Lepotuolit rannalla

Muuttajan opas – näin pääset alkuun Australiassa

Haaveiletko muutosta Australiaan? Välivuotta suunniteltaessa monet kysymykset pyörivät mielessä. Rantapallon bloggaajilla Mungolifen Annalla ja Too Fast For Loven Merillä on takanaan jo seitsemän ikimuistoista kuukautta Australian Gold Coastilla. Tytöt kokosivat kattavan tietopaketin Australiaan muuttoa suunnitteleville.

Valmistele lähtö huolella

Lähdön suunnittelu kannattaa aloittaa tärkeimpien viranomaisasioiden hoitamisesta.

18-30 vuotiaat voivat hakea Working Holiday Visaa eli työlomaviisumia. Tällä viisumilla voi oleskella ja työskennellä maassa vuoden. Kätevin tapa hankkia viisumi on täyttää lomake Australian hallituksen nettisivuilla. Viisumihakemus on monisivuisuudestaan huolimatta helppo täyttää ja sen voi maksaa yleisimmillä luottokorteilla tai Visa Electronilla.

Passin tulee olla voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan jälkeen. Tarkista siis hyvissä ajoin passin voimassaoloaika. Ota myös valmiiksi kopio passista sekä muista tärkeistä asiakirjoistasi katoamisen varalta.

Kun passi ja viisumiasiat ovat kunnossa, kannattaa viimeistään alkaa etsiä lentolippuja. Reittilennoissa harvemmin löytyy viime hetken tarjouksia, joten mitä aiemmin liput ostat, sen halvemmalla luultavasti ne myös saat. Lippujen hinnat saattavat vaihdella paljonkin viikonpäivästä riippuen. Lähdöt tiistaista keskiviikkoon ovat usein huomattavasti viikonloppua halvempia.

Vakuutukset ja rokotukset

Matkavakuutuksen on hyvä olla voimassa, vaikka suomalaiset kuuluvatkin Australian MediCaren piiriin. Yleensä vakuutukset kattavat vain murto-osan matkan pituudesta ja lisäkuukausista pitää sopia erikseen. Vakuutusten hinnat saattavat vaihdella paljonkin eri yhtiöiden välillä, varaa siis päivä tai kaksi vakuutusyhtiöiden järjestelmälliseen vertailuun ja tarjousten pyytämiseen.

Erillisiä rokotuksia et Australiaan tarvitse, mutta varmista kuitenkin, että perusrokotesuojasi on voimassa. Mikäli sinulla on jatkuva reseptilääkitys, pyydä apteekistasi englanninkielinen resepti tullia varten. Riittävä on myös englanniksi kirjoitettu tarra purkin kyljessä, kunhan siitä löytyvät nimesi, henkilötunnuksesi ja purkin sisältö sekä käytön tarkoitus. Ota lääkkeitä mukaan koko matkan ajalle, ellet halua paikan päällä käydä hakemassa uutta paikallista reseptiä.

Muuttoilmoitukset, KELA ja pankkiasiat

Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos pitää tehdä maistraattiin. Postin kautta voi lisäksi ohjata postinsa edelleen myös ulkomaiseen osoitteeseen, jos sinulla on vakituinen osoite tiedossa. Muussa tapauksessa kannattaa valtuuttaa perheenjäsen tai ystävä postinavaajaksi tai välittäjäksi.

Kuten kaikista normaalia lomamatkaa pidemmistä ulkomailla oleskeluista, myös välivuodesta Australiassa tulee ilmoittaa Kelalle. Ilmoituksen voi tehdä lomakkeella Y39: ”Ilmoitus muutosta ulkomaille tai tilapäisestä oleskelusta ulkomailla”. Kela päättää ilmoituksen perusteella, kuuluuko asiakas ulkomailla oleskelun ajan Suomen sosiaaliturvan piiriin. Sosiaaliturva jatkuu matkoissa, jotka kestävät 12 kuukautta tai vähemmän.

Mikäli käytät suomalaisia pankkikortteja, kannattaa pankkiin ilmoittaa erikseen, että olet ulkomailla pidempään. Muutoin riskinä on kortin sulkeminen väärinkäyttöepäilyjen takia. Paikallisen tilin voit ainakin joissakin australialaispankeissa avata etukäteen jo internetissä.

Asunto ja pakkaaminen

Jos asut vuokra-asunnossa, varmista vuokrasopimuksestasi irtisanomisaika, ja muista irtisanoa asuntosi ajoissa. Toinen vaihtoehto on jälleenvuokrata asunto kalustettuna, jolloin kotiinpaluu käy helpommin. Tähän tarvitset kuitenkin luvan vuokranantajaltasi. Muista irtisanoa sähkösopimus ja muut vastaavat sopimukset ja lopettaa lehtitilaukset.

Pakkaaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Muista selvittää kohdekaupunkisi sääolosuhteet, sillä ne vaihtelevat Australian kokoisessa maassa hyvinkin paljon. Älä ota turhaa tavaraa mukaan ja muista, että vaatteita saa hankittua myös paikan päältä. Australia ei kuitenkaan ole hintatasoltaan edullisimmasta päästä, joten ota ainakin kalleimmat tarpeet mukaan.

Näin pääset alkuun paikan päällä

Kun asiat kotimaassa on hoidettu kuntoon, on aika hypätä koneeseen ja aloittaa elämä Australiassa.

Working Holiday -viisumilla maassa saa tehdä töitä, opiskella tai vaan oleskella. Mitään pakotteita ei ole, rajoituksia tosin joitakin. Seuraavat ohjeet ovat lähtökohtaisesti niille, jotka aikovat viipyä samassa paikassa ja tehdä töitä, mutta vaikka suunnitelmanasi olisi seikkailu ympäri Australian, kannattaa tämä muistilista lukea läpi.

Paikan päällä ensimmäisenä on vastassa pienimuotoinen paperisota. Suomella on kuitenkin melko hyvät sopimukset monessa asiassa Australian kanssa ja lisäksi australialaiset ovat todella avuliaita ulkomaalaisia kohtaan.

Löydä asunto Australiasta

Ensimmäisenä tarvitset asunnon tai majapaikan. Älä mene kaikkien muiden turistien tavoin eniten mainostettuihin ”Surfers Paradisen” kaltaisiin paikkoihin ja ylihinnoiteltuihin backpackers-motelleihin, vaan tutustu vuokramahdollisuuksiin. Tässä jo perushaku Googlella auttaa pitkälle.

Australiassa kämppiselämä on todella yleistä ja vielä kolmenkymmenen paremmallakin puolella olevat ihmiset asuvat usein yhteisasunnoissa. Aina joku etsii alivuokralaisia tai kämppiksiä, joten huoneen saa helposti hyvältä asuinalueelta halvahkollakin hinnalla.

Jos haluat oman asunnon tai olet liikkeellä kaveriporukalla, niin kodinmetsästys kannattaa aloittaa heti, sillä siinä voi kestää kauankin. Hyviä sivustoja asunnonhakuun ovat muun muassa www.domain.com.au ja www.rentaustralia.com.au. Myös asunnonvälittäjien (esimerkiksi Ray White ja Professionals) sivuja kannattaa käydä tutkimassa. Asunnoissa on yleensä julkinen näyttö ja soittamalla välittäjälle saa näytön usein helposti vaikka samalle päivälle.

Kalustettuja asuntoja on jonkin verran tarjolla, tosin huomattavasti vähemmän kuin kalustamattomia. Suurissa ja suosituissa kaupungeissa kannattaa varautua siihen, että kolmiosta joutuu maksamaan hyvällä alueella 300-500 Australian dollaria (noin 220-360 euroa) viikolta ja yksiöstäkin helposti yli 250 dollaria (noin 180 euroa) viikolta.

Nämä tarvitset asunnonvuokraukseen

 • Hakukirje (vältä termin ”nuori” käyttöä yksinään, kerro olevasi ”young professional”, jotta sinut otetaan tosissaan, eikä ajatella, että olet bilehirmu), jossa kerrot itsestäsi ja asunnon tarpeestasi. Korosta luotettavuuttasi, siisteyttäsi ja sitä, ettei sinulla ole lemmikkejä.
 • Referenssikirje edelliseltä vuokranantajalta (äärimmäisen suositeltava!)
 • Palkkakortti edellisestä työstäsi
 • Referenssikirje työnantajalta (jos nykyistä ei ole, niin edelliseltä)
 • Valokopio passista
 • Tiliote pankistasi (paikallinen tai suomalainen)
 • Luottokortti

Näillä yritetään varmistaa, että sinulla on varaa maksaa asunto. Silti joudut alussa maksamaan yleensä kuuden viikon vuokran veroisen rahasumman, joista neljän viikon verran vuokrarahaa menee vakuudeksi vakuustoimistoon ja kahden viikon vuokra menee vuokranantajalle.

Lue vuokrasopimus tarkkaan ja kuvaa asunto muuttaessasi siihen. Jos pinnoissa on kulumia tai halkeamia, pidä huoli, että kuvaat ne ja lähetät raportin asunnon kunnosta vuokranantajalle vaikkapa sähköpostilla säästäen itsellesi päivätyn kopion. Parhaassa lykyssä vuokranantajasi on upea tyyppi, joka uskoo sanaasi, pahimmassa tapauksessa pois muuttaessasi hartioillesi sysätään vastuu vahingoista, jotka olivat asunnossa ennen sinua. Kalustetussa asunnossa käy läpi vuokranantajan antama lista tavaroista ja tarkasta, että ne kaikki löytyvät asunnosta.

Pankkitilin avaaminen Australiassa

Varaa aikaa pankkitilin avaamiselle jo ennen asunnon etsimistä. Pankkeja Australiassa on runsaasti ja niiden väliset hintaerot ovat valtavia. Itse olemme todenneet hyväksi HSBC-pankin, joka ei veloita mistään muista palveluista kuin ulkomaanpalveluista. HSBC on valitettavasti pankeista vaikein tilin avaamiselle, sillä he haluavat kasakaupalla asiakirjoja nähtäväksi ja lisäksi 2000 Australian dollarin (noin 1500 euroa) alkupääoman tilille laitettavaksi.

Nämä tarvitset pankkitiliä varten

 • Tiliote nykyisestä pankistasi. Jos passissasi on useampi kuin yksi nimi, vaihda omaan suomalaiseen pankkiisi kaikki nimesi näkyville osoiteriville. Tuota asiakirjaa käytetään henkilöllisyysvarmistukseen osoitteen osalta, joten pidä huoli, että sinulla on jokainen nimi näkyvissä osoiterivillä.
 • Passi, pari luottokorttia (Visa Electron käy myös), suomalainen ajokortti ja mikä tahansa kuvallinen kortti nimelläsi auttaa asiaasi eteenpäin.
 • Vuokranantajaltasi (väliaikaiselta tai pidempiaikaiselta) referenssikirje osoitteestasi.
 • 2000 dollarin alkupääoma tilille.
 • Palkkatodistus tai todistus työpaikasta, mikäli jälkimmäinen löytyy jo Australiasta.

Hanki paikalliset kortit ja dokumentit

Seuraava askel on hakea virallisia asiakirjoja ja kortteja. Käytännöt vaihtelevat osavaltioittain, mutta ainakin Queenslandissa suomalaisen ajokortin haltija saa suoraan ajokortin Queensland Transport-keskuksesta, ja samasta paikasta saa myös 18+ kortin. Kortteja kannattaa mennä hakemaan inhimillisen näköisenä, kortin kuvat nimittäin kuvataan paikan päällä ja saat kortin suoraan mukaasi!

Australiassa käy suomalainen ajokortti muutenkin, mutta silti suositeltavaa on 26 dollarin käyttäminen paikalliseen vuoden ajokorttiin. Australiassa on 100 pisteen ID-järjestelmä, joka rakentuu ajokortista, passista, virallisesta kirjeestä, luottokortista ja jostakin muusta asiakirjasta. Paikallinen ajokortti tuo sinulle heti 30 ID-pistettä, sillä Queenslandin ajokorteissa on ilmoitettuna osoite.

18+ -kortti on noin 20 dollaria maksava kortti, jolla todistetaan, että olet täysi-ikäinen. Jos et halua kantaa ajokorttiasi kaikkialle, niin alkoholiostoksiin ja baareihin tämä on riittävä. Lisäksi 18+ -kortti tuo lisäpisteitä ID-tunnistukseen. Esimerkiksi videovuokraamot haluavat nähdä kaksi henkilöllisyystodistusta ensimmäisen vuokraamisen yhteydessä.

Terveydenhuolto Australiassa

MediCare-kortin saa kävelemällä lähimpään MediCare-toimistoon. Yleensä kaikissa isoissa ostoskeskuksissa on MediCare-toimisto. Suomella ja Australialla on sopimus, jolla suomalaiset ovat oikeutettuja saamaan korvauksia julkisen terveydenhuollon palveluista. Lääkärikuluista MediCare korvaa vain noin puolet, eli kannattaa pitää yksityinen matkavakuutus yllä. MediCare ei korvaa suomalaisille mitään yksityisen terveydenhuollon palveluja, ei edes ensiapua.

Saat toimistosta mukaan kuukauden voimassa olevan kuitin, jossa on MediCare-korttisi numero, ja kortti tulee postissa kotiisi. Monissa paikoissa MediCare-korvaus vähennetään suoraan ennen kuin maksat laskusi, mutta joistakin paikoista joudut hakemaan korvausta jälkikäteen MediCaren toimistolta.

Terveysasioiden kannalta kannattaa selvittää lähin oma terveyskeskus ja käydä ilmoittamassa tietonsa sinne, että saa selville oman yleislääkärin eli GP:n (general practitioner) nimen. Täällä ei nimittäin pääse näkemään yhtäkään erikoislääkäriä ellei ole GP:n lähetettä ja kaikkialla kysellään oman GP:n nimeä. Omaksi GP:ksi päätyy isommassa terveyskeskuksessa se lääkäri, jonka luokse saat ensimmäisen vapaan ajan.

Ansioluettelo australialaiseen malliin

Työnhakuun ei ole olemassa mitään maagisia keinoja. Työnhaku ulkomailla sisältää omat haasteensa. Paikkoja on tarjolla vähän ja suurin osa paikoista haluaa permanent-viisumilla asuvia henkilöitä palvelukseen. Pienillä nikseillä saat kuitenkin lisättyä kiinnostavuuttasi työnantajien silmissä.

Heitä ikkunasta perinteinen suomalainen neuvo ansioluettelon lyhyydestä ja selkeydestä. Australialaisittain ansioluettelon pitää olla pirteä, värikäs, erottuva ja pitkä.

Näin rakennat ansioluettelosi

 • Kansisivu – kuva itsestäsi, nimesi ja teksti Curriculum Vitae.
 • Personal information (henkilötiedot ja osoite) sekä kuva. Liitä aina hyvä kuva itsestäsi ansioluettelon osaksi. Hymyilevä kuva on aina hyvä, australialaiset arvostavat pirteyttä.
 • Snapshot (lyhyt teksti, jossa kerrot kuka olet, mitä teet ja miksi olisit vuoden työntekijä; vältä ”olen juuri muuttanut Suomesta” -tyyppistä lausetta ja nuoruutesi ilmoittamista jos olet vasta työelämän ensiaskeleilla)
 • Skills (kielet, ATK-taidot ja kaikki muutkin taidot, kuten esimerkiksi kirjoitusnopeus. Muista kehua itseäsi ja mainitse ”eye for details”-kaltaiset ympäripyöreät taidot. Muista mainita jokainen ohjelma, jota osaat käyttää, vaikka se tuntuisi typerältä! Älä unohda mainita manuaalivaihteista ajokorttia, jos sellainen sinulla on)
 • Qualifications (koulutuksesi)
 • Professional history (järjestä aikajanaan selkeästi työhistoriasi sekä laveat selitykset työtehtävistä, mainitse kaikki vastuualueet kahvinkeitosta kopiointiin)
 • Other interests (harrastukset ja mielenkiinnon kohteet)
 • References (vähintään kahden edellisen työnantajan yhteystiedot)
 • Kuvamateriaalia (jos olet vaikka kirjoittanut blogia ja haet vaatekauppaan töihin, ota pari print screeniä blogistasi ja asettele ne nätisti näyttämään stailauskykysi ja graafisen osaamisesi)
 • Viimeiselle sivulle kopio paikallisesta ajokortistasi

Ansioluettelon lisäksi kirjoita cover letter, eli eräänlainen työhakemus, joka on noin kahden kappaleen mittainen vapaamuotoinen hakemus, jolla yrität saada työnantajan huomion ansioluetteloosi. Unohda kaikki suomalaiset tavat, kirjoita rohkeasti itseäsi vuolaasti kehuva ansioluettelo ja työhakemus, ja mainitse kaikki mahdollinen. Unohda opetettu suomalainen ”yhden sivun CV” -malli.

Vinkkejä käytännön työnhakuun Australiassa

Kun ansioluettelosi ja veroasiasi ovat kunnossa, työpaikan metsästys voi alkaa. Netin työpaikkasivustojen kautta voit selailla kunkin alueen vapaita paikkoja. Esimerkiksi marjan- ja hedelmänpoimijoita tarvitaan aina, ja tekemällä kolme kuukautta sellaista työtä takaat itsellesi mahdollisuuden jäädä Australiaan toiseksi vuodeksi. Toinen perättäinen working holiday -viisumi annetaan vain tietyin edellytyksin, kausityö on niistä yksi.

Työnhakuprosessi on Australiassa hieman erilainen kuin Suomessa. Täällä ei kannata hakemuksen osaksi laittaa ”toivottavasti kuulen teistä pian” -lausetta, vaan ennemmin ”otan teihin pian yhteyttä kyselläkseni hakemuksen edistymistä”.

Paikallisten neuvo on viedä ansioluettelo itse paikalle, ja soittaa viikko hakemuksen viemisen jälkeen kysellen sen etenemistä. Jos vielä silloin ei ole valittu työntekijää, soita uudelleen toisen viikon jälkeen. Tämä nähdään ahdistelun sijaan ahkeruutena ja intona, ja toimintatapaa arvostetaan. Esimerkiksi vaatekauppoihin hakiessa kannattaa hakemus viedä paikan päälle kauppaan ja palata asiaan aktiivisesti puhelimitse. Näin voit hyvin tehdä, vaikka kauppa ei mainostaisikaan avoimia paikkoja.

Vaikka maa onkin bikineiden ja shortsien luvattu maa, työhaastattelutilaisuudet kannattaa ottaa vakavammin vaatteiden osalta. Pukua täälläkään ei tarvita työhaastatteluun. Siistit vaatteet päällä ja tukka siististi laitettuna on ihan hyvä mennä mihin tahansa toimistoalan haastatteluun, kun taas kauppoihin voi hyvin sonnustautua farkkuihin ja T-paitaan. Shortsit ovat aika huono veto pukeutumisen suhteen haastatteluihin, mutta yleisesti ajatellen melko rennosti saa pukeutua. Hymy pitää muistaa!

Australialaisia työnhakusivustoja:
www.indeed.com.au
www.seek.com.au
www.gumtree.com.au

Veroasiat Australiassa

Australiassa työskentelevän kannattaa hankkia oma veronumero eli Tax File Number. Australiassa ilman veronumeroa työtä tekevä maksaa 46 % veroa, joten TFN kannattaa ehdottomasti hankkia. TFN:n saa tilattua suoraan verotoimiston nettisivuilta, ja saat sen kotiin postissa.

Jos aiot matkustella paljon ympäri Australiaa ja tehdä töitä eri työnantajille, olet ”non-resident for tax purposes”, eli ei-asukas, ja maksat veroa jokaiselta tienaamaltasi dollarilta. Verotus alkaa 29 prosentista ja nousee progressiivisesti melko korkeaksi.

Jos asut Australiassa samassa paikassa yli kuusi kuukautta tehden töitä samalla työnantajalle suuren osan ajasta, olet ”resident for tax purposes”, eli asukkaaksi rinnastuva henkilö. Tälloin saat tienata 6000 dollaria verovapaasti, jonka jälkeen veroprosenttisi nousee 15 prosenttiin ja jatkuu siinä 30 000 dollariin asti.

Lisäksi jos olet vasta muuttanut Australiaan tai tienaat alle 30 000 verovuoden (1.7. – 30.6.) aikana, olet oikeutettu tax thresholdiin, eli saat pitää 0 % veroprosenttisi 50 % pidemmän ajan, eli yhteensä 9000 dollariin asti.

Jos olet WH-viisumilla Australiassa, saat vuoden lopussa täytettyäsi veroilmoituksen osan maksamistasi veroista takaisin. Takaisin saamasi summa vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon olet maksanut veroja ja millä systeemillä. Huomioi, että Australian talousvuosi ja verovuosi sen mukana on 1.7. – 30.6. eli eri kuin Suomessa.

Sosiaalinen elämä Australiassa

Australialaiset ovat todella ystävällisiä ja mukavia, ja heitä on helppo lähestyä. Kuitenkin täällä on hieman vaikeaa tutustua ihmisiin ystävystymistarkoituksessa. Jos siis työpaikan, opiskelupaikan tai ulkona käymisen seurauksena ei tunnu uusia tuttavuuksia löytyvän, suosittelemme erilaisia ystävänhakusivustoja.

Gold Coastilla esimerkiksi on sivusto, jonka kautta löytyy muun tyttöjen verkostoitumisverkko, jossa on satoja tyttöjä alueelta. Tytöistä suurin osa on australialaisia, mutta muuttaneet alueelle viime aikoina, ja ovat yksinäisiä. Kun naputtaa Googleen meet friends + alue, jolla asuu, niin aukeaa paljon erilaisia sivustoja, joita kautta löytyy menoa ja meininkiä. Sitten pitää vaan reippaasti uskaltaa hypätä seuraan mukaan ja etsiä itselleen sopivin ryhmä. Sitä kautta pääseekin sitten tekemään kaikkea mahdollista laskuvarjohypyistä pienen ryhmän leffaklubeihin.

Internet-treffit ovat suosiossa Australiassa. Täällä on normaalia aikuisten ihmisten hakea treffiseuraa netti-ilmoituksilla, joten jos unelmien prinssi tai prinsessa ei kävele lähikaupassa vastaan, heitä pois ennakkoluulot nettitreffeistä!

Kokeile esimerkiksi www.meetup.com-sivustoa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Pidempään ulkomailla oleskellessa kannattaa aina tehdä lähimpään suurlähetystöön ilmoitus osoitteestaan ja oleskelupaikastaan. Jos suuri luonnonilmiö tai muu tapahtuma iskee, on läheisten Suomessa helppo pyytää suurlähetystöä selvittämään sijainti ja tilanne jos suora yhteys syystä tai toisesta katkeaa.

Vaikka kannattaakin varautua pahimman varalle, muistakaa ennen kaikkea nauttia vuodestanne. Kokeilkaa kaikkia hullutuksia ja hankkikaa roppakaupalla uusia kokemuksia!

Lisätietoa

Dundernews – kattava Australia-paketti suomalaisille suomalaisilta

Australian viralliset matkailusivut

Lue lisää australialaisesta elämänmenosta Annan ja Merin blogeista: Mungolife ja Too Fast For Love

Kuvat: Tourism Australia ja SXC

Päivitetty: 21.11.2013

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (147 votes, average: 4,52 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

13 kommenttia

Hei. Tämä on ollut aivan todella hyödyllinen lista omaa reissua valmistellessa. Verotusasiathan ovat muuttuneet tänä vuonna tammikuussa ja olisi hienoa saada siitä ainakin maininta muuten niin hyödylliseen postaukseesi!

When do you think this Real Estate market will go back in a positive direction? Or is it still too early to tell? We are seeing a lot of housing foreclosures in Altamonte Springs Florida. What about you? Would love to get your feedback on this.

Kyllä on menny työn haku nykyään hankalaksi kun marjanpoimijaksikin
pääsy on suurenpi työ ja paperisota
kuin osakeyhtiön perustaminen.
Suomessa jotkut vasemmistopankit
kuten Sampo ja Aktia eivät halua avata
tiliä uudelle yrittäjälle.

hei , osisitko sanoo joku mitä jos minulla on suomen D kortti pääsinko sillä töyttä kyllä osaan hyvin vähän Engalttia , mitä jos mä teet 1 vuotta työttä sen jalkin saanko Australiaan passi vai ?? kiitos teillä

Tuosta ajokortti asiasta haluaisin kysyä vielä sen verran että onnistuuko australiassa kortin hakeminen vaikka suomessa ei omistaisi ajokorttia ? Jos ikää kuitenkin on +18.

Kuinka hyvää kielitaitoa vaaditaan, että olisi mahdollista saada töitä esim. raksalta tai farmeilta? Kannattaako työtä ettiä valmiiksi, vai voiko mennä paikan päälle kokeilemaan onnea? Tarkoitus olisi lähteä tulevana tammikuussa vuodeksi lomailemaan ja töihin.

Itsekin saimme poikaystäväni kanssa hommattua pankkitilit ilman sen kummempaa showta. Pankissa työskentelevä mies ymmärsi heti, että olemme ulkomaalaisia reppumatkaajia ja tarvitsemme pankkitilin satunnaisia töitä varten. Tarvitsimme mukaan vain passin, mutta tietoihin piti laittaa puhelinnumerot eli puhelinliittymät piti olla myös. Tietoihin tarvittiin myös osoite, jonne kortit voi lähettää. Jos omaa osoitetta ei löydy sillä hetkellä, kortit voi lähettää myös hostelliin jossa yövyt tai kaverin osoitteeseen Australiassa. Teimme tilimme CommonWealth Bankissa, ja saimme todella hyvää palvelua! :) Suosittelen! Eikä tarvinnut laittaa alkupääomia tai mitään tilille.

Jos haluaa australian kaivoksille töihin, kannattaako opiskella Suomessa, Australiassa vai pääseekö töihin siellä ilman opiskelua? Palkat ovat kuulemma kohdillaan.

Ei tarvisi kuin 10 vuotta tehdä töitä ja elää sen jälkeen keisarina jossain lämpöisessa aasian maassa..

Itsellä pankkitilin avaaminen kävi todella helposti ANZ pankissa.
Mukana ei tarvinnut olla kuin passi, ei mitään muita todistuksia.
Koko homma oli hoidettu 15 minuutissa. Alkupääomaa ei tarvitse myöskään laittaa, eikä tilissä ole palvelumaksuja ensimmäisen vuoden aikana.
Tilin avaamisen voi hoitaa myös ennen maahan saapumista netissä.

Hei haluisin kysella ja varmistaa viela. Olen 20 vuotias muuttamassa sinne ystavani luokse. Mahdollisesti tekemaan toita ja sen ohella myoskin opiskella.
Olisiko working holiday Visa, joka mahdollistaisi opiskelun ja myoskin tyonteon?
Jos voisit auttaa minua loytamaan sivuston jossa se tieto olisi ”virallista”.

Kiitoksia erittain paljon.
Great article!

Jännä että molemmat tytöt löysivät töitä juurikin tuolla ansioluettelomallilla ;)

Hehehe, ansioluettelo-ohjeilla on ainakin turha hakea töitä. Tuolla tavoin tehtynä ei kukaan työnantaja lue CV:tä ensimmäistä sivua pidemmälle.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *