Rento kalastajakylä Sai Kung on portti Hongkongin saarille

Sai Kung pier

 

Sai Kungin pieni, 13 000 asukkaan kalastajakylä sijaitsee bussimatkan päässä Hongkongin keskustasta. Tämä rento rantakaupunki on tunnettu erityisesti kala- ja äyriäisravintoloistaan ja onpa pienen kylän ravintoloille siunaantunut kaksi Michelin-tähteäkin!

Sai Kung on myös portti Hongkongin itäiseen saaristoon. Täältä pääsee useille pienille saarille, joille keskustan Central Pieriltä lähtevät isommat laivat eivät kulje. Satamassa on myös useita kojuja, joista voi ostaa erilaisia päiväretkiä ja saarihyppelyitä. Täällä tosin kannattaa varautua siihen, että laivalippujen myyjät eivät puhu englantia (Hongkongissa pärjää yleisesti ottaen englannilla todella hyvin) eikä retkistä ole tarjolla tarkempaa tietoa kuin kiinaksi. Tutki siis etukäteen mille saarille haluat mennä ja kysele kojuista kuka tarjoaa niille retkiä.

 

Sai Kung seafood

Monissa ravintoloissa voi itse valita ruokansa altaasta

Sai Kung promenade

Tällaisilla veneillä kuljetaan saarille

Tällaisilla veneillä kuljetaan saarille

 

Tulin itse Sai Kungiin lohikäärmevenekilpailupäivänä – ja niin oli muuten tullut muutama muukin! Kyllästyin aika pian kurkkimaan kisoja väkijoukon takaa ja päätin lähteä toteuttamaan toista syytä, jonka vuoksi olin tullut Sai Kungiin: retkelle Yim Tin Tsain hylätylle saarelle.

 

Yim Tin Tsain hylättyjä rakennuksia

 

Yim Tin Tsaille kulkee veneitä vain viikonloppuisin (ja kansallisina lomapäivinä kuten lohikäärmevenepäivänä) eikä pysähdys siellä kuulu minkään muun retkijärjestäjän valikoimaan. Jos sinne halajat, niin etsi siis  satamasta se yksi koju joka myy lippuja nimenomaan Yim Tin Tsaille ja jää odottamaan venettä. Tämä hylätty, umpeen kasvanut saari oli muuten yksi Hongkongin matkani kohokohdista! Lue tarinani Yim Tin Tsaista tästä.

 

Yim Tin Tsai abandoned island

Lohikäärmeveneetkin näkyivät paremmin mereltä käsin!

Lohikäärmeveneetkin näkyivät paremmin mereltä käsin!

 

Palasin Yim Tin Tsailta satamaan myöhäiselle lounaalle. Lähdin koittamaan onneani ja katsomaan sattuisinko saamaan pöydän jommasta kummasta Michelin-ravintolasta. Ensimmäisenä löysin tieni Loaf Oniin ja tilaakin löytyi! Tämä oli hassu ravintola: pöydissä oli toki valkoiset liinat, ruokien esillepanoon oli nähty vaivaa ja tarjoiluhenkilökunta oli ystävällistä ja asiantuntevaa, mutta melkein kaikki asiakkaat olivat enemmän tai vähemmän rantatamineissa. No ei nyt sentään missään uima-asuissa, mutta shorteissa, t-paidoissa ja sandaaleissa. Omituista Michelin-ravintolaksi, mutta kivaa! Juttuni Hongkongin Michelin-ravintoloista löydät täältä.

 

Friteerattua tofua ja mustekalaa Loaf Onissa

 

Iltapäivällä ostin vielä lipun toiseen veneeseen, sillä halusin käydä myös Kiu Tsui Chau -saarella. Tämän saaren erikoisuus on laskuvedellä paljastuva kannas eli tombolo, jota pitkin voi kävellä viereiselle pienelle saarennyppylälle. Saari on myös tunnettu jännistä paikallista ananaspulla-leivosta muistuttavista kivistä.

Oli kuitenkin ehkä virhe tehdä tämä retki Yim Tin Tsain jälkeen, sillä olin vielä edellisestä kokemuksesta niin fiiliksissä että Kiu Tsui Chau -saari oli lopulta ihan vaisu kokemus. Laskuvesi ei ollut vielä tarpeeksi alhaalla (joskin ihmiset kahlasivat jo vielä reiteen asti ulottuvassa vedessä pitkin kannasta) että olisin päässyt katsomaan viereisen saaren geologisia ihmeitä ja ananaspullakiviä eikä saaren täpötäysi hiekkarantakaan houkutellut jäämään sitä odottelemaan.

Tältä ylitys olisi näyttänyt laskuveden aikaan (ja kauniilla säällä), etualalla kuvassa voi nähdä myös muutaman ananaspullakiven:

 

Kuva: Clément Bucco-Lechat, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kuva: Clément Bucco-Lechat, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Tältä näytti nyt:

Sharp Island tombolo crossing

 

Palattuani illansuussa retkiltäni taas Sai Kungiin jatkuivat rantabulevardilla vielä lohikäärmevenejuhlallisuudet. Tähän pikkukylään olisi voinut jäädä vaikka yöksikin ja suoda aikaa ihan vain sen tutkimiseen, mutta sekin jäi nyt seuraavaan kertaan. Mutta eipä hätää, palaan Hongkongiin varmasti taas uudestaan!

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *