Passintarkastuskyltti lentokentällä

Lomalainen – onko passisi varmasti voimassa?

Hoida matkustusasiakirjat kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa – lue kymmenen vinkkiä passiasioiden hoitamiseen.

1. Tarkista passin tai henkilökortin voimassaoloaika

Muista varmistaa passin tai henkilökortin voimassaoloaika jo matkan varaamisen yhteydessä. Matkustusasiakirjojen voimassaoloaikavaatimuksiin saattaa liittyä maakohtaisia eroja.

Useat maat edellyttävät, että passi on voimassa vielä kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Siksi kannattaa tarkistaa maakohtaiset säännöt Ulkoministeriön julkaisemista matkustustiedotteista.

2. Valmistaudu kesälomakauteen ajoissa

Kesä on ruuhkaisinta aikaa poliisin lupapalveluissa. Kesälomamatkoihin kannattaa valmistautua jo kevään aikana.

Hae passi tai henkilökortti hyvissä ajoin ennen matkaa. Näin vältyt ruuhkilta ja pahimmillaan jopa tuntien mittaiselta jonotukselta. Poliisin verkkosivustolta löydät ohjeet passin hakemiseen.

3. Passia on aina haettava henkilökohtaisesti

Passia on aina haettava henkilökohtaisesti. Myös lapsen tulee olla henkilökohtaisesti paikalla, kun hänelle haetaan omaa passia. Mukaasi poliisilaitokselle tarvitset vanhan passisi sekä yhden valokuvan.

4. Kuvan on oltava tarkalleen oikeanlainen

Valokuva kannattaa käydä ottamassa valokuvaamossa, sillä passikuvan täytyy nykyisin täyttää biometristen passien laatustandardit.

Kaikilta yli 12-vuotiailta passin hakijoilta taltioidaan nykyisin myös sormenjäljet. Sormenjälkien tallennus tapahtuu poliisiaseman asiakaspalvelutiskillä ja kestää vain muutaman minuutin.

5. Henkilöllisyys tarkistetaan

Poliisin on varmistauduttava jokaisen passin hakijan henkilöllisyydestä. Mikäli sinulla ei ole vanhaa passia eikä poliisin myöntämää henkilökorttia, suoritetaan passin myöntämistä varten tarvittava tunnistus poliisilaitoksella esimerkiksi rekisteritarkastusten avulla. Pelkkä ajokortti ei ole riittävä asiakirja passin hakijan tunnistamiseen.

6. Varaa käteistä tai pankkikortti mukaan

Poliisilaitoksella maksuvälineinä käyvät toistaiseksi vain käteinen raha ja yleisimmät pankkikortit – korttimaksukäytännöissä saattaa esiintyä vaihtelua toimipisteestä riippuen. Varaa siis sopiva maksuväline mukaasi, jotta sinun ei tarvitse asioimaan päästyäsi lähteä nostamaan automaatista käteistä.

7. Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan luvan

Alle 18-vuotiaalla täytyy olla huoltaja mukana passia haettaessa tai vaihtoehtoisesti huoltajien kirjallinen suostumus passin myöntämiseen. Huoltajan suostumuslomakkeen voi tulostaa Poliisin verkkosivuilta.

8. Passi noudetaan viikon sisällä R-kioskilta

Normaalin passin hinta vuonna 2013 on 52 euroa ja toimitusaika yksi viikko. Pikapassin toimitusaika on 2-3 päivää ja hinta 64 euroa. Passin voimassaoloaika on nykyisin normaalisti viisi vuotta.

Huhtikuussa 2013 astui voimaan käytäntö, jonka mukaan valmiit passit noudetaan pääasiassa lähimmältä R-kioskilta. Uudistuksen tarkoituksena on vähentää jonoja poliisiasemilla ja tarjota passinhakijoille joustavammat aukioloajat.

9. Express-passin saa päivässä

Erikoisnopean express-passin saa tarvittaessa yhdessä päivässä. Express-passin voi noutaa vain Helsingin poliisilaitoksen Länsi-Pasilan lupapalvelupisteestä tai äärimmäisessä kiireessä myös Helsinki-Vantaan lentokentältä Liikkuvan poliisin palvelupisteestä. Express-passin hinta on 83 euroa.

10. Selvitä myös viisumiasiat ajoissa

Euroopan ulkopuolelle matkustaessa on hyvä varmistaa passin lisäksi myös viisumiasiat jo reilusti ennen matkaa. Käytännöt vaihtelevat maakohtaisesti. Joihinkin maihin viisumi on haettava jo ennen matkaa, mutta joihinkin sen saa vasta rajaa ylittäessä. Hinnat ja maksutavat vaihtelevat.

Tietoa viisumeista saat Ulkoministeriön matkustustiedotteista, matkatoimistoista sekä kunkin maan edustustoista.

Lähde: Poliisi

Päivitetty: 5.8.2013

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (15 votes, average: 3,47 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Hyvin on ilmankin passia ulkomaille menty ja sieltä takaisin tultu. Lähtöportille pitää ilmaantua samalla hetkellä kun koneen ovia ollaan sulkemassa ja reitit pitää tuntea.

Käy maksuvälineeksi Visa Electron. Viikko sitten uusin passin ja hyvin kelpas maksuvälineenä.

Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE