Sheki – silkkitie Kaukasuksella

sheki_khanspalace_web

Sheki Khanin palatsin suunnitellut arkkitehti valitsi paikan puiden antaman suojan perusteella. Palatsin edessä olevat puut on istutettu jo 1500-luvulla – ja ne olivat jo parisataa vuotiaita kun talo rakennettiin.

 

Shekissä voi yöpyä samassa majatalossa, jossa silkkitietä kulkeneet kauppiaat aikanaan jo levähtivät. Shekissä näkyy Azerbaidzanin pitkä historia. Eri valloittajat ja hallitsijat ovat jättäneet jälkeensä muitakin rakennuksia kuten palatsin, moskeijoita ja albanialaisia kirkkoja.

Sheki on pieni kaupunki Pohjois-Azerbaidzanissa Kaukasuksen vuoristossa. Lumihuippuiset vuoret kehystävät kaupunkia. Sheki on tunnettu myös käsitöistään – silkistä ja matoista. Se on pääkaupunki Bakun jälkeen Azerbaidzanin suosituin matkakohde.

 

sheki_karvansaray_web

Vanhan karavaanien majatalon eli Karavansaray’n sisäpiha, jolta on käynnit hotellihuoneisiin.

 

Bakusta Shekiin menee bussilla 6 tuntia, vaikka matkaa on vain 300 km. Matka on kuitenkin vaivan väärti. Bussilippu maksaa vain 4 euroa ilmastoidussa bussissa, jossa pyörii paikallisia musiikkivideoita isolla näytöllä (kuulostavat kaikki samalle pateettiselle hoilotukselle).

 

Shekin TOP 3 -kohteet:

 

Sheki Khan’s Palace on 1700-luvun lopussa rakennettu Shekin hallitsijan kesäresidenssiksi. Rakennus on islamilaiseen tyyliin koristeltu pienillä yksityiskohdilla ja lasimaalauksilla. Suosittelen ottamaan opastuksen (joka maksaa vain muutaman euron), sillä monet symboliset merkitykset menevät muuten ohi. Talossa ei ole opastekylttejä tai vastaavia.

Karavansaray on ollut silkkitietä Kiinan ja Euroopan välillä kulkeneiden kauppiaiden yöpymispaikka. Samalla kauppiaat ovat tehneet silkki- ja matto-ostoksia Shekissä. Uskomatonta, että samoissa kiviholveissa voi edelleen syödä ja nukkua.

Basaari on Shekin sydän niinkuin basaarit ovat monessa muussakin paikassa. Basaarista löytyy kaikkea mausteista kodin tarvikkeisiin, vihanneksiin, lihaan, vaatteisiin ja eläintenruokaan. Lihakojut olivat kuvottavia, mutta tuotteet ainakin tuoreita (tai eläviä).

 

sheki_basaari_web

Lumihuiput pilkottavat basaariinkin.

sheki_museossa

Shekin albanialaiseen kirkkoon on rakennettu melko kotikutoinen museo.

sheki_kaukasus_web

sheki_katu_web

Tyypillinen näky missä tahansa päin Azerbaidzania: joutilaita miehiä kadulla, ladoja ja presidentin kuva.

 

Kaupunki on pieni, joten parissa päivässä sen ehtii kävelemään ristiin rastiin ja näkemään kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Oma matkani liittyi yhteistyöhankkeeseen, jossa kehitetään alueen matkailu- ja käsityöalan pienyrittäjyyttä, jotta varsinkin naiset saisivat lisätuloja matkailusta. Siihen liittyen pääsimme katsomaan paikallisen erikoisuuden, silkkihuivien, valmistusta. Oli yllättävää nähdä miten alkeellisissa oloissa näin laadukasta luksustuotetta tehdään.

 

sheki_silkinvärjäys_web

Silkkiä värjätään perinteisellä menetelmällä…

sheki_huivit_web

…ja tältä näyttävät valmiit silkkihuivit myymälässä.

sheki_aidat_web

Pienenä kaupunkina Shekissä ei ole paljonkaan ravintolatarjontaa. Söimme Karavansarayssa ja Chelebi-nimisessä ravintolassa, joka on rakennettu muistuttamaan Sheki Khanin palatsia. Molemmat ovat mukavia paikkoja ja tarjoilevat perinteistä ruokaa.

Niiden lisäksi kaupungilla on lähinnä teehuoneita, joissa istuu pelkkiä miehiä. Ne eivät vaikuta viihtyisiltä eikä siltä, että kaksi nuorta ulkomaalaista naista olisi niihin voinut astua sisään. Hotellien ravintolat kannattaa siis testata tai jos asuu kotimajoituksessa ja siellä on mahdollisuus syödä, se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tilaisuus maistaa kotiruokaa.

Jos on valmis vähän tinkimään mukavuuksista, kuten hyvästä patjasta, suosittelen kotimajoitusta. Siellä pääsee lähemmäs tavallisten ihmisten arkea ja samalla tietää, että raha menee suoraan perheelle eikä hotelliketjulle. Oma majoituksemme oli Sheki Bed and Breakfast Associationin kautta. Huoneemme oli siisti, kävelymatkan päässä keskustasta ja maksoi noin 8 euroa/yö/hlö sisältäen aamupalan. Suihku oli omassa asunnossa mutta vessa erillisessä rakennuksessa. Ja talon emäntä aivan ihana 🙂

 

Meillä oli käytössä talon kylkeen rakennettu lisäsiipi ja pihalla persimon-puu.

15224649_10154299312779125_758551611_o

Kishin kylässä 10 km päässä Shekistä pääsee tutustumaan tähän albanialaiseen kirkkoon. Restauroinnin jäljiltä pihalla näkee hautojen luurangot.

sheki_bussista_web

Näkymä bussin ikkunasta paluumatkalla oli unenomainen.

 

Jos olisin Shekissä lomalla, lähtisin ehdottomasti kokeilemaan patikkareittejä vuorten rinteille. Shekin turisti-infosta saa oppaan tai lisätietoa.

Olen kirjoittanut aikaisemmin Azerbaidzanista kolme postausta: Vinkit Bakuun, ruokakulttuurista ja yleisemmin Azerbaidzanista matkakohteena.

 

****

Piditkö tästä postauksesta? Jos haluat pysyä kärryillä mitä Mutkia Matkassa -blogissa tapahtuu jatkossakin niin käy seuraamassa meitä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *