Random

Kymmenen matkakuvaa ja tarinat niiden takana

sunnuntai, marraskuu 19, 2017

Matkablogeissa on kiertänyt viime aikoina kymmenen reissukuvan kuvahaaste. Kuvahaastepostauksia on aina kiva lukea ja ihmettelenkin, etten ole koskaan aiemmin osallistunut näihin itse! Jannin ja Anssin Lentopelko-blogista bongattu kymmenen kuvan matkakuvahaaste tulisi tässä:

1. Kuva lentokoneen siivestä

Jouluksi kotiin

Olen istunut varmaan puolet lennoistani ikkunapaikalla siiven kohdalla. Kameran rulla on täyttynyt kuvista lentokoneen siivistä, mutta kovin upeita otoksia en ole onnistunut ottamaan. Tämän kuvan olemassaoloa en muistanutkaan. Kuva on otettu matkalta Madridista Suomeen jouluksi. Ostin silloin Norwegianin aikaisimman aamulennon aatonaatolle ja lentelimme taivaalla jo auringonnousun aikaan. Lentokeli ja siten näkyvyys oli todella hyvä läpi koko matkan. Tästä kuvasta pystyy erottamaan Pyreneet edessä ja Pohjois-Espanjaa alapuolella.

2. Paras vahingossa onnistunut otos

Strike a pose!

Tämä kuva on Gambiasta hotellimme viereisestä puistosta. Siellä oli apinoita pilvin pimein, mutta ne olivat liikkeissään niin nopeita, että hyvästä kuvasta voi vaan haaveilla. Tämän nappasin sen koommin sommittelematta, yhdellä kädellä ja kameran automaattiasetuksilla. Siihen nähden tuli kyllä ihan vahingossa onnistunut otos!

3. Matkakuva, joka saa hyvälle tuulelle

Viimeisen lomapäivän tunnelmaa

Aina kun näen tämän kuvan alkaa hymyilyttämään. Täydellinen aika ottaa selfie Tuomaksen hypätessä mahaplätsin. Sisilian reissu oli ehdottomasti paras tämän vuoden matkoista. Kaikkia kuvia selatessa tulee hyvä fiilis, mutta tämä on kyllä ehdoton suosikkini. Kuva on otettu villamme uima-altaalta viimeisenä lomapäivänä.

4. Luontokuva

Upeita maisemia Monasterio de Piedran luonnonpuistossa

Rakastan luonnonpuistoja. Tämä kuva on napattu Monasterio de Piedran luonnonpuistosta Aragoniasta. Olin juuri muuttanut Madridiin ja espanjalainen ystäväni Alejandro vei minut Zaragozaan ensimmäiselle viikonloppureissulle. Puolivälissä matkaa Madridista Zaragozaan on Monasterio de Piedran luonnonpuisto, jonka kiersimme kokonaan.

Ajomatka oli kyllä ikimuistoinen! Alejandro toimi myös Blablacarin kuskina, ja samalla reissulla kyydissämme istui Madridista kyytiin hypännyt poliisi. Hyviä keskusteluita saatiin aikaiseksi! Lopulta myös auto hajosi. Lue koko tarina täältä.

5. Kuva yläilmoista

Lasikopissa yli 400 metrin korkeudessa

Kesäkuussa matkasimme ystäväni kanssa Chicagoon. Vielä viimeisenä päivänä yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä, eli USA:n toisiksi korkein rakennus Willis Tower oli näkemättä. Onneksi uhrasimme viimeiset tunnit kaupungissa sille, sillä Willis Towerin Skydeck oli upea kokemus.  Yli 400 metrin korkeudessa on neljä lasikoppia, joihin voi astella pällistelemään maisemia. Vaikka jonotus lasikoppiin kesti yli puoli tuntia ja kopissa pystyi olemaan alle minuutin seuraavien jo rynniessä päälle, oli kokemus kaiken odotuksen arvoinen. Korkeanpaikankammoisena meinasin monta kertaa pyörtää pääni, sillä ajatuksena lasilattialle astuminen kuumotti todella paljon. Uskalsin kuitenkin ja saatiin siitä monta hauskaa kuvaakin. Asuvalintana minihame ei todellakaan ollut kohdallaan, mutta onneksi kuva on otettu yläilmoista…

6. Postikorttimaisema

Rooman siluetti

Syyskuussa tehdyltä Rooman reissulta löytyy satoja tämänkaltaisia kuvia. Kuva on otettu Villa Borghesen näköalapaikalta auringonlaskun aikaan. Todellisia postikorttimaisemia tuli kuvattua paljon, mutta tämä on ehdoton suosikkini. Etenkin valo ja sävyt ovat kohdallaan.

7. Kuva matkaseurasta

Lempparimatkakumppani

Paras reissuseura on tässä. Olen niin onnellinen, että kohdalle on osunut tyyppi joka uskaltaa lähteä spontaanisti reissulle, on ennakkoluuloton uusia maita kohtaan eikä pelkää eksoottisia kohteita, palvoo aurinkoa vähintään yhtä paljon kuin minä, on valmis laittamaan rahaa materian sijaan matkoihin ja joka jakaa intohimoni ruokamatkailua kohtaan. Ollaan vuosien yhteisellä reissukokemuksella kärsitty yhdessä muun muassa kovasta ruokamyrkytyksestä, reissattu neljässä maanosassa, valvottu vuorokauden tunnit matkalla ja nähty niin turistirysiä kuin luonnonvaraisia krokotiilejä. En malta odottaa että päästään kohta taas yhdessä seikkailulle Aasiaan!

8. Fiilistelykuva palmun alla

Parasta lomatunnelmaa

Yksi paras juttu lomalla on kirjan lukeminen palmun alla. Simple as that. Tämä kuva on otettu West Palm Beachiltä Floridasta tammikuussa 2015. Voisipa teleportata itseni tähän hetkeen än yy tee NYT.

9. Hyvää huomenta -kuva

Goooood morning Chicago!

Otan aina viikonloppureissua pidemmille matkoille urheilukamppeet mukaan. Monesti niitä tulee kannettua turhaan mukana, mutta silloin kun pääsee hikijumpalle tulee poikkeuksetta loistava fiilis. Lenkki ja paikallisella kuntosalilla käyminen ovat myös erinomaisia tapoja tutustua uuteen kaupunkiin. Chicagossa oli kesäkuussa niin kuuma, että mitään urheilua oli turha kuvitella harrastavansa kello 10 jälkeen. Niinpä yksi aamu lähdimme aamulenkille jo seitsemän pintaan ja se kyllä kannatti! Vähän viileämpi ilma, tyhjemmät kadut  ja tietenkin upeat maisemat tekivät lenkistä mainion tavan aloittaa päivä.

10. Lempikaupunkini

Mi Madrid

Tämä ei taida tulla kellekään yllätyksenä, Madridhan se siinä. Olen jo muun muassa tässä postauksessa perustellut, miksi juuri Madrid ansaitsee paikkansa lempikaupunkinani. Rakastan espanjalaista kulttuuria, ruokaa ja kieltä. Madrid on kuitenkin ylivoimainen suosikkini Espanjan kaupungeista, koska  se on niin monipuolinen ja suuri kaupunki, jossa kuitenkin tuntee olonsa turvalliseksi aina. Yhteydet pitkin Espanjaa ja muuta Eurooppaa on älyttömän hyvät ja ilmasto on kohdillaan. En malta odottaa että pääsen taas Madridiin!

Siinäpä ne, 10 kuvaa ja tarinaa. Osallistukaahan tekin haasteeseen, tässä kohdat:

1. Kuva lentokoneen siivestä
2. Paras vahingossa onnistunut otos
3. Matkakuva, joka saa hyvälle tuulelle
4. Luontokuva
5. Kuva yläilmoista
6. Postikorttimaisema
7. Kuva matkaseurasta
8. Fiilistelykuva palmun alla
9. Hyvää huomenta -kuva
10. Lempikaupunkini

*************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

Lentäminen

Mieleenpainuvimmat lentokokemukseni

lauantai, marraskuu 11, 2017

Kuva täältä. Flickr – Tetsushi Kimura. 

Juttelin eilen lentoemäntäystäväni kanssa hänen kokemuksistaan lennoilla. Turbulenssit, sairauskohtaukset ja muut odottamattomat käänteet tuntuivat olevan arkipäivää matkustamon henkilökunnalle. Luonnollisesti matkustajalla on hieman eri perspektiivi lentokokemuksiin, ja vähänkään tavallisuudesta poikkeavat olosuhteet voivat vaikuttaa lentokokemukseen. Innostuin keskustelun pohjalta muistelemaan omia kokemuksiani lennoilta. Tässä kolme mieleenpainuvinta lentokokemusta:

Liki neljän tunnin yhtäjaksoinen turbulenssi Atlantin yllä

Aina kun tulee puhe huonoista lentokokemuksista, nostan tämän esiin. Olimme lentämässä Manchesterista Philadelphiaan, kun heti Atlantin päälle tullessamme alkoi älytön röykytys. Kapteeni varoitti turbulenssista, ja ajattelimme sen olevan tavalliseen tapaan nopeasti ohi. Kone kuitenkin jatkoi hyppimistä ja pomppimista monta tuntia ja jossain vaiheessa rupesi ihan toden teolla pelottamaan. Lentoemännät pysyivät tiiviisti omilla paikoillaan monista matkustajien pyynnöistä huolimatta, ikkunansuojat piti sulkea ja aina välillä matkustamo täyttyi kiljuista suurten, yllättävien pudotusten tullessa. Tiesin, että turbulenssi on arkipäiväinen juttu yläilmoissa, mutta siinä vaiheessa kun sitä oli yhtäjaksoisesti jatkunut yli kolme tuntia, alkoi pieni paniikki iskemään päälle. Oli valtavan suuri helpotus kun turvavyön merkkivalo viimein sammui. Heti sen jälkeen poikaystäväni juoksi vessaan oksentamaan.

Snakes on the plane

Toinenkin erikoinen kokemus on sattunut rapakkoa ylittäessä. Viimeksi kun lensimme Jenkeistä kotiin, oli kone reilun tunnin myöhässä ja miehistö huolestuneen oloinen. Myöhästymisen syyksi selvisi ruuman tyhjennys, sillä sieltä oli löytynyt käärme eräästä koiran (onneksi tyhjästä!) kopasta. Yleisesti käärmeestä ei tiedotettu paniikin minimoimiseksi, mutta satuin kuulemaan tämän vahingossa perheeltä, jonka kanssa asiaa selvitettiin. Istuin sillä lennolla jumpseat-paikalla, joten oli helppo varmistaa purserilta, pitikö tämä todella paikkansa. Kyllä, käärme oli löytynyt ruumasta, ja sen vuoksi koko ruuma tuli tarkistaa. Onneksi ei ollut päätynyt matkustamon puolelle!

Hiuksia repiviä känniläisiä

Lentoemokaverini kertoi, että suurimman vaivan lentoemännille tuovat liian humalaan itsensä vetävät matkustajat. Lennolla perseily ja huonosti käyttäytyminen on valitettavaa todellisuutta, jota hänkin kohtaa viikottain työssään. Usein känniläiset eivät häiritse, mutta yhden kerran minullakin on mennyt naama niin jumiin, että tarina on jakamisen arvoinen. Matkalla Berliinistä kotiin takanani istui kaksi, aivan sekaisin olevaa suomalaismiestä. Kestin jatkuvan penkkini potkimisen ja omalla paikalla örveltämisen, mutta siinä vaiheessa kun toinen heistä rupesi repimään hiuksiani, meni pannu jumiin tälläkin viilipytyllä. Väliin tuli myös saksalainen lentoemäntä, joka uhkasi siirtää suomalaismiehen koneen toiseen päähän, jota tämä sankari ei tietenkään ymmärtänyt. Hän pyysi anteeksi, vaikka epäilen, ettei edes tiedä mitä, ja istui kiltisti hiljaa lentoemäntien murhaavan katseen alla loppumatkan.

Lennon ulkopuolella erityisen inhottavaa on myös vasten tahtoa lennolta pois jääminen sekä rutkasti myöhästyneen lennon odottelu. Näistä kokemuksista huolimatta koen, että olen selvinnyt todella vähällä. Oma terveys ei ole prakannut lennolla, eikä vastaan ole tullut todellisia vaaratilanteita.

Olisi mukava kuulla myös teidän mieleenpainuvimpia kokemuksia lennoilta! Onko tapahtunut outoja sattumia tai kenties pelottavia vaaratilanteita?

*************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää nykyään myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

Florida Key West USA

Key West ja kiireettömyyden kulttuuri

sunnuntai, lokakuu 29, 2017

THROWBACK – JOULUKUU 2014

Key West on heittämällä yksi suosikkikohteistani Jenkeissä. Se on Floridan eteläisin kärki, jossa sijaitsee myös koko Yhdysvaltojen eteläisin piste mantereella. Key Westillä vallitsee rento rantatunnelma, eikä se muistuta mielestäni mitään muuta Yhdysvaltojen kaupunkia, vaan enemmänkin Karibian kohdetta. Vaikka olimme Key Westissä  joulukuun lopussa ja paikka oli pullollaan turisteja, se ei jostain syystä siellä haitannut ollenkaan. Saarella vallitsee kiireettömyyden kulttuuri, jonka aistii heti ulos autosta astuttuaan.

Ikoninen ajomatka Overseas Highwayta pitkin

Key Westiin on reilun neljän tunnin ajomatka West Palm Beachistä. Todellisuudessa matka on vain 230 mailia (370 km), mutta pian Miamin jälkeen ajotie muuttuu yksikaistaiseksi rajoitetuin nopeuksin. Matka taitetaan US 1-tietä pitkin, jonka eteläisintä osaa kutsutaan Overseas Highwayksi. Tie kulkee kaiken kaikkiaan 42 sillan yli ja matkaa taitetaankin isoilta osin meren päällä.

Harmillisesti ruuhkat osuivat kohdallemme menomatkalla, ja todellisuudessa matka-aika tuplaantui liki kahdeksaan tuntiin. Kahdeksan tuntia autossa ei ollut miellyttävä kokemus, mutta Overseas Highwayn upeat maisemat Floriday Keys -saaristossa pelastivat jonkun verran. Onneksi emme lähteneet Key Westiin vain päiväreissulle, vaan olimme varanneet hotellin etukäteen. Tuohon aikaan hotellit olivat niin täynnä, että emme olisi varmaan edes saaneet mitään hotellia muutaman tunnin varoitusajalla.

Nähtävyydet

Key Westin näkemiseen riittää päiväreissukin, sillä koko kaupunki levittäytyy vain 15 neliökilometrin alueelle. Key West on sekoitus vaurasta Amerikkaa ja rentoa Karibian tunnelmaa. Kaikkialla näkyy palmuja, pastellinsävyiset puutaloja ja hyväntuulisia ihmisiä. Duval Street on kaupungin pääkatu, josta baarien ja klubien lisäksi löytyy paljon ravintoloita, hotelleja, kahviloita ja putiikkeja.

Varsinaisia nähtävyyksiä Key Westissä on vähän. Ernest Hemingwayn museoitu kotitalo ja Southernmost Point ovat ne kaikista kuuluisimmat nähtävyydet. Me emme itse asiassa edes käyneet Hemingwayn talossa sisällä, joka on jälkikäteen jäänyt vähän harmittamaan. Southernmost Pointilla valtava jono tuli yllätyksenä! Jokainen saaren turisti tuntui haluavan pakollisen turistikuvan tötsän kanssa. Mekin sitten jäimme jonottamaan, mutta kuvista tuli rehellisesti sanottuna niin hirveitä, että koen parhaaksi päätökseksi jättää ne julkaisematta.

Satamassa on paljon suuria risteilyaluksia, jotka tuovat matkustajansa Key Westiin aamulla ja lähtevät auringonlaskun jälkeen illalla. Key Westin auringonlasku on nähtävyys itsessään. En ole missään nähnyt niin upeaa auringonlaskua kuin Key Westillä. En varmasti ollut ainut siitä vaikuttunut turisti, sillä Mallory Square -aukiolle oli meidän lisäksemme kerääntynyt valtavasti muita matkailijoita auringonlaskua ihailemaan. Sen laskettua aurinko sai raikuvat aplodit. Taputetaanko missään muualla oikeasti auringonlaskulle?

Herkuttelua ja kiireetöntä rantaelämää

Key Westissä parasta on kiireettömyys, joka tarttuu omaankin menemiseenkin samantien. Kahviloita ja baareja on  jokaisessa kadun kulmassa houkuttelevine kyltteineen. Puolen tunnin kävelemisen jälkeen oli aika istahtaa jäätelölle, sitten käydä kahvilla, sitten cocktaililla keskellä päivää ja tietysti maistaa Key Westin erikoisuutta, Key Lime Pieta. Tämä juustokakkumainen piiras oli älyttömän hyvää. Voimakas limen maku yhdistettynä rasvaiseen pohjaan ei voi mennä pieleen!

Rakastan erilaisia jälkiruokia ja erityisesti matkustaessa jälkiruoka tulee usein nautittua eri paikassa kuin missä illallinen on syöty. Key Westiin mennessä googlailin parhaita jälkiruokapaikkoja ja yksi nousi ylitse muiden: jälkiruokaravintola Better Than Sex. Ravintola sijaitsee kivenheiton päässä Hemingwayn kotitalosta ja oli helposti löydettävissä. Pimeä ravintola oli bordellimaiseen tyyliin sisustettu ja alussa kieltämättä mietitytti vähän, että mihin sitä onkaan tultu. Siinä ihan Hoo Moilasina hetki pällisteltyämme ystävällinen tarjoilija bongasi meidät ja ohjasi pöytään. Superhyvä suklaakakku ja Irish Coffee reunoilta nuoltavalla suklaalla höystettynä olivat hyviä jälkiruokia, mutta syy palata ravintolaan on makumaailman sijaan sen hauska konsepti, miljöö ja palvelu. Meitä se lähinnä nauratti, mutta voin kuvitella, että monet tuovat deittinsä tänne tiedätte-kyllä-miksi.

Tyyris majoitus on Key Westissä enemmän sääntö kuin poikkeus

Meinasimme pyörtää päätöksemme vuorokauden reissusta kun näimme hotellien hinnat. Etenkin sesonkiaikoina Key Westin hotellit ovat pitkälti loppuun varattu ja viimeisten huoneiden hinnat ovat pilvissä. Alle neljän tähden hotelleja ei enää joulukuun alussa varausta tehdessämme ollut, joten päädyimme Hyatt Sunset Harbor Resort -hotelliin. Hyattin laatu oli taattu ja todellakin saimme vastinetta rahoillemme, vaikka 330 euron hinta yhdestä yöstä tuntui ihan älyttömältä tuhlaukselta.

En silti kadu hetkeäkään, että vietimme Key Westissä kokonaisen vuorokauden. Olisi harmittanut vietävästi se menomatkan ruuhka jos olisimme joutuneet lähtemään yötä vasten takaisin. Samalla myös kiireettömään tunnelmaan pystyi heittäytymään helpommin, kun tiesi, ettei tarvitse lähteä muutaman tunnin jälkeen taas ajamaan. Suosittelen lämpimästi kaikille Floridan matkaajille reissua Key Westiin!
Onko teillä kokemuksia Key Westistä? 

*************************************************************************************************
Matkan varrella -blogin löytää nykyään myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

Arki Yleinen

Seitsemän matkailuun liittyvää tekoa ja ajatusta tällä viikolla

lauantai, lokakuu 28, 2017

Ensilumi toi joulufiiliksen. Minulle ei ole varmaan koskaan tullut joulufiilistä lokakuussa, mutta eilen kun kävelin Stockmannin ohi, maa oli valkeana ja jouluvalot koristivat Aleksanterinkatua, se valtasi mieleni. Aloin pohtimaan joulutoreja ja parhaita matkakohteita jouluostoksien tekemiseen. Viime vuonna Hampurista löytyi niin erinomaiset joulutorit kuin shoppailumahdollisuudetkin. Tänä vuonna allekirjoittanut taitaa kuitenkin pitäytyä Tuomaan markkinoissa.

Miniloma Riiassa. Bongasin maanantaina Lentodiileistä superhalvat lennot + neljän tähden hotellin Riikaan. Laitoin tytöille viestiä, ja noin tunnin päästä siitä oltiin varattu viikonloppureissu helmikuulle. Ystäväni kommentti ”en tiedä mitä varattiin, mutta oon innoissani” kuvasi tätä spontaania päätöstä aika hyvin. En ole koskaan käynyt Riiassa, joten odotan reissua innolla! Ihanaa päästä pitkästä aikaa kunnon hotelliin Airbnb:n sijaan.

Espanja-ikävä. Skypesimme porukalla sunnuntaina Madridin kämppisteni kanssa. Ikävä on suuri. En pystynytkään toteuttamaan syysreissua Madridiin ja se siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Olenkin nyt pyöritellyt mielessäni seuraavaa, vähän pidempää matkaa Espanjaan. Jos kaikki menee putkeen, toukokuussa otan suunnaksi Pohjois-Espanjan. Se on minulle toistaiseksi tuntematonta aluetta Galiciaa lukuunottamatta. Pyreneet, San Sebastian, Bilbao ja samalla myös Andorra olisi mahtava nähdä. Lisäksi jo tuttu kaupunki Zaragoza ja tietenkin Madrid olisi toivelistalla.

Graduttaa. Nyt ensimmäistä kertaa gradu on tuonut vähän harmaita hiuksia ja ottanut aika suuren loven kalenterista tällä viikolla. Työt yhdistettynä iltoihin kirjastossa on kieltämättä vienyt voimia. Ajan ja jaksamisen puute on vaikuttanut pikkuisen myös blogin postaustahtiin, mutta yritän olla ottamatta siitä paineita. Onneksi luonnoksista löytyy postauksia pahan päivän varalle.

Syksyn reissut taputeltu. Hirveästi kutkuttaisi lähteä vielä ennen joulua jonnekin, mutta epäilen, että tällä kertaa loppusyksyn reissut rajoittuvat Tallinnaan ja seuraavan kerran matkaan pääsee näillä näkymin vasta joulun jälkeen. Olen suunnitellut tulevaa Aasian matkaamme ja fiilistellyt kohteita. Nyt on meneillään säästökuuri, ettei tarvitsisi sitten Aasiassa pihistellä.

Talviaika. Pimeä kausi alkaa taas virallisesti sunnuntaina kun kelloja siirretään. Pidän talvesta, mutta se pimeys vaatii veronsa. D-vitamiinivarastot on täydennetty ja kirkasvalolamppujen metsästäminen Torista on alkanut. Paras lääke olisi tietysti äkkilähtö aurinkoon, mutta nyt täytyy varmaan vaan jaksaa odottaa sinne vuoden vaihteeseen.

Marokko. Törmäsin sattumalta näihin julkaisemattomiin Tangerin kuviin kuvakirjastoa selatessani. Olisi ihana päästä näihin maisemiin nyt! Tanger oli upea ja monipuolinen matkakohde, jonne voisin palata milloin vain. Olen lukenut viime aikoina paljon Marokosta, ja ajatus pidemmästä kiertomatkasta aina yön aavikolla kattaen on alkanut kutkuttaa!

*************************************************************************************************
Matkan varrella -blogin löytää nykyään myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!