Bratislava Päiväreissu Slovakia

Päiväretki Wienistä Bratislavaan

keskiviikko, syyskuu 12, 2018

Wien sijaitsee näppärästi vain tunnin bussimatkan päässä Slovakian pääkaupungista Bratislavasta. Bussimatka kustantaa vaivaiset 5 euroa ja Flix-bussin puitteet ovat kohdallaan. Itse vietin Bratislavassa yhden yön ja jatkoin matkaa Budapestiin, mutta nämä vinkit ovat helposti sovellettavissa myös suositumpaan matkareittiin, eli päiväretkelle Wienistä Bratislavaan. 

Puolisen miljoonaa asukasta vetävä Bratislava on melko pieni pääkaupunki, jonka nähtävyydet koluaa helposti yhdessä päivässä. Kaupunki on Keski-Eurooppaa sen kirjaimellisessa merkityksessä; Bratislavalla on yhteistä rajaa niin Unkarin kuin Itävallan kanssa ja Tšekinkin rajalle on vain reilu 60 kilometriä. Hintataso on hieman alempi kuin Wienissä, joskin erityisesti vanhankaupungin ympäristö on miinoitettu turistiansoilla.

Saapuminen

Wienistä Bratislavaan pääsee niin maateitse bussilla ja junalla kuin veneelläkin Tonavaa pitkin. Itse valitsin halvimman vaihtoehdon, eli vain muutaman euron kustantaneen bussimatkan Wienistä Bratislavaan. Voin lämpimästi suositella Flix-bussia: hyvin varustetut, modernit bussit ovat aina olleet ajoissa ja appi on kätevä. Erityisesti sesonkiaikana keskikesällä lippu kannattaa ostaa mielellään jo edellisenä päivänä, sillä aamun ja illan bussit täyttyvät nopeasti.  Wienistä Flix-bussi kohti Bratislavaa lähtee Erdbergiltä, eli kansainvälisestä bussiterminaalista. Busseja menee aamulla ruuhka-aikaan useasti tunnissa ja pitkin päivää aina tunnin välein. Kannattaa Bratislavan päässä kiinnittää huomiota bussin lähtöpaikkaan, se saattaa olla eri kuin mihin bussi sinut jätti tulomatkalla.

Mitä nähdä yhdessä päivässä?    

Vanhakaupunki ja Bratislavan linna

Jos saavut bussilla Wienistä Bratislavaan, jäät todennäköisesti bussista pois noin kilometrin päässä vanhastakaupungista. Heti alkuun on varoitettava, että tämä alue on kesäaikaan pullollaan meitä turisteja. Suuret massat ovat pakkautuneet vanhankaupungin kujille ja pitää ihan väistellä, ettei saa selfie-kepistä päähän. Joka tapauksessa, jos saavut kaupunkiin hyvissä ajoin, aamu alkaa ihanasti jossain vanhakaupungin lukuisista kahviloista. Perinteiset konditoriot makeine leipomuksineen ovat huomattavasti suuremmassa suosiossa kuin smoothiet ja avokadotoastit.

Vanhassakaupungissa dalsiminen on Bratislavassa aktiviteetti jo itsessään. Kuvauksellisia katuja löytyy sieltä täältä ja tunnelma on kohdallaan. Kun tästä turistirysästä on saanut tarpeekseen, kannattaa kavuta vanhankaupungin vieressä sijaitsevaan Bratislavan linnaan. Hienot näkymät kaupunkia halkovalle Tonavalle sytyttivät minut, vaikka linna ei muuten ollut kovin erityinen.  Matkan varrelle osuu myös Bratislavan tärkeimmäksi kirkoksi tituleerattu Pyhän Martin tuomiokirkko.

Lukuisia puistoja ja letkeää tunnelmaa

Bratislavan modernimpi puoli löytyy Tonavan toiselta puolelta, josta osviittaa antaa Nový Mostin vinoköysisilta.  Illalla hienosti valaistu, futuristinen silta pitää sisällään myös ravintolan. Ufoaluksen mallinen rakennelma sillan päällä ei vetänyt minua puoleensa niin paljon, että olisin sen käynyt katsomassa, mutta 85 metrin korkeudesta näkymät yli Bratislavan ovat varmasti hienot.

Sillan kupeessa on suuri puisto nimeltä Janka Král’a, jossa voi pitää esimerkiksi lounaspaussin tai ottaa pienen lepohetken. Hauskana faktana mainittakoon, että kyseessä on myös Euroopan vanhin julkinen puisto, joka perustettiin jo 1700-luvulla! Puistoja ja penkkejä löytyy muutenkin pitkin kaupunkia, joten lepohetket kaupungin tutkailun lomassa on helppo toteuttaa.

Ostokset

Jos olet liikkeellä viikonloppuna, löydät vanhastakaupungista muutamatkin markinat. Krääsää myydään  pääaukiolla järjestettävillä perinteisillä markkinoilla. Kiinnostavampi kohde löytyi kuitenkin vanhasta kauppahallista, joka toimii nykyään kulttuurikeskuksena. Launtaimarkkinat koostuivat kirpputorista yhdistettynä herkkumyyjäisiin. Sukellus Slovakian makuihin tulee näppärästi täällä, sillä liki kaikesta myytävästä myös tarjotaan maistiaisia. Tulee ihan vesi kielelle kun vaan katsonkin noita kuvan juustoja! 

Tuliaisten etsimistä Bratislavasta ei ainakaan ole tehty vaikeaksi: vieri viereen istutetut turistikaupat myyvät niin slovakialaisia käsitöitä, astioita, kortteja magneetteja kuin taulujakin. Jos matkamuistomyymälät eivät sytytä, löytyy keskustasta myös laadukkaammasta tavarasta kiinnostuneille Laurinská-ostoskatu ja muutaman kilometrin päästä keskustasta Eurovea-ostoskeskus.

Kaupunki on kauneimmillaan illan tullen

Auringon laskettua suosittelen lämpimästi kävelyä pitkin Tonavan rantaa. Joen pinnasta kauniisti heijastuvat valot, ja jokilaivoista raikaava musiikki luovat romanttista tunnelmaa. Illallispaikkoja joen tuntumassa ei kuitenkaan näyttänyt olevan lainkaan. Jos helpolla haluaa päästä ja pieni turistilisä hinnoissa ei haittaa, vanhastakaupungista löytyy monia ravintolavaihtoehtoja. Itse päädyin Urban House -ravintolaan sen suuren terassin ja herkullisilta näyttävien drinkkien vuoksi. Ruokakin oli maukasta, eli rohkenen suositella tätä. Vanhassakaupungissa on myös paljon baareja ja klubeja, joissa ilta voi aikataulun salliessa venyä pitkäksikin.


Oletteko käyneet Bratislavassa? Mitä fiiliksiä? 

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista, Twitteristä ja Blogit.fi:stä!

Yleinen

Matkan varrella 2 v!

perjantai, syyskuu 7, 2018

Woop woop! Matkan varrella täyttää tänään 2 vuotta!  Usein sanotaan, että ensimmäinen bloggausvuosi on yhtä ruusuilla tanssimista, mutta toinen voi syödä motivaatiota niin paljon, että koko touhu saattaa jäädä kesken. Monta pidempää taukoa on tämänkin matkan varrelle mahtunut, mutta pillien pussiin laittamista en ole kertaakaan enää ajatellut, toisin kuin ensimmäisen vuoden aikana palattuani Madridista Suomeen. 

Ei kuitenkaan käy kieltäminen, etteikö kasvukipuja olisi ollut. Samaan aikaan sitä haluaisi sekä kirjoittaa monta tekstiä viikossa, tehdä videoita ja olla kaikissa verkostoissa aktiivinen että viritellä ihan muita projekteja. Priorisointi on tässäkin kohtaa ollut tarpeen. Harrastuspohjalta juttujen kirjoittaminen melko verkkaisella tahdilla on tuntunut oikealta ratkaisulta minulle, ja vuosi sitten tähän aikaan julkaisemani alun kriiseilyt olen onneksi jättänyt jo taakseni. Oma blogi toimii minulle kanavana luovuuden purkamiseen ja inspiroitumiseen. Matkakertomusten kirjoittamisesta on tullut niin rutiinia, että tuntuisi jopa hassulta olla jakamatta niitä internetiin koko maailman luettavaksi.

Julkaistuja tekstejä on vuoden sisään kertynyt 40 kappaletta. Olen pyrkinyt kirjoittamaan kerran viikossa, mutta pitkiä taukojakin vuoden sisään on mahtunut, muun muassa viime kevään gradu-urakka verotti aikaa kaikelta muulta elämältä varsin paljon. Koska aikaa on rajallinen määrä, en kirjoita enää mitään tekstejä vain julkaisun ja postaustahdin pitämisen vuoksi, vaan ainoastaan omasta inspiraatiosta. On ollut ihanan helpottavaa kun oma bloggaustyyli on löytynyt.

Jos tilastoja vilkuillaan, tämän blogin kuukausittainen kävijämäärä on vakiintunut 3000-4000 kävijän välimaastoon ja suurin liikenne tulee Googlesta. Eniten näyttää kiinnostavan lentämistä käsittelevät postaukset ja toisiksi eniten mikäs muukaan kuin Madrid. Jopa vaihtoaikojen vanhat (ja omasta mielestäni varsin kehnot) tekstit Madridista tuovat mukavasti liikennettä edelleen. Kahden vuoden taipaleen kunniaksi tässä esiteltynä kävijämäärän puolesta blogin suosituimmat ja surkeimmat postaukset:

What’s hot and what’s not

HOT

1. Aeroflot

Koko blogihistorian ylivoimaisesti suosituin postaus on Aeroflot ja kahdeksan pinttynyttä stereotypiaa. Kehnoilla kännykkäkuvilla varustettu postaus syntyi tarpeesta parantaa Aeroflotin superhuonoa mainetta. Omatkin ennakko-oletukseni olivat tästä lentoyhtiöstä pitkälti googlauksen pohjalta surkeat, joten on kiva, että Aeroflotin toisen puolen näyttävä tekstini on noussut suhteellisen ylös Googlenkin hakutuloksissa. Postauksen kommenttiboksissa käydään myös keskustelua Aeroflotista ja kysellään kysymyksiä vielä tänkin päivänä, toisin kuin missään muussa kirjoittamassani tekstissä.

2. ResQ Club

Toisiksi suosituin postaus on nopeasti kokoon kyhätty teksti ResQ Club – ylijäämäruokaa halvalla kotiin. Olin todellinen superkäyttäjä viime syksynä, ja halusin jakaa ResQn ilosanomaa, vaikkei se millään tavalla matkailuun liitykään. Tekstin suosio tuli todellisena yllätyksenä! Olisin kuvitellut, että tämä kuuluu tuonne jälkimmäiselle listalle. Tämä teksti on todellinen esimerkki siitä, että sen ennakoiminen, mitkä tekstit toimii ja mitkä ei, on hankalaa. Jos ResQ on vielä tuntematon palvelu, kannattaa ehdottomasti lukaista tuo teksti.

3. Lentoyhtiöiden korvausvaatimukset

Joka päivä blogiin liikennettä tuo kirjoittamani teksti lentoyhtiöiden korvauksista. Vuosi sitten Sisilian lentomme myöhästyi 15 tuntia, ja saimme 400 euron korvauksen vain puolessatoista viikossa tilille. Hae korvausta myöhästyneestä lennosta on yksi suosikkipostauksistani ja olen iloinen, että se näyttää auttavan myös muita matkailijoita.

4. Madridin kohdeopas

Viidentenä on yksi kaikkien aikojen vaivalloisimmista postauksista, nimittäin Madridin kohdeopas. 50 vinkkiä Madridiin on jo vanha postaus, mutta tuo silti liikennettä päivittäin. Pääsen vihdoin joulukuussa takaisin lempikaupunkiini, joten Madrid-postauksia (ja tämän listauksen päivittelyä!) on taas luvassa loppuvuodesta.

5. Matkamessut

Viidenneksi suosituin postaus on matkamessulippujen arvonta, joka ilmestyessään kiilasi samantien kaikkien tekstien kärkeen, mutta on pikkuhiljaa tippunut alemmas.  Luonnollisesti tähdenlennoksi jäänyt arvontapostaus ei enää tuo liikennettä, mutta sen julkaistessani todella ymmärsin arvontojen mahdin.

Seuraavat postaukset puolestaan on lukenut nähtävästi vain äitini:

NOT

1. Italialainen & espanjalainen illallinen

Kumpikaan näistä teksteistä ei nähtävästi sytyttänyt teitä, vaikka itse tykkäsin itse asiassa molemmista! 😀  Halusin jakaa teemaillallisen fiiliksiä bloginkin puolella, sillä niin uusi ja kiva juttu oli frendien kanssa pidetyt illalliset. Heh, taisi olla liian peruskauraa matkablogin lukijakunnalle.

Apua matkakuumeeseen – teemaillallinen Italian tyyliin
Espanjalainen illallinen

2. Lista vailla fokusta

Seitsemän matkailuun liittyvää tekoa ajatusta tällä viikolla on ehkä turhin postaus mitä olen koskaan tässä blogissa julkaissut. Se on elävä todiste siitä, että kun ei ole postattavaa, ei kannata väkisin suoltaa ulos ihan mitä sattuu. En kuitenkaan kiellä, etteikö tässä olisi saattanut olla aineksia suurempaankin lukijavirtaan, jos olisin esimerkiksi keskittynyt listaamisen sijaan vaikka hehkuttamaan tuota tulevaa Riikan matkaa. Tuolla otsikolla en olisi avannut juttua itsekään…

3. Chicagon katutaide

Listaus Chicagon Instagam-kelpoisista seinistä kuulostaa jälkikäteen melko kehnolta postausidealta. SEO:kaan ei oikeen tainnut olla kohdallaan, sillä edes Google-haulla tekstin pariin ei juurikaan päädy lukijoita. Jos kuitenkin olet matkalla Chicagoon, vilkaise Chicago street art -postaus, sillä seinät ovat kyllä mielestäni edelleen tsekkaamisen arvoisia.

4. Suomifiilistely

Minulle yllätyksenä tuli, että Satavuotias Suomi ja 10 asiaa, joista olen ylpeä ei ole ottanut tuulta alleen. Itse tykkään lukea tämän tyylisiä, helposti samaistuttavia listoja ja olin postauksen julkaistessani vielä oikein tyytyväinen lopputulokseen. Toisaalta tekstillä ei ole kovin paljon informaatioarvoa ja samantyylisiä tekstiä voipi olla internet pullollaan.

5. Tajunnanvirtaa kesälomasta

Jostain varmaan kertoo, että en edes muistanut tämän tekstin olemassaoloa. Ihana ilta Yyterissä on melko turhaa tajunnanvirtaa kesälomasta ja ajatuksia kesästä. Kuvat sen sijaan ovat tosi kivoja! Tästä voisi joku päivä jatkojalostaa ihan vaan Yyteriä käsittelevän jutun, sen verran ihana paikka se on!

Tein 2-vuotissynttäreiden kunniaksi blogille vihdoin oman Twitter-tilin, käykäähän seuraamassa! <3 

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista, Twitteristä ja Blogit.fi:stä!

 

Itävalta Vinkki Wien

Paikallisen vinkit Wieniin

keskiviikko, elokuu 29, 2018

Vietin Wieniessä kolme päivää saksalaisen Saran luona, joka on asunut Wienissä rapiat seitsemän vuotta. En perehtynyt kaupunkiin etukäteen ollenkaan, sillä luotin, että Sara näyttää Wienin parhaat palat kaupunkikierroksellaan. Paikallinen opas on aina parempi kuin kartta kourassa turistinähtävyyksien tuijottelu, tosin aika paljon niitä perinteisiä Wienin helmiä saattoi myös jäädä näkemättä. Tässä neljä vinkkiä Itävallan pääkaupunkiin Wieniin:

1. Aloita kesäpäivä Krapfenwaldlbadin maauimalassa

Maauimala sijaitsee korkealla kukkulalla, ja näkymät Wienin kaupungin yli ovat mahtavat. Matkaan menee Wienin keskustasta reilu kolme varttia ja sisäänpääsy kustantaa 5,50 euroa. Jos haluaa nauttia rauhallisesta päivästä, Krapfenwaldlbad ei ole oikea paikka suunnata. Heinäkuisena hellepäivänä paikalla oli paljon niin paikallisia kuin turistejakin. Jos sen sijaan haluaa nauttia auringosta ja viilentävistä pulahduksista, suosittelen Krapfenwaldlbadia lämmöllä! Päiväreissuun saa näppärästi yhdistettyä myös visiitin viinitilalla, joita alueelta löytyy useita.

Osoite: Krapfenwaldgasse 65-73, 1190 Wien, Itävalta
Aukiolo: Kesäisin joka päivä klo 9.00-20.00
Miten saapua?:  Ota keskustasta metro U4 ja jatka aina Heiligenstadtin pääteasemalla asti, vaihda bussiin numero 38A 14 pysäkkiä ja jää Krapfenwaldsgassella pois. Pysäkiltä kävelee noin 5 minuuttia.

2. Nappaa eväät Naschmarktilta ja nauti jossain Wienin lukuisista puistoista

Käyn aina kaupunkimatkoilla paikallisissa kauppahalleissa. Wienissä sen paikkaa toimitti valtava Naschtmarkt joka levittäytyi monen sadan metrin pituiselle alueelle aivan kaupungin ytimen tuntumassa. Sara ehdotti, että haemme eväät sieltä ja suuntaamme Burggartenin puistoon piknikille. 20 falafelia kustansi vain 2 euroa! Siihen päälle nappasimme erilaisia kastikkeita, täytettyjä paprikoita ja leipää sekä tuorepuristettua mehua. Koko setti maksoi alle 10 euroa kahdelta ja oli todella maukas. Naschtmarktilta löytyy lukuisien ruokakojien lisäksi myös perinteisiä krääsäkauppiaita ja varmasti hyviä löytöjäkin on mahdollista tehdä.


Aukiolo: Avoinna arkisin klo 6-19.30, lauantaisin 6-18 ja suljettu sunnuntaisin.

3. Ulkoilmaelokuviin kaupungintalolle

Wienin kaupungintalo pimennetään valoistaan joka ilta aina 30.6.-2.9. välisenä aikana. Kaupungin 28. elokuvafestivaali vetää paikalle satoja ihmisiä aina kello kahdesta puoleen yöhön 65 päivän ajan. Siellä esitetään niin erilaisten konserttien taltiointeja popista sinfonioihin, balettiklassikkoja ja oopperoita kuin elokuviakin. Ruokakojuilta löytyy streetfoodia joka lähtöön ja juomakojuilta saa niin kaljaa kuin drinkkejäkin. Koko ohjelman näkee täältä.

Osoite: Rathausplatz 1100, 1010 Wien, Itävalta
Aukiolo: Elokuvafestivaali jatkuu aina 2. syyskuuta asti. Ruokakojut aukeavat klo 11.00 ja sulkevat 23.00. Paikka hiljenee päivästä riippuen puolenyön molemmin puolin.

4. Bailaamaan Prater Sauna -klubille

Praterin alue on yöaikaan vilkas. Suuntasimme Prater Sauna -klubille, jossa oli siisti ulkoilmabaari isossa puutarhassa. Klubikuntoon kunnostettu entinen sauna on suuri ja vetää paikalle juhlijoita arkisinkin. Suuri uima-allas oli valaistu nätisti ja baaritiskejä koristi kasviköynnökset ja valot. Rakennus jakaantuu kahteen eri tilaan, joskin musiikki oli samantyylistä teknoa molemmissa. Elektroninen musiikki näytti vetoavan itävaltalaisiin vähintään yhtä paljon kuin saksalaisiin: DJ-setit vetivät tuvan täyteen ja bailut jatkuivat aina aamuun asti. Itävallassa yleisesti ja erityisesti Wienissä porukka kuitenkin polttaa myös sisällä, mitä en vaan voi sietää, joten lähdin ajoissa kotiin jättäen muut savuun tanssimaan.

Osoite: Waldsteingartenstraße 135, 1020 Wien
Aukiolo: Beach club joka päivä klo 11:30 – 20:00, sisäänpääsy ilmainen. Keikkapäivinä bailut aamuun asti. Sisäänpääsymaksu +-10 euroa esiintyjistä riippuen. Tsekkaa eventit etukäteen täältä.

+ Yksi must-see-nähtävyys: Schönbrunnin palatsi

Kun on Wieniin asti tullut, yksi keisarillinen linna on nähtävä. Schönbrunnin palatsi on pikkuisen keskustan ulkopuolella, mutta sen valtava puistoalue kuvankauniine paikkoineen on ehdottomasti visiitin arvoinen.

Osoite: Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wien
Aukiolo: Joka päivä klo 8-18.30

Siinäpä ne, paikallisen vinkit Wieniin. Olivatko kaikki teille tuttuja vai tuliko kenties uusia tuttavuuksia? 

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

Itävalta Luonto Vaellus

Aktiiviloma Alpeilla kesällä – onnellisia hetkiä Fulpmesissa

sunnuntai, elokuu 26, 2018

Vuoret tekevät minut onnelliseksi. Se rauha, puhdas ilma ja hiljaisuus onnistuu pysäyttämään minut kerta toisensa jälkeen. Kesän soolomatkan ehdottomasti paras stoppi olikin keskellä vuoria sijaitseva Fulpmesin kylä 15 kilometrin päässä Innsbruckista Itävallan Tirolissa. 

On ihanaa löytää paikka, joka aiheuttaa kylmiä väreitä ja huokauksia vielä jälkikäteenkin pelkästään kuvia katsomalla. Olenhan minä vuoria nähnyt ennenkin, mutta Itävallan Alpit olivat jotain ihan uutta. Vehreät, mutta jylhät maisemat vetosivat minuun enemmän kuin mikään muu aiemmin näkemäni maisema. Stubain vuoristoalue levittäytyy Itävallan lisäksi myös Italian puolelle ja kattaa kaiken kaikkiaan liki 500 vuoren huippua.


Eväshetki pilviharsossa

Ensimmäisellä vaelluksella meinasi käydä huono tuuri maisemien kanssa; valitsemamme vaelluskohteen, Hoher Burgstalin vuoren huippu oli pilviherson peitossa ja näkyvyys ihan älyttömän huono. Parin tunnin kapuaminen 2611 metrin korkeuteen oli ollut jo kokemus itsessään, mutta eväiden syöminen vuoren huipulla pilviharsossa oli piste iin päälle. Parinkymmenen minuutin odottelu huipulla kannatti, sillä pilvet väistyivät hetkeksi paljastaen Stubain vuoriston komeuden.

Virkistävä pulahdus puhtaaseen järveen

Yksi haaveistani tällä reissulla oli pulahtaa puhtaaseen alppijärveen uimaan. Paikka johon olen huomannut usein mielessäni palaavani kun stressaa tai ahdistaa löytyy Schlick-vuoren juurelta. Siinä puisella penkillä raskaan vaelluksen jälkeen makoillessani tuntui taianomaiselta nähdä kymmenkunnan lehmän vaeltavan jonossa kohti vuorta. Raikkaan sateen ropisevan vaelluskaverilta lainatulle, neljä kokoa liian suurelle takille. Auringon pilkistävän pilven raosta ja vaelluksen jälkeisen hien huuhtoutuvan pois pulahtaessa kylmään turkoosin järveen.

Vapaana kulkevia lehmiä näkyi maastossa jatkuvasti. Yksi blokkasi vaellusreitin useammaksi minuutiksi jäädessään ihmettelemään keskelle reittiä, toinen poseerasi autuaana turistien kameroille ja kolmas veti laumaansa jonossa kohti vuoria. Myönnettäköön, että ensin teki mieli ottaa kuva jok’ikisestä tallustelijasta, mutta pian sitä tottui näihinkin.

Herkkuruokaa luostarilla

Ensimmäisen vaelluksen melko haastavan maaston jälkeen seuraavan päivän patikointi Maria Waldrastin luostarille tuntui aluksi helpolle. Oli kiva lähteä vuoren juurelta ja huomata pääsevänsä aina ylemmäs ja ylemmäs hiekkatietä pitkin. Vaikka maasto oli helpompaa, rankka reissu tämäkin oli, sillä luostari sijaitsee liki 1700 metrin korkeudessa maanpinnasta. Kolmen tunnin vaelluksen jälkeen rasvainen itävaltalainen ruoka luostarin ravintolassa maistui erityisen hyvin ja maisemat olivat jälleen kerran upeat.

Fulpmes tarjosi jo itsessään upeita maisemia. Kylän halki kulkeva Ruetz-joki teki minuun niin suuren vaikutuksen, että napsin siitä kuvia aina sillan ylittäessäni. Söpöt puutalot kukkineen ja vehreät pellot lisäävät paikan kuvauksellisuutta. Fulpmes on myös juuri sopivan kokoinen tukikohta aktiivilomalle; ravintoloita löytyy kymmenkunta ja majoituspaikkoja on riittävästi, muttei liikaa. Keskustassa on iso supermarketti ja pari pienempää ruokakauppaa.

Mielessä kesäinen aktiiviloma Alpeilla? Suuntaa Fulpmesiin!

🔹 Fulpmesissa sijaitsevan Schlick 2000 -hiihtokeskuksen ympäristöstä löytyy vaikka mitä tekemistä. Vaellukseen löytyy monta reittivaihtoehtoa, voi esimerkiksi ottaa hissin ylimmälle asemmalle Stubaiblickiin noin 2100 metrin korkeuteen ja vaeltaa Hoher Burgstallin huipulle 2611 metrin korkeuteen, jäädä pois hissistä puolimatkassa ja kavuta ylös Stubaiblickiin noin parissa tunnissa tai patikoida samalta asemalta Abendweiden suuntaan järvelle noin tunnin matkan. Jos vaellukselle on aikaa koko päivä, voi Hoher Burgstallin huipulle vaelluksen ja järvipatikoinnin myös yhdistää, kuten me teimme.
🔹 Alpine rollercoaster oli älyttömän hauska kokemus! Liki 3 kilometriä pitkän radan saa tulla omaa vauhtia alas yksin kelkassa istuen. Fulpmesin vierestä, Miedersin kylästä pääsee gondolihissillä suoraan lähtöpaikalle, mutta sen saa näppärästi yhdistettyä myös vaellukseen. Me vaelsimme Marie Waldrast-luostarille Fulpmesista noin kolme tuntia, söimme luostarilla herkullista itävaltalaista ruokaa ja jatkoimme noin kolmen vartin päähän lähtöpaikalle. 42 km/h vauhtia kovimmillaan menevä rata oli pitkä ja ajoittain superjyrkkä tällaiselle nyhverölle kuin minä, mutta nautin silti täysin rinnoin. Alla video, jossa rata vedetään läpi jarruttamatta. 👇

🔹 Hostellikaverini kävivät ajelemassa myös vuorikartingia Mutterissa, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Fulpmesista. Se vaikutti hauskalta aktiviteetilta, vaikka ruhjeilta ei tässä tapauksessa säästytty.
🔹 Outdoor Profin seikkailupuisto sijaitsee kivenheiton päässä Fulpmesin keskustasta ja on mukava puolen päivän aktiviteetti. Köysien varassa korkealla puissa seikkaileminen oli minulle tuttua jo Suomesta, mutta nämä radat tuntuivat extrajännittäviltä. Vihreät ja siniset radat olivat mukavaa ajanvietettä pienellä kuumotuksella maustettuna, mutta punaisessa pelkäsin ihan toden teolla tippuvani alas monen metrin korkeudesta. Hienosti meni kuitenkin, ja seikkailupuistosta lähtiessä oli itsensä voittanut olo.
🔹 Jos vuoripyöräily kiinnostaa, erilaisia reittejä löytyy rutkasti ja pyörävuokraus on vaivatonta. Esimerkiksi Zauberwald-kierros on aloittelijalle sopiva reitti, joka lähtee Fulpmesin viereisestä kylästä Miedersistä.
🔹 Budjettimatkailijoille suosittelen lämmöllä Doug’s Mountain Getaway -hostellia, jonka puitteet tarjosivat unohtumattoman kokemuksen Fulpmesissa. Hostellissa kaikki on otettu huomioon; retkikirjasta voi jo edellisenä iltana valita seuraavan päivän aktiviteetin, ja tarvittaessa hostellin henkilökunta kuskaa vieraat aina Italian Dolomiiteille asti. Ulkoaktiviteettien jälkeen on ihanaa käydä saunassa ja pulahtaa pihalla, mahtavassa vuorimaisemassa sijaitsevaan jacuzziin.

Lue tästä miten ensimmäinen vaellukseni sujui Madridissa. 

Ja tästä miten meni Etnan minivaellus Sisiliassa.

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!