Hyppää sisältöön

Kun maa järisee – toimi näin maanjäristyksen sattuessa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.06.2012
Maanjäristys vavahduttelee maata ja saattaa aiheuttaa monenlaista vahinkoa.

Ei ole täysin mahdotonta, että oman loman aikana maa alkaa tärähdellä. Silloin on hyvä olla valmistautunut tilanteeseen ja tietää miten toimia!

Maanjäristys on peruskallion vavahtelua

Maan peruskallion tärähtely, maanjäristys, voi olla hyvinkin tuhoisaa rakennuksille ja ihmisille. Eniten maanjäristyksiä esiintyy mannerlaattojen raja-alueilla, joilla esiintyy myös tulivuoritoimintaa. Tietyt seudut maapallolla ovat erityisen alttiita järistyksille. Suosituista matkakohteista alttiimpia alueita ovat esimerkiksi Kalifornia, Turkki ja Japani, sekä Italia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maanjäristysten voimakkuuksia mitataan Richterin asteikolla ja niiden aiheuttamia tuhoja Mercallin asteikolla. Meren pohjassa sattunut maanjäristys voi aiheuttaa myös toisenlaisen uhan: voimakkaan hyökyaallon, tsunamin. Maanjäristykset ovat tuhoisia ja arvaamattomia, sillä niiden ennustaminen on vaikeaa. Etukäteen tiedetään, että tietylle alueelle on odotettavissa maanjäristys ennemmin tai myöhemmin, mutta tarkkaa päivämäärää tai sijaintia ei voida tietää.

Toimintaohjeita maanjäristyksen varalle

Kun matkustaa maanjäristysherkällä alueella, kannattaa jo etukäteen varautua siihen pieneen mahdollisuuteen, että maanjäristys iskee juuri oman lomamatkan aikana. On hyvä pitää valmiusvarusteita helposti saatavalla, eli paikassa mistä ne saa nopeasti käsiinsä. Näihin varusteisiin kuuluvat esimerkiksi henkilöpaperit ja tärkeimmät yhteystiedot, tärkeät lääkkeet, taskulamppu ja pattereita, sekä ensiapulaukku. Matkaradio on myös erittäin tärkeä varuste, sillä sen kautta kuulee usein parhaiten viranomaistiedotteet.

Oli hätätilanne millainen hyvänsä, maanjäristys, tsunami taikka hirmumyrsky, siihen kannattaa varautua laatimalla viestintäsuunnitelman siltä varalta, että perheenjäsenet joutuvat eroon toisistaan. Viestintäsuunnitelma varmistaa, että jäsenet löytävät toisensa katastrofin jälkeen. Perheen yhteyshenkilöksi kannattaa sopia joku kotiin jäänyt sukulainen. Katastrofin jälkeen on usein helpompaa soittaa kaukopuheluita, joten jokaisen voi olla helpompi saada yhteyttä yhteyshenkilöön kuin toisiinsa. Kaikkien perheenjäsenten tulee kuitenkin tietää yhteyshenkilön nimi, osoite ja puhelinnumero.

Säilytä maltti ja suojaudu

Kun maanjäristys iskee, kannattaa ensinnäkin yrittää säilyttää mielenmaltti. Perheenjäsenten täytyy pyrkiä pysymään yhdessä ja jokaisen olinpaikka tulee varmistaa. Liikkumista kannattaa välttää, ellei sitten siirry jossakin lähellä sijaitsevaan turvallisempaan paikkaan. Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata ja annettuja toimintaohjeita totella.

Jos on järistyksen sattuessa sisätiloissa, kannattaa pudottautua lattialle ja suojautua esimerkiksi vankan pöydän alle tai kyyristyä nurkkaan ja suojata pää ja kasvot käsillä. Särkyvien lasien, kuten ikkunoiden, sekä putoavien esineiden läheisyyttä kannattaa välttää. Liikkuminen ja ulos pyrkiminen on turvallista vasta tärinän lakattua. Hissejä ei kannata edes yrittää käyttää. Järistyksellä voi olla monia jälkiseurauksia, kuten vioittuneista sähkölaitteista aiheutuneita tulipaloja, joten myös valonkatkaisijoita kannattaa välttää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sattuu olemaan ulkona kun tärinä alkaa, ei kannata pyrkiä sisätiloihin: parasta on pyrkiä pois rakennusten, sähköjohtojen ja katuvalojen läheltä mahdollisimman aukealle paikalle. Jos sattuu olemaan autossa järistyksen alkaessa kannattaa pysyä sen sisällä tärinän loppumiseen saakka ja pysäyttää auto mahdollisimman kauas sähkölinjoista, katuvaloista ja rakennuksista. Jos alkaa järistä silloin, kun makoilee ja ui juuri uimarannalla, kannattaa siirtyä pois vedestä ja sen läheisyydestä, ja etsiä turvaa korkeammalta maalta. Hyökyaallot ovat maanjäristyksen mahdollisia seurauksia.

Maanjäristyksen jälkeen

Kun tärinä lakkaa, kannattaa ottaa mukaan varatut valmiusvarusteet ja siirtyä pois hotellihuoneesta tai muista sisätiloista. Tämän jälkeen koko perhe kokoontuu etukäteen sovittuun paikkaan. Yhä edelleen kannattaa seurata tiiviisti viranomaisten tiedotteita. Puhelimia kannattaa käyttää vain hätätapauksissa. Matkailijan kannattaa ilmoittaa oma tilanteensa suurlähetystölle, joka välittää tiedot Suomeen. Ennen kuin voi palata hotelliin, täytyy odottaa että viranomaiset antavat siihen luvan.

Lisätietoja ja lisää toimintaohjeita löytyy esimerkiksi seuraavista internetosoitteista:

Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet
www.fema.gov

Kuva: Flickr / william.neuheisel

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Phi Phi

Surullinen vuosipäivä: kymmenen vuotta tsunamista

Playa del Camison

Toimi näin jos lomakohteessa tulvii