:sta tuli jostain syystä mieleen Zorro elokuvat. Ehkä tota arkkitehtuuria on sitten ollut ympäri maailmaa. Ladojen määrä tuo kylmät väreet mutta jos maisemaa on muunkin laista kuin viimeisen kuvan ”Pohjanmaa ilman peltoja”, voisi tuolla olla ihan kiva tehdä joku road trip.

Reply
Kaisa 1.12.2016 at 22:44

Zorro-leffat ei kyllä ole yhtään tuttuja…missäköhän ne on kuvattu? Tota tyyliä on voinut tosiaan olla eri paikoissa. Ja tuolla on vaikutteita niin eri kulttuureista, että tiedä mistä ovat rakennustyylin keksineet 🙂

Hienoja maisemia Azerbaidzanissa riittää ja Kaukasuksella varsinkin vuoristomaisemaa, mutta tiet on aika hidaskulkuisia.

Reply
Hanneli /duunireissaaja 29.11.2016 at 12:33

Hitsi kun olis kiinnostavaa käydä silkkitien maisemissa. Kiinnostavan kuuloinen reissu sulla muutenkin.

Reply
Merja / Merjan matkassa 1.12.2016 at 21:59

Sen verran erikoinen matkakohde, että tämä piti klikata auki. Kaukasuksen vuoristo on tuttu, koska viime kesänä tekemäni Elbruksen reissu suuntautui juuri tuohon vuoristoon. Ihania vuorimaisemia vilahti myös kuvissasi 🙂

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 3.12.2016 at 21:07

Kaukasus <3 kiinnostaisi ihan älyttömästi ja Azerbaidzan päätyi juuri unelmakiertueen listalle – kiitos tästä !

Reply

Leave a Comment