Elämä Ruoka

Apua matkakuumeeseen – Teemaillallinen Italian tyyliin

sunnuntai, toukokuu 14, 2017

Vaihto Madridissa toi paljon uusia tapoja ja harrastuksia, joista tärkeimpänä mainittakoon ystävien kerääntyminen yhteisen pöydän ääreen. Kotona kokatuista illallisista tuli lähes viikottaista rutiinia ja tällainen kokematon kokkikin kuin minä rohkaistuin houstaamaan parit illalliset. Halusin tuoda tämän ihanan tavan mukanani Suomeen, ja ehdotin kaveriporukalle illallisringin perustamista. Idea sai ihanan paljon kannatusta ja ensimmäinen illallinen pantiin täytäntöön viime viikonloppuna. Itse asiassa meidän piti toimia isäntinä, mutta remontin viivästymisen vuoksi se jäi haaveeksi. Onneksi löytyi houstit suht lyhyellä varoitusajalla!

Ideana oli, että rajataan teema niin, että jokainen illallinen rakentuu jonkin maan ympärille. Tällä kertaa teemana oli Italia. Olemme lähdössä elokuussa Sisiliaan tällä porukalla, joten Italia oli teemana mitä mainioin.  Alkuruoaksi bruchettaa, pääruoaksi pastaa ja jälkkäriksi tiramisua espresson ja proseccon kera. Alkumaljat nostimme Aperolilla ja lasi täyttyi italialaisilla viineillä. Tunnelmaa loi italialainen musiikki ja teemaan sopiva kattaus.

Italialainen illallinen Sievon toimistolla

 

#Love @Sievo

Upeat puitteet ydinkeskustassa meille tarjosi Sievon toimisto. Superviihtyisä toimisto aivan Helsingin keskustassa oli mitä mainioin lokaatio tälle ensimmäiselle illalliselle. Kyllä kelpasi hörppiä proseccoa siinä auringon laskiessa ja maalatessa taivaan rannan ensin oranssiksi ja lopulta pimeyden vallatessa kaupungin. Ruokailun jälkeen istuttiin siinä Eros Ramazottia kuunnellen kynttilän valossa pari tuntia. Superkliseinen asetelma, mutta ai että se oli ihanaa. Näitä lisää!

Auringon lasku Rautatientorilla

Interrail Vinkki

Länsi-Euroopan interrail

sunnuntai, toukokuu 7, 2017

Tein elämäni ensimmäisen interrailin heinäkuussa 2015. Reilaus oli haaveena yli viiden vuoden ajan, ja olin niin onnellinen kun sain sen toteutettua. Kiersimme pitkin Länsi-Eurooppaa reilun kolmen viikon ajan. Valtavan määrän ensikertalaisen mokia sisältäneestä reilistä jäi kuitenkin paljon myös hyvää tietoa, jonka haluan laittaa jakoon. 

Alkujärjestelyt

Löimme lukkoon päätöksen reilille lähdöstä huhtikuussa ja ostimme menolennot saman tien. Aloituspisteen valinta perustui ihan suoraan siihen, minne sai halvimmat lentoliput. Päädyimme ostamaan Norwegianin halpalennot Pariisiin. Emme ostaneet meno-paluu -lippuja, vaan paluupäivä ja kulkuväline selvisi vasta matkan varrella. Reililiput sai näppärästi ostettua VR:ltä ja vielä suht huokeaan hintaan näin alle 27-vuotiaana. Valitsimme Global pass -lipun, jolla sai matkustaa vapaasti 22 päivän ajan.

Ennen reiliä hankimme kaikki puuttuvat varusteet, joista tärkeimpänä mainittakoon silkkimakuupussi, rahavyö ja varavirtalähde kännyköille. Rinkkaa en raaskinut ostaa vaan lainasin kaverilta. Jälkeenpäin mietittynä olisi kannattanut ehkä ostaa samantien oma rinkka, sillä tarvetta on tullut nyt jälkikäteenkin.

Latasimme Rail planner -sovelluksen, jonka avulla pystyi kätevästi suunnittelemaan reitin etukäteen ja katsomaan junien aikatauluja myös ilman nettiä. Latasimme myös kaupunkien offline-karttoja valmiiksi kännykkään, joka osoittautui todella hyödylliseksi netin ollessa saavuttamattomissa.

Reitti

Olimme etukäteen tehneet listan haluamistamme kohteista, mutta yllätys yllätys, sekin muuttui jonkin verran reilin edetessä. Päätimme, että haluamme pysyä Länsi-Euroopassa ja must-see -kohteiksi valikoituivat Barcelona, Rooma ja Amsterdam. Ahmimme ensikertalaisiksi kohteita ehkä pikkuisen liikaa, ja etenkin reilin loppua kohden meidät alkoi valtaamaan reissu-uupumus. Moneen paikkaan olisi halunnut jäädä pidemmäksi aikaa, mutta erityisesti reilin loppupuolella jouduimme tyytymään yhden vuorokauden visiittiin ja jatkamaan matkaa kohti pohjoista.

Lopulliseksi reitiksi muodostui Pariisi (2vrk) – Biarritz (2 vrk) – Barcelona (3vrk) – Nizza (1vrk) – Milano (1 vrk) – Rooma (2 vrk) – Firenze (2vrk) – Venetsia (1 vrk) – Interlaken (1vrk) – Freiburg (1vrk) – Amsterdam (2vrk) – Hampuri (1vrk) – Kööpenhamina (2vrk). Kööpenhaminasta menimme junalla suoraan Tukholman Arlandalle ja sieltä lentäen kotiin, koska se oli yllättäen kaikista halvin ratkaisu.

Kohdelistamme oli monipuolinen, mutta seuraavalla kerralla ottaisin mukaan pienempiä kaupunkeja enemmän. Reilaus tarjoaa otollisen tilaisuuden pienempiin paikkoihin tutustumiseen kustannustehokkaasti. Pariisiin, Barcelonaan, Nizzaan ja Roomaan pääsee helposti viikonloppureissulle suorin lennoin ympäri vuoden. Pitkin Eurooppaa junaillessa voi tutustua paikkoihin, joihin ei välttämättä muuten tulisi lähdettyä huonojen kulkuyhteyksien vuoksi. Lisäksi suurkaupungeissa hintataso on luonnollisesti korkeammalla ja turisteja on enemmän.

Majoitus

Vähän erilaisempi majoituskokemus Sveitsin Interlakenissa – yö riippumatossa.

Majoituimme todella vaihtelevasti välillä kolmen tähden hotelleissa ja välillä kymmenen hengen dormeissa. Teimme heti alussa tietoisen päätöksen, että emme varaisi majoituksia Suomesta käsin etukäteen, sillä reittisuunnitelmamme oli väljä. Aina junaliput seuraavaan kohteeseen saatuamme siirryimme varaamaan majoituksia. Hostelworld.com ja Booking.com olivat eniten käytössä hyvin toimivien mobiilisivustojensa vuoksi.

Pyrimme aina varauksia tehdessämme vertailemaan hintoja, tarkastamaan sijainnin ja lukemaan arvosteluja, mutta pari kertaa huonojen nettiyhteyksien vuoksi kävi niin, että hintoja ei ehtinyt vertailemaan, vaan buukattiin vain ensimmäinen eteen tullut halpa majoitus. Sesonki luonnollisesti vaikutti myös majoitustarjontaan. Esimerkiksi Biarritzissa jouduimme varaamaan kolmen tähden hotellin kolmen kilometrin päästä keskustasta, koska ei vaan ollut muita vaihtoehtoja.

Tein reilin ystäväni Niken kanssa, joten hostelleissa yövyimme sekadormeissa. Usein naiset menevät omiin dormeihinsa sekadormien sijaan. Ensimmäisissä kolmessa hostellissa olinkin aina huoneen ainut nainen. Pariisissa se vähän hirvitti, mutta totuin nopeasti. Mieleenpainuvin kokemus oli ehdottomasti Sveitsin Alpeilla Interlakenissa sijaitseva hostelli Balmers Herberge, jossa punkkasimme riippumatossa viiden euron hintaan. Nauratti, että miten Sveitsistä saattoikaan löytyä koko reilin halvin majoitus. Olisimme halunneet jäädä toiseksi yöksi, mutta hostellissa ei ollut tilaa. Surkein majoitus löytyi puolestaan Milanosta. Vielä yöaikaan +37 astetta, ei ilmastointia ja huoneena likainen läävä. Pääsääntöisesti majoitusten kanssa kaikki meni kuitenkin oikein hyvin ja vältyttiin surkeilta kokemuksilta.

Yllättävät käänteet

Meidän reilimme ajoittui pahimpaan ruuhka-aikaan heinäkuulle, koska ei ollut muuta mahdollisuutta. Junat olivat usein täynnä ja majoitusten hinnat huomattavasti korkeammalla kuin off-seasonina. Tämä iski vasten kasvoja heti ensimmäistä junamatkaa varatessa. Pariisista meidän oli tarkoitus jatkaa matkaa Barcelonaan, mutta emme osanneet odottaa, että kaikki Barcelonan junat olisivat täynnä. Muistan sen tuskan Pariisin rautatieasemalla kuin eilisen päivän. Ei lippuja mihinkään etukäteen katsomistamme junista. Päädyimme kysymään, että mistä löytyy vapaita paikkoja ja lopulta varasimme liput Biarritzin junaan. Onneksi Biarritz osoittautui täydelliseksi matkakohteeksi, ja vietimme siellä koko viikonlopun. Biarritzista löytyi myös lippuja Barcelonaan huomattavasti helpommin. Tämän olisi voinut välttää tekemällä paikkavaraukset etukäteen kaikille matkoille, mutta me halusimme pitää reitin avoimena.

Vaikka teimme kattavan taustatyön, junien paikkavarausten hinnat tulivat yllätyksenä ja veivät ison osan budjetista. Etenkin Etelä-Euroopassa maksu tuli maksaa lähes jokaisesta junamatkasta. Kerran onnistuimme varaamaan vahingossa lasten liput, ja emme meinanneet päästä junaan ollenkaan. Ärtynyt espanjalainen lipuntarkastaja vei meidän molempien reilipassit tarkistukseen ja käski mennä istumaan junaan. Juna lähti ja miestä lippujemme kanssa ei näkynyt missään. Piina päättyi noin vartin matkan taittamisen jälkeen konduktöörin kävellessä luoksemme suurien pahoittelujen kera. Olimme maksaneet 30 euroa extraa, jota emme koskaan saaneet takaisin.

Säiden puolestakin saimme yllättäviä käänteitä matkallemme. Osuimme Italiaan kesän kuumimpaan aikaan. Hiki virtasi ja nähtävyyksien katselusta ei tullut oikein mitään kun Roomassa oli +44 astetta. Amsterdamissa puolestaan oli ihan järjetön myrsky ja keskustaa evakuoituna kaatuvien rakennusten varalta. Julkiset kulkivat niin huonosti, että iso osa nähtävyyksistä jäi katsomatta ja yöelämään tutustumatta. Näistä molemmista uutisoitiin suomalaisessakin mediassa, eli mistään pienistä sääilmiöistä ei ollut kysymys.

Reiliä ei voi suunnitella täysin, sillä aina tulee odottamattomia käänteitä. Parasta onkin mennä rennolla asenteella turhia paineita nähtävyyksistä ottamatta. Minulle reilin paras anti oli ehdottomasti reissun tuoma vapauden tunne. Hyvin harvoin sitä tulee lähdettyä matkalle tietämättä milloin ja miten saapuu takaisin ja mitä tulee matkan varrella näkemään.

Reili numeroina

Espanja IGTT Madrid Yleinen

IGTT: Kymmenen syytä rakastaa Madridia

torstai, toukokuu 4, 2017

Järkyttävä ikävä Madridiin iski pari viikkoa sitten kun päädyin selaamaan kaikkia sieltä otettuja kuvia. Tuntuu käsittämättömältä, että olen viettänyt jo kaksi kuukautta Suomessa! IGTT:n toukokuun teema osui tähän kuin nyrkki silmään, ja päätinkin osallistua ensimmäistä kertaa tempaukseen. Mikäpä olisikaan parempi aihe, kuin kymmenen syytä rakastaa Madridia, minun lempikaupunkiani. 

1. Ihmiset

Ihmiset ovat Madridin sydän. En ole missään kaupungissa törmännyt niin ystävällisiin ihmisiin kuin Madridissa. Muistan Sevillassa asuessani, että madridlaisilla oli nirppanokkien maine. Tämä osoittautui todella vääräksi, sillä minne menikin, aina tervehdittiin iloisella hymyllä ja oltiin valmiina auttamaan. Erityismaininnan ansaitsevat tietysti omat (zaragozalaiset) kämppikseni, joiden joukkoon minä sujahdin kuin kala veteen.

Riquísimo!! 😍 #brunching

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

2. Huikea kahvila- ja ravintolatarjonta

Madridissa on valtava määrä hyviä ravintoloita. Turistiansojakin on, mutta jos tietää minne on matkalla, saa hyviä ruokaelämyksiä melko huokeaan hintaan. Lempiravintolani El Perro y la Galletan juustokakkua ajatellessa menee vesi kielelle saman tien! Madridissa on myös melko hyvä vegaaniravintoloiden tarjonta. Suosittelen tsekkaamaan ainakin Viva Burgerin ja Vegan.

24 feels good ☀️☀️ #parquedelretiro #Madrid

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

3. Ilmasto

Tiedän, että kaikki eivät tykkää tuskaisen kuumasta säästä, joka Madridissa kesäisin vallitsee, mutta tällainen auringonpalvoja ottaa sen huomattavasti mieluummin vastaan kuin palelee Suomessa. Kun saavuin syyskuussa Madridiin, celsiukset kohosivat 38 asteeseen usean viikon ajan. Vasta marraskuussa alkoi kylmenemään, ja joulukuukin vaikutti Suomen kesältä. Kevät alkoi helmikuussa ja nyt kaupungissa nautitaan jo suhteellisen kesäisistä ilmoista.

Celebrando cumpleaños de Clau 💖 #perfecto #demasiadocool #boscodelobos

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

4. Edullinen hintataso

Madridissa asuntojen vuokrat ovat Etelä-Euroopan hintatasoon nähden melko korkeita, mutta muuten hintataso on oikein kohdallaan. Ulkona voi syödä hyvällä omalla tunnolla parikin kertaa viikossa, metrokortti maksaa alle 26-vuotiaille 20 euroa kuussa ja kuntosalijäsenyyden saa parilla kympillä. Pakko kai myös mainita, että Madridista ostin kerran viinipullon 0,89 euron hintaan ruokakaupasta.

50 shades of pink #nofilterneeded #mimadrid 💜

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

5. Madridissa ei koskaan lopu tekeminen kesken

Täytyy myöntää, että ihmiselle, joka on tottunut jatkuvasti pitämään vähintään kymmenen rautaa tulessa, päätoiminen opiskelu tuntui aluksi oudolta. Yhtäkkiä vapaa-aikaa olikin ihan hirveästi ja stressi kaikonnut täysin. Ensimmäinen kuukausi meni leppoisasti uuteen kotikaupunkiin tutustuessa, mutta jossain vaiheessa rupesi tylsistyttämään. Onneksi Madrid tarjoaa asukkailleen valtavan määrän aktiviteetteja. Ruuan ystäville löytyy ruokafestivaaleja, kulttuurista kiinnostuneella erilaisia näyttelyitä ja musadiggareille keikkoja. Pienellä googlauksella vuoden jokaiselle päivälle tuntuu löytyvän jokin kiinnostava tapahtuma jostain päin kaupunkia.

Streets of #Madrid 😍

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

6. Turvallisuus

Olen ehkä vainoharhainen, mutta minä pelkään kulkea yksin pimeillä kaduilla. Madridissa ensimmäisen kuukauden ajan lähettelin aina ääniviestejä poikaystävälle yksin kävellessäni ja puristin kädessäni Clasulta ostettua ryöstöhälytintä. Kämppikseni vakuuttelivat minulle, että ei ole minkäänlaista syytä pelkoon, sillä Madrid on yksi Euroopan turvallisimmista kaupungeista. Jossain vaiheessa vakuutuin siitä, että todella ei ollut syytä panikoida. En puolen vuoden aikana törmännyt yhteenkään epäilyttävään tyyppiin eikä kukaan tullut ahdistelemaan minua.

New hometown 😍🇪🇸 #Madrid #circulodebellasartes

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

7. Kulttuuritarjonta

Madrid on kulttuurin keskus, jossa kultainen museokolmio Prado, Reina Sofía ja Thyssen Bornemisza kuuluvat must-see -kohteisiin. Niiden lisäksi kannattaa katsastaa myös pienempiä gallerioita. Madridissa on myös paljon erilaisia valokuvanäyttelyitä ja musiikkitarjonta on erinomaista. Gran vían ”broadwayltä” löytyy useita teattereita ja monia musikaaleja pyörii ympäri vuoden. Entinen teurastamo Matadero tarjoaa kulttuuria laajalla skaalalla: löytyy keikkoja, kirpputoreja ja näyttelyitä.

Templo de Debod by night 💫💫 #templodedebod #Madrid

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

8. Upeat nähtävyydet

Madridin esittely vieraille oli ihanaa. Kaupungista löytyy niin paljon nähtävää, että paantunutkaan turisti ei kyllästy. Egyptiläinen temppeli Templo de Debod  Plaza Españan kupeessa kuuluu lempipaikkoihini koko kaupungissa. Suosittelen tsekkaamaan ainakin Retiron puiston, Palacio Realin kuninkaallisen palatsin, Almudenan katedraalin sekä Plaza Mayorin. Gran vían pääkatu on täynnä upeaa arkkitehtuuria ja La Latinan alue on nähtävyys ihan itsessään. Eri barrioihin tutustuessa saa helposti vierähtämään päivän jos toisenkin. Suosikeikseni nousivat Malasaña, Chueca ja Lavapiés.

We spent the whole day hiking in #lamachotabaja and it was soooo refreshing! ⛰🌾 #nature #unesco #mountains

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

9. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet

Vaellus, pyöräily, soutelu, jalkapallo, jooga, salilla käynti… You name it! Madridissa harrastaminen on helppoa, sillä suurinta osaa aktiviteeteista on tarjolla myös englanniksi. Puistoissa on joogaa huhtikuusta marraskuuhun ja vaeltamaan voi lähteä esimerkiksi Hiking Madridin matkassa ympäri vuoden. Kun vain jaksaa lähteä pikkuisen kaupungin ulkopuolelle, kohtaa upean luonnon. Casa de Campon valtavassa puistossa viettää helposti kokonaisen päivän erilaisten aktiviteettien parissa.

Quien encuentra una amiga fiel, encuentra un tesoro 💜#migemelaespañola 👯

A post shared by Emilia Jaakkola (@emiliajaa) on

10. Superhyvät kulkuyhteydet melkeinpä minne vaan

Madridia ympäröi pienemmät kaupungit, ja bussilla pääsee tunnissa muun muassa Toledoon ja San Lorenzo de El Escorialiin. Mikäli haluaa pidemmälle, myös junayhteydet ovat erinomaiset pitkin Espanjaa. Mikäli mielii muualle Eurooppaan, on sekin mahdollista huokeaan hintaan lentäen, sillä Ryanair lentää todella moneen kohteeseen suoraan Madridista.

Interrail

Reilivideo ja pohdintaa videon merkityksestä matkakertomuksessa

sunnuntai, huhtikuu 23, 2017

Huomasin tuossa muutama viikko sitten, että VR:llä oli reililiput -15 % alennuksessa. Sormet rupesi syyhyämään kun aloin miettimään mahdollista Balkanin reiliä. Missä kävisin, mitä pakkaisin ja milloin lähtisin. Jossain vaiheessa suunnitelmaa lyhyt kesäloma ja budjetti tulivat kuitenkin vastaan. Niin ihanaa kuin se olisikin, ei interrail taida tänä vuonna olla mahdollinen. Reilikuumeeseen katselin kuvia ja toistin useaan otteeseen viime reilin fiilistelyvideota. Tähän vuoden 2015 Eurotripiin on aina ihana palata kun iskee reissukuume. Itse en ota kunniaa videon tekemisestä, vaan se menee täysin reissukaverilleni Nikelle.

Tämän reilin yksityiskohdat ovat tiukasti mielessäni edelleen, ja epäilen, että suurin syy siihen on reissun kattava dokumentointi. Nikeltä löytyy lähes 10 tuntia materiaalia meidän kolmen viikon matkalta. 64 gigaa tavaraa, joka pitää ensin käydä läpi, jakaa kategorioihin, valita parhaat palat ja sitten editoida yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Video kestää vain 2 minuuttia ja siihen on valikoitu parhaat palat. Videon tekemiseen meni itse maestron mukaan yli 100 tuntia, eli mistään ihan pienestä projektista ei ollut kysymys.

Olen useaan otteeseen suunnitellut matkavideoiden tekoa, ja parilta reissulta videomateriaalia löytyykin suht paljon. Materiaalin editointi se vaan kuitenkin tuntuu aivan liian raskaalta työltä tälle kimulille. Etenkin alussa, kun minkäänlaista rutiinia hommaan ei ole. Matkojen dokumentointi videon muodossa on kuitenkin erinomainen tapa pitää muistot elävinä ja matkakertomus kiintoisana. Tykkään itse katsoa myös vlogeja matkoilta, mutta erityisiä suosikkeja on huolella editoidut videot, jotka onnistuvat inspiroimaan katsojaa. Toivottavasti tämä aikaansaannos inspiroi teitä! <3

Onko teillä tapana tehdä matkavideoita? Maksaako vaivan?