Rantaelämää ja rappiota Cheung Chau ja Peng Chau -saarilla

Laiva saapuu Cheung Chaun satamaan

Laiva saapuu Cheung Chaun satamaan

 

Jatkoin seikkailujani Hongkongin saaristossa ja yhdistin seuraavaan päiväretkeen Cheung Chaun ja Peng Chaun pienet saaret. Molemmat saaret ovat jo astetta eläväisempiä kuin Tap Mun -saari, mutta mitään pilvenpiirtäjiä tai hotellikomplekseja ei näistäkään onneksi löydy.

 

Cheung Chau

 

Isommalla näistä kahdesta saaresta, Cheung Chaulla, asuu noin 20 000 ihmistä. Saarella on perinteisesti harjoitettu kalastusta, mutta tätä nykyä suurin osa asukkaista saa elantonsa matkailusta. Jos tänne haluaa jäädä yöksi, löytyy satamasta useita huoneen tarjoajia odottamasta, ja saaren pikkuruisella pääkadulla Tung Wan Roadilla näkyi myös monia mukavan näköisiä B&B-paikkoja. Jäisin varmasti seuraavalla reissulla tännekin ainakin yhdeksi yöksi: pienen kaupungin kapeita kujia ja paikallista elämää olisi hauska seurata laivojen ja päiväturistien lähdettyä.

Cheung Chaulta löytyy muutama kaunis hiekkaranta ja jo niiden takia tänne kannattaa matkustaa virkistäytymään ja maistamaan rentoa merielämää Hongkongin keskustan sykkeestä. Pienet putiikit, kahvilat, kalaravintolat ja pääranta ovat kaikki vain muutaman sadan metrin alueella. Vähän pidemmän kävelymatkan päästä löytyy muutakin nähtävää: täältä löytyy mm. kuuluisan 1800-luvun merirosvon Cheung Po Tsain luola, tietysti merenjumalatar Tin Haulle omistettu temppeli kuten kaikista merenkävijäyhteisöistä, sekä mm. mini-Kiinan muuriksi nimetty kävelyreitti (jolla ei ole mitään tekemistä Kiinan muurin kanssa, mutta kauniit näkymät kylläkin). Saarella voi myös vuokrata polkupyörän, autoja täällä ei kulje laisinkaan.

 

Kuva: Mk2010 via Wikimedia Commons

Kuva: Mk2010 via Wikimedia Commons

Cheung Chau promenade

 

Rantaelämän lisäksi turistit tulevat tänne herkuttelemaan kala- ja äyriäisravintoloihin. Rantakadulla on ravintoloita vieri vieressä, hinnat niissä näyttivät olevan aika lailla samassa linjassa kaikissa.

Valitsin itse yhden pienemmistä ravintoloista ja tilasin kokonaisen höyrytetyn kalan. Aivan hurjan hyvää!

 

Cheung Chau fish restaurant

 

Peng Chau

 

Maha täynnä otin Cheung Chaulta laivan pienemmälle Peng Chaun saarelle. Koko saari on vain neliökilometrin kokoinen ja täällä asuu 5 000 ihmistä. Varsinaisia nähtävyyksiä saarella on vielä vähemmän kuin Cheung Chaulla (käytännössä tietysti ”pakolliset” pienet temppelit ja lisäksi pieni hiekkaranta), mutta rakastuin saaren uneliaaseen ja rapistuneeseen ilmapiiriin heti laivasta astuttuani!

Pienen satamarakennuksen ulkopuolella laivasta nousijoita odotti äänekäs sirkkojen siritys ja paikalliset papat istumassa ja juoruamassa puiston penkeillä. Niin ihanan värikäs ja viehättävä kuin Cheung Chau olikin, niin tässä pysähtyneisyydessä oli jotakin lumoavaa. Lähdin tutkimaan pientä saarta lisää.

 

Peng Chau park

Paikalliset eläkeläiset kuluttavat aikaa sataman rauhallisessa puistossa

Peng Chau town square

Kylän keskusaukio

Peng Chau street

Peng Chau streets

Peng Chau beach

Ranta laskuveden aikaan

Peng Chau hongkong

 

On vaikea uskoa, että Peng Chau oli aikoinaan kukoistava teollisuuskeskittymä: 1960-luvulla täällä toimi yli 100 pientä tehdasta ja työpajaa, ja työvoimaa virtasi tänne muiltakin Hongkongin saarilta. Peng Chaulla on toiminut muun muassa keramiikkapajoja, nahkateollisuutta, hehkulampputehdas ja useita kalkkitehtaita.

 

Kuva: Mk2010 via Wikimedia Commons

Vanhan tulitikkutehtaan rapistuvat jäänteet. Kuva: Mk2010 via Wikimedia Commons

 

Miten saarille pääsee?

 

Laivat Central Pier (laituri no. 5) -laiturilta Cheung Chaulle kulkevat noin puolen tunnin välein lähes ympäri vuorokauden. Cheung Chaun ja Peng Chaun välillä kulkee pienempi laiva parin tunnin välein. Peng Chaulta takaisin keskustan Central Pier -laiturille pääsee myös noin puolen tunnin välein. Kaikki laivamatkat voi maksaa Octopus-kortilla. Tarkat aikataulutiedot löytyvät täältä.

Kaikki Hongkongin juttuni löydät tästä linkistä.

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *