Vauva- ja lapsiarjen lukuhetkiin

*Kaupallisessa yhteistyössä BookBeat

Lapsena mä olin ihan mielettömän suuri kirjojen fani ja myös mieheni oli ihan älytön lukutoukka pienenä. Jotenkin tässä kiireisessä aikuisuudessa kirjat jäävät jatkuvasti sellaiseksi luksukseksi, jota pääsee käyttämään aivan liian harvoin. Olen kirjoitellut Mungolifen puolelle BookBeat-applikaatiosta, josta olen viime aikoina lukenut paljon kirjoja ja erityisesti kuunnellut paljon äänikirjoja. Voisi kuvitella, että kirjat eivät sopisi vauva-arkeen ollenkaan, ellei kyseessä ole isokuvaiset kuvakirjat, mutta niin vaan meidän taloudessa kulutetaan tällä hetkellä enemmän kirjoja kuin koskaan.

Kuten varmasti jokainen vauvaansa imettänyt tietää, imetys vie ihan todella paljon aikaa. Päivästä menee tunteja niin imetykseen kuin pumppaamiseenkin, ja öisin saa taistella unta vastaan imettäessä. Toiset varmasti imettävätkin nukkuen, mutta itse jotenkin aina pelkään vauvan tukehtumista, joten yritän pitää itseni hereillä. Näin voin myös tarkkailla lapsen imuotetta ja syömistä ylipäätään. Välillä tuo saattaa nukahtaa sikeästi rinnalle ja unohtaa syödä tarpeeksi, jolloin voin vauvaa hieman herätellä takaisin hommiin. Mun imetyshetket on kyllä täysin pelastanut BookBeat! Varsinkin refluksivaivojen aikaan kun vauvaa piti pitää jokaisen syötön jälkeen 30 min pystyasennossa, myös öisin, BookBeat oli ihan pelastaja. Saatoin lukea kirjaa imettäessä ja röyhtäyttäessä, jolloin pysyin itsekin hereillä. Päiväsaikaan saatan usein kuunnella äänikirjaa imettäessä tai vauvan nukkuessa. Välillä tekee mieli kuunnella musiikkia, mutta loppujen lopuksi itselleni kirjat antavat paljon enemmän. Siivoillessa ja muuttoon valmistautuessa on jotenkin helppo siirtää itsensä ajatuksissa hetkellisesti muualle, maailmaan, jossa on jännittäviä seikkailuja ja hauskoja tapahtumia. 

Toivon, että vanhempien esimerkillä myös Dante innostuu kirjoista. Toki toivon, että lapsi lukee paljon myös ihan oikeita kirjoja, eikä aina tuijota ruutuja, mutta onhan se älyttömän kätevää, kun nykyään voi puhelimesta tai padilta lukea, eikä mukana tarvitse kantaa tuhatta kirjaa. Eikä mikään tietenkään voita sitä, että äiti tai isi tai vaikka mummi lukevat iltasatuja. Rakkaus kirjoja kohtaan on rikastuttanut ainakin omaa elämääni todella, ja toivon sitä myös lapselleni. Olen realisti, ja ymmärrän, että on mahdotonta kieltää lapselta tulevaisuudessa älypuhelimen tai ipadin ruudun tuijottamista, mutta toivon pystyväni kasvattamaan lapsen, joka on kiinnostunut kirjoista, myös niiltä ruuduilta luettuna.

Olenkin alkanut lueskelemaan vauvalle kirjoja jo nyt. Tosin olen itse pyrkinyt lukemaan venäjäksi, jotta venäjän kieli kävisi vauvalle tutuksi, mutta mies on lueskellut Dantelle kirjoja ihan BookBeatista. Siellä on itse asiassa aika runsas tarjonta lasten kirjoja, jotka on jaoteltu 3+, 5+, 7+ ja 9+ -ikäisten kirjoihin. On Uppo-Nallea, Viirua ja Pesosta ja Muumeja. Tässä vaiheessa lapsi ei varmasti vielä ymmärrä mitään, mutta ollaan pyritty luomaan sellaista kulttuuria, että välillä lueskellaan. Meillä on kuvakirjoja toki, joita ollaan myös käytetty, mutta nukkumaan mennessä ei halua aktivoida kuvilla, vaan saduilla. Kirjat ajankohtaistuvat varmasti lähiaikoina vieläkin enemmän, ja on ihan huikeeta, kun omassa puhelimessa on valtava kirjasto erilaisia kirjoja, niin itselle kuin pienellekin. Pitkillä ajomatkoilla tai kotia siivoillessa voi kuunnella äänikirjoja, lukuhetkinä voi lueskella vauvalle.

Olen pyrkinyt pitämään puhelinta mahdollisimman vähän Danten lähellä. Sanokaa foliohattuhulluksi, mutta jotenkin sitä pyrkii kuitenkin kaikin tavoin minimoimaan vauvan altistusta kaikelle turhalle. BookBeatissa on mahtavaa myös se, että kirjan voi “ladata” puhelimelleen, jolloin sitä voi lukea lentokonetilassa. Foliohattuilun lisäksi sangen mukavaa esimerkiksi pitkillä lentomatkoilla. Tämä pätee niin äänikirjoihin kuin e-kirjoihinkin, eli äänkirjan kuuntelussakaan ei tarvitse olla verkossa :)

Jos siis tuntuu, että elämässä on paljon aikaa, muttei mahdollisuuksia fyysisen kirjan lukemiselle, kokeilkaa ihmeessä BookBeat -palvelua. Sen lisäksi, että saatte varmasti itsellenne kirjakaupalla mielekästä luettavaa tai kuunneltavaa, niin saatte laajennettua lasten kirjavalikoimaa kymmenillä uusilla kirjoilla :)

BookBeat ei ole mitenkään määräaikoihin sidottu, vaan sitä voi käyttää kuukausimaksulla (16,90 €/kk) rajattomasti ja tilauksen voi lopettaa milloin vain.

Nyt voitte kokeilla palvelua ilmaiseksi, nimittäin lukijani saavat kampanjakoodin, jolla saatte kuukaudeksi ilmaisen lukuoikeuden BookBeatiin! Tämä koskee uusia käyttäjiä, eli jos BookBeat ei ole vielä tuttu, kannattaa kokeilla! :) mungobaby -koodilla tai TÄSTÄ pääsette rekisteröitymään kuukaudeksi veloituksetta, ja koodi on voimassa koko kesän.

Kirjoittelin palvelusta lisää jo talvella Mungolifen puolella (täällä) ja juuri vähän aikaa sitten jaoin hieman kirjavinkkejä kesään (täällä).

Joko BookBeat on teille tuttu? Ja mitkä on olleet teidän perheiden minien lempikirjoja?

3+

Related Posts

8 Comments

 • Reply Essiiij Thursday, August 3, 2017 at 22:02

  Tää on kyllä niin huippu sovellus! Itse tykkään neuloa, joten kädet ja useimmiten myös silmät on käytössä koko ajan. BookBeatin avulla saa samalla kuunneltua kätevästi samalla kirjaa! Ennen on aina ns. harmittanut, kun ei samalla oikein ole voinut mitään tehdä, kun jos telkkaria rupeaa toljottamaan, niin hupsista vaan kun on silmukat sekaisin. :D Ja toinen, missä oon tykännyt kirjoja kuunnella on nurmikkoa leikatessa – meillä kun siihen menee päältäajettavallakin leikkurilla lähemmäs puolitoista tuntia. Bluetoothilla varustetut kuulosuojaimet vaan päähän ja ajelemaan. :)

 • Reply Minni Friday, August 4, 2017 at 09:47

  Heippa, milloin ajattelitte aloittaa kiinteiden maistelun? :)

 • Reply Tsrp Friday, August 4, 2017 at 10:03

  Olen täysin rakastunut bookbeatiin! Työmatkoilla julkisissa on paljon mukavampi kuunnella äänikirjaa ja katsella maisemia, kuin tuijottaa niska kenossa ruutua. Tykkään käydä kävelyillä myös ilman äänikirjaa, mutta pari kertaa olen huomannut kävelleeni reilut kolme tuntia ympäri Helsinkiä ja löytänyt uusia kulmia, kun on ollut jännä dekkari kesken eikä ole halunnut lopettaa kuuntelemista. Otan varmaan myös syksyllä tavaksi kävellä yliopistolle äänikirjaa kuunnellen, niin saan siihenkin puoleen tuntiin yhdistettyä huvin ja hyödyn :). Lisäksi sovelluksen uniajastin on loistava! Rauhallinen lukuääni ei vaikuta pelkästään lapsiin unettavasti :D joten suosittelen, jos aivot käyvät ylikierroksilla eikä uni meinaa tulla. Äänikirja päälle ja silmät kiinni, ja vartin päästä on jo taju kankaalla.

 • Reply Kristina Friday, August 4, 2017 at 17:09

  Kokeilin kesän alussa kampanjakoodilla sun innoittamana BookBeatia kuukauden ja jäin koukkuun. Tykkään lukemisesta tosi paljon, mutta aina ei vaan oo mahdollisuutta lukea ja äänikirjat toimii sillon tosi hyvin. Oon tykästynyt niihin etenkin siivoillessa ja aamulla meikatessa ja pukeutuessa. On myös superhelppoa kun ei tarvitse kantaa painavaa kirjaa mukana vaan puhelin ja kuulokkeet riittää. Olin tosi positiivisesti yllättynyt kirjavalikoimastakin, eli varmasti jatkuu sovelluksen käyttö vielä pitkään:)
  Mulla ei itsellä ole lapsia, mutta kun oltiin pieniä, meidän perheessä oli pop kirjat, joissa oli kurkistusluukkuja ja vetojuttuja, joista sai esiin vaikka jonkun eläimen tms. Myös paksusivuiset (sellaista pahvimaista materiaalia) kirjat oli hyviä, niitä pääsi ihan pienenä itsekin hypistelemään (ainakin Puppe-kirjat on muistaakseni tällasia). Vähän isompana juurikin Viiru ja Pesonen sekä myös Mimmi Lehmä ja Mauri Kunnaksen kirjat oli lemppareita kuvituksen ja tarinan takia. Astrid Lindgrenin kirjat oli myös kovassa kulutuksessa ja ne oli ekoja pitempiä kirjoja, joita jatkettiin sitten useempana päivänä. Oon itse hoitohommissa lukenut lapsille paljon, tosin englanniksi, ja nämä tykkäsi tosi paljon kuunnella Roald Dahlin kirjoja sekä myös Muumi-tarinoita. Jostain syystä myös kaikki tarinat, joissa oli jujuna riimit oli suosittuja etenkin pienemmän lapsen kohdalla:)

 • Reply Aliisa Friday, August 4, 2017 at 18:49

  Bookbeat on ihan paras! Käytin ton ilmaisen kokeilun jo, harmi vaan että mulla ei ole nyt varaa maksaa siitä :( Oli tosi kätevä just siivotessa, kävelyllä ja matkoilla!

 • Reply Jen Saturday, August 5, 2017 at 01:02

  Kiitos vinkistä! Kokeilen tätä nyt ensimmäistä kertaa,heti venähti 01 asti yöllä kun ei malttanut lopettaa. Huomenna lapsille ehdottomasti sadun kuuntelu hetki. :)

 • Reply Iina Monday, August 7, 2017 at 01:06

  Anna, suuri kiitos informatiivisesta, monipuolisesta ja hyvin kirjoitetusta blogista! Olen itse raskaana (viikkoja 17+0) ja tästä on ollut valtavasti hyötyä.

  Muistelisin, että kirjoitit vauvan vakuutuksista liittyen matkustamiseen ja mahdolliseen ennenaikaiseen synnytykseen matkalla. Meillä olisi mieheni kanssa mahdollinen häämatka tiedossa, kun olen viikoilla 30-31 ja kohteena joko Berliini tai Praha – turvallisia vaihtoehtoja noin hygieniatasoltaan, sairaaloiden varustelulta kuin lentomatkan lyhyydenkin puolesta.

  Minua kuitenkin mietityttää mahdollinen ennenaikainen synnytys, vakuutus ja se, onko lentäminen (edes noin lyhyt) ylipäätään hyvä idea. Olisi kiva kuulla, mitä tietoa sinulla on aiheesta.

  Mukavaa loppukesää!

 • Reply Minnea Monday, August 7, 2017 at 15:58

  Bookbeat on ollut mielessä, joten kiitti koodista! Tosi mukavaa päästä testaamaan!

 • Leave a Reply

  Previous Post Next Post