Hyppää sisältöön

Vaihto-opiskelijan ABC – näin saat kaiken irti vaihtovuodestasi

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.04.2015
Vaihto-opiskelijan käsikirja auttaa alkuun uudessa maassa!

Näin saat kaiken irti vaihtovuodestasi

Opiskelijavaihtoon liittyy paljon hoidettavia paperiasioita ja käytännön järjestelyjä. Keräsimme muistilistan vaihto-opiskelijan suunnitteluvaihetta, lähtötoimia ja byrokratiakahlausta keventämään.

Monet käytännöt vaihtelevat tietenkin maakohtaisesti, mutta lista toimii perusrunkona suuntasitpa minne tahansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihto-opiskelijan ABC on jaettu kolmeen perusosioon: ennen lähtöä, paikan päällä ja vaihdon jälkeen hoidettaviin asioihin.

1. ENNEN LÄHTÖÄ

Aloita suunnittelu ajoissa

Vaihto-opiskelun suunnitteleminen on hyvä aloittaa viimeistään puoli vuotta ennen lähtöä. Joskus tarpeen on jopa vuoden valmistautumisaika. Hakuprosessit ovat hitaita ja hakuajat moniin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen apurahaohjelmiin vain kerran tai kaksi vuodessa.

Valitse kohde harkiten

Haluatko helppoutta vai haasteita? Eurooppaa vai eksotiikkaa? Haluatko oppia uuden kielen vai tuntuuko tärkeältä, että kohdemaassa pärjää englannilla?

Sopiiko suunnitelmiisi parhaiten vain yhden lukukauden pikapyräys ulkomailla vai lähdetkö mielummin koko vuodeksi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tietoa oman oppilaitoksesi suorista kohteista saat kv-palveluista. Muista myös, että vaihtopaikan voi monissa yliopistoissa hankkia halutessaan omin toimin. Tällöin myös rahoitus on yleensä järjestettävä itse, mutta opintotuellakin pärjää monessa maaimankolkassa. Haettavissa on myös erilaisia ulkomaanopintoihin liittyvi stipendejä, jotka eivät ole riippuvaisia Erasmuksesta tai muista vaihto-ohjelmista.

Lisäapua kohdevalintaan saat Rantapallon oppaasta: Millainen vaihtokohde sopii sinulle?

Selvitä rahoitus ja vaihto-ohjelmat

Vaihto-opiskelun rahoitus tulee tyypillisimmin erilasten kansainvälisten ohjelmien kautta. Suurin ohjelmista on EU:n Erasmus-ohjelma. Pohjoismaisia paikkoja voi hakea Nordplus-ohjelman kautta.

Lisäksi monilla yliopistoilla ja muilla oppilaitoksilla on erilaisia kahdenvälisiä sopimuksia ulkomaisten kumppanien kanssa ja esimerkiksi CIMO jakaa apurahoja ulkomailla suoritettaviin opintoihin.

Yksityisten säätiöiden tai järjestöjen stipendeistä saat parhaiten tietoa oman oppiaineesi kv-vastuuhenkilöltä tai oppilaitoksen kansainvälisistä palveluista. Paikallisten yhdistysten ja esimerkiksi Lions Clubin ja Rotaryiden apurahatarjontaan kannattaa tutustua.

Hae tietoa ja kontakteja kohdemaasta

Aiemmin vaihtokohteessasi opiskelleet ovat kullanarvoisia tietolähteitä vaihtoon valmistautuessasi. Pyydä heidän yhteystietonsa kv-toimistolta tai perehdy vaihtoraportteihin. Niistä saat tuntumaa myös kohteen valintaan.

Vaihtokautesi alkaa sitä vähemmällä alkuhämmennyksellä, mitä paremmin olet perehtynyt kohdemaan oloihin. Lue matkaoppaita, selaa Rantapallon kohdeartikkeleja, hae kontakteja paikan päältä esimerkiksi harrastuspiiriesi kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Selvitä, onko omassa oppilaitoksessasi mahdollisesti parhaillaan vaihto-opiskelijoita vaihtokohteestasi ja ota heihin yhteyttä – moni auttaa mielellään uutta tulokasta.

Täytä hakemus huolella ja laadi myös Plan B

Täytä hakemuspaperit huolella ja panosta erityisesti opintosuunnitelmaan, vaikka kaikkein ajankohtaisimmat kurssitiedot eivät olisikaan vielä hakuaikana saatavilla. Suunnitelman huolellisuus kertoo motivaatiostasi paikkaa kohtaan.

Tutustu kohdekoulusi kurssitarjontaan ja valitse alustavasti opinnot, joita aiot paikan päällä suorittaa. Varmista opintopisteiden riittävyys ja kurssien vastaavuus omasta koulustasi.

Jotkut vaihto-opiskelupaikat ovat suositumpia kuin toiset, ja kaikki halukkaat eivät pääse ensisijaisesti hakemaansa kohteeseen. Valitse siis hakuvaiheessa haavekohteesi lisäksi myös vähintään yksi varavaihtoehto, jonne laitat myös paperit vetämään.

Hae opintotuki ajoissa ja hoida budjetti kuntoon

Kun hakuvaihe on ohi ja toivottavasti olet saanut ilmoituksen unelmiesi vaihtaripaikasta, on aika aloittaa lähdön konkreettinen valmistelu.

Ulkomaille lähtevällä on mahdollisuus korotettuun opintotukeen vaihdon aikana. Korotettu tuki haetaan erikseen suoraan Kelan kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihtoaikasi on kaikkein antoisinta, jos raha-asiat ovat joustavalla mallilla ennen lähtöä. Pienelläkin budjetilla ulkomailla opiskelusta voi nauttia opintotuen turvin, mutta pyri varaamaan tilille hieman ylimääräistä viikonloppureissuja ja vapaa-aikaa varten. Muutaman kuukauden ponnistus viikonlopputöissä ennen lähtöä kannattaa varmasti.

Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti ja selvitä rokotukset

Hanki Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti on ilmainen ja sillä saa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä saman terveydenhoidon kuin paikalliset. Jos vaihtokohteesi on EU:n ulkopuolella, hanki tarvittavat vakuutukset muuta kautta.

Tarkista ajoissa, vaaditaanko tai suositellaanko kohdemaahasi ylimääräisiä rokotuksia. Jos käytät mitä tahansa säännöllistä lääkitystä, on yleensä helpointa varata lääkitys koko vaihdon ajaksi jo Suomesta mukaan.

Varmista vakuutusturvasi riittävyys

Tarkista vakuutusturvasi kattavuus omalta vakuutusyhtiöltäsi ja tarvittaessa solmi uudet vakuutukset vaihtoaikaa varten. Ulkomailla pidempään oleskeleville suositellaan yleensä esimerkiksi sairaskuljetuksen Suomeen kattavaa laajennettua vakuutusta.

Vakavasti sairastuva saattaa tarvita erikoiskuljetuksen kotimaahan, mutta tätä kuljetusta Kelalta saatava eurooppalainen sairasvakuutuskortti ei kata. Irtaimiston vakuutus osana suomalaista kotivakuutusta pätee yleensä myös ulkomailla.

Etsi asuntoosi välivuokralainen

Huolehdi jo hyvissä ajoin suomalaisen asuntosi tyhjentämisestä tai välivuokralaisen etsimisestä vaihdon ajaksi. Jotkut luopuvat asunnostaan kokonaan ja pakkaavat tavarat vanhempien luokse tai vuokravarastoon. Helppo ratkaisu on myös välivuokralaisen etsiminen – tarjoa asuntoa vaikkapa jollekin omaan kaupunkiisi saapuvalle vaihto-opiskelijalle.

Aloita asunnon etsiminen kohdemaasta

Käytännöt vaihtelevat maittain ja paikkakunnittain, mutta suurin osa yliopistoista tarjoaa vaihto-opiskelijoille asuntolapaikkoja tai vähintään apua asunnonmetsästykseen. Selvitä vaihtokohteesi käytännöt ja hintataso asumisen suhteen: paljonko on normaali vuokrataso ja mitä vuokraan kuuluu?

Eri maissa vuokra ilmoitetaan eri tavoin, joskus se sisältää kaiken siivouksesta nettiyhteyteen, joskus ei edes perusjätehuoltoa tai keittiökalusteita.

Joidenkin vaihtokohteiden käytäntönä on asuntoasioiden hoitaminen hyvissä ajoin ennakkoon ja vuokrasopimuksen tekeminen ennen lähtöä. Toisissa kohteissa saapuva opiskelija saa asuntotiedot vasta paikan päällä.

Hanki kansainvälinen ISIC-opiskelijakortti

Voit tilata ISIC-opiskelijakortin Kilroy Travelsin kautta. Kortilla voi varata esimerkiksi lentoja opiskelijahintaan (esimerkiksi Kilroy Travelsilta ja STA Travelista) ja useissa maissa sillä saa alennusta esimerkiksi junalipuista tai hostelleista.

Varaa lennot hyvissä ajoin

Lentoliput kannattaa varata niin ajoissa kuin mahdollista. Vertaile matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden hinnat ja buukkaa paikkasi heti kun tiedät lukukauden aloituspäivän.

Paikalle vaihtokohteeseen on fiksua saapua jo hyvissä ajoin ennakkoon – varaamalla reilusti aikaa varmistat byrokratia-asioiden stressittömämmän hoitumisen. Sosiaalinen elämäkin lähtee mukavasti käyntiin, kun olet vaihtareiden tutustumisilloissa ja alkuinfoissa ensimmäisistä päivistä saakka mukana.

Edullisia lentoja voit vertailla Rantapallon lentohaun avulla.

Tallenna korttitiedot ja passikopio verkkoon

Tallenna kaikkien luotto- ja pankkikorttiesi numerot ja niiden sulkemiseen tarvittavat palvelunumerot sekä paperimuotoon että verkkokansioon tai esimerkiksi webmail-sähköpostiisi helposti saataville hätätilannetta varten. Jos lompakkosi varastetaan, pääset numeroihin nopeasti käsiksi miltä vain tietokoneelta ja voit kuolettaa kortit välittömästi.

Tallenna myös kopio skannatusta passistasi sähköpostiin tai verkkokansioon.

Ilmoita osoitteenmuutoksesta ja irtisano tilaukset

Hoida osoitteenmuutos maistraattiin. Lomakkeen myös ulkomaanmuuttoja varten saat postista. Muista myös katkaista lehtitilaukset ja irtisanoa tarvittaessa nettiyhteys.

Mitä mukaan?

Mitä mukaan puoleksi vuodeksi ulkomaille? Tai jopa kokonaiseksi vuodeksi? Lentoyhtiöiden matkatavaramääräykset asettavat omat rajoituksensa. Tarkista etukäteen, paljonko matkatavaraa oma lentoyhtiösi sallii ruumaan ja käsimatkatavaroihin. Sallitun määrän ylittyminen voi tulla kalliiksi.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että kotimaasta kannattaa varata mukaan vain kaikkein välttämättömin: perusvaatteet, tietokone, kamera, lääkkeet ja kännykkä. Esimerkiksi kosmetiikalla on turha täyttää laukkuaan. Shampoota ja muita arkivarusteita voit hankkia heti ensimmäisenä päivänä paikallisesta supermarketista.

Varaudu kertomaan Suomesta

Varaa mukaan omaa kaupunkiasi ja omaa yliopistoasi esittelevää materiaalia. Netistäkin sitä toki löytyy, mutta monessa tilanteessa tai esimerkiksi kielikursseilla perinteisistä paperimateriaaleista on usein hyötyä ja iloa!

2. PAIKAN PÄÄLLÄ

Alkubyrokratiasta selviytyminen

Vaihto-opiskelun suurimmaksi voimainkoitokseksi voi osoittautua kohdemaan alkubyrokratioiden hoitaminen juuri uuteen maahan saapuneena ja vieraaseen kieleen vasta totutellessa.

Varaa paikan päällä reilusti aikaa alkubyrokratioiden hoitamiseen. Kohteesta riippuen niihin saattaa vierähtää kauemmin kuin osaat kuvitellakaan. Huolehdi tarkasti mukaan mukaan kaikki pyydetyt paperit ja lisäksi muutama paperikopio passistasi sekä ylimääräisiä passikuvia.

Vastaanottavalla oppilaitoksella on yleensä neuvontapalveluita saapuvia opiskelijoita varten. Hoidettavien asioiden lista riippuu maasta, mutta tyypillisesti vastassa ovat ensimmäisten viikkojen aikana ainakin opiskelijaksi rekisteröityminen, lukukausimaksujen hoitaminen, opiskelijakortin ja kirjastokortin hankkiminen, julkisen liikenteen lipun hankkiminen, asuinpaikan rekisteröinti ja tarvittaessa oleskeluluvan hankkiminen.

Avaa tili kohdemaassa

Euroalueen sisällä valuuttakursseista ei tarvitse huoletia, mutta muualla maailmassa opiskelevan kannattaa selvittää, miten raha kotimaan ja vaihtokohteen välillä liikkuu edullisimmin.

Kertasummat eivät välttämättä ole suuria, mutta toistovat siirrot tai valuutanvaihdokset lukukauden aikana voivat yhteensä tehdä kirpaisevan loven kukkaroon.

Paikallisen tilin avaaminen helpottaa käytännön toimia ja yleensä sellainen kannattaa avata puolenkin vuoden vaihtoa varten. Ota kuitenkin selvää, kannattaako hoitaa suuremmat maksut suoraan suomalaiselta tililtä vai vieraan valuutan kautta: saatat säästää satasia.

Varaudu kulttuurieroihin

Ulkomaille muuttajia varoitellaan usein kulttuurishokista. Kuulostaako turhalta? Todennäköisesti törmäät siihen itsekin tavalla tai toisella.

Jotkut kokevat sen raskaammin ja jopa epämääräisenä sairasteluna ja fyysisinä oireina. Toisille se on vain ohimenevää pientä kiukutusta. Silti harva välttyy sopeutumisvaiheen oireilta täysin.

Kulttuurishokkia kannattaa siis osata odottaa, ihminen on perustavanlaatuisesti rakennettu reagoimaan ympäristönsä muutoksiin ja näistä reaktioista on hyvä olla tietoinen.

Kulttuurishokin vaiheet voidaan tiivistää ensimmäisten viikkojen yleiseen euforiaan ja kaiken uuden ihanuuteen, jonkin ajan kuluttua ilmenevään erilaisuuteen tuskastumiseen ja lopulta kolmanteen eli arkivaiheeseen, jossa uusi kulttuuri ei enää tunnu vieraalta, vaan sen hyväksyy ja alun erikoisuudet muuttuvat normaalielämäksi.

Vaihtokauden loppuessa edessä onkin sitten kotiinpaluushokki, joka saattaa olla jopa rankin kaikista.

Aloita kielikurssi heti!

Jos et osaa kohdemaan kieltä tai kielitaitosi on heikko, hankkiudu kielikurssille niin nopeasti kuin mahdollista. Vaikka englannilla pärjäisi, niin paikallisen kielen osaaminen avaa aina uusia ovia. Kielikurssilla on vaihtareiden keskuudessa aina myös tärkeä sosiaalinen funktionsa. Ne ovat erinomaisia paikkoja uusien ystävien löytämiseen.

Varaudu erikoistilanteisiin

Selvitä heti ensimmäisen viikon aikana esimerkiksi missä on asuinpaikkaasi lähin lääkäriasema tai ensiapupiste. Mikä on yleinen hätänumero ja poliisin numero? Kuinka tavoitat asuntosi huoltomiehen? Niinkin yksinkertainen asia kuin paikallinen taksin numero valmiiksi kännykkään tallennettuna saattaa myöhemmin pelastaa kiperän tilanteen.

Varaa uuteen kotiisi myös erilliseen purkkiin tai kirjekuoreen paikallisena valuuttana pieni summa käteistä, jolla selviät ensimmäiset päivät minkä tahansa yllättävän tilanteen yli. Saatat olla pulassa, jos esimerkiksi kadotat pankkikorttisi tai vaikkapa pankin tekninen järjestelmä kaatuu etkä pääse normaalein keinoin käsiksi rahoihisi.

Säilytä kurssipaperit huolellisesti

Pidä huoli, että saat kaikista vaihdossa suorittamistasi kursseista riittävät todistukset mukaan. Pyydä erillinen opintorekisteriote kaikista suorituksistasi.

Etenkin eksoottisempien opintojen kohdalla voi olla fiksua pitää tallessa kurssikuvaukset, tenttikirjalista ja muut kurssin sisällöstä kertovat dokumentit, jotta kurssien sisältöä ja vastaavuutta kotimaisiin opintoihin on helpompi tarvittaessa vertailla jälkeenpäinkin.

3. VAIHDOSTA PALATTUASI

Muista muuttoilmoitus myös palatessa

Tee rekisteriviranomaisille muuttoilmoitus, että asut taas Suomessa. Muista ilmoittaa myös Kelalle muuttuneista olosuhteista.

Palaa arkeen rauhassa

Kotiinpaluu voi olla henkisesti rankempaa kuin kuvitteletkaan, tämä on kulttuurishokin näkymätön neljäs vaihe eli kotiinpaluushokki.

Anna itsellesi aikaa totutella Suomeen, mutta muista että ympäristösi ihmiset eivät ehkä hahmota lainkaan, miksi sinun mielestäsi asiat ovat niin erilaisia kuin ennen vaihtoon lähtöä. Heidän elämässään ei välttämättä ole muuttunut mikään, mutta itse olet täynnä uusia kokemuksia ja elämyksiä.

Auta seuraavaa lähtijää

Monet vaihtopaikoista “periytyvät” joko virallisesti tai epävirallisesti saman laitoksen tai opinto-ohjelman sisällä opiskelijalta toiselle. Kotiin palattuasi sinä olet konkari ja vanha tekijä, mutta seuraavat vasta pohtivat ja selvittävät tässäkin listassa mainittuja vaihto-opiskelun koukeroita. Ole heille tukena ja tietolähteenä!

Lähde mukaan kv-toimintaan

Vaihdosta palaamisen ei tarvitse olla opiskelijan kansainvälisten kokemusten loppu. Suomen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa järjestetään monenlaista kansainvälistä toimintaa.

Erasmus Student Network on aktiivinen ympäri maata ja tutor- ja kummitoimintaan Suomeen saapuvia vaihtareita alkuhämmennyksessä opastamaan ovat erityisen tervetulleita itsekin vaihto-opiskelun kokeneet.

Tartu vaihtoraporttiin heti

Mitä nopeammin paluusi jälkeen kirjoitat vaihtoraporttisi, sitä helpompaa se on. Asiat on helpointa purkaa paperille niiden ollessa vielä tuoreessa muistissa. Paluu vauhdikkaasta vaihtarielämästä takaisin kotimaan arkeen on usein haikeaa. Raporttia kirjoittaessa pääset vielä hetkeksi ajatuksissasi takaisin vaihtaritunnelmiin!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tee näin jos lentosi peruuntui

Peruuntuiko lentosi? Toimi näin!

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Kaikki Suomen huvipuistot

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Esteetön matkailu

Esteettömän matkailun ABC – lue vinkit onnistuneeseen matkaan!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja