Olen juonut viiniä Wienissä viiniviljelmillä

 

Ravintola Hirt Heurigerin terassilla nauttimassa viinistä ja maisemasta viiniviljelysten yli Tonavalle ja Wieniin.

Olen ravintola Hirt Heurigerin terassilla nauttimassa viinistä ja maisemasta viiniviljelysten yli Tonavalle ja Wieniin.

 

Wienissä viiniviljelyksille pääsee kätevästi paikallisbussilla. Wien on ainoa metropoli maailmassa, jossa kaupungin rajojen sisäpuolella on mittavat viiniviljelykset – arviolta 300 viinitilaa. Ne sijaitsevat kaupunkia ympäröivillä kukkuloilla.

Wienissä on paljon vanhaa historiaa ja kaupungin keskustassakin näkemistä, mutta Wienin vierailumme aikana sää oli niin aurinkoinen, että museot tai muut sisätilat eivät houkutelleet. Ekana päivänä lompsimme keskustaa ympäri, mutta toisena päivänä oli jo ihana päästä pois kuumasta keskustasta.

Bussi kuljettaa viinituristit kätevästi ylös rinteille, mistä on hienot maisemat Wienin keskustan suuntaan. Kontrasti vihreiden rinteiden ja kaupungin välillä on vaikuttava. Ylhäältä lähtee merkatut kävelyreitit rinteitä alas viiniviljelysten keskellä. Reiteillä on ravintoloita, joista saa ruokaa ja paikallisia viinejä. Heuriger on vanha nimitys viinitilan omalle ravintolalle, jollaisen perustamiseen tarvittiin aikoinaan erillinen lupa.

 

Ensimmäiset vilaukset viiniviljelyksistä bussin ikkunasta.

Ensimmäiset vilaukset viiniviljelyksistä bussin ikkunasta.

Maisema Kahlenbergin kukkulalta Wienin ja Tonavan suuntaan on vaikuttava.

Maisema Kahlenbergin kukkulalta Wienin ja Tonavan suuntaan on vaikuttava.

Pysähdyimme Heuriger Hirtissä matkalla alas rinnettä.

RInnetta alas kävellessä oli kiva pitää taukoa Heuriger Hirtissä. Vähän tosin meinasi kuumalla säällä viini kihahtaa päähän!

 

Viiniviljelyksiä on rinteillä eri suuntaan ja maaperä on vaihtelevaa, joten alueella kasvaa monenlaisia lajikkeita. Pääosa tuotannosta on kuitenkin valkoviiniä. Lajikkeet ja viljelysten omistajat on merkattu kyltteihin teiden varsilla.

Poikkesimme merkatulta kävelyreitiltä ja seurasimme opasteita Heuriger Hirtiin, jossa pidimme taukoa viinilasillisen (tai oikeastaan viinikannullisen) äärellä. Kylttien mukaan se menee kolmelta iltapäivisin kiinni, mutta kolmen aikaan sinne vasta alkoi porukkaa virrata… en siis luottaisi näillä seuduilla aukioloaikoihin. Muutenkin heinäkuisena arkipäivänä tunnelma oli rauhallinen, mutta saattaa olla toisin elokuussa keskieurooppalaisten lomien aikaan.

Kävelimme rinteen alas Tonavan rantaan ja sitä pitkin takaisin Grinzingin kaupungiosaan. Otimme saman bussin uudelleen ylös rinnettä ja jäimme tällä kertaa Gobenzlissa pois. Kun bussi kulkee, ei tullut mieleenkään lähteä rinnettä ylös kipuamaan. Söimme illallista Waldgrill Gobenzl -ravintolan terassilla ja kyytipojaksi tietysti tilan viiniä.

On todella upeaa, että suurkaupungista pääsee nopeasti ja edullisesti paikallisliikenteellä aivan erilaiseen vihreään ja vehreään maalaismiljööseen. Se lämmittää tällaisen lähimatkailua ja maaseutumatkailua fanittavan mieltä.

 

Minä koitan tavata saksankielisiä opasteita.

Minä koitan tavata saksankielisiä opasteita.

Päivä oli kuuma, mutta onneksi näin mukavia taukopaikkoja on reitillä tiuhaan.

Päivä oli kuuma, mutta onneksi näin mukavia taukopaikkoja on reitillä tiuhaan.

 

Päivän aikana maistoin muutamaa alueen valkoviiniä. Mitään suuria makuelämyksiä en kokenut (tosin en ole mikään valkkarien spesialisti), mutta viinit sopivat hyvin kesäpäivään ja ravintoloiden ruokaan. Eron huomasi kuitenkin lähi-Alkon peruslaatikkoviiniin. Tekisi mieli sanoa, että se erottava tekijä on ”kellarin maku”, mutta se kuulostaa siltä, että viini on ummehtunutta. Parempaakaan kuvausta en osaa muotoilla.

 

Testi

Viiniviljelmät ilta-auringossa Gobenzlin tilan edustalla.

 

Loppuun pari käytännön vinkkiä:

 

Saapumisohjeet julkisilla: Metrolinjalla U4 pääteasemalle Heiligenstadt. Sen edestä lähtee bussi 38A. Molempiin käy tavallinen Wiener Linien paikallisliikenteen lippu. Bussi nousee mäkeä ylös ja merkityt kävelypolut lähtee ainakin pysäkiltä Cobenzl ja  päätepysäkiltä Kahlenberg. Ravintoloita löytyy sieltä täältä rinteiltä ja paljon alhaalta Grinzing-kaupunginosassa.

Varsinaiset viinimaistajaiset tai tilaesittelyt täytyy varata etukäteen ja ne on suunnattu lähinnä ryhmille. Poikkeus on ainakin Gobenzlin tila, jolla on opastettuja kierroksia.

 

Illan viimeinen lasillinen.

Päivän viimeinen lasillinen illallisella.

 

Selailin Wienin matkaoppaita majoituksessamme ja tutkin turisti-infon esitteitä, mutta missään ei mainittu viinitiloista. Joten kiitos ystävälleni Niinalle, joka vinkkasi niistä etukäteen!

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani 17.8.2016 at 11:05

  Kuulostaa juuri sellaiselta lomalta, jolle minäkin haluaisin! Kaupungissa voi olla jonkun päivän, mutta kyllä nautin enemmän luonnosta, pienemmistä kylistä ja viinirinteissä samoilusta. Sama on muuten täällä Saksassa, harvalla viinitilalle pääsee noin vaan tutustumaan, vaan pitää etukäteen varata ja ovat yleensä vain ryhmille. Muutamia poikkeuksia toki löytyy. Mutta onneksi upeista maisemista pääsee aina nauttimaan ja viinejä saa maisteltua myymälöissä ja ravintoloissa.

  • Reply Kaisa 19.8.2016 at 07:41

   Joo, mulla ihan sama. Asun pienessä kaupungissa niin välillä on kiva päästä ison kaupungin sykkeeseen, mutta lomalla varsinkin kaipaan rauhaa ja luontoa 🙂

   Kävin kurkkaamassa sun postauksen punaviinireitistä ja se vaikutti hienolta kokonaisuudelta 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas 21.8.2016 at 13:20

  Juuri tuon takia haluaisin Wieniin! Ja juuri tuon takia sinne olen jo monta kertaa suunnitellutkin matkaa. Vielä ei ole vain tullut oikea ajankohta vastaan, tai sitten toiset kohteet ovat ajaneet edelle. Tuo olisi kyllä ihan täydellinen viinimatkakohde.

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta 21.8.2016 at 22:49

  Wau en tiennytkään, että viinitilat olisivat noin lähellä! Pitänee pistän korvan taakse seuraavaa visiittiä varten 🙂

  • Reply Kaisa 22.8.2016 at 23:57

   Joo suosittelen! todella kätevästi pääsee pakenemaan kaupungista 🙂

 • Reply Hanneli /duunireissaaja 22.8.2016 at 19:45

  Viime vuosina kiinnostukseni viinitiloja kohtaan on noussut kohisten. Suurimpana haaveena toki Slovenian viinitilat, mutta kyllä maar voisin Wienissäkin poiketa.

  • Reply Kaisa 22.8.2016 at 23:55

   En ole käynyt koskaan Sloveniassa tai Slovenian viinitiloilla. Mikä juuri niissä kiinnostaa?

 • Reply salaine 22.8.2016 at 21:02

  Juuri pohdin, että jos matkustaisin Wieniin varaisisin yhden ekstra päivän matkaan ja kävisin Slovakiassa Bratislavassa myös. Mutta kyllä viinitilakin voisi olla hyvä kohde. Eli pitäisi varata kaksi ekstrapäivää.

  • Reply Kaisa 22.8.2016 at 23:59

   Joo kannatan kans paria ekstrapäivää. Sitä en sitten osaa arvioida montako päivää jaksaa kiertää Wienin historiallisia nähtävyyksiä sillä niitähän riittää 😀

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 23.8.2016 at 01:52

  Annoit mulle juuri syyn Wienin visiittiin! Kaupunki ei ole juuri ikinä houkutellut ja on siksi aina jäänytkin käymättä, mutta nyt se alkoi näyttää kumman kutsuvalta, vaikken mikään viinien suuri ystävä olekaan. Ehkä tuolta saisi myös sangriaa. 😀 Kutsuvan näköiset kukkulat ja näkymät kaupunkiin riittäisivät kuitenkin jo syyksi käväistä tuolla joskus!

  • Reply Kaisa 25.8.2016 at 20:18

   Joo, mulla ei myöskään ollut mitään erityistä hinkua Wieniin, mutta tuli poikettua kun ystävät pyysi mukaansa Itävallan Alpeille vaeltamaan. Olin yllättynyt miten kiva itse kaupunki oli ja viinitilat tietty vielä bonusta.

   Ja voi saada sangriaakin. Ranskassa ei kannattaisi ainakaan kysyä että saisiko tilan omista viineistä sangriaa – siellä pidettäisiin sitä pyhäinhäväistyksenä ja loukkaannuttais verisesti 😀 mutta Itävallassa harrastetaan kaikkia juomasekotuksia niin, että siellä asia varmaan ymmärrettäis 🙂

 • Reply Laura / Laura's Itinerary 23.8.2016 at 13:11

  Nää viinitilapostaukset saa aina mut hihkumaan innosta 🙂 Minkä hintaista viinimaistelu tuolla oli? Ja muuten kannattaako varata käteistä vai onnistuuko kortilla maksaminen myös?

  • Reply Kaisa 25.8.2016 at 20:25

   Lasillinen oli muistaakseni noin 3-4 euroa. En luottaisi korttimaksuun, Itävallassa yleisestikin käy kortit aika huonosti. Niillä on joku oma kortti, joka on ainoa mikä käy esim. ruokakaupoissa. Ihmeellistä nykypäivänä EU:ssa…

 • Reply Pirkko / Meriharakka 23.8.2016 at 14:11

  Muistelisin tosiaan, että ensimmäisellä Wienin reissullamme, joka tosin oli myöhään syksyllä, olisimme tehneet myös retken kaupungin ulkopuolelle, ihaniin viinitupiin, juuri viinisadon tiimoilta.
  Nyt keväällä ei käynyt mielessä – ei tosin aikataulukaan oikein olisi riittänyt.
  Mutta jos kesällä/syksyllä vielä menisimme taas kaupunkiin, niin tämä kannattanee pitää mielessä!

 • Reply Noora Kurkela 24.8.2016 at 08:49

  Kiva postaus! 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 26.8.2016 at 04:16

  Haluan Wieniin viiniä juomaan ihan vaan jo siksi, että voin sanoa että oon juonut viiniä Wienissä. 🙂 Mutta vau, 300 viinitilaa kaupungin rajojen sisällä, tuota en tiennytkään! Ei viinitilat täällä Melbournessakaan kaukana ole, mutta kaupungin ulkopuolella kuitenkin. Viinitilat on ehdottomasti listalla sitten joskus kun Wieniin tulee lähdettyä. Mälsää tosin, että pitää varata maistajaiset etukäteen. Ne ei sitten varmaan ole myöskään ilmaisia niin kuin useimmiten täällä Ausseissa?

  • Reply Kaisa 29.8.2016 at 01:00

   En ole varma mutta en usko, että kierrokset on ilmaisia… Ai Ausseissa on?! Siellä varmaan luotetaan siihen että kierroksen jälkeen vierailijat ostaa paljon viinejä ☺

   Toi viinitilojen lukumäärä 300 on niin suuri, että itse asiassa vähän epäilytti mua, mutta löysin sen parista eri paikasta. En silti tiedä onko siellä jotain pienen peltotilkun omistajia vai miten on maksettu laskea…

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 26.8.2016 at 13:24

  Erittäin hyvä vinkki! Menen tänne EHDOTTOMASTI ensi kerralla, kun olen Wienissä. Ei ollut mitään hajua, että sieltä tällaista löytyy, tosin viimeisimmästä käyntikerrastakin kohta 10 vuotta. 😀

  • Reply Kaisa 29.8.2016 at 01:01

   Juu, tämä oli mullekin ihan täysi yllätys 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 26.8.2016 at 16:34

  Kiitos loistavasta vinkistä! Kuinka kauan matka kestää keskustasta viinitiloille?

  • Reply Kaisa 29.8.2016 at 01:04

   Ehkä noin 45min. Busseja menee tiuhaan, joten vaihto metrosta bussiin on kätevä.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita 27.8.2016 at 00:26

  Maisemat näyttää ihanan rentouttavilta ja rauhallisilta. Kelpaahan tuolla viiniä maistella. 🙂

  • Reply Kaisa 29.8.2016 at 01:06

   Joo, nimen omaan rentouttavaa! Kiva yhdistää pientä liikuntaa ja viinien siemailua 🙂

 • Reply miraorvokki 29.8.2016 at 09:10

  Tää viinii Wienissä on ollut mun ämpärilistalla kauan ja vähän suunniteltukin että mitä tekee ja maistelee, kun sinne joskus päätyy. En malttaisi odottaa ihania, mineraalisia grüner veltlinereita, jotka ovat Itävallan viinisuosikkejani.. Tuli ihan viini kiellelle kun mietin tätä lukiessani 🙂 Kiitos kivoista vinkeistä! Näistä ehkä saa jotain lisää ämpärilistaan 🙂

  • Reply Kaisa 30.8.2016 at 00:55

   Mulle ei jää ikinä viinien nimet mieleen, joten täytyy laittaa muistiin tuo nimi ensi itävallan reissua varten 🙂

  Leave a Reply