Omenainen tähtipulla

tahtipulla (2 of 3)

Huhhheii, onpas kiireistä täällä, mutta ei anneta sen häiritä :) Instassa sai enemmän kannatusta tähtipullan ohje kuin asu, joten jaetaanpas se!

Mä tein pullan hieman kiireaikataululla juuri ennen ystävien saapumista, joten kuvissa tai tähdessäkään ei ole ihan hirveästi panostettu ulkoasuun. Tähtipulla oli kuitenkin niin superherkullinen, että ohjeen jaan mieluusti ennen joulun viettoa :)

Mitä tarvitset:

Taikina:
5 dl maitoa (mä käyti luomu-kevytmaitoa, mutta kaikki käynee)
200 g voita
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 muna
n. 12-15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
1 kananmuna

Väliin:
kanelia
sokeria
voita
Dronningholmin omena-kaneli -marmeladia

Pinnalle:
raesokeria, mantelia, omenahilloa

Aloita tekemällä jokin peruspullataikina, vaikka suosikki korvapuustitaikinasi.

Tai esim. näin:

1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi mikrossa tai kasarissa. Sekoita hiiva maitoon. Lisää joukkoon kananmuna, sokerit ja suola.

2. Sekoita ensin jauhoja pikkuhiljaa joukkoon. Mä lisään n. 8 dl jauhoja sekoittaen lastalla. Sen jälkeen lisään loput jauhot kädellä vaivaten. On mahdotonta sanoa, mikä on tismalleen oikea määrä jauhoja, mutt taikina ei saa olla kaulimista vaille valmista, vaan hieman jopa ylipehmeää. Sulata hetki mikrossa voi ja lisää se joukkoon. Pullataikina on valmiina sellaista pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista helposti, mutta ei ole vielä “kuivaa”.

3. Peitä taikina esim. puhtaalla pyyhkeellä ja anna kohota vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. (Mä käytän tähän itse asiassa mikroa. Heitän taikina-astian mikroon ja annan olla siellä. On vedoton paikka ainakin :D)

4. Pullataikina kohoaa parhaimmillaan n. 40-60 minuuttia, jonka jälkeen sen voi käyttää.

Valmiin pullataikinan kanssa pitää vielä hetki vaivailla. Hieman lisää jauhoja ja vaivailet taikinaa n. 5-10 minuuttia, että se tuntuu käsissä oikealla.

Jaa taikina neljään osaan ja kauli 1/4 ohueksi levyksi.

tahtipulla (1 of 11)
Mittaa esim. leveällä lautasella, vuoalla tai jollakin muulla pyöreällä esineellä ympyrä, jonka leikkaat vaan veitsellä irti.
tahtipulla (2 of 11)
Siirrä ympyrän muotoinen taikinalevy leivinpaperilla peitetylle pellille.
tahtipulla (3 of 11)
Voitele taikina sulatetulla voilla ja heitä päälle kanelia ja sokeria oman mielesi mukaan.

Tee toinen kerro samalla tavalla. Kauli 1/4 taikinaa, laita edellisen kerroksen päälle ja laita päälle taas voita, sokeria ja kanelia.

Kauli vielä 1/4 taikinasta ja laita se edellisten kerrosten päälle. Levitä päälle Dronningholmin omena-kaneli -marmeladia. Mulla oli jääny tätä joulutorttujen tekemisestä ja päätin kokeilla. Oli ihan syntisen hyvää.

tahtipulla (4 of 11)
Ja kauli vielä neljäs osa edellisten päälle.
tahtipulla (5 of 11)
Näin, nyt edessäsi pitäisi olla neljä kerrosta taikinaa, joiden välissä on kaneli-sokeria ja omena-kaneli -marmeladia.
tahtipulla (6 of 11)
Mittaa keskelle pullaa lasilla pienempi ympyrä ja paina kevyesti, että siitä jää jälki, mutta se ei painu taikinaan. Leikkaa viillot etelään, pohjoiseen, länteen ja itään.

Leikkaa tämän jälkeen kaksi viiltoa tasaisesti jokaiseen “lohkoon”, niin, että sinulla on kaiken kaikkiaan 12 viiltoa.

tahtipulla (7 of 11)
Kierrä aina kaksi vierekkäistä lohkoa toisiaan vasten niin, että kierrät ne n. puolitoista-kaksi kertaa itsensä ympäri. Paina ne päistä yhteen.

Tee näin kaikille osioille, jolloin sinulle pitäisi muodostua tämän muotoinen tähti:

tahtipulla (8 of 11)
Jätä tähti vielä kohoamaan n. puoleksi tunniksi pyyhkeen alle ja tarkista, että “sakarat” ovat edelleen liimautuneita yhteen.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Kun tähti on kohonnut, voitele se kananmunalla ja koristele se mielesi mukaan. Mä heitin päälle kasan mantelilastuja ja raesokeria (jota lipsahti vähän liikaa)

tahtipulla (9 of 11)
Sitten koko komeus uuniin n. puoleksi tunniksi uunin keskitasolle :)

tahtipulla (1 of 3)
Ja voilá!

Tähtipulla on hauskan seurallinen, kun jokainen voi murtaa itselleen sopivan palan ja oikeesti, ihan tajuttoman hyvää!!

Ensi kerralla teen pari juttua vielä hieman eri tavalla! Aion laittaa kahteen väliin omena-kanelimarmeladia ja yhteen väliin kanelisokeri-sekoitusta. Lisäksi aion laittaa keskelle joulutorttumaisesta sitä omenamarmeladia ja manteleita ja huomattavasti vähemmän raesokeria. Ja varaan tämän tekemiselle hetken aikaa, enkä aloita ennen kuin vieraat tulevat, niin se on ehkä vähän nätimpikin sitten ;)

Toinen, mitä aion kokeilla, on vaihtaa tuo omena-kaneli -marmeladi Dronningholmin kirsikka-puolukka -marmeladiin, jota myös rakastan. Ei voi mennä pieleen :D

Ai että mun tekee mieli tuota taas. Ja mies melkein kuolaa vieressä. No, onneksi aattona on taas tekosyy tehdä uusi tällainen :)

Kokeilkaa ja kertokaa maistuiko!

0

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Paula Thursday, December 22, 2016 at 06:50

    Ihana ohje! Juuri kun mietin mitä tekisin jälkiruokakahville jouluksi. 😍 Aineksetkin näyttää löytyvän kaapista!

  • Reply Sara G. Thursday, December 22, 2016 at 10:43

    Onpa kaunis pulla, ja todella kauniisti toteutettu ja kuvattu. Aion kokeilla juhlapyhinä!

  • Reply Nuu Thursday, December 22, 2016 at 11:01

    Testiin menee joko tänään tai huomenna :) näyttää niin kauniilta. Perustorttuja en jaksa tehdä, niin menee tämä niiden korvikkeena.

  • Reply Annikki Sunday, December 25, 2016 at 15:13

    Mä testasin 23.päivä, tuli niin hyvää! Ja niin kaunis! Kiitos ohjeesta :)

  • Reply Essi Tuesday, December 27, 2016 at 17:27

    Mitäs sää niille ylijäämä taikinoille teit? Mä vaan lättäsin ylimääräisen kerroksen vielä päälle, nyt on aikamoinen jättiemaus uunissa!

  • Leave a Reply

    Previous Post Next Post