Hyppää sisältöön

Moldova - aikamatka erilaiseen maailmaan

Kirjoittajan oletuskuva
Anu Vaheristo Päivitetty: 12.11.2015
Viineistään tunnettu Moldova on viehättävä sekoitus itää ja länttä, joka tarjoaa kokeneellekin matkailijalle uusia elämyksiä.

Moldova on pieni sisämaavaltio itäisessä Euroopassa, Ukrainan ja Romanian välissä. Se on yksi Euroopan köyhimmistä maista, joka on tasapainoillut idän ja lännen välillä aina Neuvostoliiton hajoamisesta, ja sitä seuranneesta itsenäistymisestään saakka.

Matkailijat ovat vasta hiljalleen löytämässä Moldovan ja massaturismi loistaakin toistaiseksi poissaolollaan. Moldovan kulttuurissa sekoittuvat vanhat perinteet ja nykypäivä. Maan aito ystävällisyys, kauniit maisemat sekä omintakeinen viini- ja ruokakulttuuri tarjoavat kokeneellekin matkailijalle uusia elämyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeimpiä vierailukohteita on maan pääkaupunki Chișinău, joka on vehreä ja isoksi kaupungiksi yllättävän rauhallinen. Cricovassa sijaitseva Euroopan suurimpiin kuuluva maanalainen viinikellari on kiinnostava vierailukohde muillekin kuin vannoutuneille viininystäville. Moldovan maaseutu puolestaan ihastuttaa matkailijaa yksinkertaisella kauneudellaan sekä perinteisellä elämänmenollaan.

Yksi mielenkiintoisimpia paikkoja on Nistru- eli Dnestr-joen itäisellä puolella sijaitseva Moldovasta itsenäiseksi julistautunut Transnistria. Kansainvälisesti sen katsotaan olevan osa Moldovaa, sillä yksikään valtio ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. Transnistria tarjoaa matkailijalle neuvostoliittomaisen aikamatkan, jollaista ei muualla enää voi kokea.

Chisinaun katedraali

Moldova on kauneimmillaan kesällä

Moldovan ilmasto on laukea ja mannermainen. Kesät ovat pitkiä ja lämpimiä, ajoittain jopa kuumia. Mustanmeren läheisyydestä johtuen talvi on lyhyt, mutta voi olla ajoittain hyvinkin kylmä.

Paras aika matkustaa Moldovaan on huhtikuusta lokakuuhun. Keväällä ja loppukesällä maa on kauneimmillaan ja lämpötilat pysyvät miellyttävinä. Keskikesän kuumuus saattaa olla lomailijalle tukahduttavaa, sillä rantalomakohteita ei maassa ole. Syys-lokakuussa ruska on parhaimmillaan.

Moldova ei ole varsinainen talvikohde. Kaupunkilomailu toki on mahdollista, mutta sukset kannattaa jättää kotiin. Moldovan talviurheilumahdollisuudet ovat vähäiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää Moldovasta

Moldova on Neuvostoliiton hajoamisesta saakka ollut idän ja lännen välissä. Moldova haluaa liittyä osaksi Euroopan unionia kun taas itsenäiseksi julistautunut Transnistrian alue katsoo Venäjää kohden.

Moldovassa matkustaminen on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Tilanteet saattavat kuitenkin muuttua nopeasti etenkin Transnistrian alueella. Ennen matkaa on syytä tutustua Ulkoministeriön ajantasaiseen matkustustiedotteeseen sekä ottaa matkavakuutus.

Moldovan valuutta on leu. Mukaan kannattaa ottaa euroja tai dollareita, jotka voi vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Suurimmissa kaupungeissa valuuttaa voi nostaa automaateista. Kortilla maksaminen onnistuu isommissa paikoissa. Maaseudulle matkustettaessa tulee mukaan varata käteistä. Ylimääräiset leut on hyvä tuhlata tai vaihtaa takaisin euroiksi viimeistään lentokentällä, sillä niiden vaihtaminen muualla saattaa olla hankalaa.

Transnistriassa on käytössä oma valuutta, Transnistrian rupla, jota voi käyttää ja vaihtaa vain itsehallintoalueella.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MOLDOVASSA

Chisinaun puisto

Lennot Moldovaan

Suomesta ei ole Moldovaan suoria lentoja. Matkan aikana konetta täytyy vaihtaa kerran. Tyypillisiä välilaskupaikkoja ovat Ukrainan Kiova, Turkin Istanbul ja Venäjän Moskova. Kaikki lennot laskeutuvat pääkaupunkiin Chișinăuhun, jossa sijaitsee maan ainut kansainvälinen lentokenttä.

Lennot Suomesta Moldovaan maksavat lentoyhtiöstä riippuen 170-290 euroa. Moldovaan lentävät muun muassa Ukraine International Airlines, Aeroflot ja Turkish Airlines. Lentoaika välilaskuineen on lyhimmillään noin viisi tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos: Matkoja Moldovaan myy Traveller >>

Majoitus Moldovassa

Moldovassa on majoitustarjontaa jokaisen budjetille. Eniten vaihtoehtoja on pääkaupungissa Chișinăussa. Valikoimaa on korkeatasoisista hotelleista hostelleihin.

Viime vuosina hotelleja on päivitetty ja kunnostettu vastaamaan eurooppalaista tasoa. Osa on erittäin laadukkaista ja nykyaikaisia, kun taas osassa on edelleen mahdollista aistia aitoa neuvostotunnelmaa. Maan hintataso on yleisesti ottaen sen verran edullinen, että Moldovassa kannattaa panostaa hieman laadukkaampaan yöpymiseen.

Muissa kaupungeissa majoitusvalikoimaa on vähemmän ja taso vaihtelee. Maaseudulla majapaikaksi kannattaa valita yksityinen majatalo tai kotimajoitus. Monet näistä paikoista toimivat ekologisten periaatteiden mukaan ja tarjoavat viehättävän mahdollisuuden tutustua aitoon Moldovaan.

Liikkuminen paikan päällä

Pääkaupungissa on helppo liikkua kävellen. Kaikki tärkeimmät nähtävyydet sijaitseva lähellä toisiaan ja ovat helposti saavutettavissa. Kauemmas voi mennä paikallisbussilla tai numeroidulla maksitaksilla, jotka ajavat sovittuja reittejä. Taksit ovat myös edullinen vaihtoehto. Takseissa ja busseissa maksut tulee suorittaa käteisellä.

Moldovassa on vain yksi kansainvälinen lentokenttä. Se sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Chișinăun keskustasta. Maassa ei ole ollenkaan sisäisiä lentoja. Muihin kaupunkeihin pääsee bussilla tai junalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Auton vuokraaminen on myös mahdollista. Huomioitavaa kuitenkin on, että paikoitellen maan tieverkko on kuoppaista ja huonokuntoista. Lisäksi talviaikaan autoilussa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Teitä ei juurikaan aurata eikä kaikissa autoissa ole käytössä nastarenkaita.

MOLDOVAN MATKAKOHTEET

Cricovan viinikellari

Chișinău on maan eloisin kaupunki

Chișinău on Moldovan suurin kaupunki. Noin 700 000 asukkaan pääkaupungissa on edelleen aistittavissa neuvostohistoriaa niin rakennuksissa kuin julkisissa kulkuvälineissäkin.

Chișinăun vihreään keskustaan on helppo tutustua kävellen. Kaikki tärkeimmät nähtävyydet kuten Chișinăun riemukaaren, Kristuksen syntymän katedraalin, oopperan, parlamenttitalon ja presidentin palatsin näkee helposti yhden päivän aikana. Museoiden ystävän kannattaa vierailla kansallismuseossa sekä luonnontieteellisessä museossa.

Chișinăussa on kaksi suurta, vihreää puistoa, jotka toimivat kaupunkilaisten olohuoneina. Puistoihin keräännytään aina sään salliessa viettämään aikaa perheen ja ystävien kesken. Kahviloista voi ostaa nälän yllättäessä syötävää ja juotavaa. Puistojen erikoisuutena on kaikille ilmainen langaton verkko.

Chișinăun ravintolatarjonta on monipuolista ja laadukasta. Valittavana on eurooppalaisia herkkuja sekä paikallisen keittiön erikoisuuksia. Useimmat ravintolat sijaitsevat Bucuresti ja 31 August 1989 -kaduilla. Moldovassa on tapana jättää noin kymmenen prosentin suuruinen juomaraha.

Mainos: Matkoja Moldovaan ja Odessaan myy Traveller >>

Euroopan suurimmat viinikellarit

Moldovan tärkein vientituote on viini. Moldovassa sijaitseen myös osa Euroopan suurimmista viinikellareista. Kuuluisin niistä on noin 15 kilometrin päässä Chișinăusta sijaitseva Cricova, jonka maanalaiset viinikellarit muodostavat 120 kilometriä pitkän tunneliverkoston. Syvimmillään tunnelit sijaitsevat 90 metriä maanpinnan alapuolella.

Cricovan kellareihin pääsee tutustumaan ohjatuilla kierroksilla. Tunneleissa kuljetaan sähköjunalla, joten eksymisvaaraa ei ole. Kierroksen mielenkiintoisinta antia on tutustuminen viinilasin muotoiseen kellariin, jossa säilytetään arvokkaita vuosikertaviinejä. Esillä on muun muassa Jerusalemista peräisin oleva pullo vuodelta 1902 sekä Toisen maailmansodan aikaisia ranskalaisia punaviinejä. Kierrokseen voi yhdistää myös opastetun viinimaistelun.

Mileștii Micin kellarit sijaitsevat noin 20 kilometrin päässä Chișinăusta. Ne ovat suuremmat kuin Cricovan kellarit. Guinnesin maailmanennätysten kirjan mukaan siellä säilytetään jopa kahta miljoonaa viinipulloa. Kellareihin pääsee tutustumaan ohjatulla kierroksella. Kierros tulee varata ennakkoon.

Muita mielenkiintoisia viinikellareita ovat Chateau Cojusna sekä Moldovan vanhin viinikellari Purcari. Englanninkielisen opastuksen saadakseen kierrokset tulee varata ennakkoon.

Transnistria: maa, jota ei ole olemassa

Transnistria sijaitsee Nistru eli Dnestr-joen itäisellä rannalla. Noin 200 kilometriä pitkä ja 20 kilometriä leveä alue julistautui itsenäiseksi 1990-luvun alussa. Sen katsotaan edelleen kuuluvan osaksi Moldovaa, eikä yksikään maa maailmassa ole tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi. Alueella kuitenkin eletään kuin se olisi itsenäinen valtio. Transnistriassa on oma hallinto, valuutta, posti, armeija, passi ja rajatarkastukset.

Transnistria ja sen pääkaupunki Tiraspol ovat todellinen aikamatka menneisyyteen. Neuvostoaikaiset rakennukset, tyhjät neuvostojohtajien kuten Karl Marxin mukaan nimetyt kadut sekä Vladimir Leninin patsaat tekevät kaupungista erikoisen vierailukohteen. Moldovan kurkottaessa kohti Eurooppaa, Transnistria suuntaa katseensa Venäjälle. Venäläismyönteisyys näkyy katukuvassa muun muassa propagandana. Tiraspolissa kannattaa tutustua myös sotamuistomerkkiin, museoon sekä Kvintin brandytehtaaseen.

Transnistriaan voi tehdä retken Chișinăusta. Helpointa on ottaa opastettu päiväretki, joka riittää hyvin tärkeimpiin kohteisiin tutustumiseen. Valokuvaamista alueella on rajoitettu, joten oppaan ohjeita kannattaa noudattaa ongelmien välttämiseksi.

Transnistriaan mennessä rajalla on esitettävä passi ja rekisteröidyttävä. Rajalta saa maahantulokortin, joka oikeuttaa oleskelemaan alueella kymmenen tuntia. Maahantulokorttia ei kannata hukata eikä kymmenen tunnin aikaa ylittää. Sakkorangaistukset ovat kovia ja usein mielivaltaisia.

Transnistriassa on mahdollista myös yöpyä. Tällöin on erittäin tärkeää käydä rekisteröitymässä kymmenen tunnin kuluessa maan maahanmuuttovirastossa. Kalliimmat hotellit hoitavat sen pyynnöstä, mutta kotimajoituksessa tai hostellissa yöpyessä asia tulee hoitaa itse.

Orheiul Vechin museoalue ja luolaluostari

Orheiul Vechin arkeologinen alue ja luolaluostari ovat Moldovan tärkeimmät historialliset nähtävyydet.

Noin 60 kilometriä pääkaupungista sijaitseva alue ihastuttaa maisemillaan ja kauneudellaan. Vierailu kannattaa aloittaa tutustumalla näyttelyyn, jossa on esillä alueelta löydettyä esineistöä.

Alueen mielenkiintoisin paikka on luolaluostari, joka on louhittu joen rannalle, kalkkikiviseen kallioon. 1200-luvulta peräsin olevan luostarin sisäänkäynti on merkitty pienellä kellotornilla, jonka alla sisäänkäynti sijaitsee. Luostariin voi tutustua päivittäin.

MOLDOVAN PARHAAT

Tiraspol

Koe nämä Moldovassa

  • Kaupunkikierros pääkaupunki Chișinăussa
  • Päiväretki Transnistriaan
  • Vierailu Cricovan viinikellareilla

Moldovan miinukset

  • Ei suoria lentoja Suomesta
  • Vähän nähtävää ja koettavaa talvella

Teksti ja kuvat: Anu Vaheristo