Hyppää sisältöön

Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle? Lue vinkit ja valitse paras mahdollinen matkaseura

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.03.2018
Lähteäkö matkalle yksin, kaksin vai koko joukolla? Puolison, poika- tai tyttöystävän kanssa, pariskuntana, koko perheellä vai kaveriseurassa? Matkaseuran valinta vaikuttaa ratkaisevasti reissun luonteeseen.

Kahden kesken matkoille

Useimmat parisuhteessa olevat matkustavat tietysti oman kumppanin kanssa, sillä hän on usein se kaikkein luontevin valinta matkakumppaniksi. Lyhyet lomat ja harvinainen yhteinen aika halutaan käyttää hyväksi – kerrankin on aikaa olla kahden kesken ilman arjen velvoitteita.

Pidemmälle matkalle tai varsinkaan reppureissulle kannattaa lähteä vasta suhteen siinä vaiheessa, kun toinen on jo todettu “matkailun kestäväksi”. Matkailun ei turhaan sanota lujittavan hyvää suhdetta, mutta pilaavan huonon lopullisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile siis kumppanisi kanssa ensin lyhyttä matkaa enne pidempään seikkailuun ryhtymistä. Hyviä matkakohteita lyhyelle matkalle ovat esimerkiksi kotimaan kohteet sekä kaupunkikohteet. Viikon rento rantaloma on myös omiaan paljastamaan, kuinka hyvin matkailuminänne tulevat toimeen keskenään.

Perheen kanssa lomalle

Perheen kanssa lomailu voi kuulostaa pahimmalta painajaiselta tai unelmalomalta, ja se voikin olla kaikkea mahdollista.

Aikuisena oman perheen kanssa matkustaminen on loistava tapa viettää kunnolla aikaa vanhempien ja sisarusten sekä heidän perheidensä kanssa. Kun kaikki ovat aikuisia ja lapsuuden riidat on unohdettu jo vuosia sitten, on matkanteko todennäköisesti huomattavasti mukavampaa kuin lapsena.

Perheen kanssa matkustaessa on syytä muistaa, että omat toiveet ja ajatukset matkaa koskien eivät ole välttämättä kaikkein tärkeimmät. Yleensä perhematkoja tehdään esimerkiksi merkkipäivien kunniaksi, jolloin päivänsankarin viihtyvyys nousee hyvin tärkeäksi prioriteetiksi.

Hyväksy, ettet välttämättä pääse toteuttamaan kaikkia matkaunelmiasi perhelomalla ja ole valmis tekemään kompromisseja. Sulassa sovussa vietetty viikko perheen kanssa nousee monesti ainakin jälkikäteen raskasta vaellusretkeä tai pitkää shoppailupäivää tärkeämmäksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPerheloma
Perheloma onnistuu parhaiten silloin, kun kaikkien toiveet huomioidaan.

Lasten kanssa matkustavalle tärkeintä on ottaa jo kohdevalinnassa lasten tarpeet huomioon. Kuinka kauas kannattaa lähteä esimerkiksi lentämään pienten lasten kanssa vai onko kätevämpi liikkua omalla autolla? Millaiset palvelut majapaikassa on vai onko järkevämpää vuokrata mökki oman perheen tukikohdaksi? Muista, että pienten lasten kanssa loma-arki pyörii samojen asioiden ympärillä kuin kotonakin, eli ruokailut ja vaipanvaihdot rytmittävät päivää myös lomalla.

Ala-asteikäiset ja sitä vanhemmat lapset osallistuvat mielellään matkan suunnitteluun jo alusta lähtien. Teinitkin viihtyvät paremmin, kun ovat itse saaneet vaikuttaa järjestelyihin. Älä kuitenkaan anna lasten tehdä koko matkaohjelmaa, vaan huomioi jokaisen lomalle lähtevän toiveet.

Paras ystävä reissukaveriksi

Hyvä ystävä on usein rennointa ja parasta mahdollista seuraa ulkomaanmatkalle. Muista kuitenkin, että ystävästäsi voi paljastua uusia puolia matkan aikana, sillä aina läheisimmätkään ystävät eivät näytä toisilleen kaikkia puolia. Matkalla olet ystäväsi kanssa myös silloin, kun kumpikaan teistä ei ole parhaimmillaan.

Matkaa suunnitellessa on tärkeää, että molemmat osallistuvat valmisteluun. Jos toinen huolehtii kaikista ennakkojärjestelyistä sujahtaa hän helposti matkaoppaan rooliin, eikä loma tunnu enää lomalta.

Etenkin ennen ensimmäistä yhteistä matkaa kannattaa ottaa molempien odotukset rohkeasti puheeksi. Mitä paikan päällä halutaan tehdä? Onko kohde varmasti molemmille mieleinen ja kiinnostava? Millä tavoin halutaan majoittua, eihän vain toinen mieti hotellia ja huonepalvelua ja toinen hostellin dormia? Onko käsitys rahankäytöstä suurin piirtein sama? Kun asioista on puhuttu avoimesti ja rehellisesti jo ennen matkaa, voidaan mahdolliset konfliktit välttää jo ennen lomaa.

Parhaan ystävänkin kanssa matkatessa voi joskus kaivata omaa aikaa. Puhukaa tästä jo ennen matkaa ja sopikaa etukäteen viettävänne esimerkiksi puoli päivää erillänne, jos haluatte nähdä tai tehdä jonakin päivänä aivan eri asioita. Pieni tauko parhaastakin ystävästä voi tehdä terää matkan aikana, ja yksin vietetyn muutaman tunnin jälkeen on hauska jakaa omat kokemukset myös ystävälle.

Unohtumaton loma ystäväporukalla

Ystäväporukalla matkaaminen on usein kaikkein rattoisinta, sillä suuresta joukosta seuraa löytyy aina. Lomaa vietetään kuin yhdessä suuressa perheessä yhdessä kokkaillen ja rennosti iltoja viettäen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Isommalla joukolla majoitusratkaisuksi sopii parhaiten talon vuokraaminen. Kaupunkilomilla kyseeseen voi tulla myös huoneistohotelli, mutta esimerkiksi Airbnb:n kaltaiset kotimajoitusvaihtoehdot voivat sopia parhaiten suurelle joukolle. Myös hostellien suurten makuusalien valloittaminen kokonaan yhden ystäväporukan käyttöön on helppo ja halpa tapa majoittua yhdessä.

ShutterstockYstävien kanssa lomalla
Ystävien kanssa matkaa suunnitellessa kannattaa sopia pelisäännöt etukäteen ja suunnitella loma koko porukan voimin.

Ennen matkaa kannattaa tehdä reilu työnjako: Vaikka yksi hoitelisikin lippu- ja majoitusvaraukset, on isolla porukalla matkustaessa viisasta keskustella etukäteen reissun luonteesta siten, että kaikki ovat läsnä ja varmasti saavat mielipiteensä kuuluviin. Onko tarkoitus kulkea koko ajan samaa matkaa vai hajaannutaanko pienempiin porukoihin kiinnostusten mukaan? Syödäänkö yhdessä? Kuinka kohteessa liikutaan? Juhlitaanko illat vai otetaanko rauhallisemmin? Millaisella budjetilla matka toteutetaan? Perusoletukset saattavat olla hyvinkin erilaiset, joten niistä paras keskustella avoimesti etukäteen.

Monet toteuttavat yhteismatkoilla päivän jänis -ideaa: jokaiselle lomapäivälle valitaan yksi tai kaksi henkilöä vetovastuuseen. He myös saavat päättää, mitä tehdään. Näin jokainen pääsee vuorollaan ideoimaan, eikä matkanjohtajana toimiminen jää koko ajaksi vain yhden harteille.

Yksin matkustamisen vapaus

Mitä jos lähtisitkin lomalle ilman seuraa? Yksin matkustamisen suuri viehätys on sen vapaus, sillä yksin reissatessa voit tehdä juuri sitä, mitä huvittaa ja muuttaa suunnitelmia joutumatta neuvottelemaan niistä kenenkään kanssa. Yksinäiseksi matkaaminen harvoin käy, sillä avoimelle matkailijalle löytyy juttuseuraa aina.

Monet yksin matkustamisen nimeen vannovat nauttivat vapauden lisäksi myös matkasuunnitelman joustavuudesta: kaikki päätökset voi tehdä oman mielen mukaan, ja mieltä voi muuttaa vaikka useita kertoja päivässä. Jos tapaat mukavan uuden tuttavuuden, voit myös halutessasi lyöttäytyä yhteen hänen kanssaan ja jakaa matkasuunnitelmat.

Yksin matkustaminen on myös hyvin tehokas tapa oppia itsenäisyyttä. Kun sinun päätöksistäsi tai toiveistasi ei vastaa kukaan muu kuin sinä, joudut itse ottamaan vastuun matkan odotuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun matkalla on yksin, sisältyy siihen toki myös enemmän riskejä kuin matkakumppanin kanssa reissatessa. Huomioi siis turvallisuusnäkökulma erityisen hyvin, mutta matkaa ei kuitenkaan kannata turvallisuussyistä jättää väliin – maalaisjärjellä pärjää pitkälle!

>> Lue myös: Haluatko matkustaa yksin? Tässä 10 turvallisuusvinkkiä onnistuneelle matkalle

Teksti: Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Mitä tehdä hiihtolomalla?

Näillä viikoilla Suomessa vietetään hiihtolomaa – 5 vinkkiä perheille, jotka eivät vielä tiedä mitä tekisivät

Matkakumppanit

Onnistunut loma ystävän kanssa – 6 vinkkiä, joiden avulla vältät riidat matkakumppanin kanssa

Ystävät matkalla

Eivätkö ystäväsi halua matkustaa? Näin löydät matkaseuraa!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja