Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Mongolia

Ulan Bator

Rantapallo Päivitetty: 17.08.2015
Ulan Bator on portti eksoottiseen Mongoliaan.

Mongolian pääkaupunki Ulan Bator on erikoinen sekoitus moderneja rakennuksia, neuvostoajan kulmikkuutta ja kaupungin laitamilla hallitsemattoman oloisesti levittäytyviä jurttarivistöjä. Kaupunki on toisaalta hurmaavan vilkas, toisaalta kuin uudisraivaajakylä, joka kaoottisuudessaankin osoittautuu kiehtovaksi matkakohteeksi.

ULAN BATOR MATKAKOHTEENA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulan Bator on jännittävä vastakohtien kaupunki

Ulan Bator tunnetaan Trans-Siperian junaradan tärkeänä pysähdyspaikkana. Vuorten ympäröimä kaupunki tarjoaa nähtävyyksiä muutamaksi päiväksi ja vilkasta elämänmenoa pidemmäksikin aikaa.

Ulan Batorin kaupunkikuva on melko erikoinen. Suuri osa rakennuksista on peräisin kommunismin ajalta, ja ne muistuttavat ulkoasultaan neuvostoliittolaista rakennuskantaa. Kuitenkin Mongolian nopea länsimaistuminen on tuonut Ulan Batoriin uudenlaista arkkitehtuuria lasipalatseineen. Oma lukunsa ovat vielä kaupungin ulkopuolella kuin lähiöinä levittäytyvät perinteiset mongoliteltat eli jurtat.

Ulan Batorin erikoisesta vastakohtien sävyttämästä kaupunkikuvasta saa hyvän käsityksen kiipeämällä kaupungin eteläpuolen kukkulalle, josta aukeaa panoraamanäkymä Ulan Batorin alueelle. Kukkalalla sijaitsee Ulan Batorin tärkeisiin nähtävyyksiin lukeutuva Zaizan-monumentti.

Koe Naadam-festivaali heinäkuussa

Mongolia on karujen olosuhteiden maa, jossa vallitsee äärimmäinen mannerilmasto. Polttavan kuumat kesäkelit muuttuvat hyytäviksi mutta lähes lumettomiksi talviksi, jolloin lämpötila voi laskea jopa -40°C:n alapuolelle. Kylmät talvet ovatkin tuoneet Ulan Batorille mainetta maailman kylmimpänä pääkaupunkina.

Ankarien olosuhteiden vuoksi paras aika matkustaa Ulan Batoriin on kesäaika toukokuusta syyskuuhun. Etenkin heinäkuussa kaupunki täyttyy äärimmilleen sekä paikallisista että turisteista, kun vuotuinen Naadam-festivaali levittäytyy Ulan Batorin kaduille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Festivaali on turistin paras mahdollisuus tutustua monipuolisesti mongolialaisiin perinteisiin, kuten kurkkulauluun ja painiin.

Shoppaile mongolilaisia erikoisuuksia

Ulan Bator ei ole länsimainen ostosparatiisi, mutta kaupungista voi löytää erikoisia paikallisia tuliaisia. Erityisesti paikalliset käsityöt, taideteokset ja kashmir-villasta valmistetut asusteet ovat suosittuja tuliaisia.

Luotettavia ostosmahdollisuuksia tarjoavat valtion tavaratalo ja matkamuistomyymälät. Valtion tavaratalossa sijaitsee myös Ulan Batorin paras ruokakauppa.

Ostoksia voi tehdä myös kaupungin toreilla, joissa on kuitenkin oltava tarkkana taskuvarkaiden varalta. Valikoimaltaan laajin ja erikoisin tori on laitakaupungilla sijaitseva niin kutsuttu Black Market eli musta tori.

Ulan Bator viihdyttää ravintola- ja yöelämätarjonnallaan

Mongolian hintataso on suomalaiselle erittäin edullinen. Ulan Batorin ravintolavalikoima on laaja. Mongolialaisen keittiön lisäksi etenkin korealainen, kiinalainen ja eri Euroopan keittiöt ovat hyvin edustettuina.

Perinteinen mongolialainen ruoka on melko eksoottista, yksinkertaista ja varsin lihapitoista. Perinteisesti Mongoliassa ei ole juuri ollut kasviksia helposti saatavilla. Etenkin lampaasta valmistetut liharuoat ovat maistamisen arvoisia.

Ulan Batorin yöelämä on melko vilkasta kesäaikaan, jolloin paikalliset ja turistit kansoittavat kaupungin pubeja ja klubeja. Mongolialainen panimotoiminta on nousussa, ja paikallisia oluita kannattaa maistaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yöaikaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Pimeällä ryöstöt ja tappelut ovat valitettavan yleisiä, ja myös kulkukoirista voi olla harmia. Parhaiten mahdolliset ikävyydet vältät suuntaamalla takaisin majapaikkaasi ennen puoltayötä.

Tee retkiä Mongolian luontoon

Mongolian tärkein matkailuvaltti on upea luonto. Vaikka visiitti Ulan Batoriin olisi lyhyt, kannattaa silti pyrkiä käymään Mongolian maaseudulla edes parin päivän retkellä, jolloin pääsee nukkumaan perinteisessä jurtassa sekä näkemään kaunista mutta karua luontoa eläimineen.

Retkiä Ulan Batorin ulkopuolelle on olemattoman tieverkoston vuoksi vaikea tehdä itsenäisesti. Erilaisia matkanjärjestäjiä löytyy kuitenkin kaupungista runsaasti. Erityisesti monet majoitusliikkeet järjestävät retkiä muualle Mongoliaan. Laajemman Mongolian-matkan suunnittelu hoituukin usein helposti majapaikan henkilökunnan avustuksella.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ULAN BATORISSA

Helsingistä Moskovan kautta Ulan Batoriin

Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Mongoliaan, mutta vaihto onnistuu Moskovassa, josta Aeroflot ja Mongolian lentoyhtiö MIAT lentävät pääkaupunki Ulan Batoriin. Matka-aika Moskovasta on noin kuusi tuntia. Vaihtoa varten ei tarvita Venäjän-viisumia. Tavallisesti meno-paluut Moskovan kautta ovat hinnaltaan noin 900-1200 euroa.

Trans-Mongolian juna

Useimmat matkailijat saapuvat Ulan Batoriin junalla osana Trans-Siperian-matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Junalla Mongolia on mahdollista saavuttaa Helsingistä saakka. Ilman välipysähdyksiä Mongoliaan voi matkustaa Moskovan kautta muutaman kerran viikossa. Lyhyempi junamatka Ulan Batoriin on Pekingistä. Kesäisin junaliput on syytä hankkia etukäteen, koska Trans-Siperia on silloin erityisen suosittu reitti.

Mongoliaan matkaava tarvitsee myös viisumin, joita myöntää Mongolian kunniakonsulaatti Kirkkonummella.

Majoitus Ulan Batorissa

Ulan Batorin majoitusvalikoima ei vedä vertoja maailman metropoleille. Suuret hotelliketjut eivät ole löytäneet tietään kaupunkiin, ja etenkin hotellien osalta valinnanvaraa on niukasti.

Eniten on tarjolla hostellityyppistä majoitusta. Ulan Batorin lukuisat guesthouset majoittavat matkailijoita edullisesti perustason huoneisiin ja saniteettitilat ovat jaettuja.

Aitoa mongoliatunnelmaa hakevat voivat myös Ulan Batorissa majoittautua jurtissa. Jurtat on kalustettu normaaleilla huonekaluilla, kuten sängyillä ja pöydillä, mutta oma makuupussi tai vuodevaatteet voivat olla tarpeen.

Liikkuminen Ulan Batorissa

Ulan Batorin keskusta-alueen nähtävyydet ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan, ja useimmat matkailijat liikkuvatkin kaupungissa lähinnä jalkaisin. Kuitenkin muutama nähtävyyksistä sijaitsee sen verran kaukana, että bussi- tai taksimatka on tarpeen.

Kaupungin bussien kunto vaihtelee, eikä luotettavuus ole eurooppalaista tasoa. Bussien käyttöön kannattaa rohkeasti kysyä opastusta majapaikastasi. Taksien käyttöön taas pätevät matkailijan yleisohjeet: käytä vain virallisia takseja ja sovi hinnasta etukäteen.

Ulan Batorin liikenne on kaoottista, eikä jalankulkijoita kunnioiteta. Erityisesti katujen ylittämisessä on varovaisuus tarpeen.

ULAN BATORIN NÄHTÄVYYDET

Sühbataar-aukio on Mongolian näyteikkuna

Sühbataar-aukio on Ulan Batorin sydän ja modernin Mongolian näyteikkuna. Pinta-alaltaan laajalla aukiolla sijaitsee kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin lukeutuva parlamenttitalo, joka tunnetaan erityisesti etupuolen suuresta Buddha-patsaasta sekä sisäpihalla sijaitsevasta jurtastaan. Aukiota reunustavat Mongolian moderneimmat toimistotalot.

Keskellä Sühbataar-aukiota sijaitsee Mongolian vallankumousjohtaja Damdin Sühbatarin patsas. Aukiolta löytyy myös Mongolian oopperatalo, jossa voi vierailla katsomassa esityksiä.

Näe 20-metrinen Buddha-patsas Gandanin luostarissa

Mongoliassa tuhottiin Stalinin aikana paljon uskonnollisia rakennuksia, etenkin luostareita. Ulan Batorin Gandanin luostari on harvoja tuholta säästyneitä luostarialueita ja lukeutuu Ulan Batorin päänähtävyyksiin.

Laaja luostarialue sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Alueella on rakennuksia eri ajoilta. Erityisesti näkemisen arvoinen on erään luostarirakennuksen sisällä sijaitseva 20 metrin korkuinen kultainen Buddha-patsas.

Gandanissa kannattaa pyrkiä vierailemaan aamuisin, jolloin pääsee seuraamaan munkkien rukoushetkiä.

Bogd Khanin palatsi ja museo

Bogd Khanin talvipalatsi rakennettiin vuosina 1893–1903, ja Mongolian viimeinen monarkkihallitsija Bogh Khan asui palatsialueella.

Osa palatsialueesta tuhoutui venäläisten aikana, mutta jäljellä olevat osat on muutettu museoksi. Alue tuo mieleen Pekingin Kielletyn kaupungin.

Zaizan-monumentti

Ulan Batorin eteläpuolella sijaitsevalla vuorella on Zaizan-monumentti, joka pystytettiin mongolien ja venäläisten toisen maailmansodan sotilaallisen yhteistyön kunniaksi. Monumentti kunnioittaa myös Venäjän avaruusohjelmaa.

Vuorelta aukeaa hieno näkymä kohti Ulan Batorin kaupunkia, ja alueella kannattaa käydä katsastamassa myös Buddha-patsas.

Luonnonhistoriallinen museo

Mongoliasta on löydetty jonkin verran dinosaurusten fossiileja. Osa löydöistä on esillä Ulan Batorin luonnonhistoriallisessa museossa, jota monet pitävätkin Ulan Batorin kiinnostavimpana museona.

ULAN BATORIN PARHAAT

Koe nämä Ulan Batorissa

  1. Tutustu perinteiseen Tumen Ekh -tanssi- ja musiikkinäytökseen, jossa kuulet mongolialaista kurkkulaulua ja näet perinteisiä tansseja
  2. Shoppaile valtion tavaratalossa
  3. Syö ja nuku jurtassa
  4. Lähde retkelle ympäröivälle maaseudulle
  5. Maista mongolialaisia perinneruokia

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Panu Lempiäinen, Flickr/joepyrek