Hyppää sisältöön

Näihin kohteisiin et välttämättä pääse – 10 paikkaa, jotka rajoittavat turismia

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 26.02.2016
Kaikkiin matkakohteisiin ei voi noin vain lähteä - nämä kymmenen kohdetta rajoittavat turistimäärää tai matkailijoiden tekemisiä.

1. Cinque Terre, Italia

Italian Cinque Terre on viidestä kylästä koostuva alue, joka on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti matkailijoiden keskuudessa. Alueella onkin päädytty asettamaan raja 1,5 miljoonalle vuosittaiselle vierailijalle, jotta kylät eivät rasitu turistitulvasta.

2. Barcelona, Espanja

Barcelonan alati kasvavat turistimäärät ovat olleet usein otsikoissa ärtyneiden paikallisten takia. Esimerkiksi Parc Güellin puistoon on alettu periä pääsymaksu, ja yli 15 hengen turistiryhmät on kielletty La Boqueria -markkinapaikasta perjantai- ja lauantaipäivisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viime aikoina kaupungissa on puhuttu jopa kävijämäärien rajoittamisesta sekä uusien hotellien kieltämisestä.

3. Bhutan

Bhutan ei ole helpoimpia matkakohteita – vuonna 2014 maassa vierailikin vain 133 480 turistia. Bhutan kehuu maan turismin keskittyvän pieniin määriin mutta korkeaan tasoon.

Kaikilta matkailijoilta – Intiasta, Malediiveilta ja Bangladeshista saapuvia matkailijoita lukuun ottamatta – vaaditaan viisumi sekä bhutanilaisen matkatoimiston kautta varattu matka. Reissaajien on maksettava etukäteen niin kutsuttu päiväpaketti, joka kattaa muun muassa päivittäiset ateriat, majoitukset, oppaat ja kuljetukset.

4. Islanti

Islannissa ollaan ryhdytty selvittämään turistimäärän rajoittamista. Vuonna 2014 maassa vieraili 970 000 turistia – kolme kertaa maan asukasluvun verran. Tämä tarkoitti myös 24 prosentin kasvua matkailijamäärissä vuodesta 2013.

5. Galapagossaaret

Ecuadorille kuuluvilla Galapagossaarilla matkailijoiden määrää kontrolloidaan tarkasti herkän ekosysteemin suojelemiseksi. 19 saaresta koostuva kohde tunnetaan monipuolisesta eläinkannastaan, ja se ehti joutua YK:n uhanalaisten kohteiden listalle vuodesta 2007 vuoteen 2010 saakka. Nykyään 97 prosenttia alueesta on kansallispuistoa, ja vierailijoiden liikkumista saarilla rajoitetaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Machu Picchu

Perun Machu Picchu ei ole aina rajoittanut turistimääriä. Unesco on kuitenkin puuttunut asiaan, ja suositussa turistikohteessa onkin parhaillaan käynnissä prosessi, joka tuo mukanaan uusia rajoituksia. Kaikkien kävijöiden odotetaan palkkaavan oppaan, seuraavan tiettyjä reittejä alueella sekä noudattavan alueella oleskeluun liittyviä aikarajoituksia.

Vuonna 2014 Machu Picchu veti puoleensa noin 1,2 miljoonaa turistia, mikä ylitti Perun ja Unescon yhdessä sopiman 2 500 päivittäisen vieraan rajan. Tammikuussa 2016 Machu Picchu lisättiin Unescon uhanalaisten kohteiden listalle.

7. Lord Howe

Australian Lord Howen saari on Unescon maailmanperintökohde, jossa asuu vain 350 asukasta. Maailman puhtaimpiin paikkoihin kuuluvan saaren turistimääriä rajoitetaan siten, että siellä voi oleskella kerralla korkeintaan 400 vierailijaa.

8. Antarktis

Lisääntyneiden vierailijamäärien takia Antarktiksella on jouduttu turvautumaan rajoituksiin. Alueella on esimerkiksi kielletty yli 500 matkustajaa kuljettavat risteilyalukset ja useammat alukset samaan aikaan. Antarktikselle matkustavien tulee käyttää paikallisten viranomaisten hyväksymiä matkanjärjestäjiä.

9. Seychellit

Häämatkakohteenakin suosittu Seychellit koostuu yhteensä 115 saaresta, jotka vastaavat monelle trooppisen rantaparatiisin perikuvaa. Vaikka turismi onkin Seychelleillä paikallisten tärkein elinkeino, rajoitetaan matkailijoiden määrää ekosysteemin suojelemiseksi. Seychellien matkailijamäärä on jo lähes kuusinkertainen asukaslukuun nähden.

10. Mount Everest

Maailman korkein huippu Mount Everest houkuttelee haasteita etsiviä vuorikiipeilijöitä. Seikkailijoita karsitaan esimerkiksi kokemusta, terveydentilaa ja sääoloja selvittävällä tarkastuksella. Maksullisen kiipeilyluvan hinta on myös nostettu 10 000 dollarista 11 000 dollariin.

Lähde: Condé Nast Traveler
Kuva: Flickr / jmhullot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen