Influenssarokotuksesta

free-cheap-flu-shots-ftr

Tässä kun tuntuu oma raskaus etenevän hyvin seesteisesti ja epätapahtumarikkaasti (jeeee toka kolmannes, I like you very much!), niin on kirjoitustahtikin hieman hidastunut. Tosin tein viikonloppuna hieman listaa siitä, mikä kiinnostaa itseäni ja mistä ajattelin kirjoitella lähipäivinä. Mm. yrittäjyydestä ja äitiydestä sekä häistä raskaana. Tässä välissä kaipailisin kuitenkin teidän mielipiteitä. Ajattelin tänään soitella neuvolaan ja kysellä influenssarokotuksesta, josta olen ollut kovasti kahden vaiheilla.

Raskaana olevillehan suositellaan influenssarokotusta ja vaikka normaalisti olen hyvin rokotevastainen ihminen, olen alkanut kallistumaan siihen, että ehkä sellainen on hyvä ottaa. Joskin jokin pieni osa minusta taistelee edelleen asiaa vastaan, olenhan tottunut välttelemään kaikkia “ei-välttämättömiä” rokotuksia (toki Suomen rokoteohjelman mukaiset rokotukset mulla on, ja otinpa keltakuumerokotuksenkin aikanaan reissuilujen vuoksi). Nyt pitäisi kuitenkin ajatella itseni lisäksi tätä pientä, ja siksi olen rokotusta nyt harkinnut. Hassua, ettei sitä ole minulle neuvolassa tarjottu, ja asia onkin välissä kokonaan unohtunut. Olen itse asiassa raskaana ollessani ollut poikkeuksellisen terve *koputtaa puuta* enkä ole ollut edes missään pienessä flunssassa, mikä on mulle ihan normaalia yleensä syksyllä. En tiedä onko kahden edestä vitamiinien vetäminen avainasemassa, mutta oli miten oli, olen äärimmäisen onnellinen, ettei mitään pahoja flunssakierteitä ole iskenyt. Se influenssa hieman huolestuttaa toki tänä vuonna, ja olen nyt viikon asiaa puinut kaikin mahdollisin päin. Sivuvaikutuksia on rokotteella, toisaalta riskit on siinä, jos rokotusta ei ota. Rokotus myös lupaa suojaa vauvallekin tämän syntyessä. Ja vaikkei huhtikuu nyt mikään valtava influenssaepidemia-aika olekaan, voi silloinkin olla influenssariski melko korkea. Varsinkin pienelle, jonka vastustuskyky on hyvin olematon.

Mitä mieltä te olette? Rokotus vai ei rokotusta? Mitä kokemuksia asiasta teillä on? Ymmärrän, että täältä en mitään varmaa “tietoa” asiaan saa, mutta kokemuksia ja mielipiteitä kaipaisin :)

0

Related Posts

84 Comments

 • Reply M Monday, December 19, 2016 at 10:10

  Hei Anna,

  ja kiitos ihanista blogeista, niin mungolifesta kuin tästä uudesta tulokkaasta mungobabystä <3
  Samoja pohdintoja olen itse käynyt ensimmäisessa raskaudessa ja nyt odottaessa uutta pientä tulokasta. Esikoista odottaessa en ottanut rokotetta ja nyt varmaankin teemme samoin juurikin siitä syystä, että rokotuksessa itsessään on riskejä. En ole koskaan ottanut itselleni infulenssarokotusta ja jotenkin tuntui pelottavalta ottaa se raskaana, kun ei ole aiempaa kokemusta siitä, miten oma keho reagoi siihen ilman vauvaa. Toki sitä paljon suositellaan, mutta meillä näin (: Esikoiselle ollaan otettu rokotusohjelman rokotukset, muttei hänellekään infulenssarokotuksia.

 • Reply Paula Monday, December 19, 2016 at 10:18

  Minulla oli itsestään selvää että otin raskaana ollessani influenssarokotuksen. Ennen en ollut ottanut. Ja vaikka oli ehtinyt mennä vuosia siitä kun olin ollut edes tavallisessa flunssassa. Vauvan jo synnyttyä me vanhemmat sekä eniten kanssamme tekemisissä olleet ottivat rokotukset. Nyt lapsi on hieman alle 1.5v ja nyt otti hänkin rokotteen, samoin kuin me vanhemmat. Suosittelen kyllä. Meille ei ole tullut mitään haittoja rokotteesta, joten mielummin se kuin tauti. Vaikka ei se tietenkään 100% suojaa.

 • Reply Sarppa Monday, December 19, 2016 at 10:42

  Hei,
  Täällä toinen jolla laskettu aika huhtikuussa :-)
  Minulle laitettiin influenssarokoite jo niiden tullessa lokakuussa. Urheilullisuudesta ja perusterveydestä huolimatta sairastin sen kolme vuotta sitten reilu parikymppisenä ja erittäin rajuna. Kuivumisen ja sen vuoksi etten saanut syötyäkään, laitoshoito ei ollut kaukana ja nyt en tahdo pienintäkään riskiä itselle tai vauvalle.
  Rokotteista en yleisesti tiedä mitä mieltä olen, tietysti vauvan ja perheen muutenkin haluan noudattavan suomalaista rokotusohjelmaa. Ne kuitenkin on vuosien kokemuksella ja tutkimuksella luotu turvallisiksi ja ne estävät joukkoepidemiat ja monet tartunnat on Suomesta lähes poistettu niillä. Eri asia kun hirveällä kiireellä markkinoille lyöty sikainfluenssarokoite, jonka kanssa sitten oli jos jotakin ongelmaa.
  Influenssarokoite on myös vuosien tutkimusten tulos ja tänä vuonna sitä ei ottanut puolisoni, koska tosiaan kausi alkaa mennä huhtikuulla jo ohi ja vauva saa minun rokotteestani suojan pariksi ensimmäiseksi kuukaudeksi vielä. Seuraavina vuosinahan se pitääkin sitten ottaa koko perheen, minimoidaan siten riski ettei sitä sairasta pieni lapsi, kuitenkin kun rokoite ei sitä 100% suojaa anna ja rokotettukin voi saada lieviä oireita.

 • Reply p.marie Monday, December 19, 2016 at 10:45

  Sairaanhoitajana ja tulevana terveydenhoitajana, joka suoritti juuri neuvolaharjoittelun, suosittelen ehdottomasti influenssarokotusta raskaana olevalle (ja myös lähipiirillesi, miehesikin saisi sen neuvolakäynnin yhteydessä). Suojaa tulee sekä sinulle että vauvalle, ja mahdolliset sivuvaikutukset ovat erittäin pieniä verrattuna kunnon tautiin. Huomioi myös se, että rokotteella olet vastustuskykyinen vasta 2 viikon päästä sen ottamisesta. Influenssarokotteet herättävät aina keskustelua, enkä itsekään koe, että perusterveen ihmisen sitä tarvitsisi ottaa, mutta riskiryhmiin kuuluvien kylläkin :) Hassua kyllä, etteivät ole neuvolassa sitä edes sinulle tarjonneet. THL:n sivut ovat myös rokotteiden osalta kattavat.

 • Reply Jonnz Monday, December 19, 2016 at 10:49

  Ota ihmeessä. Tämä sama rokotepohja on ollut käytössä -70-luvulta, aina pienin muutoksin itse virukseen. Todettu hyväksi ja yli 40v käyttökokemus. Samalla lapsi saa suojaa. Kannattaa muistaa rokottaa myös lähipiiri, joho kuuluu yleisesti mies, isovanhemmat ja muut lapsen kanssa paljon aikaa viettävät henkilöt. Riskit pienehköt etuihin verrattuna, kun etenkin sairaudet vaarallisia vauvaikäisillä lapsilla. Muutoinkin suomen rokotusohjelma kattava, tutkittu ja hyväksi todettu. Rokotusvastaisien tapa tehdä propagandaa asiastaan on tasoa trump pressanvaaleissa, joten niihin ei kannata hairahtua :(( Tässä terkkarin näkökulma. Ihanaa odotusta :)

 • Reply aak Monday, December 19, 2016 at 10:50

  Mä olin viime talvena raskaana juuri noin, että laskettu aika oli huhtikuussa ja vauva syntyi huhtikuun lopussa. Päädyin siihen, etten ottanut rokotusta. Vaikka taudin voi tottakai saada mistä vain, niin en jotenkaan kokenut sitä kuitenkaan tarpeelliseksi juuri minulle/meille. Tiedän, että olin onnekas etten sairastunut lainkaan raskausaikana ja influenssa ei ole todellakaan mikään pikkuflunssa. Vaikka “normaalit” rokotteet tottakai otamme, niin kaippa sitten takaraivossa kolkutteli se että onko tuo nyt sitten todella tarpeen. Ja kai mun lopullisen päätöksen sinetöi neuvolalääkäri, joka viileästi totesi että voi sen influenssan saada vaikka olisi rokotettu =D

 • Reply Nyy Monday, December 19, 2016 at 10:50

  Suosittelen lukemaan seuraavan artikkelin:

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/28/nakokulma-rokottaa-vai-ei-numerot-paljastavat-totuuden

  Tietenkään influenssarokote ei ole täysin sama asia kuin MPR-rokote, mutta yhtä lailla sen hyödyt ja haitat on tarkkaan punnittu ennen kuin sitä on päädytty suosittelemaan raskaana oleville.

 • Reply Elina Monday, December 19, 2016 at 11:03

  Rokotus! Oon ehdottoman rokotevastainen ja toisaalta taas myönteinen. Eli rokoteohjelman piiriin kuuluvat rokotteet laitetaan lapselleni. Kaikki ylimääräiset rokotteet on ollut ehdoton nounou ennen. Nyt kuitenkin kun katselen neljä kuukautista poikaa ja mietin että jos hän saisi influenssan mun kauttani, niin olisihan se ihan hirveetä. Siksi tämä vuonma influenssarokotus tuli mullekin. Vauva sitä ei vielä saanut.eli ehdottomasti jos rokote suojaa myös syntyvää lasta niin itse sen ottaisin. Niin pieni kun on vielä niin heikko tauteja vastaan. ❤

 • Reply Emilia Monday, December 19, 2016 at 11:20

  Hei Anna!

  Olen lääkäri ja 20. viikolla raskaana. Jo työn takia riskiryhmään kuuluvana otin (kuten joka vuosi) influenssarokotteen jo ensimmäisellä kolmanneksella. Olen ylipäätään jo 90-luvulta lähtien saanut vuosittain tuon rokotuksen. Oireet rokotuksen jälkeen vaihtelevat riippuen henkilöstä. Joillakin ei ole mitään oireita, itse saan 1-2 viikkoa rokotuksen jälkeen lieviä nivelkipuja sekä tunteen että vois olla flunssa tulossa, sitä ei kuitenkaan koskaan tule. Nämä oireet ovet kuitenkin kovin pieniä verrattuna influenssaan. Sairastin kerran influenssan ja sitä kesti sitten jälkitauteineen tällaiselle perusterveellekin yli neljä viikkoa. Silloin tajusin, että tähän tautiin voi oikeasti kuolla. Koska en ikinä tätä tautia enäää halua saada, yritän rokotuksen avulla ehkäistä sitä. Täytyy kuitenkin muistaa, että 100% suojaa ei ole olemassa ja joskus, kuten muutama vuosi sitten, voi käydä niin, että rokotus ja kauden influenssavirukset eivät mätsää, eli rokotus ei suojaa hyvin. Olen saanut yli 15 influenssarokotusta ja tuntuu siltä, että nämä rokotukset eri viruskantoja vastaan, jotka olen saanut pitkällä aikavälillä vaikuttavat positiivisellä tavalla vastustuskykyyn. Mitään todisteita tästä mulla ei tietenkään ole, vain henk koht. kokemus. Huippuinfluenssakautena hoidan noin 20 influenssapotilasta päivässä vastaanotollani. Tarkoitan siis face to face (katson kurkkuun jne.) ja olen influenssalta onneksi säästynyt. Lisäksi toivon,että perheenjäsenten rokottaminen voi vähentää sairastumisen riskiä, eli rokotin myös mieheni ja poikani. Mietin usein ovatko rokotuksen vastustajat koskaan oikeaa influenssaa edes sairastaneet, kun sitä rokotusta niin vastustavat. Lääkärinä näen kuitenkin tämä asenteen kääntöpuolen päivittäin. Raskaana oleva kuuluu riskiryhmään saada vaikea influenssa ja ainakin täällä Saksassa sitä ilman muuta suositellaan. Tsemppiä vielä ja toivottavasti tämä nyt edes vähän auttoi. :)

  • Reply Eeva Tuesday, December 20, 2016 at 08:31

   Täällä toinen lääkäri. Toimin yhdessä suurimmista pääkaupunkiseudun sairaaloista sisätaudeilla. Me hoidamme päivystyksessä haastavia sairaalahoitoa vaativia influenssatapauksia. Joka vuoksi on useita nuoria, aiemmin perusterveitä ihmisiä, jotka saavat vaikean influenssan ja ajautuvat tehohoitoon. Teho-osastot ovat kautta HUS-alueen täynnä aina influenssakauden ollessa rajuimmillaan. Tauti tappaa huomattavan määrän suomalaisia joka vuosi, joten mistään pienestä “kausiflunssasta” ei ole kyse. Tehohoidon seuraukset voivat pahimmillaan näkyä lopun elämää ja tehohoito on elimistölle todella voimakas rasite. Raskaana oleva on erityisessä riskissä sairastua influenssaan (ja nimenomaan vaikeaan muotoon, kuten edellä mainittu), sillä raskaus on immunosupprimoiva tila. Suosittelen ehdottomasti influenssarokotetta ja myös kaikkia muita rokotusohjelman mukaisia rokotteita.

   Olen nähnyt kerran kuvaajan, jossa tautien ilmentymistä ja ihmisten halukkuutta ottaa rokotteita oltiin rinnastettu. Aina, kun rokotuskattavuus oli hyvä ja esim. tuhkarokko katosi lähes kokonaan, alkoi hetken kuluttua levitä rokotusvastainen aate, jossa korostettiin, että ei näitä tarvitakaan, näistä on haittaa. Taudit ja niiden aiheuttamat kuolemat eivät enää koskettaneet sen aikakauden ihmisiä. Rokotevastaisuuden seurauksena rokotuskattavuus väheni ja väheni, minkä jälkeen taudit nostivat päätään. Tämän jälkeen ihmisten rokotushalukkuus olikin jälleen hyvä ja kierre valmis. Luotettavista lähteistä on kyllä mahdollista selvittää rokotusten turvallisuus, me emme tässä nykyterveydenhuoltojärjestelmässä tarjoa/suosittele mitään sellaista, josta koituvat hyödyt eivät käytännössä jokaisen kohdalla ylitä mahd. haittoja. Haittoja ei kausi-influenssarokotteella hetkellistä olkavarren kipeytymistä ja noin päivän lievää flunssaista oloa lukuunottamatta juurikaan ole.

  • Reply Tiia Tuesday, December 20, 2016 at 21:34

   Täälläkin uunituore lääkäri, jolla raskausviikkoja pian 24. Hyviä pointteja edellä. Itse olen ottanut influenssarokotuksen joka vuosi, kuten myös nyt raskaana ollessani. Myös poika 2v ja mies on rokotettu influenssaa vastaan. THL suosittelee rokotetta riskiryhmille, johon myös raskaana olevat naiset kuuluvat. Suosittelen ehdottomasti ottamaan rokotteen :)

 • Reply Hannah Monday, December 19, 2016 at 11:34

  Itse otin enkä epäröinyt, riitti se tieto että raskaana olen riskiryhmässä. Sivuvaikutuksia ei tullut. Paremmin en osaa valintaani perustella, se vain tuntui oikealta. En usko että lukijoilta kysymällä saat asiaan sen enempää varmuutta. Tai ainakin itse koin näin kun seurasin erästä rokotekeskustelua facessa. Aika harvalla oli heittää mitään todellista faktaa asiasta. Influenssarokote on kuitenkin ollut olemassa muistaakseni jo 70- luvulta, en vain jaksa uskoa että se on haitallinen. Mutta tämäkin vain täysin mutua, oma fiilistä asiasta. Vastasyntynyt saa käsittääkseni myös aika hyvää suojaa äidinmaidosta, jos imettää.

  Itse ottaisin kyllä uudestaan jos oisin raskaana.

 • Reply Marianne Monday, December 19, 2016 at 11:40

  Kyllä mä ottaisin sen rokotuksen,koska nyt on kuitenkin kyse sun vauvasta ei susta itsestä. Sehän on sitten voimassa vauvalla syntymän jälkeen, ja koskaan ei voi tietää jos vauva ei oliskaan ihan terve ja olisi kannattanut ottaa se rokote. Ja en usko, että influenssa-rokotetta tarjottaisiin, jos sen haitat olisi suuremmat kun hyödyt. Kantsii seuraavan kerran neuvolassa kysyä rokotteesta, he varmasti osaa paremmin perustella asian. :) Muistelisin, että sitä ei alkuraskaudesta edes tarjota, jotta suoja on sitten mahd pitkään voimassa vauvan synnyttyä?

 • Reply Allu Monday, December 19, 2016 at 11:42

  Itse olin myös koko raskauden terve, vaikka yleensä muutaman flunssan vuodessa sairastankin normaalisti. Muistan lukeneeni, että raskaana vastustuskyky paranee, tosin varmasti se vitamiinien popsiminenkin vaikuttaa asiaan!
  Itse en ole koskaan ymmärtänyt rokotevastaisuutta. Ymmärrän toki ettei “turhia” lääkkeitä halua omaan elimistöönsä tunkea, mutta mielestäni influenssarokotteen ottaminen, samoin kuin lapsille rokotusohjelman mukaisesti suositeltavien rokotuksien ottaminen on enemmän kuin suositeltavaa. Hyödyt tässä asiassa ovat mielestäni todella selkeästi mittavammat, kuin rokotteiden ottamatta jättäminen. Itse en antaisi ikinä itselleni anteeksi, jos lapseni sairastuisi johonkin omien aatteideni vuoksi, eli en tarjoaisi lapselle kaikkea mahdollista suojaa ja turvaa minkä hän ansaitsee.

 • Reply Jii Monday, December 19, 2016 at 11:46

  Mietin ihan samaa, että ottaakko vai ei. Mullekaan ei oltu neuvolassa puhuttu influenssarokotteen ottamisesta, mut kysyin siitä sitten viime neuvolakerralla. Ja terveydenhoitaja suositteli sitä sanomalla mm. että vastasyntyneelle influenssa voi olla tosi vaarallinen ja sen vuoksi vanhemmat olisi hyvä rokottaa. Hän pistikin rokotteet sitten mulle ja miehelle samantien. Meillä ei ollu muita reaktioita rokotteeseen, kuin pientä arkuutta pistokohdassa päivän pari…

 • Reply am Monday, December 19, 2016 at 11:49

  En nyt osaa kokemuksia raskauden ajasta sanoa, mutta valinta olisi vaikea itsellenikin! Luulen, että ottaisin kyllä rokotteen jos olisin nyt raskaana. Viime vuonna en ottanut rokotetta, ja sain kuin sainkin b-viruksen keväällä. Luulin oikeasti että kuolen :S en ole koskaan ollut niin kipeä, enkä edes tiennyt että ihminen voi olla. Olen ihan perusterve, mutta silti pelkäsin silloin melkein henkeni puolesta… joten voin vaan kuvitella kuinka paljon olisin pelästynyt jos olisin ollut samaan aikaan raskaana. Eli varmaankin ottaisin rokotteen raskaana, mutta ymmärrän että vähän epäröit :)

 • Reply N Monday, December 19, 2016 at 11:50

  Hei! Olen itse raskaana 27. viikolla, koulutukseltani lääkäri ja kyllä otin influenssarokotteen. Raskaana ollessa influenssan komplikaatioriskit ovat suuremmat. Rokote suojaa vastasyntynyttä noin 6kk influenssalta. Olen itse sairastanut kertaalleen influenssan loppukeväästä, eli on sekin mahdollista. Niin kova tauti ja itsellä vielä työnkin puolesta perusteltua ottaa joten päätös oli helppo. THL suosittelee kaikille raskaana oleville rokotetta. Sinullekin siis suosittelen.

 • Reply s Monday, December 19, 2016 at 11:58

  Näin terveydenhoitajana suosittelen ottamaan vielä nyt kun ehdit! Nyt jo on influenssakausi alkanut ja se jatkuu aina tammikuuhun saakka. Kun otat rokotteen,siitä tulee myös suoja vauvalle. Influenssarokotteessa on noin 2 viikon “kypsymisaika”, eli kahden viikon jälkeen se muodostaa suojan.Suosittelen ehdottomasti!

 • Reply Noora Monday, December 19, 2016 at 12:03

  Esikoisen kohdalla otin rokotteen raskaana ollessani koska olin juuri pari vuotta aiemmin sairastanut influenssan ja se oli tuoreena mielessä :D neljä vuotta myöhemmin kuopuksen kohdalla en taas ottanut, koska se jotenkin vaan unohtui kun ei sitä neuvolassa mainostettu.

  Nytkin neuvolasta vaan kysyttiin että halutaanko ottaa koko perhe ja kehotettiin tutkimaan thl:n sivuilta tietoja. Sen kummemmin neuvola ei sitä suositellut.

 • Reply Niina Monday, December 19, 2016 at 12:07

  Itse otin neuvolassa noin kuukausi sitten influenssarokotteen, kun sitä kerta raskaana oleville suositeltiin. Normaalisti en olisi ottanut, niin kuin en ota mitään muitakaan rokotteita, jotka ei kuulu rokoteohjelmaan, mutta nyt sit raskauden takia halusin sen ottaa. Ainakin neuvolassa “peloteltiin”, kuinka influenssa voi olla riskiryhmään kuuluville vakavampi ja ne jälkitaudit siinä samalla…
  No toistaiseksi ollaan terveenä pysytty! :)

 • Reply Annukka Monday, December 19, 2016 at 12:11

  Mistä päättelet että vastasyntyneellä vastustuskyky on olematon? Äidinmaitohan antaa hyvän vastustuskyvyn, joten ei ihan olematon kuitenkaan. 😊

  • Reply Pihvi Tuesday, December 20, 2016 at 12:05

   Ei se vastustuskyky ensimmäisellä imaisulla muodostu. Ja raskaana ollessa ei voi vielä tietää onnistuuko imetys ylipäätään.

 • Reply K Monday, December 19, 2016 at 12:14

  Itse otin rokotteen nyt ollessani raskaana. Aiemmin en ole rokotetta ikinä ottanut vaikka ammattini puolestakin se olisi aiheellinen. Enpä luultavasti nytkään olisi ottanut ellen raskaana olisi. Pitkään asiaa mietin mutta lopulta tulin siihen tulokseen etten voisi ikinä antaa itselleni anteeksi jos vauva esim influenssaan sattuisi sairastumaan. Sivuoireita ei rokotteesta itselleni onneksi tullut :)

 • Reply Jenni / big mamas home Monday, December 19, 2016 at 12:19

  Hei. Mäkin omana raskausaikana mietin asiaa kovasti. Olinhan viimeisilläni keskellä pahinta influenssa aikaa. Minä päädyin siihen, että en ota mitään influenssarokotteita, vaikka niitä tarjottiin. Siitä huolimatta, että olen myös itse hoitoalalla tai ehkä juuri siksi. En kuitenkaan puhu nyt hoitajana, vaan yksityisenä henkilönä omine mielipiteineni. En ole ottanut sitä nyt vuoden ikäiselle lapsellenikaan. Ja hyvin on mennyt. Tyttö on ollut vuoden aikana kipeä yhteensä noin kuusi päivää, joista kuumetta on ollut kahtena päivänä. Aion kieltäytyä rokotteesta myös vastaisuudessa. En tuomitse niitä, jotka rokotteen ottavat, sillä jokainen tekee varmasti juuri sen ratkaisun, joka omalta osaltaan on oikea. Ja on myös ihmisiä, joille sanon, että menee nyt ihan ehdottomasti ottamaan sen rokotteen.

  • Reply mikko Monday, December 19, 2016 at 20:47

   En itsekään tuomitse ketään, joka kieltäytyy rokotteista, PAITSI ne, jotka ovat hoitoalallaja näin toimivat! Se jos mikä on todella, todella itsekästä ja edesvastuutonta. :(

   • Reply Vinna Tuesday, December 20, 2016 at 12:07

    Jep, hoitoalalla työskentelevänä sinun Jenni tulisi ymmärtää, että asetat myös potilaasi riskiin, kun et ota rokotetta. Jos olet terveysalan ammattilainen tiedät varmaan myös sen, ettei se että lapsesi ei ole juurikaan edes flunsssaa sairastanut, tarkoita mitenkään sitä etteikö hän voisi saada influenssaa.

    Annalle suosittelisin raskaana ollessaan, ja lapsen ollessa pieni, ehdottomasti rokotetta. Itsekin olen aiemmin ottanut lähinnä siitä syystä, etten jaksaisi sairastaa ja olla poissa töistä pitkää aikaa. Tänä vuonna otin siksi, että lähipiirissä on henkilö joka kuuluu riskiryhmään, enkä missään nimessä halua saattaa läheistäni vaaraan jos voin asialle tehdä jotain.

    • Reply Inna Saturday, December 24, 2016 at 17:09

     Mä taas en ymmärrä ollenkaan, että millä logiikalla joku asettaa jonkun toisen riskiin olemalla rokottamatta itseään? Jos rokotteet toimivat tehokkaasti, ei ole mitään syytä huolestua toisen henkilön rokottamattomuudesta. Kannattaa tehdä perusteellista tutkimusta rokotteista ja erityisesti niiden sisällöstä. Ps. Perusteellisella tarkoitetaan muutakin kuin THL:n verkkosivuja.

 • Reply Laura Monday, December 19, 2016 at 12:31

  Moi,
  Itse ainakin otin rokotuksen tänä vuonna, vaikka en (vielä) raskaana olekkaan. Sen verran kamala tauti on kyseessä. Ajattelen niin, että suuremmat riskit on itse influenssatartunnalla kuin rokotteella. Olen ollut käsityksessä, että raskaana oleville rokotus on vahva suositus.

  Voisitko muuten tehdä postausta kosmetiikasta ja vitamiineista/ravintolisistä, joita nyt raskaana ollessa käytät? :)

 • Reply Ansku Monday, December 19, 2016 at 12:38

  Itse synnytin noin vuosi sitten ja otin rokotuksen, kuten myös lähipiiri. Lähinnä siis juuri vauvaa suojaamaan sen ajattelin ja mies otti myös, että suoja parempi. Kannattaa teilläkin myös mies rokottaa, meillä ainakin neuvola niin ohjeisti.

 • Reply Tatjanal Monday, December 19, 2016 at 12:38

  Odotan toista lastani. Esikoista odottaessa sairastuin influenssaan ja se tauti on jotain aivan kamalaa! Siis ei varmasti ole herkkua muutenkaan (ei toki ole vertailukohtaa kun muuten sen olen välttänyt), mutta olin varma että kuolen siihen tautiin ja mun tarvitsi sentään kärsiä vaan se kolme päivää, kun sain Tamiflu-kuurin. Esikoisen jälkeen en ottanut rokotetta enkä myöskään sairastunut, mutta nyt toista odottaessa en halunnut ottaa riskiä ja rokotin sekä itseni että pojan. Ymmärtääkseni influenssa voi aiheuttaa oikeastikin jotain vaaraa sikiölle, joten senkin takia halusin rokotuksen ottaa. Kausi-influenssarokote on kuitenkin todella hyvin tutkittu, oliko samaa pohjaan käytetty jo 70-luvulta asti, joten en vertaisi sitä sikapiikkiin, jota ei ehditty juurikaan tutkia.

 • Reply Jane Monday, December 19, 2016 at 12:54

  Heippa!:) Meillä neiti 8kk syntynyt juurikin huhtikuussa (on muuten ihana aika saada vauva, kevätaurinko piristää kummasti!<3) enkä ottanut rokotetta. Itse en nähnyt mitenkään tarpeellisena ja enemmän olin kuullut negatiivisista vaikutuksista. Muuten kyllä kaikki rokotusohjelmanmukaiset rokotteet :)

 • Reply Mira Monday, December 19, 2016 at 12:58

  Oon pöpöalttiissa työssä päiväkodissa, sain siksi aiemmin syksyllä viikoilla 11+6 rokotuksen työn kautta. Yleensä en sitä ota mut nyt raskauden takia otin, neuvolasta kysyin kyllä ensin että suositellaanko ja onko hyvä ajankohta. Oon kuullut myös et influenssa voi raskaana ollessa olla pahempi, kuin myös mahdolliset jälkitaudit. Halusin itsekin suojata paitsi itseäni myös vauvaa. Suosittelen kyllä varmuudeksi ottamaan rokotteen. :)

 • Reply Ewy Monday, December 19, 2016 at 13:00

  Mulla on ihan samat mietteet rokotteista ja pohdin viime talvena keskiraskaudessa ihan samaa :D Lopulta asian ratkaisi se, kun th ystäväni kovasti suositteli rokotusta ja mainitsi, että eipä tarvi sit ainakaan influessassa synnyttää…. totta! :D Lisäksi ajattelin, että rokotusturva pikkuvauvalle on varmaan ihan hyvä. Niinpä otin piikin :) Jatkossa tuskin niitä taas otetaan, ellei sitten mahdollisen seuraavan raskauden aikana.

 • Reply Odottava äiti Monday, December 19, 2016 at 13:30

  Moi Anna!
  Olen itse rv37+ raskaana ja olen ammatiltani sairaanhoitaja. Otin influenssarokotteen talven alussa ja oma kantani on, että se kannattaa ehdottomasti ottaa. Vauva saa samalla vasta-aineita, koska vastasyntynyttä ei tietenkään voi rokottaa. Myös isän olisi hyvä ottaa rokote, koska teidän rokottaminen suojaa vauvaa. Ja isäkin tosiaan saa rokotteen neuvolasta. Keskustelin asiasta ensin oman osastoni erikoislääkärien kanssa ja kaikki olivat sitä mieltä, että rokotus kannattaa ehdottomasti ottaa. Influenssa tautina on raskaana ollessa pahempi, kuin rokote jolla ei todistetusti ole minkäänlaisia haittavaikutuksia. Olen toki kuullut, että tulee flunssaisuutta tai yskää mutten itse usko niiden johtuvan rokotteesta. Ja itselle ei tullut mitään pistokohdan pakotusta suurempaa :) Mutta niin, suosittelen siis ehdottomasti ottamaan rokotteen.

 • Reply Mei Monday, December 19, 2016 at 13:31

  Ehdottomasti rokotus, olenkin sen käynyt jo ottamassa. Influenssarokotteet ovat tutkittuja ja en ole valmis ottamaan ennenaikaisen synnytyksen riskiä tai vastasyntyneen lapseni kuoleman riskiä, kun lapseni syntyy helmikuussa, pahimpana influenssa-aikana. Ottaisin rokotteen muutenkin, sillä olen sairaalassa töissä ja läheisissä potilaskontakteissa. Mutta erityisesti nyt raskausaikana rokotteen tärkeys korostuu.

 • Reply Ina Monday, December 19, 2016 at 13:42

  Mä en ekassa raskaudessa ottanut influenssarokotusta kun sitä ei neuvolassa mulle tarjottu. Tai no, kyllä se ohimennen mainittiin mutta unohdin asian kun kukaan ei silloin sanonut, että raskaana olevat kuuluvat riskiryhmään ym. (Mistäpä olisin ensimmäistä odottaessa osannut ajatella kun on muutenkin paljon uutta mietittävää..). Yleensä en ota mitään ylimääräisiä rokotuksia (paitsi tietenkin rokotusohjelmaan kuuluvat) ja nyt toisen raskauden aikana otin ekaa kertaa ikinä influenssarokotteen samalla kun esikoisellekin otettiin. En ole aivan satavarma mitä kaikkea influenssa voi raskaana olevalle aiheuttaa, mutta ainakin keskenmenon vaara kasvaa? En ole varma, mutta nyt en halunnut ottaa riskiä ja lisäksi on tuo esikoinenkin niin ajattelin, että parempi kun otan itsekin rokotteen niin on siitä hänellekin lisäsuojaa vaikka hänkin otti rokotteen. Pidän influenssarokotteita kuitenkin turvallisina enkä kauheasti pelkää mitään sivuvaikutuksia :) mukavaa odotusta sinulle ja hyvää joulua! :)

 • Reply Hanna Monday, December 19, 2016 at 13:54

  Itse olen influenssarokotteet ottanut kaikissa kolmessa raskaudessa. Se tosiaan suojaa myös vastasyntynyttä vauvaa. Sinänsä tämä rokoteaihe on kuin muurahaispesää tökkisi, onneksi on kommenttimode esilukijana ;)

  Raskaus ja vauvajutut eivät ole itselle enää millään tapaa ajankohtaisia, mutta luinpa silti koko blogin läpi. Ja sanottava on, että virkistävän erilainen vauvablogi. Mielenkiintoisia ja rehellisiä juttuja, ei pelkkää hattaraa. Tsemppiä tulevaan!

 • Reply M Monday, December 19, 2016 at 14:04

  Itse yleensä jättänyt influenssarokotteen ottamatta ja ajatellu et sit sairastetaan se jos iskee, mutta nyt kun laskettu aika tammikuussa ni alkaa influenssakin jyllätä ni otin rokotteen kun sitä neuvolassa tarjottiin. Suoja vauvalle kuitenkin ja ajatus itsestä täysin reporankana korkeassa kuumeessa pienen vauvan kanssa ei kovin nappaa.

 • Reply heielina Monday, December 19, 2016 at 14:11

  Mitä itse olen ymmärtänyt, niin jos sairastuisit nyt influenssaan olisi se vaarallista myös vauvalle. Joten minä ottaisin. Otin kyllä vaikka en raskaana olekaan, koska lapsellani on astmankaltaisianoireita flunssaisena enkä voisi kuvitellakaan miten vahvasti hän reagoisi influenssaan, myös hän on rokotettu. Mies ei taas rokotetta ottanut, koska ei koe sitä tarpeellisena.
  Olen myös lukenut että monesti jälkitaudit ovat vielä pahempia mitä influenssa itsessään, joten senkin takia kallistuin rokotteen kannalle jo ihan lapsenkin takia.

 • Reply Halina Monday, December 19, 2016 at 14:32

  Samoissa mietteissä seilasin muutama viikko sitten. Päätin itse ottaa rokotteen, koska työskentelen lasten ja nuorten parissa ja pöpöjä tuntuu pörräävän silloin vielä tavallista enemmän. Mitään sivuvaikutuksia ei tullut ja vauva potkii menemään ihan kuin ennenkin :) Oman kokemukseni mukaan siis suosittelisin. Sairastin influenssan n. 10 vuotta sitten ja tauti oli yksi pahimmista ikinä. Ajatus 40 asteen kuumeesta ja järkyttävistä hengitystieoireista vauva masussa tuntui vaan liian pelottavalta.

 • Reply Karrie Monday, December 19, 2016 at 14:49

  Itse otin rokotuksen neuvolassa, ja onneksi otin, nyt meillä on puolet työporukasta sängyn pohjalla. Ajattelin, että flunssa tai influenssa on ihan tarpeeksi kamalaa normaalisti, saati sitten tuplaraskaana.

 • Reply Henrika Monday, December 19, 2016 at 15:07

  Otin influenssarokotteen kaksi vuotta sitten raskauden loppuvaiheilla ja olen tyytuväinen päätökseen :) Olen ottanut sen myös monena vuonna ennen ja molempina vuosina myös raskauden jälkeen. Lähipiirissäni on sairastettu influenssaa rokotteesta huolimatta, joten ehdottoman hyvä juttu on ollut rokottaa myös tytär nyt kahtena talvena :) mitään sivuvaikutuksia ei ole lähipiirissäni kenelläkään koskaan ollut influenssarokotteesta ja pikkutytölläni ei ole tullut mitään muistakaan rokotteista.

 • Reply Tanja Monday, December 19, 2016 at 15:16

  Itse kuulun myös samaan kastiin, en mielelläni ota “ylimääräisiä” rokotuksia. Tänä vuonna tein kuitenkin poikkeuksen, juurikin masussa majailevan vauvan vuoksi. Influenssaan sairastuminen lisää ennenaikaisuuden riskiä, ja tässä raskaudessa pyrin olemaan sen suhteen hyvin varovainen. Esikoinen syntyi 2kk etuajassa ilman tiedettävää syytä (ei siis influenssan tai minkään infektion takia), joten nyt haluan välttää kaikki riskit :) Olen tyytyväinen päätökseeni, rauhoittaa mieltä kummasti!

 • Reply E Monday, December 19, 2016 at 15:20

  Itse olen kanssa “turhia” rokotteita vastaan, enkä influenssarokotetta ole koskaan aiemmin ottanut. Mutta kuitenkin minusta nuo “pakolliset” rokotteet pitäisi olla jokaisella kunnossa.
  Olen tosi harvoin kipeänä, niin ajattelin ettei ole minulle tarpeellista ottaa rokotetta, vaikka raskaana ollaankin. Mutta neuvolassa sitä sitten kuitenkin tarjottiin, ja otin sen ihan hetken mielijohteesta. Itselle ei tullut mitään muuta kun käsi oli pari pv hieman kipeä pistokohdasta, mutta joillainhan se voi hieman lämpöä nostaa.

  Itse juuri varmaan päädyin ottamaan rokotteen sen takia, jos sillä voi estää ettei pienelle tule mitään ja kun vastustuskyky voi olla hieman heikompi näin raskaana ollessa. Mutta en usko että tulen katumaan päätöstä, koska en henk.koht. usko että rokotteita tarjottaisiin jos ne olisi vaarallisia. Päin vastoin jos sairastuisi influenssaan eikä rokotetta olisi ottanut, voisi sitä ennemmin siinä vaiheessa katua. En usko kuitenkaan että tässä tapauksessa on niiiin suurta merkitystä ottaako rokotteen vai ei… :) Se on kuitenkin “vain” influenssaa, vaikkakin huonolla tuurilla voi olla vaarallista, mutta niin voi olla kaikki.

 • Reply PP Monday, December 19, 2016 at 15:22

  Itsekin olen melko rokotusvastainen, mutta pikkuisen takia otin rokotteen näin raskausaikana. Se todellakin antaa suojaa tälle melko vastustuskyvyttömälle nyytille, jolle influenssa saattaa olla melko vaarallinenkin vauva-aikana. Eli oma mielipiteeni on, että ehdottomasti kannattaa rokote ottaa lapsen takia. Aikuisena kun sitä vastustuskykyä on ehtinyt kertyä, voi jättää “turhalta” tuntuvat rokotteet väliin, niin kuin itse olen tehnyt. Outoa, ettei neuvolassa ole suositeltu rokotetta Minulle ainakin korostettiin sen tärkeyttä.

 • Reply lotte Monday, December 19, 2016 at 15:40

  Itse kans normaalisti välttelen “turhia” rokotuksia. Nyt raskausaikana otin ja otimme koko perhe kun oli suuri riski pikkukeskoselle. Kannattaa sekin miettiä, että jos loppuvaiheessa tuleekin jotain ja vauva syntyy muutamankin viikon etuajassa hieman pienehkönä niin riski influenssalle kasvaa huomattavasti. Se suojan saavuttaminen rokotehetkestä on kuitenkin 2 viikkoa. Eli siis, sinuna ottaisin. Itse täällä vauvateholla parhaillaan olen onnellinen että sen otin. :)

 • Reply Hikka Monday, December 19, 2016 at 15:44

  Moikka, hyvää pohdintaa. Itse olin täysin samassa tilanteessa, mutta jo kaksi kuukautta sitten. En ole aiemmin ottanut influenssa rokotetta ja olen myös “rokotevastainen” mitä tulee näihin kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisiin kausirokotteisiin. Ollaan hyvin samoilla viikoilla raskauksiemme kanssa, joten ihmettelen ettei sulle ole vielä tarjottu neuvolan puolesta rokotetta. Mulle esiteltiin neuvolassa sellainen lehtinen, mikä kertoi tietenkin kaikki rokotteen hyvät puolet, itse olin jo valmiiksi selvittänyt huonot puolet. Pitkän pohdinnan ja mietinnän jälkeen otin rokotuksen itselleni (jo lokakuussa). Tsemppiä pohdintoihin, yllättävän vaikeita juttuja. Seuraava ressin aihe oli sokerirasitustesti, mutta se meni yllättävän kivuttomasti ja sain puhtaat paperit. Mitäs sitä vois seuraavaksi alkaa jännittää, synnytystä ehkä… Onnellista joulunaikaa!

 • Reply Emma Monday, December 19, 2016 at 16:03

  Moi! Mulla ei ole itse rokotuksesta mitään tietoa, mutta halusin vaan mainita ettei kannata yhtään vähätellä influenssan vakavuutta. Tuli tästä muistutus kun oma loistavassa kunnossa oleva 20-vuotias siskoni kuskattiin ambulanssilla sairaalaan kun ei enää meinannut happi kulkea… Influenssa tuli siis diagnoosiksi! Itse kyllä tuon kokemuksen jälkeen uskon että ottaisin rokotteen jos olisin riskiryhmässä. 🙂

 • Reply Ronja Monday, December 19, 2016 at 16:17

  Mä oon lapsesta asti saanut/ottanut joka vuosi influenssarokotteen. Kunnes kaksi vuotta jäi vahingossa väliin. No sitten sairastuin influenssaan. Ja se oli jotain niin kamalaa etten halua sitä kokea enää uudestaan. Saati raskaana ollessani!! Niimpä rv 13 otin neuvolassa rokotteen, samoin mieheni. Mitään sivuvaituksia ei kummallekaan tullut. Eli täältä kyllä rokotteelle.

 • Reply Suvitsu Monday, December 19, 2016 at 16:24

  Mä en ollut koskaan ottanut aikaisemmin influessarokotusta, mutta nyt lasten ollessa pieniä otan joka vuosi ja mies ja lapset myös. Meillä kävi nimittäin niin, että mies sai pari päivää ennen esikoisen laskettua aikaa influenssan :/ Onneksi meni raskaus reilusti yli, sillä synnytyssaliin ei olisi ollut mitään asiaa miehellä. Sinne ei mies pääse edes peruskuumeessa. Mä menin tuolloin äkkiä ottamaan rokotteen ja itse en onneksi sairastunut synnytykseen. En tiedä, miten siitä selviäisi influenssassa. Meillä esikoinen syntyi maaliskuussa ja toinen tammikuussa. Toisen kohdalla meillä kaikilla oli influenssarokote, mutta esikoinen toi päiväkodista rs-viruksen ja olin vasta kotiutunut vauvan kanssa. Vauva sai sen ja jouduttiin osastolle 10päivän ajaksi. Suosittelen siis rokotetta varauksetta. On pitkään ollut markkinoilla ja vähän sivuvaikutuksia.

 • Reply Linda Monday, December 19, 2016 at 16:38

  Neuvolassa perustelivat niin hyvin, miksi se kannattaa ottaa, niin otin nyt ensimmäistä kertaa :) ei tullu mitään sivuvaikutuksia eikä edes käsivarsi kipeeksi. Suojaa mm. kuulemma pientä ensimmäiset kuukaudet, sitten kun hän pian syntyy :)

 • Reply Tsaijai Monday, December 19, 2016 at 16:47

  Yleensä oon tosi rokotemyönteinen, mutta nyt oon aika 50-50 tuon ottamisen suhteen. Oon terkkari (eli rokoteasiat on hyvin tiedossa), mutta työskentelen sairaalassa sairaanhoitajana. Meillä on nyt kunnon epidemia, mutta yllättäen ainakin tällä alueella sairastuneista suurin osa on ottanut rokotteen. Influenssakantahan muuttuu joka vuosi ja ainakin meidän turistialueella vaikuttaa siltä, että tänä vuonna lääketehtaiden “arvailu” influenssakannasta meni vähän pieleen eikä rokotteella ole niin hyvää kattavuutta kuin esimerkiksi edellisenä vuonna. Itselläni rokote on ihan työni puolesta, muuten tuskin olisin sitä ottanut. Toisaalta taas jos ei ole mitään syytä olla ottamatta niin tuskin siitä haittaakaan on :) Meillä todettiin influenssoja vielä kesäkuussakin, eli olisihan siitä kuitenkin suoja vauvalle. Kannattaa kuitenkin toimia nopeasti jos rokotteen haluat, koska epidemia on tosiaan jo käynnissä. Kannattaa varmasti kysellä oman terkkarin mielipidettä :) Hauskaa Joulua ja mukavaa odotusaikaa! :)

 • Reply Maiju Monday, December 19, 2016 at 16:49

  Mää en itse ole ottanut kummassakaan raskaudessa eikä olla otettu nyt lapsillekaan. Me otetaan rokoteohjelman mukaiset rokotteet, mutta ei ylimääräisiä. Toki pienemmälle ei voisi rokotetta vielä ottaakaan. Influenssaa ei olla ikinä sairastettu ja muutenkin ollaan hyvin hyvin harvoin kipeänä normaalissa elämässä niin ei haluta ottaa sitä. Normaalissa elämässä tarkoitan sitä, että raskausaikana olin varsinainen tauti-imuro, mutta eiraskaana en sairastele. Tämä meidän perheen ratkaisu ja kun olen sisarusten ja kaverien kanssa joilla lapsia on keskustellut niin heistäkään kukaan ei ole ottanut. Joten pohdintojen jälkeen olemme mekin jättäneet välistä.

 • Reply S Monday, December 19, 2016 at 16:51

  Ehdottomasti käy ottamassa! En halua pelotella, mutta juuri hiljattain yhdellä tutulla influenssa aiheutti kohtutulehduksen ja vauva oli pakko synnyttää keskosena rv28 ja hän taistelee nyt teholla hengestään! Ehdottomasti sinuna ottaisin ja otin itsekin viime vuoden marraskuussa ollessani viimesilläni raskaana.

 • Reply Dria Monday, December 19, 2016 at 16:57

  Terveydenhoitoalan opiskelijana ehdottomasti suosittelen rokotuksen ottamista, vaikka se ei kaikilta influenssaviruksilta suojaakaan. Itse juuri sairastin influenssan ja siitä edelleen toivun, sillä tänä vuonna en ehtinyt rokotetta ottaa ennen kuin sairastuin. Olin yli viikon 39 asteen kuumeessa ja olo oli niin hirveä, etten voi kuvitellakaan miten kauhealta sama olisi tuntunut jos olisin ollut vielä raskaana. Perusterveelle ihmiselle influenssassa vakavintahan on jälkitautien mahdollisuus, esim. keuhkokuume tai aivokalvontulehdus ei välttämättä ole mikään naurunasia :s

 • Reply Hellu Monday, December 19, 2016 at 17:32

  Itse en ottanut raskaana ollessani tai siis ikinä en ole rokotetta ottanut enkä ole sairastunut. En myöskään vauvaani ole rokottanut(nyt 5kk) ja ihan terveenä on pysynyt. Samoin kuin puolisoani ei ole ikinä rokotettu eikä ole ikinä sairastunut kuin taas äitini otti influenssa rokoitteen josta sai kuumeen tänä vuonna. Kannattaa katsoa dokumentti vaxxed , ja neuvolassa aina kannatetaan rokotteita. itse uskon että vaikka rokotteista ei lyhyen ajan sisällä mitään tule mutta monet sairaudet voi puhketa myöhemmin esim aikuisiällä rokotteiden takia.Ja paljon ihmisä myös pelotellaan sairastumisellä mutta ikiinä ei voi oikeasti tietää mitä tapahtuu, Netistä löytyy paljon tietoa kun vaan jaksaa etsiä ja kannattaa itse myös kyseenalaistaa asioista eikä uskoa että edes lääkärt tietäisi/kertoisi totuuden. Lääketeollisuus on niin iso bisnes. Tämä on siis vain minun totuuteni :D

  • Reply Mari Thursday, December 22, 2016 at 00:35

   Mitä…..

 • Reply Leeloo Monday, December 19, 2016 at 17:45

  Suosittelen influenssarokotusta todella lämpimästi! Raskaana olevalle influenssa voi olla erityisen vaarallinen ja tosiaan myös vauva saa siitä suojaa syntymän jälkeen. Nythän influenssakausi on jo startannut hyvinkin ärhäkästi, ja taudin voi napata vaikka kauppareissulla. Ihan ilman raskauttakin sairastettuna influenssa on ihan piinaa, ja raskaus on riskitekijä paljon ärhäkämmälle taudille ja jälkitaudeille. Riskit rokotteella on hyvin pienet (lähinnä isoimpana riskinä pistokohdan kipeytyminen), ja se on hyvin tutkittu, joten (sekä äitinä kaikissa raskauksissa rokotuksen ottaneena, että lääkärinä) suosittelen kyllä! Kaikkea hyvää loppuraskauteen!

 • Reply sara Monday, December 19, 2016 at 18:28

  En ottanut rokotetta kun olin raskaana enkä ole senkään jälkeen ottanut eikä ole tyttönikään joka on kohta 2 vuotias. Rokote ohjelman rokotteet ollaan otettu mutta ei näitä “ylimääräisiä”. Onhan meillä ollut yksi flunssa viikko mutta ei sekään mikään tavallista pahempi ollut 🙂 onneksi :)

  Hyvää joulua!

 • Reply Tuija Monday, December 19, 2016 at 19:26

  En ottanut, mies otti. Itse en ihan hirveästi usko tollasiin ns ylimääräsiin kun ei niitä ennenkää oo tarvinnu. :D Ja ainkaan vielä (rv33) ei oo mitää tullu, vaikka ei rokotetta ookaan ottanut. :)

 • Reply Anna Monday, December 19, 2016 at 19:32

  Mulla oli laskettu viime vuoden marraskuussa eikä mullekaan neuvolassa ikinä puhuttu influenssarokotteesta, enkä sitä tajunnut kyselläkään. Olin myös koko raskausajan terveenä ja ollaan itseasiassa oltu terveinä vauvan koko ensimmäinen vuosi.

  Itse en ottanut rokotteita tänäkään vuonna itselleni tai lapselle, koska neuvola ei niitä varsinaisesti suositellut kun mielipidettä kysyin.

 • Reply Laura Monday, December 19, 2016 at 20:30

  Otin influenssarokotteen, kun sitä neuvolassa tarjottiin. Oikeestaan keskustelu meni siten, että hoitaja kysyi haluanko sen, sanoin, et varmaan joo ja sit pistettiin. Sen kummempia miettimättä. Oon asiakaspalvelutyössä ja käsittelen rahoja, ni pöpöt leviää. Täl hetkellä mein työpaikkaa riivaa viel aika ärhäkkä flunssa. Mulla ei oo raskausaikana ollut ees kurkku kipeenä, vaik oon lukenu monesta paikkaa, et raskaana ollessa tulee normaalia helpommin kipeeks. Toivottavasti jatkuis näin. En tiiä johtuuko sairastamattomuus rokotteesta, mut eipä siitä ainakaa mitää haittaa ole ollu. Ja mulle sanottiin neuvolassa, et jos tulee rokotteen jälkeen pian kipeeks, ni se tauti on kyl sit ollut jo ennen rokotettakin tuloillaan. Rokotteen suojan muodostuminenhan kestää kanssa tyylii pari viikkoa.

 • Reply Lintu Monday, December 19, 2016 at 20:33

  Hei <3
  Olen terveydenhuollon ammattilainen ja työskentelen infektiosairaiden lasten parissa. En voi muuta, kuin lämpimästi suositella rokotteen ottamista. Se suojaa sinua ja vauvaasi. Influenssa voi pienelle tullessa olla todella raju tauti ja vaatia koviakin hoitoja ja todella pitkän hoitojakson. Uskon, että pienten kanssa ja nyt riskiryhmään kuuluvana on ns. parempi katsoa, kuin katua. :)
  Kaikkea hyvää <3

 • Reply TT Monday, December 19, 2016 at 21:30

  Otin pari vuotta sitten ollessani raskaana. Rokotteesta tuli vain käsi hieman kipeäksi päivän parin ajaksi. Itselläni auttoi myös stressiin ( :D ), kun pelkäsin kaikenmaailman flunssia ym. silloin raskausaikana. Loppuraskauteni ja lapseni syntymä sattui myös potentiaaliseen influenssa-aikaan. Suosittelen ottamaan!

 • Reply Maija_ Monday, December 19, 2016 at 21:53

  Hei! Täytyy munkin nyt kantaa korteni kekoon tässä rokotekeskustelussa:) Itse olen ottanut useana vuonna (myös tänä talvena) influenssarokotteen, enkä ole koskaan siihen sairastunut. Siskoni sairasti influenssan viime talvena (ei ollut saanut rokotusta) ja oli taudin jälkeen vielä pitkään puolikuntoinen, vaikka onkin normaalisti todella perusterve. Itse ehdottomasti suosittelen rokotusta, ja esimerkiksi jos satut saamaan influenssan ja siihen hoitoon Tamifluta, niin silloin joutuu kuitenkin “ylimääräistä” lääkettä syömään raskausaikana.
  Totta on, ettei suoja sataprosenttinen ole, mutta esimerkiksi pieni lämmönnousu rokotuksen jälkeen on vain kehon normaali puolustusreaktio, eli kertoo että inaktivoitu virus saa siis elimistön kehittämään vasta-aineita sitä vastaan.

 • Reply Emmi Monday, December 19, 2016 at 22:05

  Heippa! Minä myös mietin tarkkaan rokotteen ottamista, varsinkin kun on kuullut kokemuksia siitä, että sitten sitä on ollut pienessä flunssassa koko talven. En myöskään aikaisemmin ole ottanut. Neuvolassa meillä kerran mainittiin asiasta ja sitten itse kyseltiin myöhemmin. Hoitoalalla työskentelevä anoppi kuitenkin sai lopulta puhuttua mut sen ottamaan, kun maaliskuun lopulla (jolloin meillä on laskettu aika) voi olla vielä influenssaa liikkeellä, ettei vauva sitten sitä saa. On kuulemma myös aika inhottava tauti sairastaa raskaana ollessa, meillä sitä on nyt töissäkin ollut liikkeellä. Päädyttiin sitten lopulta minä ja mies molemmat ottamaan :)

 • Reply Chatte Monday, December 19, 2016 at 23:24

  Suosittelisin kyllä kaikille riski-ryhmäläisille influenssarokotetta. Vauvaahan ei rokoteta influenssaa vastaan, ennekuin 5 vai 6 kuukautisena, joten hän tarvitsee turvan sitä vastaan muilta. Itse en ole pahoja sivuvaikutuksia rokotteesta saanut.. Kerran sitten sairastin influenssan, ja se oli aivan infernaalista… Aivan järkyttävää. Eli peukku multa!

 • Reply Maria Tuesday, December 20, 2016 at 01:04

  Hei, THL suosittelee rokotetta raskaanaoleville, joten minä ehdottomasti ottaisin rokotteen. Siitä on hyötyä sinulle ja vauvalle. Eihän ne suositukset ole tyhjästä temmattu, vaan vuosikymmenien tutkimustyön tuloksena syntyneet. Haittavaikutuksena on ainoastaan pistokohdassa mahdollisesti tuntuvaa kipua, joka on kyllä aivan mitätöntä vakavaan influenssaan verrattuna. Uskon itse alan ammattilaisten suosituksiin, onhan lääkealan tutkimuksetkin hyvin tarkasti säädeltyjä. Itse olen ottanut monena vuonna eikä ole tullut kuin päivän kestävää arkuutta pistokohtaan. Aiemmin myös pari kertaa olen influenssan sirastanut ja aivan kauheaa ollut. Ihanaa odotusaikaa<3 terkuin kätilö-opiskelija:)

 • Reply Laura Tuesday, December 20, 2016 at 01:08

  Esikoinen syntyi joulun tienoilla, enkä silloin raskausaikana ottanut rokotetta. Sitä ei taidettu tarjota, tai sitten vain ohimennen neuvolassa mainittiin, että halutessa sellaisen saa. En kokenut tarpeelliseksi. Alku menikin paljon kotona oleskellen vauvan ehdoilla.
  Nyt toisessa raskaudessa mietin rokotteen ottoa ainoastaan siksi, että esikoinen käy harrastuksissa ja kerhoissa (ja vauva kulkee mukana niissä, kunhan alkuun päästään), joten tarttumisriski on suurempi. Taas neuvolassa ohimennen mainittiin asiasta ja kun helmi-maaliskuussa riskialttein aika alkaa olla ohi, niin vielä en ole ottanut. Näillä näkymin jää ottamatta.

 • Reply Henna Tuesday, December 20, 2016 at 02:23

  Ennen raskauksia en juurikaan influenssaa miettinyt, vaikka silloisen työn puolesta olisi rokotus ollut ihan perusteltua ottaa. Raskaus ja lapsi kuitenkin muuttivat suhtautumistani ja meillä onkin nyt esikoisen odotusajasta lähtien koko perhe ottanut rokotukset vuosittain. Tänä vuonna rokotukset on jääneet vähän myöhäiselle, mutta aion ottaa rokotuksen myös nyt taas raskaana ollessani. Ei oikein napostelisi olla itse raskaana ja pienen lapsen vanhempana toimintakyvyttömänä mahdollisesti monta viikkoa influenssan ja jälkitautien kourissa ja vielä pahempi olisi, jos lapsi sairastuisi tai jos tulevalle vauvalle aiheutuisi jotain. :( Pahimmillaan influenssa voi kuitenkin olla hengenvaarallinen (myös perusterveelle aikuiselle, jos huono tuuri käy, tuttavapiiriin on osunut läheltä-piti -tapaus) ja raskaana olevat sekä pienet lapset kuuluvat vielä riskiryhmäänkin. Aina ylimääräiset rokotukset ja lääkkeet mietityttää, erityisesti raskausaikana tai lapsen kohdalla, mutta influenssarokotteen kohdalla meillä päädyttiin siihen, että rokotteen riskit ovat influenssan riskejä pienempi paha. :)

 • Reply Jenny Tuesday, December 20, 2016 at 06:35

  Moikka! Mulla on hyvin samat mielipiteet ton rokotusasian kanssa. Itse en ottanut rokotusta, kun 8 vuotta sitten esikoistani odotin. Silloin jylläsi sikainfluenssa. No me saimme sen taudin. Minusta ei ollut flunssaa kummoisempi, kolotusta vain oli enemmän ja kuume nousi nopeammin. Thats it!
  Tottakai kun kyseessä oli alle 2kk pikkuinen, niin mentiin KYSiin hoitoon ja siellä otettiin testit ja levättiin pari yötä. Muuten oltais päästy kotiin, mutta tartuntariskin vuoksi jäätiin.

  • Reply Jenny Tuesday, December 20, 2016 at 22:05

   Oho loppu oli jääny lähtemättä.
   Minulla on nyt siis 3 lasta ja en ottanut kenenkään kohdalla influenssarokotteita, enkä ota. Nyt varsinkaan kun olen kokenut mitä se on.
   Muutoin toki rokotan lapseni ihan suomalaisen rokotusohjelman mukaan, mutta kaikki ylimääräiset (jota on niin vähän ehditty tutkimaan/testaamaan) jätän suosiolla pois.
   Uskon, että jokainen kuitenkin itse tietää omalle perheelleen sopivimmat ratkaisut.
   Tsemppiä kaikkiin pohdintoihin ja tulevaan :)

 • Reply Liina Tuesday, December 20, 2016 at 12:51

  Mulla on nyt 23. raskausviikko menossa ja marraskuussa sekä mulle että miehelle se rokote neuvolassa laitettiin. En ole koskaan influenssaa sairastanut (enkä aiemmin rokotetta ottanut) ja muutenkin todella harvoin kipeä mutta lokakuussa sairastin ärhäkän flunssan ja olo oli ihan hirveä vaikka ei edes kuume noussut niin totesin että en ota mitään riskejä influenssan suhteen. Raskaana kun ei voi oikein lääkitä itseään kipeänä yhtään niin hyvin kuin normaalisti. Rokotteesta ei tullut kummallekaan minkäänlaisia sivuoireita :)

 • Reply I Tuesday, December 20, 2016 at 13:22

  Sairastin perus flunssan raskauden tokalla kolmanneksella ja se oli kyllä sen verran perseestä jo että tollanen influenssa varmaan astetta pahempi. Mutta eipä mulle mitään rokotetta ole suositeltu. Kysyin jäykkäkouristusrokotteen perään alussa niin sanottiin että ei mieluiten laiteta mitään rokotteita raskaana olevalle :D

 • Reply Sanni Tuesday, December 20, 2016 at 15:48

  En ottanut rokotusta viime raskauden aikana (olin terve kuin pukki) enkä ota nyt kun odotan toistani. En influenssarokotusta muutenkaan ottaisi, joten en ota nytkään enkä antaisi lapsellenikaan. Rokotteen adjuvantteja enkä säilöntäaineita halua omaan enkä lapseni elimistöön. Viime talvena sairastin influenssan (en ollut silloin raskaana) enkä kokenut tautia ollenkaan niin pahaksi, että ottaisin rokotteen haitat vapaaehtoisesti. Terveitä talvikuukausia teille! :)

 • Reply Lri Tuesday, December 20, 2016 at 16:58

  Lääkärinä ehdottomasti rokotteen puolella. Jos ei omasta voinnista ole kiinnostunut, niin vauvan puolesta kannattaa olla. Influenssa pikkuvauvalla on potentiaalisesti vakava, jopa tappava tauti.

 • Reply Iina Tuesday, December 20, 2016 at 18:44

  Ehdottomasti rokotus! Paljon hyviä perusteluja asialle on jo tullutkin. Olen terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja ja mehän saadaan töistä rokote joka vuosi. Suurimmalle osalle ei rokotuksesta tule ikinä mitään sivuvaikutuksia. Mulle ei ole aiempina vuosina tullut mitään (no olkavarren päivän kestävää lihakipua en laske..), mutta tänä vuonna tuli seuraavana päivänä pientä lämpöä joka nousi ja laski vuorotellen päivän mittaan. Eli pieninä vilunväristyksinä huomasin. Influenssarokotteen pohja on vanha ja sen vuoksi turvallinen. Uskon myös että parhaimmat asiantuntijat laatii nämä suositukset useiden luotettavien tutkimusten perusteella ja sen takia luotan THL:n suosituksiin kaikkein eniten. Mikään omaan kokemukseen, kuulopuheeseen tai yhteen tutkimukseen perustuva tieto ei ole niin luotettavaa kun tieto, joihin esimerkiksi tämä suositus perustuu. Ei voi tietää vaikka tämä suositus joskus muuttuisi, mutta tällähetkellä influenssarokotetta suositellaan raskaana oleville ja silloin sitä tietoa ehdottomasti uskoisin ja noudattaisin. :)

 • Reply Martina Tuesday, December 20, 2016 at 19:07

  Mietin ihan samaa vuosi sitten ollessani raskaana ja päädyin lopulta olemaan ottamatta rokotetta. Tottakai sain sitten influenssan, joka todettiin siis ihan verikokeilla lääkärissä, mutta vaikka olo oli kurja, en tarvinnut lääkitystä (paitsi yhden panadolin otin varuiksi yöksi) eikä kuumeeni noussut yli 38 asteen. Joku sanoi että raskaushormoneilla oli näppinsä pelissä tässäkin. Ne suojasivat äitiä ja vauvaa. Mies sai saman taudin ja hänellä oli melkein 40 astetta kuumetta. Kokemukseni perusteella influenssaa ei siis tarvitse pelätä liikaa raskaanakaan, vaikka siinä riskinsä onkin ja olin toki huolissani silloin kun se iski. Pikkuinen rauhoitteli onneksi äitiä alkamalla potkia niin ettei ollut epäselvää onko masussa joku vai ei. Aiemmin en ollut tuntenut selviä liikkeitä. Raskausviikkoja oli tuolloin muistaakseni noin 20.

 • Reply Emilia Tuesday, December 20, 2016 at 21:55

  Minäkin suosittelen influenssarokotteen ottamista, koulutukseltani olen th. Varsinkin viimeisellä kolmanneksella otettuna se suojaa myös vauvaa syntymän jälkeen. Lisäksi se suojaa vauvaa tietysti myös “välillisesti”, kun te vanhemmat ette häntä tartuta. Kuten sanottu, influenssarokote on tosiaan ollut käytössä jo 70-luvulta lähtien Suomessa, joten tutkimustietoa ja kokemusta rokotteesta on jo yli 40 vuoden ajalta. Rokote sisältää inaktivoitua eli “tapettua” virusta, se ei siis pysty elimistössä tautia aiheuttamaan. THL:n sivuilta löytää luotettavaa tietoa rokotteen sisällöstä. Influenssa lisää riskiä mm. vauvan pienipainoisuuteen ja ennenaikaisuuteen, lisäksi se on monesti sairaalahoitoon johtava tauti vastasyntyneellä.
  Onnellista odotusaikaa!

 • Reply Laura Tuesday, December 20, 2016 at 22:44

  Olen itse raskaana nyt rv 19 ja otin neuvolassa kyseisen rokotteen pari viikkoa sitten. Työskentelen hoitoalalla sairaalassa enkä aeimmin ole ottanut rokotetta vaikka sitä alallamme suositellaankin joka vuosi. Itse myös melko skeptisesti olen aina suhtautunut vastaaviin “turhiin” rokotuksiin, mutta kun näin viime vuoden maaliskuussa raskaana olevan ystäväni joutuvan synnyttämään esikoisensa pahan influenssan kourissa päätin, että jos tulen itse joskus raskaaksi niin otan rokotteen vauvan suojaa ajatellen. Hän ei ottanut itse rokotetta viime vuonna. Mulle ei tullut sen suurempia sivuvaikutuksia pistoksen jälkeen, eikä pistopaikkakaan kipeytynyt ollenkaan :) suosittelen siis sinullekin rokotteen ottamista vaikka mahdollisuus sairastua influenssaan onkin vuosittain melko pieni!

 • Reply Roosa Wednesday, December 21, 2016 at 08:27

  Omasta kokemuksesta sanoisin, että kannattaa suojata pikkuvauva kaikin mahdollisin tavoin vakavia tauteja vastaan. Meidän 3kk ikäinen vauva oli sairaalahoidossa enterorokon vuoksi ja ne olivat kamalia päiviä. Aluksi emme edes tienneet vauvalla olevan entero, koska vauvamme vain lakkasi syömästä ja itki kipuaan. Sairaalassa vauva joutui tiputukseen (kanyyli päähän), tehtiin rakkopunktio, koska epäiltiin mm. virtsatietulehdusta jne. En koskaan enää haluaisi nähdä pientä vauvaa sairaalahoidossa (vaikka vauvaa hoidettiin koko henkilökunnan puolesta niin hellästi, kuin vain tilanteessa pystyi) joten kannatan ehdottomasti vauvan suojaamista rokotteella myös influenssalta, koska kyseinen tauti on nopeasti sairaalahoitoa vaativa. Tämän kokemuksen jälkeen olen odottanut jokaista rokoteohjelmaan kuuluvaa rokotusta kuin kuuta nousevaa, koska tiedän vauvani olevan vähän enemmän suojassa vakavilta taudeilta.

  Rokotteita voisi miettiä myös muiden riskiryhmään kuuluvien kannalta. Joukossamme kulkee paljon esim. syövästä toipuvia isompia ja pienempiä potilaita, jotka pelkäävät “perustauteja” kuten influenssaa, koska se voi olla heille hengenvaarallinen. Rokottamalla itsesi suojaat riskiryhmiä. Rokotteesta mahdollisesti aiheutuva pieni flunssa on kovin vähäistä siihen verrattuna, että taistelet joka päivä henkesi edestä.

 • Reply Sumu Wednesday, December 21, 2016 at 12:50

  Minä ja mieheni otimme influenssarokotteen ensimmäisen kerran talvella 2014-2015 juurikin odottaessamme esikoistamme. Vauva syntyi heinäkuussa 2015 ja sai itse ensimmäisen rokotteen kevättalvella 2016 täytettyään 6 kk (nuorempia ei rokoteta). Ja nyt sitten otettiin koko porukka rokotteet toisen kerran. Ainoa oire tästä tuli ekalla kerralla miehelleni, kun hänen kätensä kipeytyi, mutta muuten ei mitään oireita.

 • Reply Heino Wednesday, December 21, 2016 at 15:42

  Otin itse rokotteen raskaana ollessani syksyllä 2015. Ja tänä vuonna ollaan rokottauduttu koko perhe:) Olen itse ottanut sen työni takia aikaisemminkin. Raskaana olevana kuulut kuitenkin ns.riskiryhmään. Mutta tästä asiasta on varmaan mielipiteitä lähes yhtä paljon kun on ihmisiä : D

 • Reply Anu Friday, December 23, 2016 at 09:05

  Tämän vuoden rokote ei anna 100% suojaa (antaako mikään?), sillä ainakin oma tuttavaperheeni sairastui influenssaan vaikka olivat ottaneet rokotteen kuukautta ennen. Viheliäiset pöpöt.

 • Leave a Reply

  Previous Post Next Post