Lumoavan kaunis Hailuoto

Hailuoto Marjaniemi majakka

 

”Täällä on niin kaunista! Tää on ihan liian upeeta, mä en kestä tätä!”

 

Suomessa on kasapäin aivan mielettömiä maisemia ja luontokohteita, muun muassa vasta viikko sitten olin aivan liekeissä Kokkolan seudusta. Mutta sitten tulin viikonlopuksi Hailuodon saarelle Oulun edustalle ja menin kerta kaikkiaan sekaisin kaikesta sen kauneudesta! Miten voi olla olemassa jotain näin upeaa, ja miten on mahdollista että tämä ei ole Suomen suosituin matkakohde (no, onneksi ei ole, vaan täällä saa kokea myös luonnon rauhaa)?

 

Hailuoto Marjaniemi kalastajatuvat Hailuoto Marjaniemi kävelypolku Hailuoto Marjaniemi laituri

 

Hailuotoon kulkee Oulunsalosta ilmainen lautta läpi vuoden ja talvikaudella sinne tehdään myös jäätie. Lauttamatka kestää puolisen tuntia, jonka jälkeen saavutaan Huikun satamaan saaren itäpuolelle. Jo heti tien varrella Huikusta saaren länsipuolen Marjaniemeen ajaessa tulee vastaan joka mutkan takana kaikenlaista kaunista, ja jatkuvasti pitää pysäyttää auto tien laitaan ihailemaan maisemia tai katsomaan jotakin yksityiskohtaa tarkemmin. Upea maalaismaisema – viljavat pellot, kauniit punaiset tuvat, siellä täällä laiduntavat lampaat – on kuin kauneimmasta Suomi-elokuvasta. Lisäksi täällä voi bongailla mm. vanhoja tuulimyllyjä ja tien varresta opastetaan esim. kirpputoreille, kahvilaan ja puutarhalle.

 

Hailuoto lato Hailuoto vene

 

Saaren keskeltä kirkonkylältä löytyy mm. kaksi kauppaa, muutama pieni ravintola ja kahvila, käsityömyymälä ja museo. Saaren länsirannalla Marjaniemessä sijaitsee kuitenkin sen varsinainen helmi eli vanha kalastajakylä ja satama sekä tietysti majakka. Muun muassa Luotsihotelli ja Ravintola Luoto tarjoavat Marjaniemessä majoitusta sekä ruokaa, ja tämä paikka on vaan niin hillittömän kaunis, että suosittelen lämpimästi majoitusta majakan läheisyydessä. Muualtakin saarelta toki löytyy idyllistä maatilamajoitusta ja mökkejä, mutta ilman upeita majakkanäköaloja.

 

Hailuoto Ravintola Luoto aamiainen

Savumuikkuja ja tuoreita mustikoita Ravintola Luodon aamiaisella

Hailuoto majakka Marjaniemi

 

Hailuodossa riittää nähtävää koko viikonlopuksi. Tänne pääsee myös bussilla Oulusta, mutta saaren näkemiseen tarvitaan kyllä oma auto tai polkupyörä. Saari on yllättävän iso: tietä pitkin idästä länteen kolmisenkymmentä kilometriä ja pikkuteitä riittää lisäksi kilometritolkulla koluttaviksi. Ja vaikka Marjaniemen majakkamiljöö onkin saaren kauneimpia kohteita, niin kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan myös muihin osiin.

Meidän viikonloppuumme mahtui siis huima määrä majakan tuijottelua eri kulmista ja kaikkina vuorokauden aikoina. Vanhat kalastajatuvat yhdessä kauniin, majesteettisen majakan ja saaristoluonnon kanssa ovat vaan niin mahtava kokonaisuus, että sen ihastelemiseen ei yhdessä viikonlopussa kyllästy!

 

Hailuoto Marjaniemi majakka illalla

Hailuoto Marjaniemi ranta

 

Lisäksi kiersimme autolla mm. Ulkokarvossa (jossa sijaitsee tilataideteos Organum ja kaunis Petsamon laituri), Galleria Luodossa ja Luovon Puoji -käsityöläismyymälässä, lounaalla Sinisen Pyörän Kievarissa, Viinikanlahden lintutornissa, Kniivilän kotiseutumuseossa, lentokentällä (!), ja Sunikarin sekä Pöllän satamissa. Nähtävyyksien lisäksi saarella on myös mahtava retkeilyreitistö laavuine ja taukotupineen.

 

Hailuoto Kniivilän kotiseutumuseo

Kniivilän kotiseutumuseo

Hailuoto Sunikari

Valkohiekkaisia rantoja löytyy ympäri saarta, tämä löytyi Sunikarilta

 

Luotsihotellin yhteydessä olevassa pienessä luontonäyttelyssä kannattaa myös poiketa. Näyttelyssä saa mm. hyvän käsityksen siitä miten Hailuodon saari on muodostunut maankohoamisen myötä. On uskomatonta, että saari on alkanut nousta Perämerestä vasta muutama tuhat vuotta sitten! Vielä joitakin satoja vuosia sitten alueella on ollut kolme erillistä pientä saarta, jotka ovat nyt nousseet niin että ne muodostavat yhden yhtenäisen saaren. Saaren pinta-ala kasvaa koko ajan ja seuraavassa vaiheessa maa tulee kohoamaan niin, että Hailuoto tulee liittymään mantereeseen. Aika jännää!

Hailuodon arvokas luonto pyritään säilyttämään tuleville sukupolville erilaisten suojeluohjelmien avulla. Upea luonnonympäristö yhdessä hyvin säilyneen rakennetun talonpoikaisympäristön kanssa on myös nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista – ainoana kokonaisena kuntana!

 

Hailuoto ilta sumu

Auringon laskeuduttua taivas värjäytyi pastelliväreihin ja pelloille levittäytyi sumu – Hailuoto todellakin näytti meille kauneintaan!

Hailuoto pelto sumu

 

PS. Jos tykkäät majakoista, niin lue myös juttuni Tankarin ja Utön majakkasaarilta.

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa Mutkia Matkassa -blogia myös FacebookissaInstagramissa ja Twitterissä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *