Instagram Travel Thursday Pohdintaa

IGTT: Minun luksukseni

torstai, marraskuu 2, 2017


Uutuuttaan kiiltelevä poikaystäväni luuli ensimmäisiä kertoja tavatessamme mun olevan snobbaileva hienohelma. Metsässä ja kalalla viihtyvä mies varmaan epäili aluksi, että meillä ei olisi paljon yhteistä, jos minä en millään viihtyisi vähän alkeellisimmissakin olosuhteissa. Mielikuva kuitenkin karisi kuulemma melko äkkiä, kun jätkä näki mun vetävän illalliseksi kylmiä lihapullia suoraan paketista ja ehdotin oma-aloitteisesti treffipaikaksi luonnonpuistoa. En osaa sanoa mistä kaverin alkuperäiset ennakkoluulot kumpusivat, sillä koen olevani melko välitön, tosin persoonaltani hyvin vahva ja joskus mustavalkoisillakin mielipiteillä varustettu tyyppi. Hienohelma en kuitenkaan ole, en kotona enkä reissussa ja mulle sitä nimenomaista luksusta on päästää irti arjen rutiineista ja mukavuuksista ja kokea maailma uudenlaisesta vinkkelistä.

Päätin osallistua ensimmäistä kertaa Instagram Travel Thursday -blogitempaukseen ja tämän kuukauden teemana on ”minun luksukseni”. Luksuksen määritelmä on täysin subjektiivinen, mutta tavallisesti siihen yhdistetään käsitys laadusta, nautinnosta ja hemmottelusta. Myös itse koen, että luksus on nimenomaan hemmottelua: pääsen tekemään ja kokemaan niitä asioita, jotka tekevät mut onnelliseksi ja rentoutuneeksi. Kotona luksusta mulle ovat muun muassa kiireettömät aamut, kokonainen vapaapäivä (eli paussi kahdesta päävelvollisuudesta: työstä ja koulusta), kylpytakissa kotisohvalla hengailu ja autokyydit.

Matkailu sinänsä on luksusta, josta harvat maailman ihmiset saavat nauttia. Itse olen ollut aina siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että olen päässyt pienestä lähtien matkustamaan maailmalla. Mulle luksusta matkailussa (tai muutenkaan elämässä) eivät ole kalliit hotellimajoitukset, fine dining -ravintolat tai merkkitavarat. Aihetta pohtimalla tajusin, että luksus oli mulle jotain ihan muuta kuin mitä termi ehkä nykyään yleismaallisesti käsittää. Halusin siksi pohtia vielä erikseen, millaiset asiat antavat mun matkailulle ja matkustuskokemuksille ripauksen luksusta:

⚡ Mulle luksusta on mahdollisuus matkustaa verrattain vapaasti ympäri vuoden. Olen lopulta vakituisessa työsuhteessa, joka joustaa hyvin menojeni mukaan ja olenkin tästä mielettömän kiitollinen. Nykytilanne on tosin kaukana pitkään haaveilemastani digital nomad -elämästä, joka mahdollistaisi työskentelyn mistä maailman kolkasta tahansa.

⚡ Mulle luksusta on majoittua omassa huoneessa. Vaikka olenkin hostellimajoituksen kova puolestapuhuja, huomaan, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä epämukavammaksi koen varsinkin pitkäaikaisen majoittumisen täyteen ahdetussa jaetussa huoneessa. Parhaassa (eli pahimmassa) tapauksessa asukkaiden rinkat ja muu omaisuus on leviteltynä ympäri huonetta, ihmisillä on täysin erilainen vuorokausirytmi ja käytöstavat puuttuvat kokonaan. Jos budjettini siis mitenkään joustaa, majoitun kaikista mieluiten yksin ja kaverin kanssa kaksin. Saumattomat yöunet ja verrattain siisti huone tuntuvat oikeasti melkoiselta luksukselta, kun on tarpeeksi pitkään kuunnellut lomasta kaiken irti ottavan huonekaverin humalaista örvellystä illasta ja yöstä toiseen.

⚡ Mulle luksusta on päättää päivän ohjelmasta itsenäisesti. Kun yksinmatkailun on kerran aloittanut, on vaikea päästää irti siitä huumasta, jonka itsenäinen päätöksenteko saa aikaan. Yksin reissatessani olen täysin vapaa tekemään mitä mieleeni juuri sillä hetkellä juolahtaa ja muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmiani lennosta. Odotan mielenkiinnolla tammikuuta ja Balin reissua, jonka tulen kokonaisuudessaan majoittumaan samassa villassa poikaystäväni ja hänen ystäviensä kanssa. Nähtäväksi jää pystynkö tai haluanko edes joustaa omista menoistani yhteisen hyvän puolesta.

⚡ Mulle luksusta on päästä harrastamaan mulle rakkaita harrastuksia. Surffauksesta ja lumilautailusta on molemmista tullut mulle todella rakkaita harrastuksia, vaikka molemmissa olen vielä aivan noviisi. Lajeista saatavat endorfiini- ja adrenaliiniryöpsäykset ovat koukuttaneet mut täysin. Kumpaakin lajia pääsen harrastamaan vain rajoitetusti ja harrastusmestoille pääseminen vaatii aina jonkin sortin matkustamista.

Listaa kootessani huomasin, että ne asiat, jotka koen luksukseksi matkaillessa, tyydyttävät pitkälti yhtä ”perustarvettani”: tarvetta olla itsenäinen ja omalla tavallani riippumaton. Ja tottahan se on, että itsenäisyys ja vapaus tehdä juuri sitä mitä haluaa on melkoista luksusta. Itsenäisyys ja riippumattomuus ovat monella tapaa etuoikeksia, jota olen oppinut arvostamaan vuosien myötä. Olen saanut oppia seisomaan omilla jaloillani ja mennä niitä asioita kohti, joita pidän tärkeänä.

ℰmilia ☀

Espanja Eurooppa

5 parasta Barcassa

Mä en ole koskaan uskonut rakkauteen ensisilmäyksellä, enkä usko vieläkään. Syvän ihastumisen ekspertti mä kuitenkin olen ja yksi kaupunki ylitse muiden on saanut mut tuntemaan perhosia vatsanpohjassa. Upea espanjalainen rantakaupunki Barcelona oli ensimmäinen kohde, jonne reissasin virallisesti yksin. Matkan spontaniuden vuoksi en ehtinyt hirveästi…

tiistai, lokakuu 31, 2017
Suomi

Mökkeily – yksi turismin muoto

Olen parin viime vuoden aikana alkanut arvostaa suomalaista maisemaa entistä enemmän. Sen sijaan, että lyttäisin Suomi-kuvaa maailmalla kertomalla puolen vuoden pimeydestä ja sitä tähdittävästä harmaasta loskasta, haluan kertoa kuinka meillä on neljä selkeää vuodenaikaa: vehreytyvä keväinen luonto, päättymättömät kesäyöt, ruskan oranssinkeltaiseksi maalaama syksy ja…

perjantai, lokakuu 27, 2017
Reissuvarusteet

Riippuu mistä roikkuu – oodi riippumatoille

Mä olen armoton fiilistelijämuija, joka jostain innostuessaan menee aina onnesta ihan sekaisin. Tällaisia onnenhetkiä koin, kun tajusin, että riippumatot ovat eniten genial keksintö ikinä. Kahden puun väliin viritetty pala kangasta on paitsi todella hip’n’cool niin myös saakelin mukava mesta ottaa iisiä! Muistan edelleen mahanpohjassa…

perjantai, syyskuu 15, 2017