Tap Mun – retki kalastajasaarelle

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

 

Moni mieltää Hongkongin pelkäksi suurkaupungiksi ja isoksi pilvenpiirtäjien massaksi, mutta tiesitkö että Hongkongiin kuuluu myös 263 pienempää saarta? Turistit vierailevat näistä useimmiten Hong Kong Islandilla (se on se pääsaari, jolla on mm. Victoria Peak), Lantaulla (saari jolla mm. Disney Land sijaitsee) tai Lammalla. Niistä lopuista 260 saaresta suurin osa onkin joko asumattomia tai muuten hankalasti saavutettavia.

Tein päiväretken Tap Mun -saarelle, Hongkongin koilliseen saaristoon. Saarella näkyi kyllä myös muutamia telttoja ja ensi kerralla haluankin ehdottomasti jäädä tänne myös yöksi!

Tap Mun on vanha Hakka- ja Tanka-heimojen kalastajayhteisö, jossa on aikanaan asunut jopa 5 000 ihmistä. Tätä nykyä saarella asuu vakituisesti noin 100 ihmistä, jotka saavat elantonsa lähinnä vierailevista matkailijoista.

 

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Lautta mantereelta saarelle

 

Saaren asuttu osa on pinta-alaltaan pieni ja sen ympäri kiertää noin 2,5 kilometrin mittainen kävelyreitti. Reitti kulkee ohi merenjumalattaren, Tin Haun, temppelin ja hylätyn koulurakennuksen ylös epäviralliselle telttapaikalle ja paviljongille. Täältä kävelypolku kiertää rannan tuntumassa saaren kärjen ja palaa kylän pienten talojen välistä laivalaiturille.

 

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Saarella laiduntaa villiä karjaa

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Kuva: randomwire, Flickr.

 

Saarella toimi myös koulu vuosina 1913-2003. Parhaimmillaan 1960-70-luvuilla King Lamin koulussa opiskeli satoja kalastajayhteisön lapsia ja nuoria. 1990-luvun lopussa opiskelijoita oli enää muutama kymmenen. South China Morning Post -lehti haastatteli vuonna 2002 koulun viimeistä ja ainoaa opiskelijaa, Ka-po-nimistä tyttöä, ja hänen opettajaansa herra Chuta. Ka-pon opettaja tuli saarelle joka päivä lautalla mantereelta opettamaan ainoaa oppilastaan. Lehti tituleerasi Ka-poa Hongkongin yksinäisimmäksi koulutytöksi, mutta hän itse vakuutti viihtyvänsä koulussa. Ka-pon lopettaessa peruskoulun vuonna 2003 koulu suljettiin.

 

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Suljetusta koulurakennuksesta löytyy vielä vanhoja haalistuneita valokuvia. Kuva: randomwire, Flickr.

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Kuva: randomwire, Flickr.

 

Laiturin tuntumassa on päiväsaikaan auki pienenpieni kauppa, josta saa mm. vettä ja pientä retkievästä. Vanhat rouvat myyvät myös etenkin veneiden saapumisen aikoihin itse kuivaamiaan kaloja rannassa. Pieniä kotikeittiöravintoloita saarella on muutama.

 

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Saaren ympäri käveltyäni seurasin ruuantuoksua tähän muutaman muovipöydän ravintolaan ja sain muuten parasta paistettua mustekalaa ikinä!

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

Ravintola on tuon vaaleansinisen katoksen alla – mereneläviä tuotiin keittiöön suoraan veneestä

Tap Mun Hongkong nähtävyydet

 

Miten Tap Munille pääsee: ota lautta joko Ma Liu Shui -laiturista (lähellä University-metropysäkkiä) tai Sai Kungista. Lauttojen aikataulut löydät täältä.

PS. Kaikki jutut Hongkongista löytyvät tästä linkistä.

 

*****

Piditkö lukemastasi? Seuraa meidän seikkailuja myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *